Kezdőlap

 
Legfrissebb hírek
 
The next SEDE meeting

will take place on Wednesday, 21 January 2015, 9:00-12:30 and 15:00-18:30 in Brussels.
 
The meeting will be webstreamed and you can watch it live here and in the archives here.
 
The meetings of the Subcommittee on Security and Defence are open to the public. However, for security reasons, participants must obtain an access pass in advance. Requests for access passes must be sent at the latest 3 working days prior to the meeting to sede-secretariat@ep.europa.eu
 
 
 

 
További részletek
 
 
Amire érdemes odafigyelni…
Minden közlemény  
Building European military capabilities

On 3 December, the Subcommittee exchanged views with General Jean-Paul Paloméros, Supreme Allied Commander Transformation, NATO and Claude-France Arnould, Chief Executive, European Defence Agency, on military capability development in Europe, after the Wales NATO Summit and before the 2015 European Council.
 
 

   
Financial rules applicable to the Union budget

On 3 December, the Subcommittee considered the draft opinion on Financial rules applicable to the general budget of the Union, by Rapporteur Christian Ehler (EPP). The committee responsible is BUDG (Rapporteur: Ingeborg Gräßle, EPP).
 
 

   
Security situation in the South Caucasus

On 3 December, the Subcommittee debated the security situation in the South Caucasus after the signature of the "strategic partnership" between the Russian Federation and Georgia's breakaway region of Abkhazia with H.E. Natalie Sabanadze, Ambassador of Georgia to the EU.
 
 

   
Briefings on Defence Council and CSDP Civilian Missions

On 3 December, the Subcommittee discussed the state of play of the EU's civilian missions with Kenneth Deane, Director, Civilian Planning and Conduct Capability, EEAS. It was also debriefed on the results of the Foreign Affairs Council (Defence) held on 18 November, by Maciej Popowski, Deputy Secretary General, EEAS.
 

   
 
Bemutatás és hatáskörök
 
A Biztonsági és Védelmi Politikai Albizottság a Külügyi Bizottság albizottsága. Hatáskörét a Külügyi Bizottság hatásköréről szóló első bekezdés ismerteti:

„A bizottság hatásköre a következőkre terjed ki: a közös kül- és biztonságpolitika (KKBP) és a közös biztonság- és védelempolitika (KBVP). Ezzel összefüggésben a bizottságot biztonság- és védelempolitikai albizottság támogatja.”
 
Mai közvetítések
 
Ma nincs közvetítés  
Multimédia könyvtár
 
Köszöntő
 
 

Békénket és biztonságunkat, melyeket soha nem vehetünk maguktól értetődőnek, egyre inkább fenyegetik a közvetlen szomszédságunkban és azon túl zajló események.  Az Európai Unióról szóló szerződés jogalapot biztosít arra, hogy a tagállamok hatékonyan fellépjenek az Unió szomszédságában tapasztalható, ilyen jellegű fenyegetésekkel szemben.
 
A közös biztonság- és védelempolitika (KBVP) 1999-es létrehozása, illetve az azóta végrehajtott 30 polgári és katonai misszió révén az Unió a balkáni régióban, a Dél-Kaukázusban, Afrikában és a Közel-Keleten részt vett a stabilitás megteremtésében és a béke fenntartásában. Az Unió vezetői 2013-ban ütemtervet dolgoztak ki arra, hogy növeljék a KBVP képességeinek hatékonyságát, illetve új lendületet adjanak e politikának, hangsúlyozva ugyanakkor a NATO-val fenntartott kapcsolatunk fontosságát.
 
A Biztonság- és Védelempolitikai Albizottság (SEDE) egyrészt a viták elősegítésére, másrészt a KBVP intézményeivel, képességeivel és műveleteivel kapcsolatos fejlemények vizsgálatára szolgáló, kulcsfontosságú fórummá nőtte ki magát. Elengedhetetlen eszköz, amely elszámoltatja a KBVP döntéshozóit, illetve érthetővé teszi a szakpolitikát az uniós polgárok számára.
 
E 8. jogalkotási ciklusban a SEDE albizottság folytatja a KBVP alapos vizsgálatát, és gondoskodik arról, hogy az gyorsan és hatékonyan reagáljon az Unió és a polgárok biztonságát érintő új és már létező kihívásokra.
 
Anna Fotyga
A SEDE elnöke