skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 

Nagrajenci za leto 2010

PRVA NAGRADA

Deutschland/NEMČIJA ´´Evropsko omrežje CNC - vlak za EVROPO´´

"Vlak za Evropo" je bil s posrečeno projektno idejo, ki jo je novembra 2006 kot koordinatorka predlagala poklicna šola za tehnične, obrtne in gospodinjske poklice iz Bad Kreuznacha, v središču tega nenavadnega šolskega partnerstva COMENIUS. Projekt "Vlak za Evropo" je doslej največje šolsko partnerstvo COMENIUS, ki ga podpira Evropska unija. Več kot 1500 učencev 24 evropskih poklicnih šol je skonstruiralo in - z delitvijo dela po "načelu Airbus" - izdelalo posamezne dele lokomotive ter jih sestavilo. Dodali so posamezne vagone, ki ponazarjajo značilnosti sodelujočih držav. "Vlak za Evropo" vozi po 90 mm širokih tirih, v celoti pa je dolg približno 8 metrov. Lokomotiva in vagoni so široki 100 mm in dolgi približno 300 mm. Svoje vožnje vlak opravlja na progi s premerom 12 metrov. Za usklajevanje in določanje projektnih korakov so bila potrebna tri projektna srečanja, in sicer v Albiju (Francija), Ivrei (Italija) in Barceloni (Španija). V začetku poletja 2009 so sodelujoči učenke in učenci z učitelji končno lahko okusili sadove večletnega dela. V veliki napetosti so med skupnim zaključnim srečanjem v Bad Kreuznachu (Nemčija) in v partnerski šoli v Geelu (Belgija) preizkusili, ali se vsi izdelani kosi tudi v resnici prilegajo, in "vlak za Evropo" se je uspešno odpeljal na svojo pot. Prireditvi so spremljale različne časopisne, radijske in televizijske ekipe (med drugimi SWR, ZDF, ZDF Infokanal in SAT.1). Zasluženi vrhunec večletnega in tudi precej zamudnega skupnega projektnega dela je bila posrečena sklepna predstavitev v Evropskem parlamentu v Bruslju. Projektna ideja "Vlak za EVROPO" na več načinov simbolizira evropsko idejo in učinkovito poudarja smiselnost evropskega sodelovanja.

 

DRUGA NAGRADA

Éire/IRSKA ´´Zdaj si tu´´

Zdaj si tu (You Are Here) je knjižni projekt, v katerem je štirinajst mladih sodelovalo pri nastanku "pantologije" (pan + antologije): raziskovali so delo mladih, ki so užili svobodo gibanja po Evropi in delajo v deželi, v kateri niso odraščali. Za izhodišče so vzeli padec berlinskega zidu, tako da knjiga predstavlja ljudi, ki so se rodili po letu 1980, berlinski zid pa je bil zanje le del zgodovinskega spomina, in nam ponuja vpogled v nove možnosti izražanja, ki so se prav zaradi tega razvile v antropologiji, likovni in dramski umetnosti, političnem aktivizmu, poeziji in leposlovju. Mladi umetniki in aktivisti v sodobni Evropi stapljajo oblike in potujejo s svojim delom - živijo v tuji državi, ves čas pa tankočutno izprašujejo tradicijo in pričakovanja domače države. V Evropi, v kateri ni več zidu, je odrasla generacija, ki se ne čuti več zavezana nacionalnim vprašanjem, pač pa odgovarja samo svoji osebni izkušnji, izkušnji dela in potovanja brez meja, ki jo posredujeta prevod in internet. "Zdaj si tu" daje besedo takim umetniškim, intelektualnim in aktivističnim projektom, s tem pa nam omogoča vpogled, ali ti mladi izvajalci zares stopajo iz svobode in pluralnosti, rojene leta 1989, v novo, širšo in vseevropsko tradicijo leta 2009.

 

TRETJA NAGRADA

България/BOLGARIJA ´´Tekmovanje inženirjev BEST´´

Tekmovanje inženirjev BEST (organizacija evropskih študentov tehnike in naravoslovja) je dogodek, katerega namen je zbrati in izzvati mlade Evropejce iz različnih držav, ki se med seboj razlikujejo glede na kulturo, značaj in jezik. Organizacijo tekmovanja so s prostovoljnim delom omogočili člani te organizacije iz Sofije. V današnjem svetu hitro razvijajočih se tehnologij je izredno pomembno, da so mladi strokovnjaki s tega področja odprti za nove ideje, vendar morajo obenem znati ohraniti lastno identiteto in ostati zvesti svojim idejam. To je osnova za raznolikost, ki je nujno potrebna za razvoj današnjega odprtega in medsebojno povezanega sveta. Na tekmovanju inženirjev BEST je sodelovalo 21 udeležencev iz enajstih evropskih držav, ki jim je organizator zagotovil nastanitev, prehrano, prevoz in udeležbo v kulturnih dejavnostih. Tekmovalci so bili izbrani izmed 150 prijavljenih študentov s tehniških univerz iz vse Evrope. Na tekmovanju so bili razdeljeni v pet mednarodnih skupin. Tekmovanje je zajemalo - študijo primera, ki je temeljil na problematiki načrtovanja robota, ki z uporabo okolju prijaznih virov energije zbira in ločuje ostanke in odpadke; - skupinsko snovanje - udeleženci so izdelali robota s senzorji, ki samodejno sledi krivulji. Predstavitveni dan je potekal na tehniški univerzi v Sofiji. Občinstvo je sestavljalo več kot sto študentov, uradnih gostov, kot so predstavniki podjetij, rektor in dekani fakultet. Dogodek so spremljali nacionalni mediji, in sicer BTV in PRO-bg. Obeležili so ga tudi s posebnim programom, ob katerem so lahko tujci začutili bolgarsko atmosfero in kulturo. Vključeval je izlet v Plovdiv, bolgarski večer, učne ure iz bolgarščine, spoznavanje mesta in mednarodni večer. Enkratna mešanica različnih kultur je znatno prispevala k vsebini programa v vseh pogledih. To tekmovanje inženirjev je zgled, kako lahko Evropejci sodelujemo in skupaj uresničujemo skupne cilje ter ohranjamo evropski duh.

 .