Prima pagină

 
Ultimele ştiri
 
Next Meetings of the Committee on Petitions

PETI´s constitutive meeting will take place in Brussels on:
 
- Monday July 7 2014, 17h15 - 17h45
 
The meeting will take place in room 4Q1 of the building Jozsef Antall (JAN) and will be web-streamed on the European Parliament´s website.

 
Mai multe informaţii
 
 
Prezentare și competenţe
 
Această comisie este competentă în chestiuni privind:
 
(1)    petiţiile;
 
(2)    relaţiile cu Ombudsmanul European.
 
Difuzările zilei
 
Nicio difuzare în această zi  
Mediatecă
 
Cuvinte de bun venit
 
 

Bine ați venit pe paginile Comisiei pentru petiții. Puteți găsi aici informații privind munca și activitățile comisiei a cărei președintă sunt din 2009.
 
Dreptul de a adresa o petiție, prevăzut în Tratatul privind Uniunea Europeană, este un drept fundamental, legat în mod inextricabil de cetățenia europeană. Acesta reprezintă un mijloc important și adesea eficient pentru cetățeni de a se implica în mod direct în activitatea Parlamentului și de a supune atenției deosebite a membrilor comisiilor preocupările, propunerile sau plângerile lor.
 
Comisia răspunde adesea petițiilor adresate de cetățenii europeni, încercând să soluționeze posibilele cazuri de încălcare a drepturilor cetățenilor, în temeiul tratatului, și cooperând cu autoritățile naționale, regionale și locale în chestiuni legate de punerea în aplicare a dreptului european, în domenii cum ar fi mediul, afacerile sociale, libertatea de mișcare etc.
 
Este vorba de o comisie de anchetă și nu de o comisie legislativă; aceasta încearcă să se asigure că cetățenii  pot dispune de căi de atac nejudiciare, atunci când cererile lor sunt întemeiate. Comisia poate organiza misiuni de anchetă și poate prezenta rapoarte în plen.
 
Aceasta joacă, prin urmare, un rol esențial în restabilirea legăturii cu cetățenii europeni și în consolidarea legitimității și responsabilității democratice a procesului european de luare a deciziilor.
 
Erminia Mazzoni