Kezdőlap

 
Legfrissebb hírek
 
August - September 2014

► The next ECON Committee meeting:
          22 September  15:00-18:30 and 23 September 9:00-10:30 in Brussels (room JAN 4Q2)
 
Latest study and briefings:
 
 
► Reports voted in ECON (provisional versions)
In order to increase the public awareness of the reports and final texts voted in ECON, provisional versions are available to the public in Reports voted in ECON / final texts agreed with Council until the on-line publication in Documents : Reports or in Plenary.

   
 
Amire érdemes odafigyelni…
 
Monetary Dialogue with M.Draghi, President of the ECB

On Monday, 22 September, from 15:00-17:00, ECB’s President Mario Draghi will come to ECON for a Monetary Dialogue. President Draghi will present the ECB’s perspective on economic and monetary developments before entering in a discussion with Members, also covering 2 specific issues:
  • Targeted Longer-Term Refinancing Operations (TLTROs) and the monetary transmission mechanism in the euro area
  • The consequences of persistent inflation differentials across euro-area countries for the conduct of a common monetary policy
 
Monday, 22 September from 15:00-17:00, room JAN 4Q2

   
Economic Dialogue and exchange of views with the President of the Eurogroup

The President of the Eurogroup, Mr. Jeroen Dijsselbloem, (Minister of Finance of the Netherlands), appeared in ECON for an Economic Dialogue and Exchange of views on 4 September from 09:00 to 10:30. This was inter alia an opportunity for ECON Members to discuss the Country-Specific Recommendations adopted in July by the Council.
 
Under the current economic governance framework, the ECON Committee can invite the President of the Eurogroup to an Economic Dialogue to discuss issues in the area of the European Semester for Economic Policy Coordination. On this basis, the President of the Eurogroup appears in ECON at least twice a year.
 
 
 

 
További részletek
 
 
Legfrissebb sajtóközlemények
Összes felvétel  
ECON 04-09-2014 - 15:10  

Fiscal measures, such as shifting taxation away from labour, should play a bigger role in combating the crisis, Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem told Economic and Monetary Affairs Committee MEPs on Thursday. But flexibility in implementing the Stability and Growth Pact pact is also needed, because this pact is “the anchor for confidence and it would be self-defeating to break it", he underlined.

AFET DEVE INTA ECON JURI CULT AFCO LIBE FEMM ENVI EMPL ITRE TRAN PECH AGRI 04-09-2014 - 15:03  

The priorities of the Italian Council Presidency are being outlined to the various parliamentary committees by Italian ministers on 2 and 3 September, following a first series of meetings held on 22 and 23 July. This text will be updated after each session.

Hatásköre és felelőssége
 
A bizottság hatásköre a következőkre terjed ki:
1. az Unió gazdasági és monetáris politikái, a Gazdasági és Monetáris Unió működése, és az európai monetáris és pénzügyi rendszer (beleértve a megfelelő intézményekkel, illetve szervezetekkel való kapcsolattartást),
2. a tőke és a kifizetések szabad mozgása (a határokon átnyúló fizetési műveletek, az egységes fizetési térség, a fizetési mérleg, a tőkemozgások, a hitelnyújtási és hitelfelvételi politika, a harmadik országokból származó tőke mozgásának ellenőrzése, az Uniós tőke exportjának ösztönzésére szolgáló intézkedések),
3. a nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer (beleértve a pénzügyi és monetáris intézményekkel és szervezetekkel való kapcsolattartást),
4. a versenyre, valamint az állami támogatásra vonatkozó szabályok,
5. adórendelkezések,
6. a pénzügyi szolgáltatások, intézmények és piacok szabályozása és felügyelete, beleértve a pénzügyi jelentéseket, a könyvvizsgálatot, a számviteli szabályokat, a vállalatirányítást és egyéb társasági jogra vonatkozó ügyeket, amelyek a pénzügyi szolgáltatásokat kifejezetten érintik,
7. az Európai Beruházási Banknak az euróövezeten belüli európai gazdasági kormányzás alá tartozó releváns pénzügyi tevékenységei.
 
Következő adások
 
Multimédia könyvtár
 
KÖSZÖNTŐ
 
 

Üdvözlöm a Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON) honlapján! A Bizottság felelősségi körébe tartozik a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU), a pénzügyi piacok szabályozása, a tőke és a kifizetések szabad mozgása, az adózási és a versenypolitika, valamint a nemzetközi pénzügyi rendszer.
A 7. parlamenti ciklusra rányomta bélyegét az utóbbi idők legsúlyosabb gazdasági, pénzügyi és szociális válsága. Az ECON bizottság döntő szerepet játszott a válságra választ adó jogszabályok elfogadásában, és növelte munkaterhét az ellenőrzés és jelentéstétel terén. Következésképpen a Parlament úgy határozott, hogy a bizottság létszámát 50 főről 60 főre bővíti.
Ma fő prioritásunk a növekedés és a munkahelyteremtés. A stabilitásnak, valamint a beruházások, a reformok és a társadalmi kohézió előmozdításának kölcsönösen erősíteniük kell egymást. Az ECON támogatni fogja e kérdések komoly megvitatását.
Meggyőződésem, hogy el kell mozdulnunk a tényleges GMU irányába, a Parlament felé elszámoltatható, hatékony gazdasági kormányzással.
Kulcsfontosságú jogszabályokat kell lezárnunk a bankrendszer reformjával, a pénzügyi bűnözéssel és a hosszú távú növekedésbe történő beruházást támogató projektekkel kapcsolatban.
Meg kell győződnünk az új szabályozási keret megfelelő végrehajtásáról és ellenőrzéséről; emellett szoros figyelemmel fogjuk kísérni a Bizottságot és az európai felügyeleti hatóságokat. A növekedés szempontjából kulcsfontosságú a megfelelően szabályozott, működőképes tőkepiac.
Végezetül, a bizottság hozzá fog járulni a demokratikus legitimitás közösségi módszer alapján történő megerősítésére irányuló erőfeszítésekhez. A mélyreható, tényleges GMU-nak egyúttal demokratikusnak is kell lennie. A bizottság ezért meg fogja erősíteni a nemzeti parlamentekkel folytatott együttműködését.