[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Prva plenarna sjednica u listopadu: Rasprava s Angelom Merkel i Françoisom Hollandeom, izbjeglička kriza i autoindustrija

 
04-10-2015

Od ponedjeljka 5. listopada do četvrtka 8. listopada Europski parlament će u Strasbourgu održati prvu od dvije plenarne sjednice predviđene za ovaj mjesec. Raspored uključuje obraćanje predsjednika Francuske  Françoise Hollandea i  njemačke kancelarke Angele Merkel, govor španjolskog kralja Felipea VI., raspravu o tekućoj izbjegličkoj krizi i debatu o manipuliranju vrijednosti ispušnim plinovima u auto industriji.

Stanje Unije: rasprava s Angelom Merkel i Françoisom Hollande

François Hollande, predsjednik Francuske i Angela Merkel, njemačka kancelarka održat će u srijedu u 15.00 sati govor u Europskom Parlamentu, a zatim s vođama klubova zastupnika i predstavnicima europskog Vijeća između 15.00-17.00 sati raspravljati o stanju Unije. Ovaj simbolični posjet EP-u, 25. godina nakon njemačkog ujedinjenja i 26. nakon pada Berlinskog zida, podsjeća na sastanak predsjednika François Mitterranda i kancelara Helmuta Kohla, koji su se obratili Euuropskom parlamentu u studenom 1989. godine.

Nakon službene dobrodošlice predsjednika Schulza, predsjednik Hollande i njemačka kancelarka Merkel dati će izjave u trajanju od 20 minuta, nakon čega slijede izjave čelnika 8 klubova zastupnika. Hollande i Merkel će nakon toga odgovarati na pitanja.

Govor španjolskog kralja Felipea VI. u srijedu

Španjolski kralj Felipe VI. obratit će se Europskom parlamentu u srijedu u podne. Ovo je njegov drugi posjet EP-u od kada je postao kralj u lipnju 2014. godine. Njegov otac, Juan Carlos I, također se dva puta obratio Europskom parlamentu, 1986. godine nakon što se Španjolska priključila Europskoj zajednici i 1998.

Rasprava o zaključcima Vijeća o izbjegličkoj krizi

Zastupnici će u utorak u devet sati raspravljati s predsjednikom Vijeća, Donaldom Tuskom i predsjednikom Jean-Claude Junckerom o mjerama dogovorenima na Vijeću 23. rujna kako bi se riješila izbjeglička kriza. U posebnoj raspravi u utorak zastupnici će također raspravljati o humanitarnoj situaciji u Europi i susjednim zemljama.

EU čelnici dogovorili su se o dodatnoj pomoći od 1 milijarde eura za UNHCR (UN agencija za izbjeglice) i za Svjetski program za hranu. Također, zatražili su da se povećaju EU fondovi namijenjeni za pomoć Libanon, Jordanu i Turskoj, te bolja kontrola vanjskih granica Europske Unije.

Migracija će biti tema i na sljedećem sastanku Vijeća 15./16. listopada.

Poboljšanje usluga platnog prometa

EU pravila o uslugama platnog prometa ažurirat će se u glasovanju u četvrtak radi poboljšanja sigurnosti, širenja izbora potrošača i držanja koraka s inovacijama. Ovim pravilima, koja su neformalno dogovorili zastupnici i ministri u svibnju, namjeravaju se smanjiti troškovi usluga platnog prometa stimuliranjem konkurenata da ih pružaju i podržavanjem inovacija poput mobilnih i online metoda plaćanja.

Moguće proširenje zaštite oznake zemljopisnog podrijetla Europske unije na nepoljoprivredne proizvode

Zaštićene geografske oznake trebalo bi proširiti na regionalne i lokalne, te ručno izrađene tradicionalne proizvode (nepoljoprivredbe proizvode), kako bi se očuvalo lokalno kulturno nasljeđe i potaknuo rast, traži se u nezakonodavnoj rezoluciji o kojoj će zastupnici glasati u utorak. Od Komisije se traži da što prije predloži jedinstven europski sustav geografskih oznaka za nepoljoprivredne proizvode. U njih bi primjerice mogla pripadati i paška čipka*.

Zastupnici preporučuju da EU donese zakonodavstvo o oznakama zemljopisnog podrijetla za nepoljoprivredne proizvode kako bi se u potpunosti iskoristili ekonomski učinci zaštite prepoznatljivosti i kvalitete tih proizvoda, potrošačima pružile pouzdane informacije o mjestu i metodi proizvodnje te sačuvali znanje i radna mjesta povezani s tim proizvodima.Time bi se također moglo učinkovito doprinijeti borbi protiv krivotvorenja, zloupotrebe oznaka zemljopisnog podrijetla i drugih nepoštenih praksi koje dovode krajnjeg potrošača u zabludu.

Auto industrija: Manipulirane vrijednosti ispušnih plinova

Zastupnici će od povjerenice Europske komisije Elżbietae Bieńkowske, u utorak popodne, tražiti da se izjasni da li postoje u Europi i SAD-u slične afere, kao ona koja se dogodila u Volkswagenu oko manipulacije kod provjere izlučivanja ispušnih plinova, te koje mjere se moraju poduzeti kako bi se poboljšalo testiranje u EU.

Puno prije afere zastupnici su tražili da ispitivanje mora uzeti u obzir emisije u stvarnim uvjetima vožnje i prema tome su ažurirali zakon. Naglasili su da su proizvođači automobila iskoristili slabosti u trenutnom postupku, što je dovelo do službene potrošnje i emisije brojaka koje su puno niže od onih koje se postignu na cestama svaki dan.

Ostale teme na dnevnom redu:

• Europski postupak u sporovima manje vrijednosti i europski platni nalog
• Kalendar sjednica Parlamenta za 2017. godinu
• Financijska pravilia koja se primjenjuju na opći proračun Unije
• Jednake mogućnosti i jednako postupanje prema muškarcima i ženama u pitanjima zapošljavanja i rada
• Ograničenje emisija određenih onečišćivača u zrak
• Kapitalna tržišta Unije
• Smrtna kazna u zemljama trećeg svijeta
• Vanjski odnosi: Sirija, Turska, Libija