Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in België:

Wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren 2015 uitgereikt aan @RealTime WW1

Tijdens de prijsuitreiking van de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren 2015 op 12 mei in de gebouwen van de Universiteit van Aken is de eerste prijs uitgereikt aan @RealTime WW1, een Luxemburgs Twitterproject. De tweede prijs ging naar het Franse project Fronterras-European (border) line en de gedeelde derde prijs naar Social Soccer Club (Oostenrijk), Entrepreneurship, the Solution against Unemployment (Cyprus) en Infoactualidad (Spanje). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die het gemeenschappelijk gevoel van Europese identiteit en integratie onder jongeren versterken.

De eerste prijs werd uitgereikt door de voorzitter van het EP, Martin Schulz, de tweede prijs door de voormalige voorzitter van het EP, Hans-Gert Pöttering, en de derde prijzen door de burgemeester van Aken, Marcel Philip, door EP-quaestor Elisabeth Morin Chartier en door de voorzitter van de raad van bestuur van de Karel de Grote-prijs, Jürgen Linden.  

Eerste prijs: Luxemburg - @RealTime WW1

RealTime WW1 is een project van masterstudenten Hedendaagse Europese geschiedenis van de Universiteit van Luxemburg. Sinds begin 2014 verhalen zij via het Twitteraccount @RealTimeWW1 in een paar zinnen over het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog; volgens hen "niet als een geschiedenis van winnaars en verliezers, maar als een tijd waarin veel moeders van verschillende nationaliteiten, hetzelfde verdriet hadden over hun zonen die in militaire ziekenhuizen lagen. Een tijd waarin mannen aan de diverse fronten vergelijkbare liefdesbrieven schreven zonder te weten of ze hun geliefde ooit terug zouden zien." Een tijd waarin de soldaten in de loopgraven dezelfde kerstliederen zongen en hetzelfde Onzevader baden – alleen in andere talen."

De studenten zoomen vanuit het volledige verhaal van de Eerste Wereldoorlog in op korte persoonlijke verhalen, verschaffen daarmee inzicht in "de oorlog om een einde te maken aan alle oorlogen" en introduceren iedere dag in een paar zinnen een nieuw gezichtspunt ten aanzien van de politieke en maatschappelijke prioriteiten van vandaag de dag – gezien door de ogen van de soldaten, verpleegkundigen, leerlingen, kunstenaars, boeren en activisten die allemaal hoopten dat de oorlog voor hen snel verleden tijd zou zijn. @RealTime WW1 heeft momenteel meer dan 8 700 volgers.

https://twitter.com/RealTimeWW1

 

Tweede prijs: Het project Fronterras-European (border) line

Het project Fronterras-European (border) line begon met 28 jonge Europese burgers, van wie er vier aan de buitengrenzen van de Europese Unie woonden. Deze jongeren creëerden een website met aangrijpende verhalen over het leven aan de Europese buitengrenzen en hun reizen over deze grenzen heen.

Het team verklaart het volgende: "Het abstracte begrip 'grens’ wordt werkelijkheid wanneer het gezien wordt door de ogen van degenen die het dagelijks ervaren. We willen mensen Europa helpen ontdekken aan de hand van de grenzen die lang geleden willekeurig zijn ingesteld en die het veelzijdige continent van vandaag de dag hebben gevormd."

http://www.fronterras.com/

 

Derde prijs - gewonnen door de volgende drie projecten:

Oostenrijk - Social Soccer Cup

De Social Soccer Cup (SSC) is een internationaal voetbaltoernooi voor jongeren en welzijnsorganisaties uit heel Europa. Het toernooi wordt door jongeren van het jeugdcentrum ClickIn georganiseerd voor jongeren uit andere landen. Het doel is jongeren uit verschillende Europese landen samen te brengen, vooroordelen weg te nemen en andere gezamenlijke projecten op te starten.

www.socialsoccercup.at

 

Cyprus - Entrepreneurship, the Solution against Unemployment

Entrepreneurship, the Solution against Unemployment was een multilateraal uitwisselingsproject voor jongeren, bedoeld om de discussie onder de jonge deelnemers op gang te brengen. De hoofdthema's waren: werkloosheid, emigratie, ondernemerschap en informeel onderwijs

https://www.facebook.com/kentro.agrou?fref=ts

 

Spanje - Infoactualidad

Infoactualidad is de onlinekrant van de faculteit informatiewetenschappen (van de Complutense Universiteit van Madrid). 140 studenten journalistiek werken als verslaggevers voor deze krant. Sinds de oprichting van de krant in 2012 hebben meer dan 400 studenten deelgenomen aan de training. Infoactualidad heeft een netwerk van "student-correspondenten" die aan het Erasmus-programma deelnemen en overal in Europa werkzaam zijn.

http://www.ccinf.es/infoactualidad/index.php/carlomagno

 

Prijs

De winnende projecten ontvangen een prijs van respectievelijk 5 000, 3 000 of 2 000 EUR. De vertegenwoordigers van de winnende projecten zullen tevens worden uitgenodigd om de komende maanden een bezoek te brengen aan het Europees Parlement in Brussel.

Voor de prijsuitreiking, die op 12 mei in Aken werd gehouden, waren vertegenwoordigers van de 28 deelnemende projecten uitgenodigd. De vertegenwoordigers kregen een diploma en een medaille uitgereikt.

De prijsuitreiking werd gezamenlijk georganiseerd door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs. Het evenement vond plaats in de gebouwen van de Universiteit van Aken.

De welkomsttoespraken werden gehouden door de voorzitter van het EP, Martin Schulz, door de voorzitter van de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs, Bettina Leysen, en door de rector van de Universiteit van Aken, Ernst Schmachtenberg.

Het audiovisuele materiaal van de prijsuitreiking kan worden opgevraagd en zal eveneens via de onderstaande website kunnen worden geraadpleegd.

Volg ons op Twitter: @EUYouthPrize

Volg het evenement via #ECYP2015

 

Links

Website van de Karel de Grote-prijs voor jongeren met een overzicht van alle 28 nationale projecten: http://www.charlemagneyouthprize.eu/

Meer informatie over @RealTime WW1: https://twitter.com/RealTimeWW1

Meer informatie over het project Fronterras-European (border) line: http://www.fronterras.com/

Meer informatie over de Oostenrijkse Social Soccer Cup: www.socialsoccercup.at

Meer informatie over Entrepreneurship, the Solution against Unemployment: https://www.facebook.com/kentro.agrou?fref=ts

Meer informatie over Infoactualidad: http://www.ccinf.es/infoactualidad/index.php/carlomagno

Audiovisuele website met materiaal van de prijsuitreiking: http://audiovisual.europarl.europa.eu/

 

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:

Armin Wisdorff: (+32) (0)498 98 13 45 - armin.wisdorff@europarl.europa.eu