Kezdőlap

 
Legfrissebb hírek
 
The next SEDE meeting

will take place on Wednesday, 24 September 2014, 9:00-12:30 and 15:00-18:30 in Brussels.
 
 
 

 
További részletek
 
 
Amire érdemes odafigyelni…
Minden közlemény  
Iraq/Syria and beyond: International security threat by ISIS

The Subcommittee will debate the security threat by ISIS in Iraq, Syria and beyond with Gilles de Kerchove, EU Counter-Terrorism Coordinator, John O'Rourke, EEAS and Florence Gaub, Senior Analyst, EU Institute for Security Studies.
 
When: 24 September 2014, 15:00-17:00      Where: room Paul-Henri Spaak 4B001

 
További részletek
 
The future of territorial defence in Europe

The Subcommittee will debate the future of territorial defence in Europe in context of the current security situation with Timo S. Koster, Director Defence Policy and Capabilities Directorate, NATO, Jo Coelmont, Senior Associate Fellow, Egmont Institute, and a representative of the EEAS.
 
When: 24 September 2014, 10:30-12:30     Where: room Paul-Henri Spaak 4B001

 
További részletek
 
Exchange of views with the Chairman of the EU Military Committee

The Subcommittee will exchange views with General Patrick de Rousiers, Chairman of the EU Military Committee, on the development of the CSDP and on EU military operations.
 
When: 24 September 2014, 9:00-10:30         Where: room Paul-Henri Spaak 4B001

 
További részletek
 
Ukraine - what challenges for CSDP and NATO?

On 11 September 2014 the Subcommittee debated the security situation in Ukraine and the challenges this new European security context poses for CSDP and NATO with Maciej Popowski, Deputy Secretary General, EEAS and James Appathurai, Deputy Assistant Secretary General for Political Affairs and Security Policy, NATO.
 
 

 
További részletek
 
 
Bemutatás és hatáskörök
 
A Biztonsági és Védelmi Politikai Albizottság a Külügyi Bizottság albizottsága. Hatáskörét a Külügyi Bizottság hatásköréről szóló első bekezdés ismerteti:

„A bizottság hatásköre a következőkre terjed ki: a közös kül- és biztonságpolitika (KKBP) és a közös biztonság- és védelempolitika (KBVP). Ezzel összefüggésben a bizottságot biztonság- és védelempolitikai albizottság támogatja.”
 
Következő adások
 
Multimédia könyvtár
 
Köszöntő
 
 

Békénket és biztonságunkat, melyeket soha nem vehetünk maguktól értetődőnek, egyre inkább fenyegetik a közvetlen szomszédságunkban és azon túl zajló események.  Az Európai Unióról szóló szerződés jogalapot biztosít arra, hogy a tagállamok hatékonyan fellépjenek az Unió szomszédságában tapasztalható, ilyen jellegű fenyegetésekkel szemben.
 
A közös biztonság- és védelempolitika (KBVP) 1999-es létrehozása, illetve az azóta végrehajtott 30 polgári és katonai misszió révén az Unió a balkáni régióban, a Dél-Kaukázusban, Afrikában és a Közel-Keleten részt vett a stabilitás megteremtésében és a béke fenntartásában. Az Unió vezetői 2013-ban ütemtervet dolgoztak ki arra, hogy növeljék a KBVP képességeinek hatékonyságát, illetve új lendületet adjanak e politikának, hangsúlyozva ugyanakkor a NATO-val fenntartott kapcsolatunk fontosságát.
 
A Biztonság- és Védelempolitikai Albizottság (SEDE) egyrészt a viták elősegítésére, másrészt a KBVP intézményeivel, képességeivel és műveleteivel kapcsolatos fejlemények vizsgálatára szolgáló, kulcsfontosságú fórummá nőtte ki magát. Elengedhetetlen eszköz, amely elszámoltatja a KBVP döntéshozóit, illetve érthetővé teszi a szakpolitikát az uniós polgárok számára.
 
E 8. jogalkotási ciklusban a SEDE albizottság folytatja a KBVP alapos vizsgálatát, és gondoskodik arról, hogy az gyorsan és hatékonyan reagáljon az Unió és a polgárok biztonságát érintő új és már létező kihívásokra.
 
Anna Fotyga
A SEDE elnöke