Kezdőlap

 
Legfrissebb hírek
 
April - July 2014

► The next ECON Committee meetings :
  • 14 July 2014 pm, Strasbourg (tbc)
  • 22 July 2014 Brussels (tbc)
 
► Reports voted in ECON (provisional versions)
In order to increase the public awareness of the reports and final texts voted in ECON, provisional versions are available to the public in Reports voted in ECON / final texts agreed with Council until the on-line publication in Documents : Reports or in Plenary.

   
 
Legfrissebb sajtóközlemények
Összes felvétel  
ECON 01-04-2014 - 18:44  

Draft EU rules on key information small investors should be given before signing a contract were agreed by Parliament's negotiators and Council of Ministers representatives on Tuesday. Clear, comparable and complete information on investment products is to be provided in a mandatory, three-page A4 Key Information Document (KID). Parliament will put the agreed rules to a plenary vote in April.

Bemutatás és hatáskörök
 
A bizottság hatásköre a következőkre terjed ki:
 
1.    az Unió gazdasági és monetáris politikái, a Gazdasági és Monetáris Unió működése, és az európai monetáris és pénzügyi rendszer (beleértve a megfelelő intézményekkel, illetve szervezetekkel való kapcsolattartást),
 
2.    a tőke és a kifizetések szabad mozgása (a határokon átnyúló fizetési műveletek, az egységes fizetési térség, a fizetési mérleg, a tőkemozgások, a hitelnyújtási és hitelfelvételi politika, a harmadik országokból származó tőke mozgásának ellenőrzése, az Uniós tőke exportjának ösztönzésére szolgáló intézkedések),
 
3.    a nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer (beleértve a pénzügyi és monetáris intézményekkel és szervezetekkel való kapcsolattartást),
 
4.    a versenyre, valamint az állami támogatásra vonatkozó szabályok,
 
5.    adórendelkezések,
 
6.    a pénzügyi szolgáltatások, intézmények és piacok szabályozása és felügyelete, beleértve a pénzügyi jelentéseket, a könyvvizsgálatot, a számviteli szabályokat, a vállalatirányítást és egyéb társasági jogra vonatkozó ügyeket, amelyek a pénzügyi szolgáltatásokat különösen érintik.
 
Mai közvetítések
 
Ma nincs közvetítés  
Multimédia könyvtár
 
Köszöntő
 
 

Az Európai Parlament aktívan hozzájárul az európai politikák kialakításához, és a Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON) kulcsszerepet játszik a Parlament munkájában. Olyan ügyekért felelős, mint az Unió gazdasági és monetáris politikája, az adó- és versenypolitika, a tőke szabad mozgása és a pénzügyi szolgáltatások szabályozása (bankok, biztosítás, nyugdíjalapok, eszköz-/alapkezelés, számvitel, nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszerek stb.). Továbbá, mivel a Parlament munkájának túlnyomó része a bizottságok szintjén zajlik, a Gazdasági és Monetáris Bizottság végzi e kulcsfontosságú, gazdasági és monetáris politikát érintő területeken a parlamenti munka nagy részét. Ennek köszönhetően a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válsággal kapcsolatos parlamenti munka középpontjában áll az ECON, és jelentős befolyással bír a politikai menetrend kialakításában, mind az Unión belül, mind nemzetközi szinten.
 
Tekintettel az Unió monetáris politikájára és a gazdasági és monetáris unió, valamint az európai monetáris rendszer működésére, kulcsfontosságú az Európai Központi Bank (EKB) elszámoltathatósága a Parlament felé, mivel az jelentős mértékben ellensúlyozza a Központi Bank függetlenségét.
 
A Gazdasági és Monetáris Bizottság fontos szerepet tölt be az uniós jogszabályok kialakításában, mivel a Parlament, a Tanáccsal együtt, társjogalkotó a legtöbb uniós politikai területen. A tagállamok nemzeti törvényeit és szabályait gyakran az uniós jog határozza meg, különösen a pénzügyi szolgáltatások területén, és a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta az uniós gazdasági irányítás területén is. Ez lehetővé teszi, hogy az uniós politikák e fontos területein a Gazdasági és Monetáris Bizottság tagjai alakítsák az uniós jogszabályokat.