Domov

 
Zadnje novice
 
The next SEDE meeting

will take place on 7 July 2014 (constituent meeting).
  
 
The meetings of the Subcommittee on Security and Defence are open to the public. However, for security reasons, participants must obtain an access pass in advance. Requests for access passes must be sent 5 working days before the start of the meeting to sede-secretariat@europarl.europa.eu
 
 

   
 
Ne zamudite
 
Building maritime capacity in the Horn of Africa

On 1 April 2014 the Subcommittee exchanged views with Etienne de Poncins, Head of the EUCAP Nestor mission, and Gilles Janvier, acting EU Civilian Operations Commander, on regional maritime capacity building in the Horn of Africa.
 
 

   
Next steps in strengthening the European defence industry

On 1 April 2014 the Subcommittee debated the next steps in strengthening the European defence industry with Slawomir Tokarski, Head of Unit, Defence, Aeronautic and Maritime industries, DG Enterprise and Industry.
 
 

   
 
Predstavitev in pristojnosti
 
Pododbor za varnost in obrambo je pododbor Odbora za zunanje zadeve (AFET). Njegove pristojnosti so opisane v prvem odstavku mandata Odbora AFET:
 
"Odbor, pristojen za: skupno zunanjo in varnostno politiko (SZVP) in evropsko varnostno in obrambno politiko (EVOP); v zvezi s tem odboru pomaga pododbor za varnost in obrambo."
 
 
Oddaje dneva
 
Za danes ni pripravljenih oddaj  
Multimedijska knjižnica
 
Pozdravne besede
 
 

„Vse od svojih začetkov leta 1999 skupna varnostna in obrambna politika omogoča, da Evropska unija učinkovito in koristno dokazuje svojo zmogljivost ukrepanja v svetu. Unija je opravila več kot dvajset civilnih in vojaških misij in prispevala k stabilnosti in ohranjanju miru na Balkanu, v južnem Kavkazu, Afriki, Bližnjem vzhodu in Aziji.
 
Da pa je določena evropska politika popolnoma legitimna, torej razumljena in sprejeta med državljani držav članic ter da jo ti celo zahtevajo, je nujno, da je pri odločitvah soudeležen Evropski parlament.
 
Vlogo pododbora za „varnost in obrambo“ vidim ravno v tem, da proučuje najnovejši razvoj skupne varnostne in obrambne politike na institucionalni, zmogljivostni in operativni ravni ter zagotavlja, da varnostna in obrambna vprašanja ne ostajajo omejena na razprave strokovnjakov, ampak da odgovarjajo tudi na dvome, ki jih izražajo evropski državljani.“
 
Arnaud Danjean