skip to content

 
 
 

Laureații din 2011

PREMIUL ÎNTÂI

Regatul Unit - "Europe & Me" ("Europa și eu")

"Europe & Me" este o revistă online despre stiluri de viață, creată de tineri europeni și destinată tinerilor europeni. Aceasta are drept motto "personalizează Europa" deoarece Europa este deseori privită doar prin prisma politicii și a birocrației. Revista a fost creată în septembrie 2007, iar primul număr al acesteia a fost publicat în iulie 2008. Revista apare o dată la trei luni pe www.europeandme.eu. În ianuarie 2011, revista a lansat un blog actualizat în mod regulat, denumit 6th Sense (al șaselea simț), pentru a veni în completarea ciclului editorial de trei luni. Echipa care a pus bazele revistei este alcătuită din opt persoane de șase cetățenii diferite, iar scriitorii și cititorii revistei provin din douăzeci de state diferite. În mai puțin de trei ani, s-au publicat unsprezece numere ale revistei, aceasta a înregistrat pe plan european peste douăzeci de mii de cititori, a câștigat fonduri cu ajutorul cărora a organizat un atelier pentru tinerii jurnaliști europeni, a străbătut întreaga Europă de la un capăt la celălalt pentru a descoperi toate aspectele acesteia și a întemeiat o comunitate online care reunește peste o mie o sută de participanți. Peste o sută de autori au scris articole în cadrul revistei. Editori, autori și publicul în sine colaborează voluntar pentru un scop comun: să imortalizeze sentimentul unui nou stil de viață nou, cu caracter transnațional. "Europe & Me" a concurat anterior pentru Premiul Charlemagne, însă nu a obținut un premiu la nivel european. Totuși, suntem de părere că eforturile asidue pe care continuăm să le depunem și faptul că munca noastră nu vizează un proiect unic ar trebui să constituie un punct forte în favoarea noastră, nu împotriva noastră. Am fost încurajați să concurăm din nou. De anul trecut, proiectul s-a dezvoltat mai mult decât ne-am fi putut imagina și a căpătat dimensiuni complet noi. Acum un an, "Europe & Me" era în principal o revistă de calitate la care cetățenii lucrau în colaborare. În prezent, "Europe & Me" este o platformă care permite cetățenilor să preia inițiativa, să se dezvolte și să găsească persoane cu interese și aspirații comune. Poate că este elocvent în acest sens faptul că numărul paginilor din candidatura noastră s-a dublat de anul trecut. Toate aceste inițiative noi, faptul că am reunit sute de cetățeni în plus față de perioada anterioară și toate proiectele desfășurate anul trecut ne-au determinat să concurăm din nou pentru acest premiu.

PREMIUL DOI

Grecia - "Balkans Beyond Borders" ("Balcanii dincolo de frontiere")

Balkans beyond Borders 2010 Proiectul BBB a fost inițiat în 2009 sub forma unui concurs de scurtmetraje urmat de un eveniment de închidere organizat la Belgrad. Acesta s-a adresat tinerilor din Europa de Sud-Est care sunt interesați de aspectele politice, sociale, economice și culturale ale cooperării regionale și de cinematografie. Obiectivul principal al proiectului a fost să îi invite pe tineri să reflecteze asupra situației regiunii din care provin și să își aprofundeze cunoștințele privind importanța cooperării regionale pentru dezvoltarea viitoare a țărilor acestora. Au fost preselecționate zece scurtmetraje care au fost proiectate în cadrul evenimentului de închidere, filmul câștigător participând la Festivalul de Film de la Naoussa, Grecia și fiind proiectat ulterior cu diferite ocazii. Balkans beyond Borders 2011 În 2010 proiectul s-a extins, iar acum cuprinde patru componente diferite. Activitatea emblematică a BBB rămâne organizarea, în fiecare an, în câte un oraș diferit din Balcani, a unui festival de scurtmetraje cu o anumită tematică. În 2010 tema festivalului este "Cui îi este frică de crizele mari și rele". Tinerii sunt invitați să participe cu un film care să aibă drept subiect un aspect legat de "criză". Filmele câștigătoare vor fi promovate pe parcursul anului, susținând astfel cultura și creativitatea tinerilor din regiune. Cea de-a doua componentă este organizarea a trei ateliere. Zece tineri din diferite state se întâlnesc pentru o săptămână într-o capitală din regiune pentru a realiza în colaborare un scurtmetraj, punând la încercare metodele tradiționale de producție de film. Toate cele trei filme vor avea drept punct de plecare același moment de criză și vor fi structurate în jurul acelorași "momente-cheie", reflectând în mod indirect maniera în care diferite contexte și grupuri culturale se confruntă cu criza. Filmele vor fi proiectate în cadrul festivalului. Cea de-a treia componentă este susținerea unei rețele de cetățeni din regiune care au obiective și interese comune. Ambasadorii BBB vor promova BBB și obiectivele acestuia în țările din care provin făcând cunoscute activitățile noastre (în limba locală), contribuind cu idei și asumându-și responsabilitatea pentru punerea în practică a acestora. De asemenea, se vor organiza seminarii universitare pe teme relevante pentru regiune și dezbateri în urma proiectării unui scurt metraj din cadrul festivalului, care să  determine participanții să ia parte la discuții. Aceste acțiuni vizează să încurajeze studenții ca, în timpul studiilor universitare, să se specializeze în studierea aspectelor legate de regiune.

PREMIUL TREI

Spania - proiectul "Escena Erasmus" ("Scena Erasmus")

Proiectul Escena Erasmus, lansat în 2009, este un proiect european inovator adresat, în principal, studenților Erasmus. Acesta intenționează să devină o rețea teatrală care să promoveze schimburi între companiile de teatru din cadrul universităților europene. Astfel, acesta vizează să fie un spațiu productiv pentru schimburile culturale și lingvistice. Dat fiind faptul că în prezent se dezvoltă un spațiu european comun pentru învățământul superior, considerăm că Europa ar trebui să fie unită și prin intermediul altor experiențe care vizează, de asemenea, educația. Astfel de experiențe ar trebui să facă parte și din cadrul oricărui spațiu de învățământ superior. Considerăm că lumea universitară ar trebui să preia inițiativa, promovând activități care îmbogățesc experiența schimburilor europene și să creeze spații pentru integrarea diferitelor popoare, culturi și limbi din Europa și pentru înțelegerea între acestea. Din acest motiv, Escena Erasmus promovează crearea unei rețele universitare care să faciliteze schimbul de experiențe teatrale dezvoltate îndeosebi de studenții Erasmus, întrucât Europa înseamnă și actori din diferite state care interpretează roluri într-o limbă străină pentru un public european. Proiectul Escena Erasmus a fost dezvoltat și coordonat de tineri absolvenți de universitate și de persoane care dețin un doctorat. Aceștia au acumulat experiență în cadrul mișcării teatrale universitare și în prezent au pus bazele unei companii de teatru profesioniste denumite CRIT (Compania de Recerca i Innovació Teatral - Compania de cercetare și inovații în domeniul teatral). Escena Erasmus și-a stabilit punctul principal de întâlnire la Universitatea din Valencia, care este a doua universitate europeană din punctul de vedere al numărului de studenți Erasmus pe care îi găzduiește. Astfel, proiectul teatral european "Escena Erasmus" oferă:- ateliere de teatru cu durata de un semestru sau de un an întreg cu o reprezentație finală pentru studenții Erasmus și studenții locali ai universității (70 % studenți Erasmus / 30 % studenți locali); - crearea unei companii de teatru cu studenții care participă la ateliere, care organizează un spectacol anual desfășurat pe rând la fiecare dintre universitățile partenere; - crearea unei rețele de schimburi teatrale de lungă durată între universitățile europene, cu punctul principal de întâlnire la Universitatea din Valencia.