skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 

Izjave za tisk (2010)

Evropska mladinska nagrada Karla Velikega 2010 gre v ... Nemčijo!

Nemški projekt "European CNC Network - Train for Europe" je prejel prvo nagrado v okviru Evropske mladinske nagrade Karla Velikega 2010, podeljene 11. maja v Aachnu. Drugo nagrado je prejel projekt "You are here" (Irska), tretjo pa "BEST Engineering Competition BEC" (Bolgarija). Zmagovalcu je nagrado podelil
predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek. Evropska mladinska Karla Velikega se podeljuje projektom, ki spodbujajo skupen občutek evropske identitete in povezovanje med mladimi.

Pozdravnima nagovoroma predsednika Evropskega parlamenta, Jerzyja Buzeka in predsednika Fundacije za mednarodno nagrado Karla Velikega, Michaela Jansena, soorganizatorja dogodka, je sledil govor Marcela Philippa, župana mesta Aachen, ki je podelil tretjo nagrado projektu iz Bolgarije. Proslave se je udeležil tudi Hans-Gert Pöttering, evropski poslanec in nekdanji predsednik Evropskega parlamenta, ki je podelil drugo nagrado predstavnikom Irskega knjižnega projekta. Slavnostno podelitev nagrad je gostila
Univerza RWTH iz Aachna.

Zmagovalni projekti prihajajo iz Nemčije, Irske in Bolgarije

Nemčija - "Vlak za Evropo" ("Train for Europe")

"Projekt 'Vlak za Evropo', prejemnik prve nagrade, pooseblja prav bistvo evropske ideje: skupno delovanje, preseganje omejitev meja, odkrivanje raznolikosti in njenega potenciala," so bile ob predaji nagrade besede predsednika Evropskega parlamenta Jerzyja Buzeka.

Šolsko partnerstvo "Vlak za Evropo" (vzpostavljeno v okviru podprograma Comenius), ki je bilo ustanovljeno novembra 2006 in koordinirano s strani poklicne šole Bad Kreuznach, je združilo več kot 1500 učencev iz 24 poklicnih šol, ki so po Airbusovem načelu zgradili lokomotivo in vagone. Izdelan vlak ima 90-milimetrski profil, v dolžino meri okrog 8 metrov in vozi na 12-metrskih krožnih tirnicah.

Predsednik Jerzy Buzek je dodal, da je "ta projekt do potankosti upodobil sodobno Evropo - Evropo, slonečo na ljudeh, ki s skupnimi močmi premagujejo meje in rešujejo velike naloge".

Irska - "Tukaj si" ("You are here")

"Tukaj si" (Irska) je knjižni projekt, na katerem je sodelovalo 14 mladih, ki so skupaj ustvarili "pantologijo" (pan + antologijo) o ljudeh, rojenih leta 1980 in kasneje, ki živijo in delajo na umetniških, intelektualnih ali aktivističnih projektih izven države, v kateri so bili rojeni. Začenši s padcem Berlinskega zidu knjiga išče odgovor na vprašanje, ali ti mladi pri svojem delovanju res izhajajo iz svobode in pluralizma, ki ju je prineslo leto 1989 in ju prenašajo v novo, širšo vseevropsko tradicijo.

Hans-Gert Pöttering, evropski poslanec in nekdanji predsednik Evropskega parlamenta, je dejal: "Projekt 'Tukaj si' priča o navdušenju mladih nad padcem Berlinskega zidu in je poskus lokalizacije in določitve identitete mlade generacije v tej novi, mladi in nedeljeni Evropi."

Bolgarija - "BEST tekmovanje inženirjev" ("BEST Engineering Competition BEC")

Tretja nagrada je bila podeljena bolgarskemu projektu "BEST tekmovanje inženirjev", katerega namen je zbrati in izzvati mlade Evropejce. Tekmovanja, ki ga je organiziral Odbor Evropskih študentov tehnologije BEST Sofia, se je udeležilo 21 Evropejcev iz 11 držav, združenih v 5 skupin. Namen tekmovanja je bil razviti robota, ki z uporabo okolju prijaznih virov energije zbira in ločuje ostanke in odpadke.

Nagrade in izbirni postopek

Trije zmagovalni projekti bodo prejeli 5000, 3000 in 2000 evrov, v prihodnjih mesecih pa bodo povabljeni tudi na ogled Evropskega parlamenta.

Nacionalne žirije v sestavi dveh poslancev Evropskega parlamenta in predstavnika mladinske organizacije so marca izmed prispelih projektov izbrale nacionalnega zmagovalca. Aprila je evropska žirija, ki so jo sestavljali trije poslanci Evropskega parlamenta, predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek in štirje predstavniki Fundacije za mednarodno nagrado Karla Velikega, izmed 27 nacionalnih zmagovalnih projektov izbrala končne tri zmagovalce tekmovanje.

Predstavniki vseh 27 projektov so bili povabljeni na slavnostno podelitev nagrad v Aachnu.

Kontakt :

Ayla Sultan CICEK
DE
BXL: (+32) 2 28 41009
STR: (+33) 3 881 74005
PORT: (+32) 498 98 13 37
EMAIL: ayla.cicek@europarl.europa.eu

Manja TOPLAK
Ljubljana
STR: (+33) 3 881 76724
PORT: (+386) 40 552 052
EMAIL: manja.tolpak@europarl
ADDINFO: (+386) 1 252 88 42

 .