skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 

Nagrajenci za leto 2016

In mladinsko nagrado Karla Velikega za leto 2016 dobi....

Za dobitnika mladinske nagrade Karla Velikega je bil letos izbran italijanski projekt InteGREAT za pomoč pri integraciji beguncev. Nagrado vsako leto podelita Evropski parlament in Mednarodna fundacija za nagrado Karla Velikega, in sicer mladim med 16. in 30. letom, ki sodelujejo pri projektih za spodbujanje razumevanja med ljudmi iz različnih evropskih držav. Slovesnost je potekala 3. maja v Aachnu v Nemčiji.

O nagradi

Namen evropske mladinske nagrade Karla Velikega je spodbujati razvoj evropske zavesti med mladimi ter njihovo sodelovanje pri projektih evropskega povezovanja. Vsako leto jo podeljujeta Evropski parlament in Fundacija za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna.

Na podelitev nagrade, ki je potekala 3. maja v Aachnu, so bili povabljeni predstavniki 28 najboljših projektov po državah članicah, ki so prejeli tudi diplomo in medaljo. Prvo- drugo- in tretjenagrajeni projekti so prejeli po 5000 EUR, 3000 EUR oziroma 2000 EUR.

Nagrajenci za leto 2016

1. mesto InteGREAT (Italija)

Projekt je zasnovala organizacija AIESEC, njegov cilj pa je spodbujati mlade iz vse Evrope k pomoči pri integraciji beguncev. V okviru projekta prirejajo delavnice, prostočasne dejavnosti, seminarje in druge dogodke, združuje pa mednarodne prostovoljce, lokalne nevladne organizacije in lokalne skupnosti.

2. mesto Iskanje Karla Velikega (Grčija)

Gre za projekt dijakov srednje šole v Pirgetosu v Grčiji, ki so zasnovali mobilno igro o Carolusu Magnusu (742–814), ki ga poznamo kot Karla Velikega. Ustanovitelja frankovske države so takrat imenovali tudi oče Evrope zaradi njegovih prizadevanj, da bi oblikoval zvezo.

3. mesto Evropski svet mladih (Združeno kraljestvo)

Letna mednarodna konferenca Evropski svet mladih (Young European Council) združuje mlade, ki jim ni vseeno za prihodnost Evropske unije. Njen cilj je prispevati k oblikovanju evropske politike. Lanska konferenca je potekala od 15. do 19. novembra v Bruslju, obsegala pa je tri okrogle mize na teme migracije in notranje zadeve, energetska unija in podnebni ukrepi ter od izobraževanja do zaposlitve.

Nagrado je mogoče spremljati prek omrežja Twitter na @EUYouthPrize, prireditev pa pod oznako #ECYP2016.