[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Zastupnici zahtijevaju hitnu pomoć i premještaj u druge zemlje za izbjeglice koje su izložene teškim vremenskim uvjetima

19/01/2017 15:27:15

Europska unija i nacionalne vlade trebale bi osigurati hitnu pomoć izbjeglicama koji su izloženi teškim vremenskim uvjetima, niskim temperaturama i snijegu u više dijelova Europe, rekli su zastupnici u raspravi u srijedu. Također su pozvali vlade država članica da prerazmjeste tisuće tražitelja azila, posebice iz Grčke, u druge zemlje.

Nekolicina zastupnika ukazale su na „neprihvatljivo", stanje izbjeglica na grčkim otocima, ali i u drugim zemljama poput Srbije i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije,  a neki  su se zapitali koliko ljudi mora umrijeti od hladnoće prije nego što EU reagira. Mnogi zastupnici naglasili su da je samo 6%, od 160.000 tražitelja azila, koji su trebali biti premješteni iz Grčke i Italije, do sada premješteno.

"Nismo ponosni na ovo vrlo teško stanje", rekao je povjerenik za humanitarnu pomoć Christos Stylianides, koji je objasnio da je EU izdvojila dovoljno novca kako bi se Grčka nosila s ovim neviđenim uvjetima, ali ipak " zbog nekih slabosti na terenu novac se ne upotrebljava na najbolji način. "

Snimka rasprave: via Plenary on Demand