skip to content

 
 
 

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni 2015 decernat proiectului @RealTime WW1

La 12 mai, @RealTime WW1, un proiect Twitter luxemburghez, a primit premiul întâi în cadrul ceremoniei de decernare a Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni 2015 care s-a desfășurat la Universitatea din Aachen. Premiul al doilea a fost acordat proiectului francez Fronterras-European (border) line, iar premiul al treilea proiectelor Social Soccer Cup (Austria), Entrepreneurship, the Solution against Unemployment (Antreprenoriatul, o soluție împotriva șomajului) (Cipru) și Infoactualidad (Spania). Premiul se acordă anual proiectelor care promovează dezvoltarea unui sentiment comun de identitate și de integrare europeană în rândul tinerilor.

Premiul întâi a fost decernat de Președintele PE, Martin Schulz, premiul al doilea de fostul Președinte al PE, Hans-Gert Pöttering, iar premiul al treilea de primarul orașului Aachen, Marcel Philip, împreună cu chestorul PE Elisabeth Morin Chartier și cu președintele Consiliului de administrație al Premiului Charlemagne, Jürgen Linden.

Premiul întâi: Luxemburg - @RealTime WW1
@RealTime WW1 este un proiect realizat de studenți din cadrul masteratului de Istorie Europeană Contemporană de la Universitatea din Luxemburg. De la începutul anului 2014, aceștia au povestit, în doar câteva rânduri, pe contul de Twitter „@RealTimeWW1”, cum era viața în timpul Primului Război Mondial și anume, cităm: „nu ca o istorie de învingători și învinși, ci ca o epocă în care nenumărate mame, indiferent de naționalitatea lor, au trecut prin suferința comună de a-și ști fiii în spitale militare. Vremuri în care bărbații de pe toate fronturile scriau scrisori de dragoste asemănătoare, fără să știe dacă își vor mai revedea vreodată alesele inimii. Vremuri în care soldații din tranșee cântau aceleași colinde de Crăciun și spuneau același „Tatăl Nostru”, dar în limbi diferite.

Studenții împart marea poveste a Primului Război Mondial în mai multe istorioare personale, explicând „războiul menit să pună capăt tuturor războaielor” într-un mod pe înțelesul nostru și utilizând în fiecare zi diverse expresii pentru ca, prin ochii soldaților, infirmierelor, elevilor, artiștilor, agricultorilor și activiștilor care au sperat în egală măsură că războiul se va sfârși în curând, să deschidă o nouă perspectivă asupra actualelor priorități politice și sociale. @RealTime WW1 are în prezent 8 700 de cititori.

https://twitter.com/RealTimeWW1

Premiul al doilea: Franța - proiectul Fronterras-European (border) line
Proiectul Fronterras-European (border) line a fost inițiat de 28 de tineri europeni, dintre care patru locuiau la frontiera externă a Uniunii Europene. Aceștia au creat un site web care reunește povești de viață captivante de la frontierele Europei sau din călătoriile transfrontaliere.

Potrivit echipei: „Conceptul abstract de «frontieră» devine realitate când este privit prin ochii celor care se confruntă zi de zi cu această experiență. Dorim să ajutăm lumea să descopere Europa prin intermediul limitelor care i-au fost impuse în mod arbitrar cu mult timp în urmă și care au transformat-o în continentul pluridimensional de astăzi.”

http://www.fronterras.com/


Premiul al treilea - decernat următoarelor trei proiecte:

Austria - Social Soccer Cup
Social Soccer Cup (SSC) este un turneu internațional de fotbal pentru organizațiile de tineret și în domeniul bunăstării din întreaga Europă, organizat de membri ai Centrului de tineret ClickIn pentru tineri din alte țări. Scopul său este de a reuni tineri din diferite țări europene, de a ajuta la depășirea prejudecăților și de a demara alte proiecte comune.

http://www.socialsoccercup.at

 

Cipru - Entrepreneurship, the Solution against Unemployment
Entrepreneurship, the Solution against Unemployment a fost un proiect multilateral de schimb între tineri care promova dezbaterile între tinerii participanți. Printre principalele teme ale acestuia s-au numărat: șomajul, emigrația, antreprenoriatul și educația nonformală.  

https://www.facebook.com/kentro.agrou?fref=ts


Spania - Infoactualidad
Infoactualidad este publicația online a Facultății de Științe ale Informării (Universitatea Complutense din Madrid), care reunește 140 de reporteri, studenți la jurnalism. De la înființarea sa în 2012, peste 400 de studenți au beneficiat de formare în cadrul publicației. Infoactualidad are o rețea de „corespondenți” care sunt studenți ai programului Erasmus și lucrează în întreaga Europă.

http://www.ccinf.es/infoactualidad/index.php/carlomagnoPremiul

Proiectele câștigătoare vor primi premii în valoare de 5 000 EUR, 3 000 EUR și, respectiv, 2 000 EUR. De asemenea, reprezentanții lor vor fi invitați să viziteze Parlamentul European de la Bruxelles în următoarele luni.

Reprezentanții celor 28 de proiecte care au participat au fost invitați la ceremonia de decernare, care a avut loc la 12 mai, la Aachen, și au primit câte o diplomă și câte o medalie.

Ceremonia de decernare a fost organizată de Parlamentul European împreună cu Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne și a fost găzduită de Universitatea din Aachen.

Președintele PE, Martin Schulz, vicepreședinta Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne, Bettina Leysen, și rectorul Universității din Aachen, Ernst Schmachtenberg, au ținut discursuri de bun venit.

Materialele audiovizuale de la ceremonie sunt disponibile la cerere și vor fi publicate pe site-ul web indicat mai jos.

Urmăriți-ne pe Twitter: @EUYouthPrize

Urmăriți evenimentul utilizând #ECYP2015


Linkuri

Site-ul web al Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni, care conține rezumatele tuturor celor 28 de proiecte naționale: http://www.charlemagneyouthprize.eu/

Informații suplimentare privind proiectul @RealTime WW1: https://twitter.com/RealTimeWW1

Informații suplimentare privind proiectul Fronterras-European (border) line: http://www.fronterras.com/

Informații suplimentare privind proiectul Social Soccer Cup din Austria: http://www.socialsoccercup.at

Informații suplimentare privind proiectul Entrepreneurship, the Solution against Unemployment: https://www.facebook.com/kentro.agrou?fref=ts

Mai multe informații privind proiectul Infoactualidad: http://www.ccinf.es/infoactualidad/index.php/carlomagno

Site-ul audiovizual cu materialele de la ceremonie: http://audiovisual.europarl.europa.eu/


Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vă adresați dlui:

Armin Wisdorff: (+32) (0)498 98 13 45  - armin.wisdorff@europarl.europa.eu