O nagradi

 

Evropski parlament in Mednarodna fundacija za nagrado Karla Velikega vsako leto podelita nagrado mladim med 16. in 30. letom, ki sodelujejo pri projektih za spodbujanje razumevanja med ljudmi iz različnih evropskih držav.


Predstavniki projektov, ki so zmagali v 28 državah članicah, so bili povabljeni v nemški Aachen, kjer je 8. maja potekala slovesna podelitev. Zmagovalni projekti so prejeli nagrado v višini 7.500, 5.000 in 2.500 EUR.

 

Nagrajenci za leto 2018

 

1. mesto - Worcation (Poljska)

 

Projekt Worcation je mlade iz različnih držav združil v Görlitzu in Zgorzelcu, na obeh bregovih reke Nise, kjer je med drugo svetovno vojno stalo nemško taborišče za vojne ujetnike Stalag VIII A. Po usposabljanju so prostovoljci delali kot arheologi ali pa so intervjuvali družine nekdanjih ujetnikov.

 

2. mesto - Juvenilia (Italija)

 

Projekt Juvenilia naj bi zbudil zanimanje za opero, balet in gledališče med mladimi do 35. leta. Organizira kulturne izmenjave v različnih evropskih mestih in se pogaja o cenah vstopnic, da bi bil obisk predstav ugodnejši. Udeleženci se lahko v zaodrju srečajo z umetniki, se udeležujejo vodenih obiskov mest in se družijo z enako mislečimi ljudmi iz drugih držav.

 

3. mesto - Never arrive 2 (Malta)

Mlada somalijska begunka in avtorica spletnih dnevnikov Farah Abdullahi Abdi je napisala dve knjigi o tegobah in težavah beguncev v Evropi. Pokazati je želela, da begunci niso prišli zato, da bi povzročali nemire, temveč želijo sprejeti Evropo in prispevati k njenemu razvoju. Med svojimi potovanju po Evropi se je o svojem življenju pogovarjala s študenti in jim poskusila prikazati drugačno resničnost, kot jim jo slikajo protimigracijski viri.

 

Dobitnik nagrade Karla Velikega za leto 2018 je Emmanuel Macron

 

V četrtek, 10. maja, je francoski predsednik Emmanuel Macron prejel nagrado Karla Velikega za svojo strastno predanost Evropi. Srečal se je tudi z dobitniki mladinske nagrade Karla Velikega in se pogovarjal z njimi.