[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Europske prijestolnice kulture u razdoblju od 2020. do 2033.

13/06/2017 15:52:27
 .

EP je usvojio popis zemalja koje će biti europske prijestolnice kulture u razdoblju od 2020. do 2033.

Svake godine dvije države članice mogu odrediti grad za europsku prijestolnicu kulture. Države članice EU-a, zemlje kandidati i potencijalni kandidati također sudjeluju, a po prvi puta i EFTA/EEA zemlje mogu imati prijestolnicu kulture jednom u tri godine.

Europske prijestolnice kulture imaju za cilj promicanje bogatstva i raznolikosti kultura i poticanje osjećaja pripadnosti građana zajedničkom kulturnom području. Europske prijestolnice kulture također imaju koristi od kulturnog programa i kulturnih ulaganja, što doprinosi njihovom dugoročnom održivom razvoju.

 .
Rijeka (fotografija: Sanja Nikolić)
Rijeka (fotografija: Sanja Nikolić)
 .

Određivanje Europske prijestolnice kulture

Šest godina prije nego što države članice postanu domaćin Europske prijestolnice kulture, organizira se natječaj za odabir grada. Skup nezavisnih europskih i nacionalnih stručnjaka donosi prvi popis potencijalnih kandidata. U drugoj fazi natjecanja, panel razmatra i odabire jedan grad u svakoj zemlji, na temelju kulturnog programa posebno osmišljenog za taj grad, koji bi trebao imati snažnu europsku dimenziju i biti dio dugoročne strategije s održivim utjecajem na  lokalni gospodarski, kulturni i društveni razvoj.

Europska prijestolnica kulture 2020. godine bit će grad Rijeka

„Dodjeljivanjem titule europske prijestolnice kulture promičemo različite kulture, načine života te vrijednosti pojedine zemlje. Promicanje kulture je važno za razvoj čovjeka i jaču političku integraciju te tom titulom pomažemo razvoju turizma u određenoj regiji i promičemo vrijednosti Unije“, izjavila je Marijana Petir.

 

„Rijeka će 2020. nositi prestižni naslov Europske prijestolnice kulture. Izmijenili smo pravila kako bi povećali ionako veliku korist koju će grad i Hrvatska imati od ovog projekta. Na inicijativu eurosocijalista, gradovima koji su jednom nosili titulu omogućili smo povezivanje u službenu EU mrežu prijestolnica. Kroz razmjenu ideja i projekata nastavit će imati koristi od titule i nakon što prođe „njihova“ godina“, naglasila je Biljana Borzan.

 

„Podržavam ovo izvješće u razdoblju od 2020. godine, godine u kojoj će i hrvatski grad Rijeka nositi titulu europske prijestolnice kulture. Posebno korisnim smatram poticanje umrežavanja gradova kojima je dodijeljena titula prijestolnice kulture i gradova kojima će se tek dodijeliti, da bi mogli razmjenjivati iskustva i dobru praksu kroz isticanje bogatstva različitih kultura i promicanju kulturne baštine.,“ rekao je Tonino Picula.

 

„Izbor i dodjeljivanje titule Europske prijestolnice kulture jedan je od najuspješnijih projekata EU-a. Očekujem da će i Rijeka, koja će 2020. ponijeti tu prestižnu titulu, uspješno promovirati svoje aktivnosti. Već sam predlagao da EU, umjesto biranja dva grada kao prijestolnice kulture, svake godine bira jedan grad i jednu europsku regiju kulture. Time bi se upotpunila promocija i mnogih ruralnih dijelova Europe koji iznimno oplemenjuju europsku kulturnu baštinu“,  rekao je Ivan Jakovčić.

 

Poveznice

 

Usvojen tekst uskoro dostupan ovdje

http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html

 

Postupak

http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=en&reference=2016/0186(COD)

 

Europska Komisija - Europske prijestolnice kulture

https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/capitals-culture_en

 

Raspored zemalja

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014D0445&from=EN