Kezdőlap

 
Legfrissebb hírek
 
The next SEDE meeting

will take place on 7 July 2014 (constituent meeting).
  
 
The meetings of the Subcommittee on Security and Defence are open to the public. However, for security reasons, participants must obtain an access pass in advance. Requests for access passes must be sent 5 working days before the start of the meeting to sede-secretariat@europarl.europa.eu
 
 

 
További részletek
 
 
Amire érdemes odafigyelni…
 
Building maritime capacity in the Horn of Africa

On 1 April 2014 the Subcommittee exchanged views with Etienne de Poncins, Head of the EUCAP Nestor mission, and Gilles Janvier, acting EU Civilian Operations Commander, on regional maritime capacity building in the Horn of Africa.
 
 

 
További részletek
 
Next steps in strengthening the European defence industry

On 1 April 2014 the Subcommittee debated the next steps in strengthening the European defence industry with Slawomir Tokarski, Head of Unit, Defence, Aeronautic and Maritime industries, DG Enterprise and Industry.
 
 

 
További részletek
 
 
Bemutatás és hatáskörök
 
A Biztonsági és Védelmi Politikai Albizottság a Külügyi Bizottság albizottsága. Hatáskörét a Külügyi Bizottság hatásköréről szóló első bekezdés ismerteti:
 
„A bizottság hatásköre a következőkre terjed ki: a közös kül- és biztonságpolitika (KKBP) és az európai biztonsági és védelmi politika (EBVP). Ezzel összefüggésben a bizottságot biztonság- és védelempolitikai albizottság támogatja.”
 
 
Mai közvetítések
 
Ma nincs közvetítés  
Multimédia könyvtár
 
Köszöntő
 
 

„Az 1999-ben megszületett közös biztonság- és védelempolitikának (KBVP) köszönhetően az Európai Unió bizonyíthatta, hogy képes világszerte hatékonyan és eredményesen fellépni. Az Unió több mint húsz polgári és katonai küldetést hajtott végre, hozzájárulva a stabilitáshoz és a béke fenntartásához a Balkánon, a Dél-Kaukázusban, Afrikában, a Közép-Keleten és Ázsiában.
 
Ám ahhoz, hogy az európai politika teljes mértékben legitim legyen – azaz a tagállamok polgárai megértsék, elfogadják, sőt igényeljék –, arra is szükség van, hogy az Európai Parlament társként vegyen részt a döntéshozatalban.
 
Véleményem szerint a Biztonság- és Védelempolitikai Albizottság szerepe éppen az, hogy a KBVP területén megvizsgálja az intézményi, képességi és műveleti szempontból bekövetkezett fejleményeket, valamint hogy megbizonyosodjon róla, hogy a biztonság- és védelempolitika kérdéseiről nem csupán szűk szakértői körben folytatnak vitákat, hanem tükröződnek bennük az európai polgárok részéről kinyilvánított aggodalmak is.”
 
Arnaud Danjean