Kezdőlap

 
Legfrissebb hírek
 
ITRE latest news

The next Committee Meeting will be held on Wednesday, 3 December 2014 (9.00 - 12.30 & 15.00 - 18.30) and Thursday, 4 December 2014 (9.00 - 12.30 & 15.00 - 18.30) in JAN 2Q2.
 
If you wish to subscribe, send us an email with "Newsletter" as subject
 
- Work in Progress: 18.11.2014 (updated regularly)
 
- Recent Publications:
 
- Upcoming Publications:
Study on 'Horizon 2020: Key Enabling Technologies (KETs), Booster for European Leadership in the Manufacturing Sector'
Study on 'How can European industry contribute to growth and foster European competitiveness?'
 
 

   
 
Amire érdemes odafigyelni…
Minden közlemény  
Presentations by the European Commission on COSME & Horizon 2020

During its meeting on 17 November, the European Commission will present on COSME, and Director General Robert-Jan Smits will present on "Horizon 2020 implementation: state of play".
 
Furthermore, the "Renewal of the Agreement on cooperation in science and technology between the European Community and Ukraine" and the "Cooperation Agreement on a Civil Global Navigation Satellite System (GNSS) between the European Community and its Member States and the Kingdom of Morocco" will be voted in the meeting.

   
Presentations of Bio-based Industries joint undertaking and study on KET

On the 6 of November, the ITRE committee will hold presentations by European Commission and the BBI, explaining the way from Horizon 2020 to the JTIs, as one of the possible PPPs foreseen in the basic act, taking as an example, the new Bio-based Industries joint undertaking. The Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI) is a €3.7 billion Public-Private Partnership (PPP) between the EU and the Bio-based Industries Consortium (BIC). The EU contribution (Horizon 2020) is expected to be €975 million, while the Bio-based Industries Consortium will contribute €2730 million.
 
Furthermore, there will be a presentation of the study on Key Enabling Technologies (KETs) that are crucial for the competitiveness and renewal of European manufacturing. It examines the nature of KETs, and the drivers and barriers to their deployment, including an assessment of the current KETs situation in the EU in a global perspective. A broad overview of European policies and financing instruments precedes an in depth assessment of the role of KETs in Horizon 2020. The analysis continues with a look at their contribution to growth, impact on employment and skills requirements.

   
Hearing on EU energy security strategy

The ITRE Committee will organise a hearing on 5 November on "EU energy security strategy under the conditions of the internal energy market". The hearing will focus on issues relating to the European Energy Security Strategy that was released in May by the Commission in response to the political crisis in Ukraine and the overall importance of energy security.

   
 
Bemutatás és hatáskörök
 
A bizottság hatásköre a következőkre terjed ki:
1. az Unió iparpolitikája és kapcsolódó intézkedések, az új technológiák alkalmazása, beleértve a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó intézkedéseket,
2. az Unió kutatás- és innovációs politikája, beleértve a tudományt és technológiát, valamint a kutatási eredmények terjesztését és hasznosítását,
3. európai űrpolitika,
4. a Közös Kutatóközpont, az Európai Kutatási Tanács, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet, az Etalonanyag- és Mérésügyi Intézet, a JET, az ITER és az e területen működő más projektek tevékenysége,
5. az energiapolitikával általában kapcsolatos, valamint a belső energiapiac létrehozása és működtetése keretében megtett uniós intézkedések, többek között az alábbiakkal kapcsolatos területeken:
(a) az energiaellátás biztonsága az Unión belül,
(b) az energiahatékonyság és az energiatakarékosság előmozdítása, új és megújuló energiaforrások fejlesztése,
(c) az energiahálózatok összekapcsolásának és az energiahatékonyság előmozdítása, beleértve transzeurópai hálózatok létrehozását és fejlesztését az energiaipari infrastruktúra ágazatban;
6. az Euratom Szerződés és az Euratom Ellátási Ügynökség; a nukleáris biztonság, az erőművek leszerelése és a hulladék ártalmatlanítása a nukleáris ágazatban,
7. az információs társadalom, az információtechnológia és a kommunikációs hálózatok és szolgáltatások, beleértve a technológiai és biztonsági aspektusokat és transzeurópai hálózatok létrehozását és fejlesztését a távközlési infrastruktúra ágazatban, valamint az Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) tevékenységeit.
 
Mai közvetítések
 
Ma nincs közvetítés  
Multimédia könyvtár
 
Köszöntő
 
 

Az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság, melynek átfogó célja az újraiparosítás, négy prioritási területre fog összpontosítani.
 
Mindenekelőtt biztosítanunk kell, hogy az EU jogi és gazdasági kerete lehetővé tegye az európai ipari ágazat innovatívabbá válását. Ehhez ki kell igazítanunk és mozgósítanunk kell az EU kutatási/fejlesztési, valamint oktatási programjait, hogy valóban eleget tudjanak tenni az ipar tényleges igényeinek.
 
Másodszor, az uniós politikáknak ösztönözniük kell az európai kis- és középvállalkozások fejlődését és növekedését. A kkv-k megerősödésének elősegítése nemcsak finanszírozás kérdése, ahhoz legalább annyira fontos a kutatási programok nyitottsága, a készségfejlesztő képzési rendszerek vagy a költségvetési jogszabályok megfelelősége.
 
A harmadik prioritás a valódi európai digitális piac kiépítése. Ennek célja az európai piac méretgazdaságosságából származó előnyök érvényesítése a költségek csökkentése és az európai vállalkozások innovációs képességének növelése érdekében. Az ITRE bizottság és a Parlament már eddig is igen jó eredményeket értek el ezen a téren, és azon leszünk, hogy – új jogszabályok révén – további előrelépéseket tegyünk.
 
Végül, de talán legelsősorban, alapvető prioritás lesz számunkra az EU közös energiapolitikájában rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázása. Csak biztonságos energiaellátással biztosítható gazdaságunk globális versenyképessége és a gazdasági visszaesés elkerülése.
 
Célunk az, hogy az európai gazdaságot újra növekedési pályára állítsuk, és ezt fenntartható módon kívánjuk elérni. Olyan Európát szeretnénk építeni, ahol jobb élni.