Premiul este acordat în fiecare an de Parlamentul European și de Fundația Internațională pentru Premiul Charlemagne tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani care s-au implicat în proiecte care ajută la promovarea înțelegerii între oameni din diferite țări europene.

 

Reprezentanții celor 28 de proiecte naționale câștigătoare au fost invitați la ceremonia de decernare a premiilor, pe 8 mai, la Aachen. Proiectele care au obținut primul, al doilea și al treilea loc au primit 7.500 €, 5.000 € și 2.500 € respectiv.

 

Laureații din 2018

 

Premiul 1 - Polonia - Worcation

 

Worcation reunește tineri din diferite țări pentru a lucra la Stalag VIII A, o tabără germană de prizonieri de război, situată în Görlitz și Zgorzelec, pe ambele maluri ale râului Neisse. După ce beneficiază de training, voluntarii lucrează ca arheologi sau intervievând familiile foștilor deținuți.

 

Premiul 2 - Italia - Juvenilia

 

Juvenilia urmărește să crească interesul pentru operă, balet și teatru în rândul tinerilor cu vârste sub 35 de ani. Organizează schimburi culturale în diferite orașe europene și negociază prețurile biletelor pentru a face spectacolele mai accesibile. Participanții pot merge în culise și se pot întâlni cu artiștii, se pot bucura de excursii în oraș și pot întâlni oameni din alte țări.

 

Premiul 3 - Malta - Never arrive 2

 

Cel de-al treilea premiu este acordat tinerei refugiate somaleze Farah Abdullahi Abdi, care a scris două cărți despre frustrările și greutățile refugiaților în Europa. Vrea să demonstreze că refugiații nu au venit aici pentru a crea haos, ci sunt gata să îmbrățișeze Europa și să contribuie la dezvoltarea acesteia. Tânăra a traversat Europa vorbind cu studenții despre viața ei, oferindu-le o imagine diferită de cea pe care o pot obține din sursele anti-imigrație.

 

Premiul Charlemagne 2018  îi revine președintelui Emmanuel Macron

 

Joi, 10 mai, Premiul Charlemagne 2018 va fi acordat președintelui francez Emmanuel Macron „pentru pasiunea și angajamentul său față de Europa”. Câștigătorii premiului Charlemagne pentru tineri vor avea șansa de a se întâlni și de a vorbi cu președintele francez.