Kezdőlap

 
Legfrissebb hírek
 
November 2014

► The next ECON Committee meetings:   
  Monday, 1 December from 15:00-18:30
  Tuesday, 2 December from 09:00-12:30 and 15:00-18:30
 
Latest study and briefings:
 
► Reports voted in ECON (provisional versions)
In order to increase the public awareness of the reports and final texts voted in ECON, provisional versions are available to the public in Reports voted in ECON / final texts agreed with Council until the on-line publication in Documents : Reports or in Plenary.

   
 
Amire érdemes odafigyelni…
 
Public hearing on Bank Structural Reform

The ECON Committee will hold a public hearing on Bank Structural Reform.
The hearing will have two sessions :
  • Are large universal banks inherently risky?
  • What are the consequences of different options for structural reform?
 
The aim of the Hearing is to listen to views of experts on the issues around the Commission's proposal for a regulation on structural measures improving the resilience of EU Credit Institutions (2014/0020(COD)).
 
 
Tuesday, 2 December from 16:30 to 18:30, room JAN 4Q2
 

 
További részletek
 
 
Legfrissebb sajtóközlemények
Összes felvétel  
ECON 17-12-2014 - 19:02  

The fees that banks charge retailers to process shoppers’ payments should be capped under uniform rules across in the EU following a deal struck by Economic and Monetary Affairs Committee and Council negotiators on Wednesday. The cap would apply to both cross-border and domestic card-based payments and should result in lower costs for consumers.

LIBE ECON 17-12-2014 - 09:47  

The ultimate owners of companies would have to be listed in central registers in EU countries, accessible to people with a "legitimate interest", such as investigative journalists and other concerned citizens, under a deal struck by Parliament and Council negotiators on a draft EU anti-money laundering directive on Tuesday. The rules would also require banks, auditors, lawyers, real estate agents and casinos, among others, to be more vigilant about suspicious transactions made by their clients.

ECON 08-12-2014 - 18:42  

Candidate Chair of the EU Single Resolution Board (SRB) Ms Elke König (DE), was quizzed by Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee at a public hearing on Monday. Ms König and five other candidates for Board positions were nominated by the European Commission on Friday 5 December.

ECON 02-12-2014 - 15:05  

Commissioner Pierre Moscovici was asked to account for the European Commission’s decision to give France, Italy and Belgium more time to hit Eurozone budgetary targets by Economic and Monetary Affairs Committee MEPs on Tuesday. MEPs urged that budget plan deadlines should be met and that criteria for applying rules more flexibly to some EU member states than others should be clear and detailed.

ECON 27-11-2014 - 09:46  

A negotiating team led by Alain Lamassoure (EPP, FR) struck a political deal with the Council and the Commission on European Long Term Investment Funds (ELTIFs) on Wednesday evening. These funds should boost non-bank financing for projects that deliver infrastructure, intellectual property or research results which benefit the real economy and society.

Hatásköre és felelőssége
 
A bizottság hatásköre a következőkre terjed ki:
1. az Unió gazdasági és monetáris politikái, a Gazdasági és Monetáris Unió működése, és az európai monetáris és pénzügyi rendszer (beleértve a megfelelő intézményekkel, illetve szervezetekkel való kapcsolattartást),
2. a tőke és a kifizetések szabad mozgása (a határokon átnyúló fizetési műveletek, az egységes fizetési térség, a fizetési mérleg, a tőkemozgások, a hitelnyújtási és hitelfelvételi politika, a harmadik országokból származó tőke mozgásának ellenőrzése, az Uniós tőke exportjának ösztönzésére szolgáló intézkedések),
3. a nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer (beleértve a pénzügyi és monetáris intézményekkel és szervezetekkel való kapcsolattartást),
4. a versenyre, valamint az állami támogatásra vonatkozó szabályok,
5. adórendelkezések,
6. a pénzügyi szolgáltatások, intézmények és piacok szabályozása és felügyelete, beleértve a pénzügyi jelentéseket, a könyvvizsgálatot, a számviteli szabályokat, a vállalatirányítást és egyéb társasági jogra vonatkozó ügyeket, amelyek a pénzügyi szolgáltatásokat kifejezetten érintik,
7. az Európai Beruházási Banknak az euróövezeten belüli európai gazdasági kormányzás alá tartozó releváns pénzügyi tevékenységei.
 
Mai közvetítések
 
Ma nincs közvetítés  
Multimédia könyvtár
 
KÖSZÖNTŐ
 
 

Üdvözlöm a Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON) honlapján! A Bizottság felelősségi körébe tartozik a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU), a pénzügyi piacok szabályozása, a tőke és a kifizetések szabad mozgása, az adózási és a versenypolitika, valamint a nemzetközi pénzügyi rendszer.
A 7. parlamenti ciklusra rányomta bélyegét az utóbbi idők legsúlyosabb gazdasági, pénzügyi és szociális válsága. Az ECON bizottság döntő szerepet játszott a válságra választ adó jogszabályok elfogadásában, és növelte munkaterhét az ellenőrzés és jelentéstétel terén. Következésképpen a Parlament úgy határozott, hogy a bizottság létszámát 50 főről 60 főre bővíti.
Ma fő prioritásunk a növekedés és a munkahelyteremtés. A stabilitásnak, valamint a beruházások, a reformok és a társadalmi kohézió előmozdításának kölcsönösen erősíteniük kell egymást. Az ECON támogatni fogja e kérdések komoly megvitatását.
Meggyőződésem, hogy el kell mozdulnunk a tényleges GMU irányába, a Parlament felé elszámoltatható, hatékony gazdasági kormányzással.
Kulcsfontosságú jogszabályokat kell lezárnunk a bankrendszer reformjával, a pénzügyi bűnözéssel és a hosszú távú növekedésbe történő beruházást támogató projektekkel kapcsolatban.
Meg kell győződnünk az új szabályozási keret megfelelő végrehajtásáról és ellenőrzéséről; emellett szoros figyelemmel fogjuk kísérni a Bizottságot és az európai felügyeleti hatóságokat. A növekedés szempontjából kulcsfontosságú a megfelelően szabályozott, működőképes tőkepiac.
Végezetül, a bizottság hozzá fog járulni a demokratikus legitimitás közösségi módszer alapján történő megerősítésére irányuló erőfeszítésekhez. A mélyreható, tényleges GMU-nak egyúttal demokratikusnak is kell lennie. A bizottság ezért meg fogja erősíteni a nemzeti parlamentekkel folytatott együttműködését.