Zadnje novice

Next SEDE meeting

19-02-2020 - 12:34
SEDE meeting room on 17 June 2015

Ne zamudite

Uporabni dokumenti

Oddaje dneva

Za danes ni pripravljenih oddaj

Multimedijska knjižnica

Ni dokumentov.

Pozdravne besede

Nathalie Loiseau

Geostrateški kontekst, ki ga pretresajo novonastajajoče vojaške sile, nenehne teroristične grožnje in oboroženi spopadi v neposrednem sosedstvu, porast hibridnega vojskovanja in kibernetskih napadov na strateško infrastrukturo EU, vse našteto prispeva k temu, da sta varnost in obramba med najpomembnejšimi temami na evropskem političnem dnevnem redu.

EU je s sprejetjem globalne strategije leta 2016 začela krepiti svojo vlogo na področju varnosti in obrambe, kar je tudi v skladu z željami številnih Evropejcev. Nastala sta nova instrumenta: stalno strukturno sodelovanje, ki združuje 25 držav članic in omogoča izvajanje koncepta vojaške mobilnosti v Evropi, ter Evropski obrambni sklad. Ta instrumenta sta v službi evropske strateške neodvisnosti ter hkrati omogočata polno sodelovanje v naših zavezništvih in neodvisno obrambo, kadar je le mogoče.

Naloga Pododbora za varnost in obrambo (SEDE) je omogočiti temeljito javno razpravo in poglobljen parlamentarni nadzor nad vsemi ukrepi EU, povezanimi s skupno varnostno in obrambno politiko (SVOP), zlasti na področju institucij, zmogljivosti in operacij. Pododbor SEDE namerava dejavno prispevati k oblikovanju varnostne in obrambne politike EU. Osrednji element prihodnjih dejavnosti pododbora bo tudi razvoj odnosov s strateškimi partnerji, vključno z Natom in OZN, pa tudi s tretjimi državami, ki se zavzemajo za multilateralizem in mednarodni mir.

Nathalie Loiseau

Pristojnosti in odgovornostiStik

Povezave