Kezdőlap

 
Legfrissebb hírek
 
The next CULT Committee meeting

The constituent meeting will take place in Brussels on Thursday, 10 July 2014.
 
 

 
További részletek
 
 
Legfrissebb sajtóközlemények
Összes felvétel  
CULT 10-04-2014 - 15:27  

An informal deal with Council on revised rules to help member states recover cultural objects unlawfully removed from their territory was endorsed by the Culture and Education Committee on Thursday by 14 votes to one.

Bemutatás és hatáskörök
 
A bizottság hatásköre a következőkre terjed ki:
 
1.    az Európai Unió kulturális vonatkozásai, különösen:
(a)    a tudás és a kultúra terjesztésének fejlesztése,
(b)    a kulturális és nyelvi sokszínűség védelme és támogatása,
(c)    a kulturális örökség megőrzése és védelme, kulturális csereprogramok és művészi alkotások,
 
2.    az Unió oktatáspolitikája, beleértve az európai felsőoktatási térséget, az európai iskolák rendszerének és az egész
       életen át tartó tanulásnak a támogatását,
 
3.    az audiovizuális politika és az információs társadalom kulturális és oktatási vonatkozásai,
 
4.    ifjúságpolitika, valamint a sport- és szabadidő-politika kidolgozása,
 
5.    tájékoztatási és médiapolitika,
 
6.    együttműködés harmadik országokkal a kultúra és az oktatás területén, valamint a megfelelő nemzetközi szervezetekkel
       és intézményekkel való kapcsolattartás.
 
Mai közvetítések
 
Ma nincs közvetítés  
Multimédia könyvtár
 
Köszöntő
 
 

Köszöntjük a Kulturális és Oktatási Bizottság honlapján! Oldalunkon tájékozódhat a bizottságunkban folyó munkáról: megtalálja például soron következő üléseink napirendjeit, jelentéstervezeteinket és az azokhoz fűződő módosításokat, továbbá a képviselőinkkel kapcsolatos információkat, hogy bármelyikükkel közvetlenül fel tudja venni a kapcsolatot. Ezenkívül internetes közvetítésen keresztül élőben követheti bizottsági üléseinket.
 
A Parlamenten belül bizottságunk az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért, a sportért, valamint az Unió médiapolitikájának kulturális és oktatási szempontjaiért felel. Ugyanolyan szerepe van, mint a tagállamok kormányainak e fenti területekkel kapcsolatban: új jogszabályokat fogad el, és felügyeli az uniós programokat. Ilyen program például egész életen át tartó tanulás programja, amely az Erasmus diákcsereprogramot is finanszírozza, az Európa kulturális fővárosait támogató „Kultúra 2007” program, valamint a „Média 2007” program, amely számos sikeres európai film, például a Gettómilliomos létrehozását is támogatta. A bizottság ezenkívül rendszeresen tart nyilvános meghallgatásokat annak érdekében, hogy munkájához kikérje a szakértők véleményét.
 
Büszke vagyok, hogy elláthatom e bizottság elnöki teendőit, és remélem, hogy honlapunk segítségével könnyebben tudja követni munkánkat.
 
Doris Pack
Elnök, Kulturális és Oktatási Bizottság