Kezdőlap

 
Legfrissebb hírek
 
ITRE latest news

 
Work in progress: ITER listing (updated weekly)
 
Newsletter:  Issue 4/2014 - Previous issues
If you wish to subscribe, send us an email with "Newsletter" as subject
 
Latest studies: 

   
 
Amire érdemes odafigyelni…
 
"One of Us" Citizens’ Initiative – Public Hearing, 10.04.2014

A public hearing on the European Citizens’ Initiative "One of Us" will be organised on 10.04.2014 in the European Parliament’s premises in Brussels, room JAN 4Q2, from 09.00 to 12.30.
 
The initiative asks the EU to prohibit the financing of activities which presuppose the destruction of human embryos, especially in the areas of research, development aid and public health.
 
The event is organised jointly by the Committee on Development, the Committee on Industry, Research and Energy and the Committee on Legal Affairs, in association with the Petitions Committee.
 
Deadline for registration: 06.04.2014.
 
For more information contact us: ECI.Hearing.OneOfUs@ep.europa.eu

   
ITRE Committee delegation to Italy

Members from the ITRE Committee travelled to Milan and Venice between 26 - 28 March and visited Italian innovation centres, research centres and entrepreneurial associations. The programme of the visit covered issues relating to the committee's fields of competence, such as industrial policy, SME, ICT, research matters and energy.

   
ITRE Committee delegation to ACER

ITRE Committee delegation visited the Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER) Headquarters in Ljubljana from 19 to 20 March. The programme of the visit covered issues relating to the committee's fields of competence such as the Regulation on Energy Market Integrity and Transparency (REMIT) implementation, the Energy Infrastructure Package, the completion of the internal energy market and future perspectives for energy policy in the EU.

   
 
Legfrissebb sajtóközlemények
Összes felvétel  
PETI DEVE JURI ITRE 09-04-2014 - 15:13  

The “One of Us” European Citizens’ Initiative campaign to ban EU funding for activities that “presuppose the destruction of human embryos” will get a public hearing in the European Parliament on Thursday 10 April at 09.00. Its petition has been signed by 1.7 million EU citizens.

Bemutatás és hatáskörök
 
A bizottság hatásköre a következőkre terjed ki:
 
  1. az Unió iparpolitikája és az új technológiák alkalmazása, beleértve a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó intézkedéseket,
  2. az Unió kutatáspolitikája, beleértve a kutatási eredmények terjesztését és hasznosítását,
  3. űrkutatás-politika,
  4. a Közös Kutatóközpont, a Központi Nukleáris Mérési Hivatal, a JET, az ITER (nemzetközi termonukleáris kísérleti reaktor) tevékenysége és az e területen működő más projektek,
  5. az energiapolitikával általában, valamint az energiaellátás biztonságával és az energia hatékonyságával kapcsolatos közösségi intézkedések, beleértve transzeurópai hálózatok létrehozását és fejlesztését az energiaipari infrastruktúra ágazatban,
  6. az Euratom-Szerződés és az Euratom Ellátási Ügynökség, a nukleáris biztonság, az erőművek leállítása és a hulladék ártalmatlanítása a nukleáris ágazatban,
  7. az információs társadalom és az információtechnológia, beleértve a transzeurópai hálózatok létrehozását és fejlesztését a távközlési infrastruktúra ágazatban.
 
Mai közvetítések
 
Ma nincs közvetítés  
Multimédia könyvtár
 
Köszöntő
 
 

Köszöntjük az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság (ITRE) honlapján!
 
Az ITRE bizottság a következő választásokig hátralevő időben is folyamatosan igyekszik hozzájárulni a politikák, valamint a jobb és versenyképesebb Európa érdekét szolgáló hosszú távra szóló jogi keret kialakításához.
 
Az ITRE bizottság elé kerülnek a kutatást érintő jogalkotási javaslatok; az eljövendő évekre újra kell definiálni az uniós kutatásügyi politikát és megoldásokat kell találni az új kihívásokra. Javulni fog a távközlési ágazat versenyképessége, árai pedig csökkenni fognak a fogyasztók számára. 
 
A nagyon fontos energiaágazatban Európának szembe kell néznie gyengeségeivel és megoldásokat kell találnia rájuk. A kőolaj- és gázbehozatal hatalmas összegeket emészt fel. Fontos, hogy az energia továbbra is hozzáférhető és megfizethető legyen a polgárok és az ipar számára. Ugyancsak foglalkozni szükséges az energiahatékonysággal, a megújuló energiákkal és a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésével.
 
A polgárok és az ipar számára az internet és a kommunikációs technológiák terén is nagy jelentőségűek lehetnek az új fejlesztések és az innováció.
 
Ha hatékonyak akarunk lenni és a polgárok élete szempontjából a lehető legjobb döntéseket kívánjuk meghozni, akkor szükségünk van a polgárok segítségére és a civil társadalom szereplőivel való információcserére is. Csakis folyamatos párbeszéd révén lehet megfelelő egyensúlyt találni a különféle álláspontok között. Ennek a honlapnak az a célja, hogy információkat adjon az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság munkájáról.
 
Amalia Sartori