skip to content
 
 
 

Nu kan du ansöka: Europeiska Karlspriset för unga 2017

Vinnarna av Karlspriset för ungdomar 2017
Vinnarna av Karlspriset för ungdomar 2017

Våra unga är viktiga, och vi är övertygade om att det kan förändra. Och de som verkligen gör en insats, förtjänar att uppmärksammas. Det är därför Europaparlamentet varje år delar ut Europeiska Karlspriset för unga. Idag drar vi igång den tionde upplagan. Är du 16-30 år och driver ett projekt med europeisk dimension? Vinnande projekt kommer inte bara att kunna dra nytta av den ökade uppmärksamheten och mediebevakningen, utan också från prispengarna för att fortsätta utveckla initiativet.

 .

 

Årets Karlspris för ungdomar har tilldelats radioprogrammet Erasmus Evening från Polen. Prisceremonin ägde rum i tyska Aachen den 23 maj.

Om priset

Priset delas varje år ut av Europaparlamentet och stiftelsen för det internationella Karlspriset till ungdomar mellan 16 och 30 som deltar i projekt för ökad förståelse mellan människor från olika europeiska länder.

Representanter för de 28 nationella vinnarprojekten bjöds in till prisceremonin den 23 maj i Aachen och tilldelades diplom och medalj. De tre bästa projekten fick 7 500, 5 000 respektive 2 500 euro.

Vinnarna av Karlspriset för ungdomar 2017

  1. Erasmus Evening (Polen) Erasmus Evening är ett radioprogram på nätet för studerande som funderar på att läsa utomlands genom Erasmusprogrammet. Det sändes på studentradiostationen Radio Meteor UAM på Adam Mickiewicz-universitet in Poznań. Gästerna i programmet var polska studenter som pluggade utomlands och utländska studenter i Polen. Intervjuerna handlade om många olika frågor – hur man skickar in ansökningar, hur man väljer studieämnen, hur man hittar lägenhet i ett annat land, skillnader mellan universitet och vilka möjligheter de öppnar, utbildningssystem och studenternas vardag.
  2. Re-discover Europe (Danmark) Re-discover Europe var ett evenemang i den norddanska staden Aalborg som bjöd på en parad med EU-flaggor, samtal om Europas framtid, en mångkulturell by med stadens rika mångfald som tema och en gatufest.
  3. Are We Europe (Nederländerna) Are We Europe är en nätbaserad multimediaplattform där ungdomar kan skicka in sina berättelser om hur det är att vara europé. Med tanke på dagens negativa bild av Europa tyckte upphovsmännen att det var viktigt att visa upp unga européer med ett nytt sätt att se på Europa.

Följ priset på Twitter under hashtaggen @EUYouthPrize och evenemanget under #ECYP2017.

 .

Det europeiska Karlspriset organiseras gemensamt av Europaparlamentet och Stiftelsen för det internationella Karlspriset i Aachen. Det delas ut varje år till projekt som drivs av personer mellan 16 och 30 år. De vinnande projekten ska inspirera unga i Europa och ge praktiska exempel på européer som lever tillsammans som ett samhälle.

Högre prissumma

De tre vinnande projekten väljs från 28 projekt nominerade av en nationell jury i vart och ett av medlemsländerna. I år är prissumman högre, och de tre projekten kommer att tilldelas 7 500 respektive 5 000 och 2 500 euro. De vinnande projektens representanter kommer att bjudas in till ett besök på Europaparlamentet i Bryssel eller Strasbourg under hösten.

Representanter för alla de 28 nominerade projekten kommer att bjudas in till Aachen, för att delta vid prisutdelningen av Europeiska Karlspriset för unga under flera dagar i maj 2017.

Regler
Europeiska Karlspriset för ungdomar ges till projekt som

  • främjar europeisk och internationell förståelse,
  • gynnar framväxten av en gemensam europeisk identitet och europeisk integration,
  • tjänar som förebild för ungdomar i Europa och ger praktiska exempel på européer som lever i samhörighet med varandra.

Klicka här för mer information om villkoren för ansökningarna. Har du fortfarande frågor kan du vända dig till tävlingens sekretariat på ECYP2017@ep.europa.eu.