[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Zastupnici odbili Komisijinu crnu listu zemalja za koje se smatra da postoji rizik od pranja novca

20/01/2017 08:56:02
 .

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su da se crna lista zemalja za koje se smatra da postoji rizik od pranja novca i financiranja terorizma vrati Komisiji na reviziju. U rezoluciji se tvrdi se da je popis previše ograničen i da listu treba proširiti, npr. uključivanjem teritorija koja olakšavaju porezne prijevare.

Izvjestiteljica Judith Sargentini (Zeleni, Nizozemska) izjavila je:  „snaga glasovanja odražava snagu osjećaja u Parlamentu o neadekvatnosti ovog trenutnog popisa. Nadamo se da će Komisija biti ambicioznija kada radi reviziju.

Komisija navodi jedanaest zemalja, uključujući Afganistan, Irak, Bosnu i Hercegovinu i Siriju, za koje je ocijenila da imaju manjkavosti u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma. Ljudi i pravne osobe iz zemalja koje se nalaze na crnom popisu, suočavaju se s jačim provjerama, od uobičajenih, kada posluju u EU.

Postojeći popis trećih zemalja ostaje na snazi dok Komisija ne napravi reviziju popisa.

Poveznice:

Profil izvjestiteljice, Judith Sargentini (Greens/EFA, NL)
Profil izvjestitelja, Krišjānis Karins (EPP, LV)
Proceduralna dokumentacija