Kezdőlap

 
Legfrissebb hírek
 
ITRE latest news

The next Committee Meeting will be held on Wednesday, 21 January 2015 (9.00 - 12.30 & 15.00 - 18.30) and Thursday, 22 January 2015 (9.00 - 12.30 & 15.00 - 18.30) in JAN 4Q2.
 
If you wish to subscribe, send us an email with "Newsletter" as subject
 
- Work in Progress: 09.12.2014 (updated regularly)
 
- Recent Publications:
 
- Upcoming Publications:
Study on 'Horizon 2020: Key Enabling Technologies (KETs), Booster for European Leadership in the Manufacturing Sector'
Study on 'How can European industry contribute to growth and foster European competitiveness?'
 
 

   
 
Amire érdemes odafigyelni…
 
Current energy policy challenges and forthcoming initiatives: in committee - 03.12.14

The current challenges in energy policy and forthcoming Commission initiatives will be discussed by the Committee on Industry, Research and Energy, together with Commissioner for Climate Action and Energy Arias Cañete, on 03.12.14. The Committee will also hold a hearing on supporting innovative start-ups and SMEs. The following day, the Committee will look at the next steps to be taken in relation to the International Energy Charter 2015.

   
 
Bemutatás és hatáskörök
 
A bizottság hatásköre a következőkre terjed ki:
1. az Unió iparpolitikája és kapcsolódó intézkedések, az új technológiák alkalmazása, beleértve a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó intézkedéseket,
2. az Unió kutatás- és innovációs politikája, beleértve a tudományt és technológiát, valamint a kutatási eredmények terjesztését és hasznosítását,
3. európai űrpolitika,
4. a Közös Kutatóközpont, az Európai Kutatási Tanács, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet, az Etalonanyag- és Mérésügyi Intézet, a JET, az ITER és az e területen működő más projektek tevékenysége,
5. az energiapolitikával általában kapcsolatos, valamint a belső energiapiac létrehozása és működtetése keretében megtett uniós intézkedések, többek között az alábbiakkal kapcsolatos területeken:
(a) az energiaellátás biztonsága az Unión belül,
(b) az energiahatékonyság és az energiatakarékosság előmozdítása, új és megújuló energiaforrások fejlesztése,
(c) az energiahálózatok összekapcsolásának és az energiahatékonyság előmozdítása, beleértve transzeurópai hálózatok létrehozását és fejlesztését az energiaipari infrastruktúra ágazatban;
6. az Euratom Szerződés és az Euratom Ellátási Ügynökség; a nukleáris biztonság, az erőművek leszerelése és a hulladék ártalmatlanítása a nukleáris ágazatban,
7. az információs társadalom, az információtechnológia és a kommunikációs hálózatok és szolgáltatások, beleértve a technológiai és biztonsági aspektusokat és transzeurópai hálózatok létrehozását és fejlesztését a távközlési infrastruktúra ágazatban, valamint az Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) tevékenységeit.
 
Mai közvetítések
 
Ma nincs közvetítés  
Multimédia könyvtár
 
Köszöntő
 
 

Az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság, melynek átfogó célja az újraiparosítás, négy prioritási területre fog összpontosítani.
 
Mindenekelőtt biztosítanunk kell, hogy az EU jogi és gazdasági kerete lehetővé tegye az európai ipari ágazat innovatívabbá válását. Ehhez ki kell igazítanunk és mozgósítanunk kell az EU kutatási/fejlesztési, valamint oktatási programjait, hogy valóban eleget tudjanak tenni az ipar tényleges igényeinek.
 
Másodszor, az uniós politikáknak ösztönözniük kell az európai kis- és középvállalkozások fejlődését és növekedését. A kkv-k megerősödésének elősegítése nemcsak finanszírozás kérdése, ahhoz legalább annyira fontos a kutatási programok nyitottsága, a készségfejlesztő képzési rendszerek vagy a költségvetési jogszabályok megfelelősége.
 
A harmadik prioritás a valódi európai digitális piac kiépítése. Ennek célja az európai piac méretgazdaságosságából származó előnyök érvényesítése a költségek csökkentése és az európai vállalkozások innovációs képességének növelése érdekében. Az ITRE bizottság és a Parlament már eddig is igen jó eredményeket értek el ezen a téren, és azon leszünk, hogy – új jogszabályok révén – további előrelépéseket tegyünk.
 
Végül, de talán legelsősorban, alapvető prioritás lesz számunkra az EU közös energiapolitikájában rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázása. Csak biztonságos energiaellátással biztosítható gazdaságunk globális versenyképessége és a gazdasági visszaesés elkerülése.
 
Célunk az, hogy az európai gazdaságot újra növekedési pályára állítsuk, és ezt fenntartható módon kívánjuk elérni. Olyan Európát szeretnénk építeni, ahol jobb élni.