Kezdőlap

 
Legfrissebb hírek
 
November 2014

► The next ECON Committee meetings:
  3 November 15:00 - 18:30 and 4 November 9:00 - 12:30  in Brussels (room JAN6Q2)
  11 November 9:00 - 12:30 and 15:00 - 18:30 in Brussels (room JAN 4Q2)
  17 November 15:00 - 18:30 in Brussels (room PHS 3C50)
Latest study and briefings:
 
 
► Reports voted in ECON (provisional versions)
In order to increase the public awareness of the reports and final texts voted in ECON, provisional versions are available to the public in Reports voted in ECON / final texts agreed with Council until the on-line publication in Documents : Reports or in Plenary.

   
 
Amire érdemes odafigyelni…
 
European Semester implementation vote. Money market funds, ECB sanctions

The INI Report to be adopted by the ECON shall evaluate the ongoing European Semester and provide input for the upcoming year's Annual Growth Survey. During the meeting ECON will also discuss draft regulations on the powers of the ECB to impose sanctions and to collect statistical information and the legislative proposal on money market funds. The latter aims to ensure uniform requirements that apply to money market funds throughout the Union.
 
Monday, 13 October from 15:30-18:30, room PHS 3C50

   
 
Legfrissebb sajtóközlemények
Összes felvétel  
ECON 13-10-2014 - 17:51  

EU countries need to do more to put their EU economic policy reform pledges into effect at home, especially in the euro area, urged Economic and Monetary Affairs Committee MEPs on Monday. Noting that only 10% of the European Commission's country-specific reform recommendations (CSRs) for 2013 were implemented in full and that little or no progress was made on 45% of them, MEPs also pressed the Commission and the Eurogroup President to see that they are put into practice.

Hatásköre és felelőssége
 
A bizottság hatásköre a következőkre terjed ki:
1. az Unió gazdasági és monetáris politikái, a Gazdasági és Monetáris Unió működése, és az európai monetáris és pénzügyi rendszer (beleértve a megfelelő intézményekkel, illetve szervezetekkel való kapcsolattartást),
2. a tőke és a kifizetések szabad mozgása (a határokon átnyúló fizetési műveletek, az egységes fizetési térség, a fizetési mérleg, a tőkemozgások, a hitelnyújtási és hitelfelvételi politika, a harmadik országokból származó tőke mozgásának ellenőrzése, az Uniós tőke exportjának ösztönzésére szolgáló intézkedések),
3. a nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer (beleértve a pénzügyi és monetáris intézményekkel és szervezetekkel való kapcsolattartást),
4. a versenyre, valamint az állami támogatásra vonatkozó szabályok,
5. adórendelkezések,
6. a pénzügyi szolgáltatások, intézmények és piacok szabályozása és felügyelete, beleértve a pénzügyi jelentéseket, a könyvvizsgálatot, a számviteli szabályokat, a vállalatirányítást és egyéb társasági jogra vonatkozó ügyeket, amelyek a pénzügyi szolgáltatásokat kifejezetten érintik,
7. az Európai Beruházási Banknak az euróövezeten belüli európai gazdasági kormányzás alá tartozó releváns pénzügyi tevékenységei.
 
Következő adások
 
Multimédia könyvtár
 
KÖSZÖNTŐ
 
 

Üdvözlöm a Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON) honlapján! A Bizottság felelősségi körébe tartozik a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU), a pénzügyi piacok szabályozása, a tőke és a kifizetések szabad mozgása, az adózási és a versenypolitika, valamint a nemzetközi pénzügyi rendszer.
A 7. parlamenti ciklusra rányomta bélyegét az utóbbi idők legsúlyosabb gazdasági, pénzügyi és szociális válsága. Az ECON bizottság döntő szerepet játszott a válságra választ adó jogszabályok elfogadásában, és növelte munkaterhét az ellenőrzés és jelentéstétel terén. Következésképpen a Parlament úgy határozott, hogy a bizottság létszámát 50 főről 60 főre bővíti.
Ma fő prioritásunk a növekedés és a munkahelyteremtés. A stabilitásnak, valamint a beruházások, a reformok és a társadalmi kohézió előmozdításának kölcsönösen erősíteniük kell egymást. Az ECON támogatni fogja e kérdések komoly megvitatását.
Meggyőződésem, hogy el kell mozdulnunk a tényleges GMU irányába, a Parlament felé elszámoltatható, hatékony gazdasági kormányzással.
Kulcsfontosságú jogszabályokat kell lezárnunk a bankrendszer reformjával, a pénzügyi bűnözéssel és a hosszú távú növekedésbe történő beruházást támogató projektekkel kapcsolatban.
Meg kell győződnünk az új szabályozási keret megfelelő végrehajtásáról és ellenőrzéséről; emellett szoros figyelemmel fogjuk kísérni a Bizottságot és az európai felügyeleti hatóságokat. A növekedés szempontjából kulcsfontosságú a megfelelően szabályozott, működőképes tőkepiac.
Végezetül, a bizottság hozzá fog járulni a demokratikus legitimitás közösségi módszer alapján történő megerősítésére irányuló erőfeszítésekhez. A mélyreható, tényleges GMU-nak egyúttal demokratikusnak is kell lennie. A bizottság ezért meg fogja erősíteni a nemzeti parlamentekkel folytatott együttműködését.