skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 

Nagrajenci za leto 2011

PRVA NAGRADA

Združeno kraljestvo - "Europe & Me (Evropa in jaz)"

Europe & Me je spletna revija za življenjski slog, ki jo ustvarjajo mladi Evropejci za mlade Evropejce. Njen moto je "narediti Evropo osebno", saj je Evropa pogosto poistovetena s politiko in birokracijo. Revija je bila ustanovljena septembra 2007 in prvič objavljena julija 2008. Izhaja vsake tri mesece na spletnem naslovu www.europeandme.eu. Januarja 2011 je revija začela objavljati spletni dnevnik "6th Sense (Šesti čut)", ki ga redno posodablja in ki dopolnjuje trimesečni cikel objav. Skupina ustanoviteljev šteje osem članov šestih različnih narodnosti, pisci in bralci pa prihajajo iz dvajsetih različnih držav. V manj kot treh letih je revija izšla enajstkrat, si ustvarila evropsko občinstvo več kot dvajset tisoč bralcev, zbrala nepovratna sredstva za delavnico za mlade evropske novinarje in jo tudi organizirala, njeni uredniki so štopali po vsej Evropi, da bi odkrili njene posebnosti, in vzpostavili spletno skupnost z več kot 1100 udeleženci. V reviji je prispevke objavilo več kot sto avtorjev. Uredniki, avtorji in skupnost prostovoljno sodelujejo, da bi dosegli skupni cilj: opisali duh novega, nadnacionalnega življenja. Revija Europe & Me se je že prej potegovala za nagrado Karla Velikega, vendar ji to priznanje na evropski ravni ni bilo podeljeno. Vseeno smo prepričani, da bi nam bilo treba dejstvo, da še vedno trdo delamo in da nismo le enkraten projekt, šteti v dobro. Spodbudili so nas, naj za nagrado še enkrat kandidiramo. Lani je projekt zrasel bolj, kot smo pričakovali, in dobil povsem nove razsežnosti. Še pred enim letom je bila revija Europe & Me le privlačna revija, ki je združevala ljudi pri delu, danes pa ljudem omogoča, da prevzamejo pobudo, se razvijajo in spoznavajo enako misleče posameznike. O tem med drugim priča število strani v naši aplikaciji, ki se je v zadnjem letu podvojilo. Zaradi novih pobud, s katerimi smo povezali na stotine novih ljudi, in vsega, kar smo ponujali že lani, bi radi poskusili znova.

DRUGA NAGRADA

Grčija - "Balkan Beyond Borders (Balkan onkraj meja)"

Projekt Balkans Beyond Borders 2010 se je začel leta 2009 s tekmovalnim festivalom kratkih filmov, ki mu je sledila sklepna slovesnost v Beogradu. Namenjen je bil mladim iz jugovzhodne Evrope, ki jih zanimajo politični, družbeni, gospodarski in kulturni vidiki regionalnega sodelovanja in filmske produkcije. Glavni cilj projekta je bil povabiti mlade k razmisleku o razmerah v njihovi regiji in k poglabljanju znanja o pomenu regionalnega sodelovanja za razvoj njihovih držav. Izbranih je bilo deset filmov, ki so bili prikazani na sklepni slovesnosti, zmagovalni film pa je bil poslan na filmski festival v grško Nauso in bil še večkrat predvajan. Projekt Balkans beyond Borders 2011. Leta 2010 je bil projekt razširjen in zdaj zajema štiri različne sestavine. Osrednja dejavnost ostaja organizacija letnih tematskih festivalov kratkega filma, vsako leto v drugem balkanskem mestu. Leta 2010 je bila tema festivala "Kdo se boji velike hudobne krize?". Mladi so sodelovali s filmi, ki so obravnavali različne vidike krize. Zmagovalni filmi bodo promovirani vse leto, s čimer bo predstavljena kultura in ustvarjalnost mladih posameznih regij. Druga sestavina projekta je organizacija treh delavnic. Deset mladih iz različnih držav se bo sestalo v glavnem mestu regije, kjer bodo v enem tednu skupaj posneli kratki film, pri čemer bodo izzvali tradicionalne načine filmske produkcije. Trije filmi se bodo začeli v istem kritičnem trenutku in bodo zgrajeni okrog istih ključnih momentov, kar bo posreden prikaz odzivov različnih kultur in skupin na krizo. Filmi bodo prikazani na festivalu. Tretja sestavina je podpora za mrežo posameznikov iz regije s skupnimi cilji in interesi. Ambasadorji projekta bodo promovirali projekt in njegove cilje v svojih državah z obveščanjem o naših dejavnostih v lokalnih jezikih, pa tudi z zamislimi in odgovornostjo za njihovo uresničevanje. Organizirali bomo tudi akademske seminarje o temah, ki so pomembne za regijo, po filmskih projekcijah pa bodo na sporedu tudi razprave, v katerih bodo gledalci lahko sodelovali. Cilj projekta je spodbuditi študente, da se med univerzitetnim študijem specializirajo za balkansko regijo.

TRETJA NAGRADA

Španija - Projekt Escena Erasmus

Projekt Escena Erasmus, ki se je začel leta 2009, je revolucionaren evropski projekt, namenjen v glavnem študentom v programu Erasmus. Njegov namen je vzpostaviti gledališko mrežo za izmenjave med gledališkimi skupinami evropskih univerz, torej ustvariti produktiven prostor za kulturno in jezikovno izmenjavo. Glede na to, da že poteka razvoj evropskega prostora za visoko izobrazbo, menimo, da bi morale Evropo združevati tudi druge izkušnje, povezane z izobraževanjem. Takšne izkušnje bi morale biti prav tako del prostora za visokošolsko izobrazbo. Menimo, da bi moral akademski svet prevzeti pobudo pri spodbujanju dejavnosti, ki bogatijo izkušnje z evropsko izmenjavo in ustvarjajo možnosti za povezovanje in razumevanje med ljudmi, kulturami in jeziki Evrope. Projekt Escena Erasmus je zato namenjen vzpostavitvi univerzitetne mreže, ki bo omogočala izmenjavo gledaliških izkušenj študentov, predvsem tistih iz programa Erasmus. Tudi to je namreč Evropa: igralci iz različnih držav ki v tujem jeziku nastopajo pred evropskim občinstvom. Projekt Escena Erasmus so razvili in ga vodijo mladi diplomanti in doktorji znanosti, ki so bili člani univerzitetgnega gledališkega gibanja in so ustanovili profesionalno gledališče CRIT (Companyia de Recerca i Innovació Teatral). Glavni sedež projekta Escena Erasmus je Univerza v Valenciji, drugem evropskem mestu po številu študentov v programu Erasmus. Evropski gledališki projekt Escena Erasmus tako ponuja: enosemestrske in celoletne gledališke delavnice z zaključno predstavo za študente iz programa Erasmus in lokalne študente (70 % študentov iz programa Erasmus/30 % lokalnih študentov); ustanovitev gledališča s študenti, ki sodelujejo na delavnicah, na katerih vsako leto pripravijo predstavo, s katero gostujejo na partnerskih univerzah; dolgotrajno gledališko izmenjavo med evropskimi univerzami, pri čemer je sedež projekta Univerza v Valenciji.