Kezdőlap

 
Legfrissebb hírek
 
November 2014

► The next ECON Committee meetings:   
  17 November 15:00 - 18:30 in Brussels (room PHS 3C50)
Latest study and briefings:
 
► Reports voted in ECON (provisional versions)
In order to increase the public awareness of the reports and final texts voted in ECON, provisional versions are available to the public in Reports voted in ECON / final texts agreed with Council until the on-line publication in Documents : Reports or in Plenary.

   
 
Amire érdemes odafigyelni…
 
Monetary Dialogue with M.Draghi, President of the ECB

On Monday, 17 November, from 15:00-17:00, ECB’s President Mario Draghi will come to ECON for a Monetary Dialogue. President Draghi will present the ECB’s perspective on economic and monetary developments before entering in a discussion with Members, also covering 2 specific issues:
  • Unconventional monetary policy and financial market fragmentation in the euro area;
  • Eurosystem collateral policy and framework
 
From 17:00-18:00 M.Draghi will address ECON Committee in his role as chair of the European Systemic Risk Board (ESRB).
 
Monday, 17 November, from 15:00 - 18:00, room PHS 3C50 

 
További részletek
 
Public Hearing on the Reform of Global Benchmarks Legislation

ECON will hold a public hearing on global benchmarks regulation on 11 November from 15:00 - 16:30.
The Commission put forward a proposal for a regulation of benchmarks at EU level in September 2013. The hearing will discuss regulatory approaches on benchmarks at global level, areas for regulatory cooperation and issues such as cross-border effects.
 
Tuesday, 11 November, from 15:00 - 16:30, room JAN 4Q2 

 
További részletek
 
Briefings on the hearings of the Commissioners

Briefings about the commitments made at the hearings of
Valdis Dombrovskis, Vice-President of the Commission, Commissioner for the Euro and Social Dialogue,
Pierre Moscovici, Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs,
Jonathan Hill, Commissioner for Financial Stability, Financial Services and Capital Markets Union, 
Jyrki Katainen, Vice-President for Jobs, Growth, Investment and Competitiveness,
Margrethe Vestager, Commissioner for Competition
are available on ECON web page:

   
 
Legfrissebb sajtóközlemények
Összes felvétel  
ECON 17-11-2014 - 19:52  

The European Central Bank will take unconventional monetary measures if the economic situation in the euro area requires them, ECB President Mario Draghi reiterated to economic and monetary affairs MEPs on Monday. As the Banking Union takes shape, risks could migrate from banks to the non-banking sector, he warned. Also, speaking as chair of the Systemic Risk Board, he added that there is "a vast scope for more coordination of sanctions against banks between the US and Europe".

Hatásköre és felelőssége
 
A bizottság hatásköre a következőkre terjed ki:
1. az Unió gazdasági és monetáris politikái, a Gazdasági és Monetáris Unió működése, és az európai monetáris és pénzügyi rendszer (beleértve a megfelelő intézményekkel, illetve szervezetekkel való kapcsolattartást),
2. a tőke és a kifizetések szabad mozgása (a határokon átnyúló fizetési műveletek, az egységes fizetési térség, a fizetési mérleg, a tőkemozgások, a hitelnyújtási és hitelfelvételi politika, a harmadik országokból származó tőke mozgásának ellenőrzése, az Uniós tőke exportjának ösztönzésére szolgáló intézkedések),
3. a nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer (beleértve a pénzügyi és monetáris intézményekkel és szervezetekkel való kapcsolattartást),
4. a versenyre, valamint az állami támogatásra vonatkozó szabályok,
5. adórendelkezések,
6. a pénzügyi szolgáltatások, intézmények és piacok szabályozása és felügyelete, beleértve a pénzügyi jelentéseket, a könyvvizsgálatot, a számviteli szabályokat, a vállalatirányítást és egyéb társasági jogra vonatkozó ügyeket, amelyek a pénzügyi szolgáltatásokat kifejezetten érintik,
7. az Európai Beruházási Banknak az euróövezeten belüli európai gazdasági kormányzás alá tartozó releváns pénzügyi tevékenységei.
 
Mai közvetítések
 
Ma nincs közvetítés  
Multimédia könyvtár
 
KÖSZÖNTŐ
 
 

Üdvözlöm a Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON) honlapján! A Bizottság felelősségi körébe tartozik a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU), a pénzügyi piacok szabályozása, a tőke és a kifizetések szabad mozgása, az adózási és a versenypolitika, valamint a nemzetközi pénzügyi rendszer.
A 7. parlamenti ciklusra rányomta bélyegét az utóbbi idők legsúlyosabb gazdasági, pénzügyi és szociális válsága. Az ECON bizottság döntő szerepet játszott a válságra választ adó jogszabályok elfogadásában, és növelte munkaterhét az ellenőrzés és jelentéstétel terén. Következésképpen a Parlament úgy határozott, hogy a bizottság létszámát 50 főről 60 főre bővíti.
Ma fő prioritásunk a növekedés és a munkahelyteremtés. A stabilitásnak, valamint a beruházások, a reformok és a társadalmi kohézió előmozdításának kölcsönösen erősíteniük kell egymást. Az ECON támogatni fogja e kérdések komoly megvitatását.
Meggyőződésem, hogy el kell mozdulnunk a tényleges GMU irányába, a Parlament felé elszámoltatható, hatékony gazdasági kormányzással.
Kulcsfontosságú jogszabályokat kell lezárnunk a bankrendszer reformjával, a pénzügyi bűnözéssel és a hosszú távú növekedésbe történő beruházást támogató projektekkel kapcsolatban.
Meg kell győződnünk az új szabályozási keret megfelelő végrehajtásáról és ellenőrzéséről; emellett szoros figyelemmel fogjuk kísérni a Bizottságot és az európai felügyeleti hatóságokat. A növekedés szempontjából kulcsfontosságú a megfelelően szabályozott, működőképes tőkepiac.
Végezetül, a bizottság hozzá fog járulni a demokratikus legitimitás közösségi módszer alapján történő megerősítésére irányuló erőfeszítésekhez. A mélyreható, tényleges GMU-nak egyúttal demokratikusnak is kell lennie. A bizottság ezért meg fogja erősíteni a nemzeti parlamentekkel folytatott együttműködését.