[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Vijesti

U tijeku je natječaj za videoradove informacijskih centara Europe Direct u Hrvatskoj! Mladi, sudjelujte u nagradnom natječaju #EDICHrvatska na temu izbora za Europski parlament u svibnju ove godine i osvojite vrijedne nagrade! Prijavite svoje ideje i uz malo kreativnog zamaha posjetite najveće europske institucije u Bruxellesu. 
Pročitaj više
Do izbora za Europski parlament ostalo je manje od 5 mjeseci! Zajednica aktivista kampanje #ovajputglasam sve je brojnija - na internetskoj stranici ovajputglasam.eu regristriralo se oko 8 tisuća građanki i građana. Kraj prosinca obilježili smo dvodnevnim događanjem u Varaždinu, predstavljajući kampanju #ovajputglasam. Jedan od organizatora održanog pub-kviza bio je organizacijski tim Kandidature Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022. - upravo oni zvijezde su našeg današnjeg Instagram intervjua.
Pročitaj više
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je raspravu na temu: "Što Europa čini za mene? Budućnost poslovanja, digitalno tržište i EU" na kojoj se govorilo o tome kako brz tehnološki razvoj mijenja naša društvo, gospodarstvo, te način rada i života općenito.
Pročitaj više
U kampanju "Ovaj put glasam” u samo nekoliko mjeseci uključilo se 100 tisuća građana iz cijele Europske unije. Razlog zbog kojeg je kampanja privukla toliko volontera i aktivista je njen apolitičan karakter koji poziva građane na društveni aktivizam i uključivanje u demokratske procese.
Pročitaj više
Šest mjeseci uoči europskih izbora u Hrvatskoj, u sklopu informativne turneje po Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta organizirao je službeno predstavljanje kampanje ovajputglasam.eu u Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Na predstavljanju su o važnosti i dobrobiti članstva u Europskoj uniji govorili: posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica, , voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić i koordinator kandidature Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih Nino Preložnjak.
Pročitaj više
Mladi diljem Hrvatske sve više se uključuju u institucionalnu kampanju Europskog parlamenta - #ovajputglasam kojom se želi potaknuti građane na izlazak na izbore u svibnju iduće godine. Nakon pozitivnih iskustava aktivista diljem Hrvatske, ovoga puta u izdanju Instagram intervjua selimo na istok Hrvatske - u Slavoniju.
Pročitaj više
Jesu li mladi dovoljno informirani o Europskoj uniji, kako promijeniti svijest mladih o važnosti izlaska na izbore, je li rješenje u uvođenju sustava obveznog glasovanja, odgaja li obrazovni sustav aktivne građane? To su samo neka od pitanja o kojima se raspravljalo na konferenciji „Gdje su mladi birači?“  koju je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uoči europskih izbora u svibnju iduće godine, uz sudjelovanje hrvatskih zastupnika u EP-u te predstavnika političkih organizacija i udruga mladih.
Pročitaj više
Valter Flego, Gabrijela Žalac, Renato Krulčić, Violeta Simeonova Staničić_2
Točno šest mjeseci uoči europskih izbora u Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta organizirao je službeno predstavljanje kampanje ovajputglasam.eu u Istarskoj županiji. Na predstavljanju su o važnosti i dobrobiti članstva u Europskoj uniji govorili: ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac; župan Istarske županije Valter Flego; gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić te voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić.
Pročitaj više
Dvoje najkreativnijih mladih između 18 i 30 godina predstavljat će Hrvatsku diljem Europe u idućih šest mjeseci kako bi istaknuli važnost izlaska na izbore za Europski parlament u svibnju 2019. godine. Tražimo najbolje kreativce koji slanjem osobnog videozapisa o važnosti izlaska na izbore mogu osvojiti titulu predstavnika Hrvatske i putovati Europom. Uz plaćene troškove treninga u Pragu te financiranje ideja i projekata, pobjednički kreativci sastat će se sa zastupnicima Europskog parlamenta u Bruxellesu.
Pročitaj više
U kampanju "Ovaj put glasam” u samo nekoliko mjeseci uključilo se 90 tisuća građana iz cijele Europske unije. Razlog zbog kojeg je kampanja privukla toliko volontera i aktivista je njen apolitičan karakter koji poziva građane na društveni aktivizam i uključivanje u demokratske procese.
Pročitaj više
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj poziva srednje škole Istarske županije da prijave učeničke ekipe u dobi od 17 do 18 godina na kvalifikacijsko prednatjecanje programa Euroscola Europskog parlamenta koje će se održati u Pazinu, u ponedjeljak, 26. studenog 2018. godine. Prijave su otvorene do 15. studenog 2018. godine u 12 sati - a škole se prijavljuju putem prijavnog obrasca. Hrvatske srednjoškolke i srednjoškolci od punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji imaju priliku sudjelovati u redovnom godišnjem programu Euroscola; više desetaka hrvatskih škola tu je priliku već iskoristilo.    
Pročitaj više
Kampanja "Ovaj put glasam" predstavljena je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku pred više od 150 okupljenih. Studentima se, osim predstavnika Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj obratila i doc. dr. Anita Freimann. Naglasila je kako studenti EFOS-a jedini u Hrvatskoj provode aktivnosti informiranja građanja u sklopu kolegija Makrosustav EU-a čime će fakultetska nastava biti obogaćena upravo ovim projektom.
Pročitaj više
Violeta Staničić, Branko Baričević, Janja Horvat Drobnjak, Danijela Svirčić i Matej Kečkeš
Više od 72.000 građana u europskim članicama, a njih oko 2.000 u Hrvatskoj,  pridružilo se kampanji Europskog parlamenta "Ovaj put glasam" kojom se želi potaknuti građane da u što većem broju izađu na europske izbore u svibnju 2019. Istaknuto je to, među ostalim, na današnjem službenom predstavljanju kampanje u Uredu Europskog parlamenta u Zagrebu.
Pročitaj više
68% građana smatra da je njihova država imala koristi od članstva u EU
Posljednje istraživanje javnog mnijenja provedeno u rujnu jasno ukazuje na trend rasta povjerenja u EU pa tako rekordnih 68% ispitanika vjeruje da njihova zemlja ima koristi od EU članstva.
Pročitaj više
S Danijelom, najboljom aktivisticom kampanje ovajputglasam.eu, popričali smo i putem Instagram 'storija'.
Sve se više građana Europske unije uključuje u kampanju "Ovaj put glasam” pa je tako u samo nekoliko mjeseci broj volontera prešao 60 tisuća. Riječ je o nepolitičkoj kampanji kojom Europski parlament želi potaknuti građane na izlazak na izbore, u svibnju iduće godine. 
Pročitaj više
U organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Hrvatskoga sabora u ponedjeljak 17. rujna 2018. s početkom u 10.00 sati u Hrvatskome saboru u dvorani Ante Starčevića održat će se nacionalna svečanost dodjele nagrade „Europski građanin“. Ovogodišnji dobitnik je neprofitna udruga mladih „Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), a nagradu će uručiti predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković  uz nazočnost zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić.
Pročitaj više
Glavna uprava za komunikacije Europskog parlamenta objavljuje javni natječaj za pružanje usluga podrške u organizacijskim, komunikacijskim i informacijskim aktivnostima Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Svrha natječaja jest pronaći ugovaratelja za pružanje potpore u organizaciji aktivnosti Ureda usmjerenih na dionike, medije i opću javnost. Rok za postavljanje pitanja vezanih uz natječaj je srijeda, 29. kolovoza 2018. godine, dok je krajnji rok za predaju natječajne dokumentacije četvrtak, 13. rujna 2018. godine, u 17.00 sati. 
Pročitaj više
Glavna uprava za komunikacije (DG COMM) Europskog parlamenta objavila je poziv za podnošenje prijedloga za medijsko partnerstvo i najavila dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje aktivnosti namijenjenih promicanju i boljem razumijevanju identiteta, uloge i političke naravi Europskog parlamenta u području medija (TV, radio i online mediji), posebice u svjetlu izbora za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2019. godine.
Pročitaj više
Novo istraživanje Europskog parlamenta, objavljeno godinu dana prije nadolazećih europskih izbora u svibnju 2019., potvrđuje stalni rast potpore građana Europskoj uniji
Pročitaj više
U Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld održana tribina „O Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta“ u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u RH u partnerstvu s VŠMOD Dag Hammarskjöld.  
Pročitaj više
·         Europski parlament spreman je odbiti bilo kojeg kandidata u postupku imenovanja za predsjednika Komisije koji nije bio imenovan kao vodeći kandidat uoči europskih izbora ·         “Spitzenkandidaten” postupak ili postupak odabira vodećih kandidata pokazao se uspješnim ·         Povjerenici Komisije moći će biti imenovani vodećim kandidatima uoči EU izbora
Pročitaj više
Glavna uprava za komunikacije (DG COMM) Europskog parlamenta objavila je novi poziv za podnošenje prijedloga za partnerstvo i najavila dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje komunikacijskih aktivnosti namijenjenih promicanju i boljem razumijevanju identiteta, uloge i političke naravi Europskog parlamenta u području medija  (TV, radio i online mediji), posebice u svjetlu izbora za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2019. godine.
Pročitaj više
Zastupnici oštro osuđuju sve oblike seksualnog nasilja i žale zbog toga što se ta djela olako toleriraju. Počinitelji se moraju kazniti, naglasili su. - poziv na sveobuhvatnu strategiju EU-a protiv rodnog nasilja nad ženama- rješavanje pitanja nedovoljnog prijavljivanja - osnivanje radne skupine neovisnih stručnjaka
Pročitaj više
 · Parlametar istraživanje javnog mnijenja građana o Europskoj uniji i Europskom parlamentu · 64% smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u EU · 57% kaže da je članstvo u EU dobra stvar
Pročitaj više
Glavna uprava za komunikacije (DG COMM) Europskog parlamenta objavila je natječaj za usluge dnevnog praćenja medija i analize za Hrvatsku.
Pročitaj više
Posjet predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija Hrvatskoj
Predsjednik Europskog Parlamenta Antonio Tajani u petak je službeno posjetio Hrvatsku. Susreo se s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.
Pročitaj više
Antoni Tajani - predsjednik Europskog parlamenta.
Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani službeno će posjetiti Hrvatsku sutra, 19. svibnja 2017. Tijekom posjeta sastat će se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, te će održati govor o budućnosti Europe u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.
Pročitaj više
Glavni razlozi zbog kojih Hrvatska ima koristi od EU - rezultati
Sve je veći broj europskih građana koji misle da je pripadanje Europskoj uniji dobra stvar. Prema najnovijem istraživanju Eurobarometra o stavu Europljana, brojke pokazuju da se podrška građana Europskoj uniji vratila na razinu na kojoj je bila prije krize 2007. godine.
Pročitaj više
Glavna uprava za komunikacije (DG COMM) Europskog parlamenta objavila je novi poziv za podnošenje prijedloga za partnerstvo i najavila dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje komunikacijskih aktivnosti namijenjenih promicanju i boljem razumijevanju identiteta, uloge i političke naravi Europskog parlamenta u području medija  (TV, radio i/ili online mediji)
Pročitaj više
Antoni Tajani
Antonio Tajani (EPP, IT) pobijedio je na izborima za predsjednika Europskog parlamenta u četvrtom krugu osvojivši 351 glas. Gianni Pittella ( S&D, IT) je osvojio 282 glasova. 
Pročitaj više
Predmet ugovora je proizvodnja TV programa kojim se nastoji poboljšati razumijevanje Europskog parlamenta kao demokratski izabranog predstavničkog tijela europskih građana i njegovog funkcioniranja, pružiti informacije i objašnjenja o ključnim zakonodavnim temama i ishodu rasprava u Europskom parlamentu, poboljšati vidljivost Europskog parlamenta i samih zastupnika s naglaskom na rad hrvatskih zastupnika, pružiti nepristrane, politički uravnotežene, točne i pravovremene informacije istovremeno osiguravajući ravnomjerno izvještavanje i vidljivost zastupnika Europskog parlamenta i pripadajućih političkih grupacija, poticati širi javni interes i moguće sudjelovanje u procesu donošenja odluka, poboljšati vidljivost Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj i njegovih aktivnosti.
Iskazi interesa za proizvodnju i emitiranje informativnih blokova o Europskom parlamentu moraju se poslati poštom na sljedeću adresu: Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, Augusta Cesarca 6, 10000 Zagreb; ili putem e-maila na adresu: epzagreb©ep.europa.eu, najkasnije do ponedjeljka 19. prosinca 2016. do 12 sati.
Pročitaj više
ŠTO NAM DONOSI CETA? - Nova dimenzija hrvatsko-kanadskih odnosa
Danas je u Kući Europe održana panel-rasprava o CETA-i, sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade, u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj. O utjecaju sporazuma na EU i Hrvatsku, uz hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu Dubravku Šuicu (EPP), Davora Škrleca (Zeleni) i Ružu Tomašić (ECR), raspravljali su Joseph Gene Petrić, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova, Josip Bašić, predsjednik Kanadsko-hrvatske gospodarske mreže (CCBN) te poduzetnik Zvonimir Viduka.
Pročitaj više
Od skupštine s ograničenim ovlastima Europski parlament s vremenom se izmijenio do tijela koji svojim odlukama izravno utječe na europsko zakonodavstvo. Važan datum tog dugačkog putovanja je 20. rujna 1976. godine, kada su ministri zemalja članica potpisali Akt o budućim izravnim europskim izborima. Izbori su se održali tri godine kasnije omogućivši Parlamentu demokratski legitimitet, a zastupnicima veće ovlasti u donošenju mjera.
Pročitaj više
Nakon prošlotjedne plenarne sjednice u Strasbourgu, predsjednik Parlamenta, Martin Schulz, putuje u London kako bi se susreo s premijerkom Theresom May, dok izaslanstvo zastupnika odbora za građanska prava posjećuje izbjegličke kampove u Libanonu.
Pročitaj više
Nagradu Saharov za slobodu misli svake godine dodjeljuje Europski parlament kako bi istaknuo iznimne pojedince i organizacije koji se borbe protiv netolerancije i opresije. Nagrada je osnovana 1988., a Raif Badawi prošlogodišnji je dobitnik. Kandidate za Nagradu Saharov mogu predlagati klubovi zastupnika ili skupine od najmanje 40 zastupnika EP-a. Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj glasuju na temelju prijedloga kako bi se dobio uži izbor od triju finalista, a zatim Konferencija predsjednika odabire jednog laureata.
Pročitaj više
Dalaj Lama, duhovni vođa Tibetanaca, posjetio je Europski parlament 15. rujna kako bi se susreo s predsjednikom parlamenta Martinom Schulzom i zastupnicima Odbora za vanjske odnose. „Razgovarali smo o međunarodnim odnosima i stanju ljudskih prava. Duboko sam zahvalan Dalaj Lami za iskrenu, otvorenu i široku raspravu koja oplemenjuje duh“, rekao je nakon susreta predsjednik Schulz.
Pročitaj više
Snapchat, mrežu pokrenutu 2011. godine, svakodnevno koristi više od 100 milijuna ljudi. Od dijeljenja kratkih video snimki, fotografija, sve do komunikacije s prijateljima diljem svijeta. Kako bi približio europsku politiku korisnicima Snapchata te omogućio zabavan pogled iza zastora političke pozornice, Europski parlament otvorio je svoj profil u svibnju ove godine. Danas smo praćeni od strane 15 tisuća ljudi. Saznajte više.
Pročitaj više
Europska unija posljednjih nekoliko godina suočena je s pritiskom velikog broja imigranata. Dok se traže najbolji pristup i odgovori, 74% građana Unije smatra da EU treba zajednički učiniti više u pružanju odgovora na krizu. Istovremeno, prema rezultatima istraživanja Europarometra, dvije trećine građana smatra da je trenutno upravljanje migracijama na razini EU-a nedovoljno.
Pročitaj više
Porezne politike država članica tema je koja zanima velik broj građana unatoč njenoj relativnoj složenosti. Čak 75% Europljana smatra da Europska unija treba učiniti više u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza te samih poreznih prijevara, kažu rezultati zadnjeg Eurobarometra Europskog parlamenta.
Pročitaj više
Objavljena su tri filma u finalu ovogodišnje Nagrade LUX Europskog parlamenta, različitih žanrova, tema i umjetničkih pristupa; “À peine j´ouvre les yeux”, “Ma vie de courgette” i “Toni Erdmann”. Prvi je svjedočanstvo o životima mladih ljudi u Tunisu, drugi je animirani film o životu u sirotištu, dok je treći politička tragikomedija o suvremenoj korporativnoj kulturi.
Pročitaj više
Kliknite i pogledajte Europski parlament na društvenim mrežama
Od Facebooka i Twittera do LinkedIn-a i Snapchata, Europski parlament aktivan je na većini društvenih mreža kako bi bolje komunicirao s građanima. Na brojnim platformama omogućujemo građanima ne samo pristup vijestima i analizama, već i fotografijama, video zapisima, infografikama te raspravama o aktualnim pitanjima. Također imamo alat koji olakšava praćenje aktivnosti zastupnika na društvenim mrežama - Newshub.
Pročitaj više
Europa se suočava s velikim brojem terorističkih prijetnji te građani očekuju da države članice Europske unije zajednički djeluju: 82 posto Europljana želi da EU čini više u borbi protiv terorizma dok 62 posto smatra da su trenutne mjere nedovoljne prema zadnjem istraživanju Eurobarometra Europskog parlamenta. Protuterorizam je područje oko kojeg se najveći broj građana slaže da treba biti pokriveno EU mjerama.
Pročitaj više
Odbor za unutarnje tržište u srijedu je odobrio promjene u novoj direktivi EU-a o vatrenom oružju. Zastupnici su glasali da se svako vatreno oružje koje se stavi izvan rada (što znači da može ispaljivati samo slijepe metke) i dalje pokriva europskim zakonom. Pogledajte razgovor s Vicky Ford (ECR, UK), izvjestiteljicom za zakon u Parlamentu i saznajte više.
Pročitaj više
Države članice EU morat će uvesti strože kontrole za oružja s manevarskim streljivom, kako bi se spriječila njihova konverzija u vatreno oružje, stoji u amandmanima odbora za unutarnje tržište izglasanima u srijedu na nacrt ažurirane direktive o vatrenom oružju EU. Promjene odobrene od zastupnika Europskog parlamenta osiguravaju da svako oružje koje je pretvoreno u oružje s manevarskim streljivom i dalje bude pokriveno pravilima o kontroli naoružanja EU-a.
Pročitaj više
Istražni odbor za mjerenje emisija u automobilskom sektoru (EMIS od eng. Emission measurements in the automotive sector) ušao je u drugu fazu prikupljana dokaza te održava saslušanje s predstavnicima industrije u srijedu 13. i četvrtak 14. srpnja. Predsjednica Odbora Kathleen Van Brempt (S&D, BE) objasnit će dosadašnji rad i odgovoriti na pitanja javnosti na Facebook Live video prijenosu u četvrtak, 14. srpnja od 14:00
Pročitaj više
Oko pet tisuća Europljana putovalo je u područja gdje traju sukobi te se pridružilo terorističkim skupinama - ti, takozvani "strani borci" predstavljaju prijetnju po svom povratku u Europsku uniju. Europski parlament trenutno radi na o izvješćima u kojima se predlaže kriminalizacija svih postupaka koje se mogu smatrati pripremom za izvršenje terorističkog napada te dodatne kontrole granica za sve one koji ulaze ili izlaze iz EU-a. Više u videu sa zastupnicom Monikom Hohlmeier (EPP, DE).
Pročitaj više
Ove godine obilježava se 10 godina dodjele Nagrade LUX koju svake godine dodjeljuje Europski parlament za najbolja filmska ostvarenja koja promiču europske vrijednosti i bave se društvenim pitanjima. Na Međunarodnom festivalu Karlovy Vary u Republici Češkoj objavljeno je kojih deset filmova je u službenom izboru. Koja tri filma će se natjecati u finalu te biti prikazana na Danima LUX filma, bit će poznato krajem srpnja.
Pročitaj više
Borba protiv terorizma treba biti glavni prioritet Europske unije, a slijediti je mjere za smanjenje nezaposlenosti, borba protiv poreznih prijevara, upravljanje migracijama, nadzor vanjskih granica te zaštita okoliša, kaže većina građana koja je sudjelovala u posebnom istraživanju Eurobarometra koje je proveo Europski parlament. Ispitanici su odgovarali na pitanja o tome treba li EU intervenirati više ili manje u različitim područjima. Više u našoj infografici.
Pročitaj više
Slovačka 1. srpnja zamjenjuje Nizozemsku na čelu Vijeća Europske unije. Narednih šest mjeseci zemlja želi ojačati gospodarstvo i zajedničku politiku migracija i azila, modernizirati zajedničko tržište te raditi na globalnoj prisutnosti EU-a. Uz sve to, predsjedništvo se treba baviti stanjem u EU-u nakon referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu. Evo što očekuju slovački zastupnici u Europskom parlamentu.
Pročitaj više
Martin Schulz
Izbor građana na referendumu o članstvu zemlje u Europskoj uniji treba što prije uvažiti uz punu suradnju Europskog parlamenta, rekao je predsjednik Martin Schulz 28. lipnja na sastanku čelnih ljudi država članica EU-a u Bruxellesu. "Dugoročna nesigurnost nije u ničijem interesu", naglasio je te dodao kako je Unija i sama svjesna kako treba reforme.
Pročitaj više
Izvanredna plenarna sjednica vezana uz rezultat britanskog referenduma o članstvu zemlje u Europskoj uniji zakazana je u Bruxellesu ovog utorka, 28. lipnja. Zajedničko saslušanje o financijskim posljedicama izbjegličke krize održava se u četvrtak, 30. lipnja. Klubovi zastupnika pripremaju se za plenarnu sjednicu u Strasbourgu.
Pročitaj više
Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi raspravljat će sa zastupnicima o vrijednosti strategije kupovine obveznica u Odboru za gospodarstvo i fiskalnu politiku od 15:00. Kako bi potaknula oporavak europskog gospodarstva i kontrolirala inflaciju, banka je izašla na tržište kapitala prvi put u lipnju, kupovinom 348 milijuna eura duga velikih tvrtki. Hoće li mjere zadržati niske cijene kamatnih stopa? Pratite raspravu uživo na našim stranicama.
Pročitaj više
20. lipnja svijet obilježava Dan izbjeglica , svih onih koji iz svojih domova bježe kako bi se spasili od sukoba, ratova i siromaštva. Samo u 2015. godini 1,015.078 stiglo je u EU-u preko Mediterana, od toga 32% njih su žene i djeca, a 3 771 ih se smatra nestalima. Najveći broj ljudi bježi iz Sirije. Kakvo je trenutno stanje? Provjerite u našoj interaktivnoj infografici.
Pročitaj više
U četvrtak, 23. lipnja, građani Ujedinjeneog Kraljevstva glasat će o članstvu svoje zemlje u Europskoj uniji. Predsjednici Izraela i Palestine obratit će se zastupnicima na plenarnoj sjednici u Bruxellesu, dok će Odbor za građanske slobode glasati o graničnoj kontroli pri ulasku i izlasku iz EU-u te definiranju pripreme za teroristički napada kaznenim djelom. Posebni odbor o poreznim odlukama TAXE glasuje o svom finalnom izvješću.
Pročitaj više
Čelni čovjek UN-ove agencije za izbjeglice iz Palestine, Pierre Krähenbühl, u svom prošlotjednom govoru zastupnicima odbora za vanjske poslove i razvoj opisao je posljedice koje na izbjeglice iz Palestine imaju sukob u Siriji te devet godina blokade Gaze. Također napomenuvši da 95 posto palestinskih izbjeglica u Siriji ovisi o humanitarnoj pomoći i da je 65 posto mladih ljudi u Gazi nezaposleno, pozvao je međunarodnu zajednicu da radi na dugoročnom političkom rješenju za probleme Bliskog Istoka.
Pročitaj više
Očekuje se da će svjetska populacija do 2050. godine doseći 9,6 milijuna te da će potražnja za hranom porasti za 70 posto. Kako proizvesti dovoljno hrane za cijeli svijet kada prema podacima UN-a 795 milijuna ljudi trenutno nema dovoljno hrane za aktivan i zdrav živo? Na zadnjoj plenarnoj sjednici zastupnici su naglasili važnost ulaganja u poljoprivrednu tehnologiju kako bi se povećala efikasnost i smanjila ekološka šteta.
Pročitaj više
Čini li vam se katkad da nije sve pravilno u lancu proizvodnje i prodaje hrane? Poljoprivrednici se boje kako bi mogli izgubiti tržište te stoga dozvoljavaju velikim trgovinskim lancima da im diktiraju otkupne cijene, što dovodi do cijena koje su niže od troškova proizvodnje, nezadovoljstva i često, prosvjeda na ulicama. Parlament je 7. lipnja usvojio rezoluciju u kojoj traži da se uvede zakonodavstvo protiv ovakvih praksi. Izvjestitelj Edward Czesak (ECR, Poljska) objašnjava tržite u videu.
Pročitaj više
Europska unija koordinira i nadzire mjere za upravljanje gospodarstvom, proračunom i tržištem rada država članica u okviru tzv. Europskog semestra - godišnjeg postupka za izdavanje preporuka o poreznom sustavu, tržištu rada, naknadama za nezaposlene i mirovine. U utorak, 14. lipnja, parlamentarni odbor za gospodarstvo raspravlja o ovogodišnjima preporukama.
Pročitaj više
Jedan od načina za smanjenje računa za struju je veća efikasnost, stoga mnogi kućanski aparati, poput lampi, televizora, pećnica i usisavača sadrže standardiziranu oznaku koja pomaže potrošačima da prepoznaju efikasnije proizvode. Zastupnici smatraju kako ove oznake trebaju biti jasnije. Saznajte kako se mjeri i koliko košta energija u našoj infografici.
Pročitaj više
Nakon prošlotjednog plenarnog zasjedanja u Strasbourgu, zastupnici se sastaju unutar parlamentarnih odbora u Bruxellesu. Na dnevnom redu je sastanak Odbora za zaštitu okoliša o prijedlogu za odbacivanje plana Europske komisije o zdravstvenim oznakama na proizvodima s kofeinom te o strožoj kontroli medicinskih naprava. Zastupnici iz ACP zemalja razgovaraju o imigracijama, a teme će biti i stanje gospodarstva te palestinske izbjeglice.
Pročitaj više
Pobjednička momčad Martina Schulza.
"Njemačka je osvojila prvenstvo 1980. pod vodstvom trenera Juppa Derwalla...", prisjeća se predsjednik Martin Schulz uoči početka Europskog prvenstva 10. lipnja u Francuskoj. On i drugi zastupnici podijelili su svoja najbolja sjećanja o prijašnjim Eurima, kao i predviđanja o novom pobjedniku.
Pročitaj više
Europski parlament dodijelio je nagrade „Europski građanin“ Europljanima iz svih zemalja članica koji su svojim doprinosom unaprijedili suradnju i promovirali zajedničke vrijednosti. 50 dobitnika objavljeno je nakon ocijene 79 kandidata odabranih od strane nacionalnih odbora.
Pročitaj više
Informirajte se o svim novostima putem elektroničke pošte kako biste jednostavnije pratili rad Europskog parlamenta. Naš sustav olakšava praćenje tema koje vas zanimaju.
Pročitaj više
Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać jedan je od 50 dobitnika nagrade Europski građanin za 2016. godinu. Europski parlament od 2008. svake godine dodjeljuje nagradu Europski građanin kao priznanje za iznimna postignuća za promicanje boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanje prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Nagrada će se uručiti na svečanosti u Hrvatskoj, a dobitnici će biti pozvani i na zajedničku svečanost u listopadu u Bruxellesu.
Pročitaj više
Sundus Abbas, Sam Andrews i Archimandrite Emanuel Youkhana.
Otkako je tzv. Islamska država preuzela dijelove Iraka i Sirije, ne prestaje s nasilnim progonom kršćana, jezida i ostalih vjerskih manjina. Masovna ubojstva i očajnički pokušaji bijega doveli su ove skupine do ruba uništenja, stoga je Pododbor za ljudska prava organizirao 30. svibnja saslušanje s predstavnicima skupina. Razgovarali smo s njima o problemima u kojima se nalaze.
Pročitaj više
Radno mjesto je temeljno pitanje za sve one izbjegle koji nastoje biti financijski neovisni i integrirati se u društvo. Međutim, s visokom stopom nezaposlenosti u EU-u, građani su zabrinuti zbog veće konkurentnosti na tržištu rada. U ponedjeljak, 30. svibnja, Odbor za tržište rada usvojio je izvješće u kojem se iznose konkretne mjere za rješavanje spomenutog izazova. Izvjestitelj je Brando Benifei (S&D, Italija).
Pročitaj više
Ovog tjedna Odbor za građanske slobode glasuje o uspostavi europske granične i obalne straže. Također će glasati o standardizaciji putnih dokumenata za strane građane te širenju i razmjeni podataka o kaznenim djelima između država članica. Tijekom javnog saslušanja u Pododboru za ljudska prava, predstavnici manjina iz Iraka i Sirije govorit će o stanju u kojem se nalaze u svojim zemljama.
Pročitaj više
Od 23. do 24. svibnja devet laureata susrelo se u Bruxellesu kako bi razgovarali o izazovima s kojima se borci za ljudska prava susreću u digitalnoj eri.
Mreža dobitnika nagrade Saharov okuplja dobitnike nagrade Saharov koji se godišnje sastaju kako bi sa zastupnicima i predstavnicima civilnog društva razgovarali o bitnim pitanjima i aktualnim problemima. Od 23. do 24. svibnja devet laureata susrelo se u Bruxellesu kako bi razgovarali o izazovima s kojima se borci za ljudska prava susreću u digitalnoj eri.
Pročitaj više
Svakog dana oko 315 milijuna Europljana koristi internet. Kako bi se iskoristile sve prilike koje pruža suvremena tehnologija u poticanju tržišta i otvaranja novih radnih mjesta, Europska komisija je 2015. službeno predstavila Strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu, a Vijeće i Parlament su se dogovorili o kraju naplate roaminga te zaštiti neutralnosti interneta. Na plenarnoj sjednici 25. svibnja zastupnici raspravljaju o prijedlogu za poticanje e-trgovine. Saznajte više.
Pročitaj više
Proteklog vikenda Europski parlament u Strasbourgu ugostio je preko 7500 mladih Europljana kako bi razgovarali sa zastupnicima i gostima o Europskoj uniji, poslovnom svijetu, društvu i migracijama. Teme su bile aktualne i na internetu gdje su oznake #EYE2016 i #EYEtv korištene 26 000 puta u dva dana.
Pročitaj više
Granica kod Idomeni
Izaslanstvo parlamentarnog Odbora za građanske slobode i pravosuđe posjetilo je prošlog tjedna imigrantske kampove u Grčkoj kako bi se uvjerilo u implementaciju dogovora s Turskom te ocijenilo stanje u kojem žive izbjeglice. Čelni zastupnik izaslanstva bio je Peter Niedermüller (S&D, Mađarska), a na rasporedu su imali susrete s grčkim predstavnicima, međunarodnim organizacijama i nevladinim organizacijama.
Pročitaj više
Koji su mogući učinci TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo, gospodarstvo Europske unije i svjetske gospodarske i trgovinske odnose, pitanja su o kojima se raspravljalo na konferenciji o sporazumu o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP). Konferencija je održana 23. svibnja (ponedjeljak) u Hrvatskom novinarskom domu, u organizaciji Predstavništva Europske komisije i Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.
Pročitaj više
U prvoj polovici tjedna sastaju se parlamentarni odbori kako bi razgovarali o terorizmu i genetski modificiranoj hrani, dok nas u nastavku očekuje nova plenarna sjednica u Bruxellesu. Aktualne teme su jedinstveno digitalno tržište, transatlantski protok podataka te energetska unija. U subotu Parlament otvara svoja vrata građanima.
Pročitaj više
Pratite #EYE2016
Drugo izdanje Europskog događaja za mlade 2016 (EYE od eng. European Youth Event) održava se od 20. do 21. svibnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu. "Zajedno možemo napraviti promjenu" moto je ovogodišnjeg EYE-a na kojem 7.500 mladih Europljana (16 - 30 godina) iz 39 zemalja sudjeluje u debatama i radionicama s članovima Europskog parlamenta i drugim političkim akterima i opinion makerima. Nakon završetka EYE2016 najbolje ideje će biti sakupljene u jedinstveno izvješće koje će se predstaviti zastupnicima EP-a. Svi koji ne mogu prisustvovati događaju u Strasbourgu, mogu pratiti glavne dijelove online.
Pročitaj više
.
Duhanske proizvode konzumira 26 % Europljana koji u prosjeku gube 14 godina života, a od kojih je 94 % naviku razvilo prije 25. godine života. Svaka četvrta osoba u EU-u starosti između 15. i 24. godina puši. Kako bi pušenje bilo manje privlačno, Europska unija usvojila je direktivu o duhanskim proizvodima koja stupa na snagu ovog petka, 20. svibnja, imajući u vidu prije svega mlade ljude.
Pročitaj više
Link za aktivnu infografiku
Najbrže vijesti o odlukama i raspravama iz Europskog parlamenta možete dobiti u 140 znakova. Twitter je zbog svoje brzine i jednostavnosti društvena mreža koju odabiru novinari, političari i ostali ovisnici o vijestima, a Europski parlament ima tamo gotovo 100 profila. Naša interaktivna karta (link ispod slike) omogućit će vam jednostavan pregled svih njih, stoga odaberite i pratite!
Pročitaj više
Ovaj poziv za podnošenje prijedloga, obavljen na web stranici Europskog parlamenta (http://www.europarl.europa.eu/contracts-and-grants/en/20150201PVL00100/Grants), temelji se na višegodišnjem programu rada Europskog parlamenta za bespovratna sredstva na području komunikacija za razdoblje 2016. - 2019. Rok za podnošenje prijava za partnerstva je 31. svibnja 2016.
Pročitaj više
Europski parlament u Strasbourgu otvorio je svoja vrata 8. svibnja u sklopu proslave Dana Europe kojim ove godine obilježavamo 66. godišnjicu Schumanove deklaracije. Parlament je posjetilo 19 tisuća građana.
Pročitaj više
EU mora osigurati ispunjenje svih zahtjeva prije nego što se Turskoj dozvoli bezvizni pristup Schengenskom prostoru, istaknuli su Zastupnici Odbora za građanske slobode u Europskom parlamentu u debati s Europskom komisijom. Većina zastupnika EP-a kritizira Komisiju zbog predlaganja bezviznog režima za turske državljane iako Turska još nije ispunila sve kriterije. Turska ne bi trebala biti diskriminirana, ali ne bi trebala dobiti povlašteni tretman, složili su se.
Pročitaj više
Danas je u Kući Europe održana tribina "Garancija za mlade: dvije godine poslije" u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj i Mreže Mladih Hrvatske te sudjelovanje zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić (EPP), kao i predstavnika ministarstva rada i mirovinskog sustava te udruga poslodavaca, sindikata i mladih.
Pročitaj više
Politička nestabilnost, terorizam i kriminalne organizacije koje iskorištavaju migrante samo su neki od izazova s kojima je Libija suočena posljednjih godina. Razgovarali smo s Pierom Antoniom Panzeriem, predsjednikom izaslanstva Europskog parlamenta za Maghreb, koji kaže kako dogovor EU-a i Turske utječe na Libiju te da EU treba raditi na stabilizaciji susjednih zemalja, posebice Nigera i Malija.
Pročitaj više
Za provedbu programa, Hrvatska je na raspolaganje za razdoblje od 2014.-2020. dobila više od 132,54 milijuna eura iz sredstava strukturnih fondova EU, dok uz sufinanciranje iz državnog proračuna taj iznos doseže gotovo 150 milijuna eura.
Nezaposlenost mladih jedan je od gorućih problema Europske unije. Prema podacima Eurostata, u 2015. godini prosječna stopa nezaposlenosti mladih u EU-u kretala se oko 22%, a Hrvatska je zabilježila 3. najvišu stopu nezaposlenosti mladih u EU (43%), odmah iza Grčke (49,8%) i Španjolske (48,3). Kao jedan od instrumenata za borbu protiv ovih poražavajućih podataka Europska unija je 2014. pokrenula Garanciju za mlade - strukturnu reformu kojom se sve osobe mlađe od 25 godina (u Hrvatskoj mlađe od 30 godina!) nastoji što brže aktivirati na tržištu rada. Brza aktivacija podrazumijeva dobivanje kvalitetne ponude za posao, pripravništvo ili edukaciju u roku od 4 mjeseca od napuštanja ili završetka formalnog obrazovanja ili ulaska u nezaposlenost, bez obzira je li osoba prijavljena na zavodu za zapošljavanje ili ne.
Pročitaj više
Nagrada za mlade Karlo Veliki 2016., koju zajednički organiziraju Europski parlament i Međunarodna fondacija za Nagradu Karlo Veliki iz Aachena dodijeljena je 3. svibnja dobitnicima iz triju zemalja. Prvu nagradu dobio je projekt InteGREAT iz Italije za integraciju izbjeglica, drugu igra za tablet "U potrazi za Karlom Velikim" iz Grčke, a treću Vijeće mladih Europe iz Ujedinjenog Kraljevstva.
Pročitaj više
Nakon afera LuxLeaks i Panamski dokumenti zakonodavstvo vezano uz poreznu politiku visoko je na popisu prioriteta Europskog parlamenta. Zastupnici traže transparentnost i propitivanje loših praksi u borbi za pravednije oporezivanje u cijeloj Uniji u vrijeme dok se brojne države članice još oporavljaju od financijske i gospodarske krize.
Pročitaj više
Svečana dodjela nagrada održat će se u Vatikanu u petak, 6. svibnja u 12:00 sati. Svečanosti će prethoditi pohvalni govori predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera i predsjednika Vijeća EU Donalda Tuska.
Svečana dodjela nagrada održat će se u Vatikanu u petak, 6. svibnja u 12:00 sati. Svečanosti će prethoditi pohvalni govori predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera i predsjednika Vijeća EU Donalda Tuska. Dan ranije, tri predsjednika EU institucija sudjelovat će u panel raspravi o stanju u EU, a raspravi će prethoditi govor talijanskog premijera Mattea Renzija.
Pročitaj više
U ponedjeljak, 2. svibnja, zastupnici i stručnjaci razgovaraju o obaveznoj registraciji interesnih skupina u registar transparentnosti. Idućeg dana predsjednik Martin Schulz dodijelit će u Aachenu Europsku nagradu za mlade Karlo Veliki. Tjedan se završava Danom otvorenih vrata u Strasbourgu.
U ponedjeljak, 2. svibnja, zastupnici i stručnjaci razgovaraju o obaveznoj registraciji interesnih skupina u registar transparentnosti. Idućeg dana predsjednik Martin Schulz dodijelit će u Aachenu Europsku nagradu za mlade Karlo Veliki. Tjedan se završava Danom otvorenih vrata u Strasbourgu, dok zastupnici pripremaju plenarnu sjednicu idućeg tjedna.
Pročitaj više
Za provedbu programa, Hrvatska je na raspolaganje za razdoblje od 2014.-2020. dobila više od 132,54 milijuna eura iz sredstava strukturnih fondova EU, dok uz sufinanciranje iz državnog proračuna taj iznos doseže gotovo 150 milijuna eura.
Nezaposlenost mladih jedan je od gorućih problema Europske unije. Prema podacima Eurostata, u 2015. godini prosječna stopa nezaposlenosti mladih u EU-u kretala se oko 22%, a Hrvatska je zabilježila 3. najvišu stopu nezaposlenosti mladih u EU (43%), odmah iza Grčke (49,8%) i Španjolske (48,3). Kao jedan od instrumenata za borbu protiv ovih poražavajućih podataka Europska unija je 2014. pokrenula Garanciju za mlade - strukturnu reformu kojom se sve osobe mlađe od 25 godina (u Hrvatskoj mlađe od 30 godina!) nastoji što brže aktivirati na tržištu rada. Brza aktivacija podrazumijeva dobivanje kvalitetne ponude za posao, pripravništvo ili edukaciju u roku od 4 mjeseca od napuštanja ili završetka formalnog obrazovanja ili ulaska u nezaposlenost, bez obzira je li osoba prijavljena na zavodu za zapošljavanje ili ne.
Pročitaj više
Djeca su ta koja plaćaju cijenu kad država članica neuspješno surađuje u zakonodavnim postupcima kao što su prekogranični sporovi o roditeljskom skrbništvu i odluke o posvajanju, kaže se u tekstu usvojenom u četvrtak. Zastupnici traže da se u okviru obiteljskih sudova uspostave specijalizirana vijeća za brzu obradu prekograničnih slučajeva.
Pročitaj više
Kako se europski muslimani nose s radikalizacijom i koju ulogu žene mogu igrati u promicanju de-radikalizacije teme su konferencije koju će predvoditi predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i potpredsjednik Antonio Tajani u utorak 26. travnja poslijepodne u Bruxellesu. Vrhunski stručnjaci procijenit će projekte na terenu te najbolje načine za suočavanje s fenomenom radikalizacije na nacionalnoj i razini EU.
Pročitaj više
Zastupnici raspravljaju o dogovoru EU-a i Turske te glasuju o kompromisu vlada država članica vezano uz mrežu željeznica na plenarnoj sjednici 27. i 28. travnja u Bruxellesu. Na sastancima odbora raspravlja se o terorističkim napadima na Bruxellesu te o popisu sigurnih zemalja podrijetla u koje se izbjeglice mogu vratiti. Kako se boriti protiv radikalizacije u Europi tema je konferencije u utorak, 26. travnja.
Pročitaj više
Autonomna vozila na autocesti ©AP Images/ European Union-EP
Autonomna vozila, bespilotne letjelice ili, primjerice, roboti u medicini, poljoprivredi i proizvodnji dio su sadašnjice. S obzirom na to da donose znatne promjene u društvenom, ali i pravnom smislu, zakonodavci trebaju biti spremni. Parlamentarni odbor za pravosuđe organizirao je saslušanje u Parlamentu 21. travnja, nastavno na plenarnu raspravu o samovezećim automobilima, gdje su stručnjaci raspravljali o rizicima i prilikama razvoja robotike.
Pročitaj više
U sklopu ciklusa tribina ''Europski petak', u Kući Europe održana je tribina "Budućnost EU: sigurnost i slobode'' u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj i Akademije za politički razvoj.
Pročitaj više
Syed Kamall, Taslima Nasreen, Catherine Vuylsteke i Rudi Vranckx
Što radikalizira mlade ljude te kako Europska unija, države članice i lokalna zajednica mogu to spriječiti neka su od bitnih pitanja o kojima su raspravljali predsjednik kluba zastupnika ECR-a Syed Kamall, dobitnica Nagrade Saharov Taslima Nasreen i autor dokumentarnog filma "Moj džihad"Rudi Vranckx 19. travnja u Europskom parlamentu. Prikazivanje filma i raspravu koja je uslijedila organizirao je Parlament u sklopu filmskog festivala One World u suradnji s udrugom People in Need.
Pročitaj više
Zastupnici Odbora za građanske slobode u Europskom parlamentu tijekom današnje rasprave rekli su da bi Europska komisija trebala poštovati važeće zakonodavstvo i usvojiti pravne mjere kojima se privremeno uvode vize za građane SAD-a i Kanade budući da te dvije države još uvijek zahtijevaju od građana nekih država članica EU vize za ulazak na svoj teritorij.
Pročitaj više
© UNHCR/Achilleas Zavallis
Više od 10 000 djece izbjeglica i imigranata nestalo je nakon dolaska u Europu, procjenjuje Brian Donald iz Europola u razgovoru za Observer. Strahuje se da su mnoga od njih u rukama kriminalnih organizacija.
Pročitaj više
Od početka ekonomske krize razina siromaštva u Europi je povećana, međutim, i kriza diskriminira. Vjerojatnije je da žene žive u siromaštvu nego muškarci. Odbor za ženska prava i jednakost glasuje 19. travnja o izvješću o ženskoj perspektivi siromaštva. Izvjestiteljica Maria Arena (S&D, Belgija) ističe kako je potrebno donijeti niz mjera kako bi se postigla ravnopravnost: "Moramo se boriti za roditeljske naknade za majke i očeve kako žene ne bi bile diskriminirane zbog majčinstva."
Pročitaj više
Ribe ne poznaju nacionalne pomorske granice, stoga ribarstvo kao gospodarsku granu nije moguće regulirati samo na nacionalnim razinama već je ono važan dio europske politike i zakonodavnog postupka u Europskom parlamentu, prije svega kroz zajedničku ribarsku politiku. U nizu glasovanja od 18. do 19. travnja, zastupnici odlučuju o važnim sporazumima s Liberijom i Mauretanijom te o stanju na Mediteranu.
Ribe ne poznaju nacionalne pomorske granice, stoga ribarstvo kao gospodarsku granu nije moguće regulirati samo na nacionalnim razinama već je ono važan dio europske politike i zakonodavnog postupka u Europskom parlamentu, prije svega kroz zajedničku ribarsku politiku. U nizu glasovanja od 18. do 19. travnja, zastupnici odlučuju o važnim sporazumima s Liberijom i Mauretanijom te o stanju na Mediteranu.
Pročitaj više
U ponedjeljak, 2. svibnja, zastupnici i stručnjaci razgovaraju o obaveznoj registraciji interesnih skupina u registar transparentnosti. Idućeg dana predsjednik Martin Schulz dodijelit će u Aachenu Europsku nagradu za mlade Karlo Veliki. Tjedan se završava Danom otvorenih vrata u Strasbourgu.
Parlamentarni odbori sastaju se ovog tjedna, a među temama su liberalizacija viznog režima s Turskom te slučaj tisuće djece migranata koja su navodno nestala u Europi. Bit će predstavljen i prijedlog amandmana na predloženu reformu direktive o vatrenom oružju.
Pročitaj više
Bi li učenje o Europskoj uniji u školama pomoglo boljem razumijevanju njenog funkcioniranja? Zastupnici Europskog parlamenta danas raspravljaju o nezakonodavnom izvješću, pozivajući države članice da u školama više podučavaju o europskim pitanjima kako bi se ljudima omogućilo da bolje surađuju s EU-om. O tome će glasovati sutra. Uoči rasprave, razgovarali smo s izvjestiteljem Damianom Drăghici, rumunjskim zastupnikom grupe S&D.
Pročitaj više
Završen je natječaj "Imam stav!" u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta, namijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 18 godina iz cijele Hrvatske. Bilo je to službeno prednatjecanje za sudjelovanje u programu Euroscola – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu.
Pročitaj više
Stjecanje radnog iskustva u Europskom parlamentu jedinstvena je prilika za učenje u međunarodnoj i multikulturnoj atmosferi. Ako vas zanima Parlament i njegove aktivnosti, institucije i politika EU-a, ne propustite priliku za stručno usavršavanje i prijavite se do 15. svibnja.
Pročitaj više
Od lasera do GPS-a i mobilnih uređaja, veliki broj uređaja koje koristimo u svakodnevnom životu oslanja se na kvantu fiziku. Danas se nalazimo pred tzv. drugom kvantnom revolucijom koja bi mogla dovesti do milijun puta bržih računala i enkripcije koju je nemoguće razbiti. Parlamentarni Odjel za ocjenjivanje znanstvenih i tehničkih rješenja organizirao je 6. travnja saslušanje sa stručnjacima o potencijalnom utjecaju nove tehnologije.
Pročitaj više
.
Europska komisija upravljala je svojim proračunom za 2014. godinu u skladu s pravilima, stoga bi joj Parlament trebao izdati razrješnicu za tu godinu, zaključio je Odbor za proračun u četvrtak. U odvojenom je glasovanju odobren i proračun Parlamenta za 2014.
Pročitaj više
Tijekom jutrošnje debate o dogovoru EU-Turska o migracijama, zastupnici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove ispitivali su Komisiju o uvjetima u grčkim prihvatnim centrima, broju i pozadini osoblja koje obavlja intervjue za azil te o povratu i uvjetima za izbjeglice u Turskoj. Zastupnici su također istaknuli potrebu za poštivanjem međunarodnog prava i načela življenja u skladu s EU standardima.
Pročitaj više
.
Međubankovne kamatne stope koriste se za praćenje tržišta, a zbog toga što su povezane s brojnim financijskim transakcijama, utječu na zaradu i gubitke investitora u financijske proizvode. Međutim, skandali u koje su upletene bankovne stope Libor i Euribor pokazali su da se njima može manipulirati. Zastupnici Odbora za gospodarstvo raspravljat će te glasovati 7. travnja o novim pravilima za uvođenje transparentnosti u stope koje se koriste u EU-u
Pročitaj više
Teroristički napadi 22. ožujka u Bruxellesu, nažalost, nisu prvi put u posljednje vrijeme da se Europa suočava s prijetnjom ekstremizma te su podsjetili na hitnu potrebu za jačanje protuterorističke suradnje na razini Europske unije. Parlament godinama radi na prijedlozima zakona kako bi se omogućio efikasniji odgovor, bolja razmjena informacija te zajedničko djelovanje.
Pročitaj više
Tri zajednička javno-privatna tehnološka projekta moraju bolje opravdati svoje korištenje EU fondova u 2014. prije nego Europski parlament odobri njihove račune, objavili su zastupnici Odbora za proračunski nadzor (CONT) u utorak. Parlament bi također trebao odgoditi izdavanje razrješnica za troškove Vijeća EU i Europskog vijeća u skladu s preporukama odbora.
Pročitaj više
Europski događaj za mlade 2016. održat će se u Strasbourgu od 20. do 21. svibnja te će ugostiti 7,500 mladih Europljana koji će raspravljati o aktualnim temama i višestrukim krizama s kojima smo suočeni. Sudionici su stari između 16 i 30 godina, a njihovi će se prijedlozi objediniti u izvješće koje će biti predstavljano zastupnicima. Pratite #EYE2016 za sve vijesti o događanju.
Pročitaj više
U ponedjeljak, 2. svibnja, zastupnici i stručnjaci razgovaraju o obaveznoj registraciji interesnih skupina u registar transparentnosti. Idućeg dana predsjednik Martin Schulz dodijelit će u Aachenu Europsku nagradu za mlade Karlo Veliki. Tjedan se završava Danom otvorenih vrata u Strasbourgu.
Liberalizacija viznog režima s Turskom te borba protiv terorizma središnje su točke dnevnog reda ovog tjedna u Europskom parlamentu. Odbor za građanska prava raspravljat će o izvanrednim mjerama o kojima su ministri unutarnjih poslova država članica raspravljali na izvanrednom sastanku Vijeća, dok Odbor za proračun raspravlja o financiranju povećanja broja zaposlenih u jedinici za protuterorizam unutar Europola.
Pročitaj više
Europski parlament potpunosti podupire dosadašnja nastojanja u rješavanju ciparskog pitanja, rekao je predsjednik Martin Schulz u srijedu za vrijeme službenog posjeta Cipru, dodajući kako postoji mogućnost za povijesni korak naprijed za Cipar i širu regiju. Na kraju dvodnevnog posjeta, 29.-30. ožujka 2016. godine, predsjednik Schulz je poručio kako Cipar može postati "poruka nade" za cijelu Europu, te je obećao da će Europski Parlament ostati uz Cipar i nakon rješenja ciparskog pitanja.
Pročitaj više
Predstavnici šest europskih banaka sastat će se ovog tjedna sa zastupnicima Posebnog odbora za porezne odluke, dok će Odbor za zaštitu okoliša glasovati o obaveznom označavanju zemlje podrijetla za mliječne i mesnate proizvode. Palestinski ministar vanjskih poslova Riad Al-Malki i veliki muftija Shawki Allam dolaze u Odbor za vanjske poslove u utorak, 22. ožujka, kada će zastupnici i glasati o napretku Albanije i Bosne i Hercegovine na putu za članstvo u EU-u.
Pročitaj više
Parlamentarni odbor za građanske slobode i pravosuđe raspravlja u ponedjeljak, 21. ožujka, s predstavnicima Europske komisije o prijedlogu nove strategije da se vrati na snagu Schengenski prostor koji je narušen privremenim graničnim kontrolama od strane nekoliko država članica usred imigracijske krize. Jačanje vanjskih granica cilj je nakon dogovora s Turskom na Europskom vijeću 17. i 18. ožujka.
Pročitaj više
Osobni podaci, fotografije, poruke i e-pošta korisnika Facebooka i Googlea pohranjeni su u skladištima podataka u SAD-u. Slanje podataka Europljana preko Atlantika je zakonito, ako se američke tvrtke obvežu da će podatke tretirati u skladu sa standardima privatnosti Europske unije. U četvrtak, zastupnici su sa stručnjacima raspravljali o novom mehanizmu prijenosa podataka koji bi trebao zamijeniti Safe Harbour, srušen odlukom Europskog suda.
Pročitaj više
Europski parlament će tradicionalno obilježiti "Sat za planetu Zemlju", tako što će ugasiti svjetla u svim svojim zgradama u subotu 19. ožujka 2016. od 20:30 do 21:30. "Sat za planetu Zemlju" je globalna ekološka inicijativa, koja je započela u Sydneyu 2007. godine, kako bi se podigla svijest o borbi protiv klimatskih promjena.
Pročitaj više
Razgovori s Turskom o rješavanju izbjegličke krize ne smije biti povezano s naporima te zemlje da postane dio Europske unije, upozorio je Martin Schulz. Predsjednik Europskog parlamenta obratio se čelnim ljudima europskih država i vlada na početku sastanka Europskog vijeća, od 17. do 18. ožujka, posvećenom imigracijskoj krizi i ekonomskim prioritetima. "Turska neće dobiti popuste na račun medijskih sloboda i zaštite manjina, razdiobom vlasti ili vladavini prava."
Pročitaj više
Nakon terorističkih napada u Parizu u studenom Europska je komisija predložila obnavljanje pravila o kontroli oružja kako bi osigurali da ono ne završava u krivim rukama. Na saslušanju 15. ožujka u Odboru za unutarnje tržište, zastupnici su sa stručnjacima razgovarali o prijedlozima Komisije te kako najbolje pristupiti problemu kontrole oružja.
Pročitaj više
Dosadašnji neuspjeh zajedničkog europskog sustava azila u snalaženju sa sve većim brojem migranata poziva na radikalnu reformu tzv. Dublinskih pravila, rekli su zastupnici Odbora za građanske slobode u srijedu. Oni predlažu uspostavu središnjeg sustava za prikupljanje i raspodjelu zahtjeva za azil. Sustav, koji bi mogao uključivati kvotu za svaku državu članicu Europske unije, radio bi na temelju tzv. "hotspotova" iz kojih bi izbjeglice bile raspoređene.
Pročitaj više
Pridružite nam se na Facebooku ove srijede, 16. ožujka, od 14:00 i razgovarajte sa potpredsjednicom Parlamenta Sylvie Guillaume i predsjednikom Odbora za proračun Jeanom Arthuisom o odgovoru Europske unije na izbjegličku krizu. Zastupnici su posjetili izbjegličke kampove u Turskoj, razgovarali su s predstavnicima nevladinih organizacija i vlasti u Turskoj te će rado odgovarati na vaša pitanja.
Pročitaj više
Drugi parlamentarni odbor o poreznim odlukama održat će sastanak s predstavnicima područja s neovisnim poreznim sustavima te multinacionalnih tvrtki 14. i 15. ožujka u Bruxellesu. Među potvrđenim sudionicima su Andora, Lihtenštajn, Monako i Kanalski otoci te Apple, Google, IKEA i McDonald's. Zastupnici će imati priliku postavljati im pitanja, naročito vezano uz aktualnosti u području porezne politike.
Pročitaj više
Dok šefovi vlada država članica pregovaraju detalje dogovora EU-a i Turske (sastanak Vijeća zakazan je za 17. i 18. ožujka), migracije dominiraju i dnevnim redom parlamentarnih odbora. Zastupnici će glasovati o programu premještanja izbjeglica, humanitarnoj vizi te stanju ljudskih prava u Turskoj. Ovog tjedna održava se sastanak o transparentnosti poreznog sustava s predstavnicima velikih međunarodnih kompanija.
Pročitaj više
Zastupnici Europskog parlamenta ovaj su tjedan na plenarnom zasjedanju poduprli nova pravila kako bi se osiguralo da djeca koja su osumnjičena ili optužena za kazneno djelo imaju pošteno suđenje. Direktiva, neformalno dogovorena s Vijećem u prosincu 2015. godine, priznaje pravo da svaka osoba mlađa od 18 godina, kroz veći dio postupka ima pomoć odvjetnika te da bude u pratnji nositelja roditeljske skrbi (ili druge odgovarajuće odrasle osobe). Hrvatska u okviru Zakona o sudovima za mladež i Zakona o kaznenom postupku već ispunjava većinu mjera u direktivi.
Pročitaj više
Na Međunarodni dan žena 2016. Europski parlament ističe težak položaj žena izbjeglica i tražiteljica azila koje se, bježeći iz svojih zemalja od sukoba i rata, izlažu velikim rizicima. Statistika pokazuje da su u 2015. dvije petine tražiteljica azila u Njemačkoj bile mlađe od 18 godina. Više u infografici.
Pročitaj više
Predsjednik Europskog parlamenta susreo se s turskim predsjednikom vlade Ahmetom Davutoğluom u ponedjeljak, 7. ožujka, kako bi razgovarali o izbjegličkoj krizi, liberalizaciji viznog režima te slobodi medija u Turskoj - uoči sastanka šefova vlada država članica i turske vlade u Bruxellesu. "Za dobrobit izbjeglica, moramo surađivati s Turskom", naglasio je predsjednik Schulz.
Pročitaj više
"Žene u izbjeglištvu u EU-u" tema je kojom Europski parlament obilježava Međunarodni dan žena 2016. Zastupnica Mary Honeyball (S&D, UK) i francuska fotografkinja Marie Dorigny u tome su stručnjakinje; dok je Honeyball odgovorna za parlamentarno izvješće o ženama u izbjeglištvu, Dorigny je napravila seriju fotografija kako bi upoznala javnost s njihovim svakodnevnim izazovima.
Pročitaj više
Projekti uvođenja voća, povrća i mlijeka u školama u sklopu kojeg se pomaže školama da djeci nude svježu hranu spajaju se u jedinstven mehanizam. Parlament je osigurao dodatno financiranje te stavio naglasak na edukaciju. Novi jedinstveni program bit će na dnevnom redu sjednice u ponedjeljak, 7. ožujka, a o njemu će se glasovati idući dan, 8. ožujka. Izvjestitelj Marc Tarabella (S&D, Belgija) podsjeća, "jabuka dnevno".
Pročitaj više
Danas u 11 sati u Kući Europe u povodu Međunarodnog dana žena 8. ožujka održana je javna tribina ''Uloga žena u politici: zastupljenost i ravnopravno sudjelovanje''.
Pročitaj više
"Naš parlament treba postati vodeća demokratska, zakonodavna i europska institucija u Ukrajini", rekao je Volodimir Grojsman, predsjednik ukrajinskog parlamenta na trodnevnoj konferenciji u Europskom parlamentu u Bruxellesu na kojoj su zastupnici razgovarali o dobrom upravljanju, zakonodavstvu, nadležnosti i demokratskoj odgovornosti. Među zaključcima konferencije su prijedlozi za unaprjeđenje kvalitete donošenja zakona, efikasnosti i transparentnosti u Ukrajini.
Pročitaj više
Ususret Međunarodnom danu žena, Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, u petak 4. ožujka 2016. godine s početkom u 11 sati u Kući Europe (Augusta Cesarca 4-6) organizira javnu tribinu ''Uloga žena u politici: zastupljenost i ravnopravno sudjelovanje''.
Pročitaj više
Kako broj izbjeglica sve više raste Parlament želi skrenuti posebnu pozornost na položaj žena i djevojčica, stoga ovogodišnji Međunarodni dan žena, 8. ožujka obilježava temom "Žene izbjeglice i tražiteljice azila u EU-u". U srijedu 2. ožujka i četvrtak 3. ožujka organizirano je nekoliko događaja posvećenih problematici, a sve ih se može pratiti uživo na internetskim stranicama parlamenta.
Pročitaj više
Zaštita europskih granica tema je sastanka Odbora za građanske slobode 29. veljače na kojem će zastupnici razgovarati o planovima Europske komisije za uspostavljanje europske granične i obalne zaštite. Ovog tjedna obilježava se Tjedan Ukrajine u Europskom parlamentu na kojem gostuje izaslanstvo ukrajinskih zastupnika. Odbor za testiranje emisija u automobilskoj industriji sastaje se po prvi put 2. ožujka.
Pročitaj više
"Potrebe Ukrajine nisu se smanjile, već nisu u središtu pozornosti javnosti", kaže bivši predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox u razgovoru povodom konferencije o dobrom upravljanju u sklopu "Tjedna Ukrajine" koja se održava od 29. veljače do 2. ožujka u Bruxellesu. Tjedan se organizira u skladu s dogovorom dvaju parlamenata prošlog srpnja, prisustvovat će 40 ukrajinskih zastupnika, a događaje će izvješćem o izgradnji demokratskih kapaciteta otvoriti Cox.
Pročitaj više
Zagađenje zraka uzrokuje više od 430 tisuća smrtnih slučajeva godišnje u Europi. Vozila, naročito na dizel gorivo, glavni su izvor dušikovih oksida (NOx) u zraku, uključujući otrovnog dušik dioksida. EU postavlja granice na emisije zagađivača iz automobila te nalaže obavezna testiranja, međutim, studije pokazuju kako su emisije na cestama nekoliko puta veće nego kad se mjere u laboratorijima. Zastupnici se stoga zalažu za postupak koji bi približio uvjete testiranja onima na cestama.
Pročitaj više
Životinje se, kao i ljudi, mogu razboljeti od raznih uzročnika te mogu među sobom, ali i među ljudima, širiti zdravstvene probleme. Bolesti životinja, naročito onih u poljoprivredi, imaju veliki utjecaj na gospodarstvo Europske unije: u 2009. stočarska je industrija bila odgovorna za 41 % ukupnog poljoprivrednog prinosa. Više detalja u našoj infografici.
Pročitaj više
U organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Akademije za politički razvoj i Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Kući Europe je održana tribina ''Europska reforma? Rasprava o prijedlozima Velike Britanije''.
Pročitaj više
EP je glasao u četvrtak o uvođenju kompatibilnih sustava za registraciju kućnih ljubimaca, pasa i mačaka u državama članicama. Sve je veća zabrinutost zbog masovne ilegalne trgovine kućnim ljubimcima koji se često loše uzgajaju i zbog opasnosti od širenja bolesti. Trgovina kućnim ljubimcima sve je više povezana s organiziranim kriminalom, te se procjenjuje da je treća najprofitabilnija vrsta ilegalne trgovine unutar EU-a, nakon narkotika i oružja. Ona također predstavlja rizik za javno zdravstvo, kažu zastupnici Europskog parlamenta.
Pročitaj više
Samo nešto više od tri posto Europljana radi u nekoj drugoj državi članici, unatoč brojnim izazovima tržišta rada i visokom stopom nezaposlenosti u brojnim državama. Neki od razloga za slabu mobilnost radne snage su poteškoće pri pronalaženju radnih mjesta, zbog čega je 1993. osnovana Europska mreža poslova (Eures). Zastupnici u srijedu popodne, 24. veljače, razgovaraju o mogućim načinima kako poboljšati mrežu. Glasovanje je na rasporedu 25. veljače.
Pročitaj više
U izvješću usvojenom prošli tjedan, Odbor za prava žena traži od Europske komisije da pozove države članice da pokrenu inicijative za zaštitu prava kućanskih radnika i pružatelja pomoći u EU-u. "Ako ovo zanimanje zakonski uredimo, smanjit ćemo trgovinu i zlostavljanje žena", smatra izvjestiteljica Kostadinka Kuneva (GUE, Grčka). Izvješće će biti na glasovanju u plenarnoj sjednici u travnju.
Pročitaj više
Članstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji bit će, nakon prošlotjednog sastanka Europskog vijeća, na dnevnom redu plenarne sjednice u Bruxellesu, u srijedu, 24. veljače, na kojoj će se također razgovarati o kontroli i nadzoru oružja u EU. Zastupnici će se sastati s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom te visokom predstavnicom za vanjsku politiku Federicom Mogherini u utorak, 23. veljače.
Pročitaj više
Europa se suočava s najvećom populacijom izbjeglica od Drugog svjetskog rada. Hoće li imati šanse u izgradnji boljeg života ovisi i o njihovoj uspješnoj integraciji na tržište rada - posao je prije svega značajan uvjet za lakšu socijalnu integraciju. Odbor za tržište rada raspravljao je sa stručnjacima 18. veljače o povezanim prilikama i izazovima.
Pročitaj više
Ujedinjeno Kraljevstvo i ostale zemlje članice EU-a imat će bolju budućnost ako ostanemo ujedinjeni, rekao je predsjednik Martin Schulz na početku sastanka Europskog vijeća 18. i 19. veljače posvećenom migracijama i članstvu Velike Britanije u EU-a. Predsjednik je rekao: "U globaliziranom svijetu 21. st. trebamo Ujedinjeno Kraljevstvo više nego ikad te smo uvjereni da će Kraljevstvo imati bolju budućnost kao dio Europske unije".
Pročitaj više
Virus zika dovodi se u vezu sa slučajevima mikrocefalije u dojenčadi, dok njegovo brzo širenje puni naslovnice svjetskih medija. Ovog tjedna zastupnici Odbora za zaštitu okoliša i javno zdravlje raspravljali su o problemu sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije. Nakon saslušanja Roberto Bertollini, glavni znanstvenik WHO-a, poručio je kako smo spremni za kontrolu širenja.
Pročitaj više
Nuklearni dogovor s Iranom označio je kraj dugog razdoblja sankcija i omogućio novi vjetar u leđa u međunarodnom odnosu Irana i EU-a. Ovog utorka, 16. veljače, ministar vanjskih poslova Irana Javad Zarif gostovao je u Odboru za vanjske poslove gdje je sa zastupnicima razgovarao o budućnostima odnosa EU-a i Irana. "Iran je otvoren za suradnju s Europom kako bi smanjili zabrinutost i napetost u regiji", ali "trebamo izgraditi povjerenje", rekao je Zarif.
Pročitaj više
David Cameron na sastanku sa Schulzem, Verhofstadtom, Gualtieriem i Brokom
U slučaju dogovora o reformi članstva Ujedinjene Kraljevine u Europskoj uniji, Parlament će učiniti sve kako bi podržao kompromis, međutim, nema jamstva za uspjeh", upozorio je predsjednik Martin Schulz nakon sastanka britanskog premijera Davida Camerona s vodećim zastupnicima 16. veljače. Posjet Parlament organiziran je uoči sastanka Europskog vijeća 18. veljače na kojem će Schulz predstaviti stajalište Parlamenta.
Pročitaj više
Koliko novca treba država izdvojiti za zdravstveni i mirovinski sustav? Nacionalni parlamenti odlučuju o proračunu svake godine, međutim, njihova odluka treba se poklapati s obavezama koje su donesene na razini cijelog EU-a u okviru europskog semestra. Zastupnici će s kolegama iz država članica 16. veljače razgovarati o semestru te jačanju demokratske odgovornosti u demokratskom postupku.
Pročitaj više
Kada je izbio građanski rat u Siriji, Gülhan je bila studentica fizike na Sveučilištu Latakia Tishreen. Danas ima 32 godine, a posljednje četiri provela je u izbjegličkom kampu u južnoj Turskoj sa svoje troje male djece. Sukob u Siriji rezultiralo je najvećom svjetskom humanitarnom katastrofom od Drugog svjetskog rata, a prošlog tjedna dva su izaslanstva zastupnika na čelu sa zastupnicima Sylvie Guillaume i Jeanom Arthuisom posjetili neke od onih čiji su životi preokrenuti ratnim sukobima.
Pročitaj više
Sinoć je u Europskom parlamentu održan prijem povodom podnošenja formalnog zahtjeva BiH za članstvo u Europskoj uniji koji je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović predao nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu, predsjedavajućem Vijeća EU, a u nazočnosti Visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i povjerenika za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.
Pročitaj više
Zastupnici nacionalnih parlamenata iz cijele Europe stići će u Bruxelles kako bi razgovarali o koordinaciji proračuna, dok će premijer Ujedinjene Kraljevine David Cameron razgovarati s vodećim zastupnicima o britanskim zahtjevima za reformama u EU-u. Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif sastaje se s zastupnicima u utorak nakon podizanja sankcija. I srijedu će vodeći stručnjaci razgovarati sa zastupnicima o epidemiji virusa Zika.
Pročitaj više
Kao suzakonodavca, Europski parlament je u potpunosti uključen u postavljanje općih pravila i donošenje zakona u razmin područjima djelovanja, od sigurnosti hrane, zaštite podataka do borba protiv terorizma. Kako se ta pravila provode u praksi također je važno. Tehnički uvjeti odnosno zahtjevi mogu napraviti veliku razliku u svakodnevnom životu Europljana. Zastupnici Europskog parlamenta se stoga sve više pažnje posvećuju delegiranim i provedbenim aktima koji slijede nakon usvajanja novog zakonodavstva.
Pročitaj više
Naš obnovljeni NewsHub objedinjuje ažurirane društvene medije od 751 člana Europskog parlamenta, osam političkih klubova zastupnika i samog Parlamenta, kako bi stvorio jednu stranicu na kojoj se nalaze sve vijesti iz Parlamenta. Pročitajte više o tome kako radi, a zatim ga posjetite i isprobajte sami.
Pročitaj više
Turska ima važnu ulogu u izbjegličkoj krizi: privremeni je dom za više od 2,5 milijuna sirijskih izbjeglica, također kroz Tursku je u protekloj godini prošlo više od milijun migranata koji su se uputili u Europsku uniju. Zastupnici Europskog parlamenta pozivaju zemlje Europske unije da pridonesu fondu od 3 milijarde eura koji je potreban kako bi se pomoglo izbjeglicama u Turskoj. EU traži najbolji pristup u borbi protiv krize, stoga su u Tursku poslali dvije delegacije iz odbora Građanske slobode, pravosuđa i unutarnjih poslova te iz odbora za Proračune, kako bi procijenili stanje na terenu.
Pročitaj više
Zastupnici su glasali u srijedu, 3. veljače, za preporuke o trenutnim pregovorima između država o Sporazumu o trgovini uslugama
Pročitaj više
Bernd Lange
Sporazumi o slobodnoj trgovini ne utječu samo na tržište, već ostavljaju posljedice na, primjerice, radna mjesta i imigraciju. Nije stoga iznenađujuće da trenutni pregovori o trgovini uslugama ili slobodnoj trgovini s SAD-om i Kanadom zanimaju brojne građane. Predsjednik Odbora za međunarodnu trgovinu Bernd Lange odgovorio je na njihova pitanja 3. veljače na Facebook stranicama Europskog parlamenta.
Pročitaj više
Zastupnici su u četvrtak pozdravili nastavak pristupnih pregovora sa Srbijom i napredak u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Napomenuli su kako bi tim odnosima pomoglo kad bi sve zemlje članice EU-a priznale Kosovo.
Pročitaj više
Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su Europsku komisiju da poduzme konkretne mjere u rješavanu problema s kojima se suočavaju otoci kako bi se iskoristio njihov potencijal, kaže se u rezoluciji o kojoj EP glasao u četvrtak. U tekstu se ističe da je na mnoge otoke u Sredozemlju došao veliki broj migranata s kojim se moraju nositi, te se traži nastavak posebnih poreznih režima.
Pročitaj više
Zastupnici u Europskom parlamentu smatraju kako TiSA treba omogućiti nove prilike za europske tvrtke u sektorima kao što su prijevoz i telekomunikacije u plasiranju usluga u stranim zemljama (zemljama koje predstavljaju 70% svjetske trgovine uslugama) ali žele osigurati da dogovor ne sprečava EU i države članice da odlučuju o zakonima u interesu javnosti, kao što su zakoni o radu i zaštiti podataka, rekli su zastupnici u preporukama odobrenima u srijedu.
Pročitaj više
.
O prijedlogu veta na nacrt odluke o povećanju granice za automobilske emisije dušikovog oksida (NOx) do 110% glasali su zastupnici u srijedu, ali nisu uspjeli osvojiti apsolutnu većinu. Zastupnici su glasali protiv veta nakon što je Europska komisija obećala recenziju i novu provjeru te da će podnijeti zakonski prijedlog za odobravanje automobila u EU. To je uslijedilo nakon pritiska Parlamenta u svijetlu skandala s Volkswagenom.
Pročitaj više
European Youth Event (EYE) održat će se od 20.-21. svibnja 2016. u sjedištu Europskog parlamenta u Strasbourgu. Ovo je jedinstvena prilika da se glasovi tisuće mladih Europljana čuje.
Pročitaj više
Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj u petak 5. veljače 2016. godine organizira natjecanje "Euroscola" za srednjoškolce Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, na koje se prijavila čak 21 srednja škola iz Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Belog Manastira, Valpova i Županje. Natjecanje će se održati u vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku s početkom u 11:00 i predviđenim trajanjem do 17:30. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Dragan Vulin otvorit će natjecanje, koje je otvoreno za zainteresiranu javnost i medije.
Pročitaj više
EU mora prevladati svoj paralizirajući strah i podjele, te učinkovito upravljati migracijama i izbjeglicama, rekli su mnogi zastupnici u utorak tijekom plenarne rasprave s nizozemskim Predsjedništvom i Komisijom.
Pročitaj više
Plenarna sjednica koja će se održati od 1. do 4. veljače 2016. godine u Strasbourgu uključuje niz glasovanja i rasprava vezanih uz napredak Srbije i Kosova ka putu u Europsku uniju, rasprave o referendumu u Ujedinjenom Kraljevstvu za izlazak iz EU, o Schengenu, o Europskoj centralnoj banci s njenim čelnikom Marijem Draghijem te o Sporazumu o trgovini i uslugama (TiSa) i statusu tržišnog gospodarstva za Kinu.
Pročitaj više
Privremeni dogovor oko novih pravila za pomoć tvrtkama pri dobivanju pravne odštete u borbi protiv krađe ili zloupotrebe njihovih poslovnih tajni, odobrio je Odbor za pravna pitanja u četvrtak, 28. siječnja 2016. godine. Dogovor su u prosincu prošle godine potvrdili Parlament i Vijeće, a sada ga mora prihvatiti Parlament u cjelini zajedno s Vijećem ministara.
Pročitaj više
Početak pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji i napredak koji je pritom dostignut u normaliziranju odnosa među Srbijom i Kosovom pozdravljen je u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta u dvjema rezolucijama koje su potvrđene u četvrtak, 28. siječnja. Naglašeno je kako bi poboljšanju odnosa između Kosova i Srbije pomoglo i priznanje države Kosovo od strane svih država članica EU.
Pročitaj više
Michael O'Flaherty
Zaštita temeljnih prava jedna je od glavnih vrijednosti EU-a, međutim, pred stalnim je izazovima; od brige oko zaštite podataka do mogućih kršenja prava imigranata i njihovog ljudskog dostojanstva. U ponedjeljak, 25. siječnja, ravnatelj Agencije EU-a za temeljna prava, Michael O'Flaherty, predstavio je Odboru za građanske slobode izvješće o masovnom nadzoru i privatnosti građana. Pitali smo ga o stanju zaštite temeljnih prava u EU-u.
Pročitaj više
"Saulov sin", široko uspješan i emocionalno snažan film Lászla Nemesa, koji je sudjelovao u selekciji za nagradu LUX 2015. godine, centralni je motiv obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava danas, 27. siječnja. Film će se emitirati na posebnim projekcijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Belgiji, Poljskoj, Slovačkoj.
Pročitaj više
U tjednu između dvije plenarne sjednice zastupnici raspravljaju o kontroverznom danskom planu za zaplijenu imovine tražitelja azila kako bi pokrili troškove boravka. Odbor za pravne poslove glasuje o neformalnom dogovoru s Vijećem o zaštiti tvrtki od zloupotrebe poslovnih tajni, dok Odbor za prijevoz izdaje službeni stav o prijedlogu Komisije o otvaranju lučkih usluga. Saznajte više o glavnim temama ovog tjedna.
Pročitaj više
Europski parlament objavio je natječaj za produkcijske tvrtke koje se bave proizvodnjom web video sadržaja i drugog multimedijskog sadržaja. Rok za prijavu na natječaj je 1. veljače 2016. godine
Pročitaj više
Zastupnici su se ovog tjedna u Strasbourgu sastali na prvom plenarnom zasjedanju ove godine. U živoj raspravi 19. siječnja poljska premijerka Beata Szydło odbacila je kritike na vladavinu zakona i medijske slobode u svojoj zemlji. Predstavljajući program Nizozemske za predsjedništvo EU-a premijer Mark Rutte obećao je kako će raditi na imigracijskoj krizi te zatražio od zemalja članica da poštuju svoje obaveze. Zastupnici su glasovali za ograničenje šećera u dječjoj hrani.
Pročitaj više
Zastupnici Europskog parlamenta su u četvrtak, 21. siječnja, raspravljali o načinima za sprječavanje terorističkih prijetnji i napada. Na plenarnoj debati u Strasbourgu istaknuli su važnost razmjene informacija te potrebu za boljom kontrolom granica te suradnjom država članica.
Pročitaj više
"Moramo postići konkretne rezultate i osigurati njihovu vidljivost u borbi protiv rastućeg skepticizma u cijeloj Europi. (..) Održati obećanja i pridržavati se dogovora treba biti pod "normalno" u Europi. A posao je posao", rekao je premijer Mark Rutte u raspravi o programu aktivnosti nizozemskog predsjedništva u Strasbourgu u srijedu.
Pročitaj više
Eurozastupnici glasali su protiv nacrta pravila EU-a koja bi omogućila da dječja hrana i dalje sadrži do tri puta više šećera nego što je preporučeno od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Oni smatraju da se tim pravilima ne uspijeva zaštititi dojenčad i mala djeca od pretilosti. Umjesto toga, oni zagovaraju smanjenje ograničenje sadržaja šećera u EU koje bi bile u skladu s preporukama SZO-a.
Pročitaj više
Mnogi zastupnici kritizirali su svoje čelnike i njihovu nesposobnost u rješavanju migracijske i izbjegličke krize u utorak tijekom rasprave s Junckerom i Tuskom. Referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je također jedna od vrućih tema tijekom rasprave.
Pročitaj više
Zastupnici će danas, 20.siječnja, raspravljati o prioritetima nizozemskog predsjedanja Vijećem EU-a s predsjednikom Vlade Markom Rutteom te predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Nizozemska će narednih šest mjeseci pred sobom imati niz izazova i gorućih pitanja; od izbjegličke krize i mogućeg referenduma o britanskom izlasku iz Europske unije do terorizma i zaštite okoliša, Što bi trebali biti prioriteti i koji rezultati se očekuju? Nizozemski zastupnici iznose svoja predviđanja.
Pročitaj više
Vladavina prava i sloboda medija u Poljskoj teme su rasprave u Europskom parlamentu 19. siječnja na kojoj će sudjelovati i poljska predsjednica vlade Beata Szydło, potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i ministar vanjskih poslova Nizozemske Bert Koenders u ime Vijeća. Rasprava se nadovezuje na istragu Europske komisije o reformi poljskog ustavnog suda i javnih medija. Pratite uživo na našim stranicama.
Pročitaj više
Europska unija i 22 države svijeta, koje su zajedno odgovorne za 70 posto svjetske trgovine uslugama trenutno pregovaraju o Sporazumu o trgovini uslugama (TISA od eng. Trade in Services Agreement). Parlament ima zadnju riječ, međutim, zastupnici su već tražili više transparentnosti kod pregovora, pomno prate napredak te će izdati svoje preporuke u izvješću o kojem 18. siječnja glasuje Odbor za međunarodnu trgovinu. Izvjestiteljica Viviane Reding (EPP, Luksemburg) govori o pregovorima.
Pročitaj više
Godina je počela, a Europski parlament pred sobom ima novi niz zadataka, kao i brojne već poznate teme uključujući upravljanje imigracijom te obaveze vezane uz klimatske promjene. Jačanje agencija za borbu protiv terorizma, pravednije oporezivanje tvrtki te bolja zaštita digitalnih podataka također su visoko na popisu prioriteta. Evo pregleda glavnih tema koje nas očekuju u 2016.
Pročitaj više
Europa je još uvijek u potrazi za efikasnim odgovorom na izbjegličku i imigracijsku krizu koja je, kako kaže povjerenik Dimitris Avramopoulos, sve gora. Zajednički pristup pod pritiskom je nacionalizma i populizma, stoga povjerenik poziva države članice da ostvare obećanja i pokažu solidarnost. "Ako se Schengen sruši, to će biti kraj europskog projekta", upozorava povjerenik.
Pročitaj više
U siječanjskom plenarnom zasjedanju zastupnici Europskog parlamenta raspravljat će o izbjegličkoj krizi, Schengenu, Europskoj graničnoj i obalnoj straži, borbi protiv terorizma te tzv. Brexitu, odnosno referendumu s temom mogućeg izlaska iz EU, koji će se ove godine održati u Velikoj Britaniji. Osim ključnih europskih tema, važnost će se pridati prvom važnom službenom koraku na putu integracije Kosova u Europi, odnosno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i Kosova.
Pročitaj više
Krađa podataka može znatno naštetiti potrošačima, tvrtkama i vladama, te kao što su pokazali napadi na Estoniju 2007. te na Sony 2014., može nanijeti štetu lisnici i ugledu. Jačanje obrane protiv napada na ključne usluge kao što su energetika i promet cilj je zajedničkih europskih pravila o računalnoj sigurnosti. Andreas Schwab (EPP, Njemačka) izvjestitelj je zadužen za temu u Europskom parlamentu.
Pročitaj više
Predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz, u svojem je obraćanju javnosti osudio teroristički napad u Istanbulu 12. siječnja 2016. godine.
Pročitaj više
Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj je u ponedjeljak podupro nove mjere za jačanje i povećanje fondova za EU plan o uvođenju voća, povrća i mliječnih proizvoda u školama. Veći naglasak su stavili na obrazovanje djece o zdravim prehrambenim navikama, zatim povećanju budžeta te spajanju trenutno razdvojenog plana za mlijeko i voće u školama.
Pročitaj više
Implementacija mjera za upravljanje migracijama i izbjegličkom krizom bit će tema rasprave Odbora za građanske slobode i pravosuđe ovog četvrtka, 14. siječnja. Zastupnici će glasati o prvim zajedničkim pravilima o računalnoj sigurnosti te raspravljati o zaštiti poslovnih informacija. Na dnevnom redu je i program novog predsjedništva Vijećem u sklopu čega će nizozemski ministri predstavljati prioritete u resornim parlamentarnim odborima.
Pročitaj više
Svaka godina donosi novu nadu, snove i energiju. Od svih nas u Europskom parlamentu, želimo vam sretnu i uspješnu 2016. godinu!
Pročitaj više
Predsjednik Martin Schulz obratio se čelnicima vlada država članica uoči sastanka Europskog vijeća koji se održava od 17. do 18. prosinca u Bruxellesu, posvećenom migracijama, protuterorizmu i britanskom referendumu. "Lako je kriviti Europu ili Schengen zbog sigurnosnih propusta u državama članicama te mahati iluzijama da povlačenje iza nacionalnih granica cijepi protiv - često domaćih - terorista", rekao je Schulz. "Ako želimo sačuvati slobodu kretanja, moramo biti brzi i odlučni".
Pročitaj više
Europski parlament je odlučio osnovati Istražni odbor od 45 članova kako bi istražio navodna kršenja i nepravilnosti zemalja članica i Europske komisije prilikom primjene zakonodavstva Unije pri mjerenju emisija u automobilskom sektoru. Istražni odbor predstavit će privremeno izvješće u roku od 6 mjeseci nakon što započne s radom i konačno izvješće u roku od 12 mjeseci od početka svog rada.
Pročitaj više
"Raif Badawi dovoljno je hrabar da podigne glas i kaže ne barbarima. Zato su ga bičevali oruđem vlastitog neznanja", rekla je Ensaf Haidar, supruga zatvorenog blogera i aktivista za ljudska prava Raifa Badawija primivši 16. prosinca Nagradu Saharov za slobodu misli u njegovo ime. Europski parlament nagradio je Badawija za borbu za slobodu govora i misli u Saudijskoj Arabiji.
Pročitaj više
Novi dogovor, kojim se uspostavlja suradnja policije između Europola i BiH, te zajednička borba protiv organiziranog kriminala, terorizma i drugih oblika ozbiljnog međunarodnog kriminala, odobren je u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.
Pročitaj više
Izbjegavanje plaćanja poreza košta EU bilijun eura u izgubljenim porezima godišnje, a skandal Luxleaks ukazao je da države članice idu niz ruku multinacionalnim tvrtkama s posebno skrojenim poreznim obvezama. Parlament je već usvojio izvješće Posebnog odbora za porezne odluke (TAXE) koji se bavi ovim pitanjima. Zastupnici 15. prosinca raspravljaju o još jednom izvješću u kojem zahtijevaju od Komisije da predloži mjere za ograničenje tržišnog natjecanja u porezima među državama članicama.
Pročitaj više
U srijedu, 16. prosinca, u 12:00 Europski parlament svečano će udijeliti Nagradu Saharov za slobodu misli 2015. zatvorenom saudijskom blogeru i aktivistu za ljudska prava Raifu Badawiju. U njegovo ime u Europskom parlamentu će govoriti supruga Ensaf Haidar koja s djecom živi u Kanadi. Više o našem laureatu u infografici.
Pročitaj više
Zastupnici su na 30. Zajedničkoj skupštini AKP-a i EU-a s kolegama zastupnicima iz afričke, karipske i pacifičke skupine država raspravljali o migracijama, ljudskim pravima i izbjeglicama Većina delegata složila se da uzorke migracija kao što su siromaštvo, sukobe i nedostatak poštivanja ljudskih prava treba rješavati na izvoru, ali i da se treba pripremiti na klimatske izbjeglice.
Pročitaj više
Od terorističkih napada u Parizu, problemi isključenosti i rasta ekstremizma među mladima ponovno su vruća tema javnih rasprava. Odbor za kulturu usvojio je 7.12. izvješće o ulozi međukulturnog dijaloga, kulturne raznolikosti i obrazovanja u promociji temeljnih vrijednosti EU-a. Izvjestiteljica Julie Ward (S&D, UK) uoči glasovanja istaknula je kako je potrebno djelovati protiv netolerancije i nasilja: "Imamo samo jedan svijet i moramo naći način da se u njemu međusobno poštujemo i toleriramo."
Pročitaj više
Više od tri tjedna nakon napada na Pariz, borba protiv terorizma ostaje na vrhu prioriteta zastupnika Europskom parlamenta. Prošlog tjedna zastupnici Odbora za građanske slobode i pravosuđe raspravljali su o općoj europskoj strategiji za borbu protiv terorizma.
Pročitaj više
Izaslanstvo sastavljeno od 15 zastupnika Europskog parlamenta sudjeluje na UN-ovoj klimatskoj konferenciji u Parizu ovog tjedna. Zastupnici Odbora za građanske slobode i pravosuđe raspravljaju o trenutnoj situaciji s imigracijom u žarišnim točkama u Grčkoj i Italiji, dok će Odbor za unutarnje tržište raspravljati o zabrani polu-automatskog oružja za civile. Zastupnici se susreću sa kolegama iz afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja u Bruxellesu.
Pročitaj više
Svi članovi Europskog parlamenta će imati pristup svim kategorijama povjerljivih dokumenata koji se tiču dogovora oko Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) sa Sjedinjenim američkim državama. Ova odluka rezultat je sporazuma Europskog parlamenta i Europske komisije, koji je odobrio Kolegij povjerenika u srijedu. Dokumenti kojima će biti omogućen potpuni pristup će uključivati i takozvani "konsolidirane tekstove", koji sadržavaju i poziciju SAD-a.
Pročitaj više
Hrvatske građane više zanimaju europske politike (56 posto u odnosu na EU prosjek koji iznosi 54 posto), a i više su informirani o samom radu Europskog parlamenta od europskog prosjeka (70 posto u odnosu na EU prosjek koji iznosi 66 posto). Rezultati su to najnovije Eurobarometar ankete koju je proveo Europski parlament na razini cijele Europske unije. Eurobarometar ispitivanje je tako otkrilo najnovije trendove oko stavova građana o hrvatskom članstvu u EU: 48 posto ispitanih Hrvata smatra da je članstvo u EU dobra stvar (porast za tri posto u odnosu na prethodno istraživanje provedeno krajem 2014. godine) dok ih tek 16 posto smatra da je članstvo loša stvar za Hrvatsku.
Pročitaj više
Frontex bi trebao rješavati pojedinačne pritužbe o kršenju temeljnih prava migranata i izbjeglica tijekom svojih operacija, kaže se u neobvezujućem izvješću EP-a usvojenom u srijedu. Zastupnici pozivaju Frontex da uspostavi odgovarajući mehanizam za podnošenje pritužbi, te Komisiju da se u okviru predstojeće revizije Uredbe o Frontexu u nju uvrste odredbe o mehanizmu za podnošenje pojedinačnih pritužbi.
Pročitaj više
Veliki kriminal i terorističke mreže prijetnje su svima - stoga Europol, odnosno Europski policijski ured, pomaže državama članicama u borbi protiv međunarodnog kriminala i terorizma. Međutim, kako prijetnje postaju sve složenije, Europol zahtijeva nove ovlasti za učinkovito djelovanje. Vlade su se stoga složile da pojačaju protuterorističke sposobnosti organizacije. Danas, 30. studenog, o tom glasuje Odbor za građanske slobode.
Pročitaj više
Parlament je protekle srijede usvojio EU proračun za 2016. godinu, 155 milijarde eura u obvezama i 143.9 milijarde eura u plaćanjima, što su Parlament i Vijeće dogovorili 14. studenog. Parlament je osigurao maksimalno moguće financiranje za imigraciju i izbjeglice, program Horizon 2020, mala i srednja poduzeća te za studente koji sudjeluju u Erasmus programu.
Pročitaj više
Predmet ugovora je proizvodnja TV programa kojim se nastoji poboljšati razumijevanje Europskog parlamenta kao demokratski izabranog predstavničkog tijela europskih građana i njegovog funkcioniranja, pružiti informacije i objašnjenja o ključnim zakonodavnim temama i ishodu rasprava u Europskom parlamentu, poboljšati vidljivost Europskog parlamenta i samih zastupnika s naglaskom na rad hrvatskih zastupnika, pružiti nepristrane, politički uravnotežene, točne i pravovremene informacije istovremeno osiguravajući ravnomjerno izvještavanje i vidljivost zastupnika Europskog parlamenta i pripadajućih političkih grupacija, poticati širi javni interes i moguće sudjelovanje u procesu donošenja odluka, poboljšati vidljivost Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj i njegovih aktivnosti.
Iskazi interesa za proizvodnju i emitiranje informativnih blokova o Europskom parlamentu moraju se poslati poštom na sljedeću adresu: Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, Augusta Cesarca 6, 10000 Zagreb; ili putem e-maila na adresu: epzagreb©ep.europa.eu, najkasnije do petka 11. prosinca 2015. do 12 sati.
Pročitaj više
Europski parlament je u rezoluciji izglasanoj u srijedu donio listu ideja koje opisuju na koji način porez na dobit poduzeća može promijeniti kako bi imao poštenije odrednice u cijeloj Europi. Članovi Parlamenta zahtijevaju od država članica da se pridržavaju obvezujućeg izvještavanja multinacionalnih tvrtki o njihovim profitima i porezima, o zajedničkoj konsolidiranoj osnovici poreza na dobit te da se obvežu na više transparentnosti i odgovornosti i to posebice u području njihovih dosad tajnih nacionalnih poreznih rješenja za tvrtke.
Pročitaj više
Redateljica pobjedničkog filma Mustang, Deniz Gamze Ergüven
"Željela sam i bilo mi je jako bitno ispričati kako je biti žena, nešto što sam osjećala kao još hitniji zadatak razmišljajući o Turskoj", rekla je redateljica Deniz Gamze Ergüven, dobitnica Nagrade LUX za film Mustang nakon što je primila nagradu od predsjednika Martina Schulza na svečanosti u Strasbourgu. Francusko-ruska redateljica kaže kako film promiče europske vrijednosti: "Mustang je film o ambiciji za slobodom".
Pročitaj više
.
Usvajanje europskog proračuna velika je odluka: potrebni su mjeseci priprema, rasprava, gotovo svaki parlamentarni odbor usvaja službeno stajalište, plenarno glasovanje može trajati satima, a zatim su tu tjedni osjetljivih pregovora s Vijećem. Godišnji ciklus završava se 25. studenog kada zastupnici glasuju o neformalnom dogovoru postignutom od strane država članica. Više informacija o postupku pronađite u infografici te pratite raspravu 24. studenog.
Pročitaj više
Pratite uživo!
Zastupnici Europskog parlamenta odabrat će dobitnika ovogodišnje Nagrade LUX u utorak, 24. studenog. Tri filma u finalu su kreativa djela dvije redateljice i dva redatelja: Mediterranea, Mustang i Urok (eng. The Lesson). Nagrada LUX dodjeljuje se s ciljem promicanja europske kinematografije, vrijednosti i društvenih pitanja. Pratite svečanu dodjelu uživo na našim stranicama.
Pročitaj više
"Prije deset dana došlo je do brutalnih napada u Francuskoj. Teroristi su izvršili napad na mlade ljude, ljudi su ubijeni na najokrutniji način", rekao je predsjednik Schulz otvarajući plenarnu sjednicu u Strasbourgu, 23. studenog 2015. Predsjednik Schulz pozvao je zastupnike na jednu minutu šutnje za sve žrtve terorizma, žrtve u Maliju, Siriji i Iraku, a ne samo žrtve iz Pariza.
Pročitaj više
Zastupnici će u srijedu, u glavnoj raspravi tog dana s predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom od 8.30-12.00 sati, raspravljati o terorističkim napadima u Parizu koji se dogodio 13. studenog, te o policijskim i vojnim operacijama. Zastupnici će također dati svoj osvrt na sastanak EU ministra unutarnjih poslova. O rezoluciji "Suzbijanje radikalizacije i novačenja europskih građana u terorističkim organizacijama" raspravljat će se u utorak, a glasati u srijedu.
Pročitaj više
Organska hrana sve je popularnija, međutim, je li također i zdravija, te treba li provesti daljnja istraživanja kako bi se dokazali njeni pozitivni učinci? Zastupnici i stručnjaci raspravljali su na radionici koju je organizirao Odjel za procjenu znanstvenih istraživanja u srijedu, 18. studenog. Gosti su se složili kako je briga o namirnicama sigurno bolji stil života, a to su potvrdili i Twitter korisnici koji prate EP profile, dvije trećine kojih je odgovorilo da više voli kupovati "organsko".
Pročitaj više
Na izborima u svibnju 2014. građani Europske unije izabrali su 751 zastupnika Europskog parlamenta. Kako su zastupnici organizirani? Infografika prikazuje osnove o instituciji.
Pročitaj više
U Zagrebu se u prostorima kina Tuškanac (Tuškanac 1) ove nedjelje 22. studenog održava Dan LUX Filma u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji sa Zagreb film festivalom. Tom prilikom na besplatnim projekcijama prikazat će se tri filma koja se natječu u užem izboru za filmsku nagradu LUX Europskog parlamenta za 2015. godinu: Urok (The Lession), Mediterranea, Mustang, te dodatna bonus projekcija hrvatskog filma Zvizdan, koji je bio u širem krugu od 10 filmova za nagradu LUX.
Pročitaj više
minuta šutnje u Europskom parlamentu
Zastupnici i osoblje Europskog parlamenta odali su počast žrtvama terorističkog napada u Parizu minutom šutnje u plenarnoj dvorani u Bruxellesu. "Napad u Parizu napad je na naše slobode, napad na europske vrijednosti i naš način života, napad na svih nas. U našoj tuzi, mi Europljani stojimo zajedno, rame uz rame s francuskim narodom", rekao je Martin Schulz, predsjednik Parlamenta.
Pročitaj više
Predstavnici 11 tvrtki su prihvatili posljednju priliku za ispitivanjem
Članovi Europskog parlamenta uključeni u poseban Odbor za porezna pitanja podvrgnuli su 11 multinacionalnih tvrtki petosatnom ispitivanju vezanom uz prakse izbjegavanja poreza. Ove tvrtke odbile su prvi poziv Odbora, međutim kasnije su promijenile mišljenje i prihvatile posljednju šansu za ispitivanje.
Pročitaj više
Sirijski sukob najveća je humanitarna kriza nakon Drugog svjetskog rata, koja ostavlja iza sebe milijune ljudi bez domova te na stotine tisuća onih koji traže sigurnost u susjednim zemljama i u Europi. "Europska unija je pred velikim izazovom. Izbjeglice i imigranti neće nestati ako okrenemo glave, već će stanje samo biti sve gore", rekao je predsjednik Parlamenta Martin Schulz 12. studenog govoreći na sastanku na vrhu o migracijama na Malti.
Pročitaj više
Zastupnici Odbora za ustavna pitanja putuju u London početkom tjedna kako bi razgovarali s britanskim ministrima, zastupnicima i predstavnicima nevladinih organizacija o najavljenom referendumu o pripadnosti Kraljevstva Europskoj uniji
Tjedan je sastanaka Odbora i klubova zastupnika. U ponedjeljak, 16. studenog, predstavnici multinacionalnih tvrtki razgovaraju sa zastupnicima o poreznim pravilima u državama članicama u EU-u. Izaslanstvo zastupnika putuje u London kako bi razgovarali o referendumu o Europskoj uniji, tzv. "Brexit" referendum. Nakon terorističkih napada u Parizu ponedjeljak je proglašen danom žalosti.
Pročitaj više
Procjene o gubicima u proračunu zbog lukavih načina izbjegavanja plaćanja poreza penju se do 1.000 milijardi eura, kaže Europska komisija, a LuxLeaks skandal otkrio je da države članice pomažu velikim multinacionalnim tvrtkama kako bi smanjile njihove porezne račune. Parlament je stoga osnovao posebni Odbor koji se bavi istragom ovih praksi, a pred kojim će se 16. studenog pojaviti predstavnici velikih korporacija kako bi sa zastupnicima razgovarali o budućim mjerama i poreznim odlukama.
Pročitaj više
Europska unija duboko je šokirana i tuguje nakon što su se dogodili teroristički napadi u Parizu. To je napad na sve nas. Suočit ćemo se s ovom prijetnjom zajedno sa svim raspoloživim sredstvima i nemilosrdnom odlučnošću.
Pročitaj više
Valletta samit o migracijama
Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz pozvao je države članice EU-a da ulože veći trud u premještanje izbjeglica iz zemalja pod najvećim pritiskom imigracijskog vala. "Europska solidarnost funkcionira jedino ako se svi uključimo, a ne ako pustimo da mali broj zemalja sam rješava težak teret", izjavio je Schulz na neformalnom sastanku čelnika vlada na Malti, 12. studenog, koji je uslijedio nakon samita o migraciji.
Pročitaj više
Mady Delvaux (S&D, Luksemburg)
Građani unutar EU-a mogu se slobodno kretati iz jedne države članice u drugu, međutim, često se susreću s brojnim administrativnim preprekama, kao što je međusobno priznavanje javnih dokumenta - skup i dugotrajan postupak. U četvrtak, 12. studenog, parlamentarni Odbor za pravna pitanja odobrio je dogovor postignut s Vijećem o tome kako ga pojednostavniti. Uoči glasovanja, izvjestiteljica Mady Delvaux (S&D, Luksemburg) objasnila je detalje novog postupka i opseg novih pravila.
Pročitaj više
Klaus Regling: "ESM već osigurava punu demokratsku odgovornost svojih operacija"
Klaus Regling, izvršni direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM-a), sudjelovao je ovog utorka u razmjeni mišljenja sa zastupnicima Odbora za ekonomiju i predsjednikom Eurogrupe Jeroenom Dijsselbloemom o novom programu financijske pomoći Grčkoj. Uoči rasprave koja se može pratiti uživo na našim internetskim stranicama, razgovarali smo s Reglingom o ulozi Europskog parlamenta u gospodarskim pitanjima EU-a.
Pročitaj više
Povjerenik Johannes Hahn će danas u 9 ujutro Odboru za vanjske poslove predstaviti izvješća o razvoju za 2015. godinu te kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Europskoj uniji.
Pročitaj više
Mikrokreditiranje namijenjeno je ljudima koji žive u teškim socijalnim uvjetima kako bi se priključili tržištu rada i izašli iz siromaštva. Uglavnom se kao praksa povezuje sa zemljama Južne Azije i Latinske Amerike gdje su mikro krediti pokrenuti prije 40-ak godina, ali slični programi danas rastu i u Europi. EU je 2010. godine pokrenuo mikrofinancijski instrument „Progress” kako bi se olakšalo kreditiranje s malim iznosima.
Pročitaj više
Snapchat je svjetlo mobilnih ekrana ugledao 2011., a danas je najbrže rastuća društvena mreža na svijetu. Preko 200 milijuna korisnika šalje 8 769 fotografija jedni drugima svake sekunde. Trećina korisnika Snapchata je u Europi. Kako bi im omogućili mali pogled europsku politiku, Parlament je otvorio profil travnju. Saznajte više.
Pročitaj više
Plenarni sastanci EU fondovi za Siriju i Afirku. Članovi Europskog parlamenta će ispitati Komisiju i Vijeće o temi nedostatka financijskih potpora država članica u dva nova EU fonda koji se bave krizom u Siriji te otkrivanjem ključnih uzoraka problema nepravilnih migracija u Africi, u dodatku na 0,5 milijarde eura i 1,8 milijardi eura koje su već doznačene iz EU budžeta.
Pročitaj više
György Schöpflin (EPP, Mađarska)
Europska građanska inicijativa je inovacija u Lisabonskom ugovoru omogućuje građanima da zahtijevaju od EU-a adekvatne mjere na određenu temu ili problem pod uvjetom da prikupiti milijun potpisa. Međutim, nakon tri godine nijedna inicijativa nije dovela do novog prijedloga zakona. Komisija priprema svoje mišljenje, ali Parlament je već usvojio 28. listopada nekoliko ideja o tome kako poboljšati proces. Izvjestitelj György Schöpflin smatra kako je ključno uključiti građane u političke odluke.
Pročitaj više
Predsjednik Martin Schulz posjetio je Atenu povodom prvog preseljenja izbjeglica iz Grčke u Luksemburgu, u srijedu, 4. studenog. Danas, 5. studenog, otputovao je na otok Lesbos kako bi posjetio središte za registraciju i identifikaciju izbjeglica, gdje se dnevno prijavi gotovo 2.500 osoba. "Hitno trebamo ojačati napore za završetak radova na točkama gdje dolazi najviše izbjeglica, ali da bi bila učinkovita, prihvatilišta trebaju sheme preseljenja u sve države članice", rekao je Schulz.
Pročitaj više
Predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz danas i sutra putovat će u Atenu i na grčki otok Lesbos kako bi sudjelovao u raspravi o migracijskoj krizi te kako bi bio prisutan kad će prve izbjeglice koje će biti preraspodjeljene unutar EU napustiti Grčku.
Pročitaj više
.
Izbjeglička i migracijska kriza ogroman je politički test za Europsku uniju i jedna od glavnih tema zastupničkih rasprava održanih na trećoj listopadskoj plenarnoj sjednici, od 26. do 29. listopada u Strasbourgu. Među ostalim temama dnevnog reda ističe se konačna potvrda ukidanja roaminga, regulacija mrežne neutralnosti, te nova pravila o GMO-ovima i novoj hrani koja nije tradicionalno bila dio europske kuhinje.
Pročitaj više
Saudijski bloger Raif Badawi dobitnik je Nagrade Saharov za slobodu misli 2015. odlukom predsjednika Martina Schulza i predsjednika klubova zastupnika Europskog parlamenta. Badawi trenutno služi kaznu od deset godina zatvora zbog vrijeđanja islama na svojoj stranici na kojoj promiče slobodni govor o društvu, politici i religiji. Dodjela nagrade održat će se u Strasbourgu 16. prosinca.
Pročitaj više
Premalo je napravljeno kako bi se zaštitila osnovna prava građana, kazali su članovi Europskog parlamenta u danas izglasanoj rezoluciji, pozivajući se na otkrića o masovnom nadzoru internetskih komunikacija. Pozivaju Europsku komisiju da hitno osigura da svi prijenosi podataka prema SAD-u imaju "efektivnu razinu zaštite" te sve EU članice da jamče zaštitu Edwardu Snowdenu, "branitelju ljudskih prava". Parlament je također izrazio zabrinutost oko zakona pojedinih EU članica koji se bave nadzorom podataka.
Pročitaj više
Klikom na fotografiju možete povećati infografiku
Umjetni zaslađivači dobiveni iz lišća stevije, Tetragonia tetragonoides ili sok iz uljne kadulje službeno spadaju pod novu hranu u prehrani Europljana. Zastupnici raspravljaju i glasuju u srijedu, 28. listopada, o novim pravilima uz pomoć kojih bi se pojednostavnio postupak izdavanja dozvola kako bi se zaštitilo javno zdravlje i zajamčila ispravnost hrane bez da se našteti inovacijama u EU-u. Više informacija o novoj hrani u našoj infografici. Regulativa EU-a o novoj hrani datira iz 1997., otkad su razvijeni razni novi sastojci za inovativne nove okuse. Revizija spomenute regulative potrebna je kako bi se uključila i nova znanstvena i tehnološka dostignuća.
Pročitaj više
Klikom na fotografiju možete povećati infografiku
Korištenje genetski modificiranih usjeva kontroverzna je praksa. EU ima stroga pravila i složen postupak odobravanja uzgoja i prodaje GMO-ova, a od travnja 2015. zemlje mogu same odlučiti dozvoljavaju li ili ne kultivaciju na svojim teritorijima. Međutim, što se tiče komercijalnih aktivnosti i prodaje, Parlament se može odlučiti za drugačiji pristup. Saznajte više i pratite raspravu uživo 28. listopada.
Pročitaj više
Putovanje u paket aranžmanu koje se sastoji od leta, hotela ili najma automobila i koji je kupljen online za jedinstvenu cijenu ili preko povezanih web stranica, imat će istu zaštitu kao paket kupljen u turističkim agencijama, u skladu s pravilima o kojima su glasali zastupnici Europskog parlamenta u utorak. Zastupnici Europskog parlamenta osigurali su da putnici imaju više mogućnosti otkazivanja ugovora te da unaprijed dobiju jasne informacije o tome tko je u konačnici odgovoran ukoliko nešto pođe po zlu.
Pročitaj više
Zabrana "roaming" naknada za upotrebu mobilnih telefona u inozemstvu unutar EU, stupiti će na snagu u lipnju 2017. godine, izglasali su zastupnici u utorak u paketu zakona o telekomunikacijskom tržištu. Također su usvojili prijedlog o jasnim pravilima o pravu pristupu interneta.
Pročitaj više
Naš multimedijalni alat za praćenje potrošnje i ulaganja u europski proračun osvježen je zadnjim službenim brojkama Europske komisije za 2014. Koliko EU ulaže u Hrvatsku ili Italiju? Koliko Slovenija ili Francuska moraju izdvajati za EU proračun? Proučite detaljnije u multimedijalnoj infografici.
Pročitaj više
Europski izbori održavaju se svakih pet godina, a idući su na rasporedu 2019. Zakon EU-a postavlja neka od osnovnih načela o tome kako se izbori trebaju provoditi, ali većinom se pri postupku primjenjuju nacionalni zakoni. Parlament želi poboljšati izbore te će idućeg tjedna glasovati o izvješću Danute Hübner (EPP, Poljska) i Joa Leinena (S&D, Njemačka) koji iznosi niz prijedloga. Pitali smo korisnike društvenih medija što misle o prijedlozima.
Pročitaj više
Mrežna neutralnost, odnosno neutralnost interneta, jedno je od ključnih izazova budućeg razvoja interneta. Radi se o načelu zabrane diskriminacije odnosno različitog tretmana podataka, korisnika, sadržaja, programskih osnovica i komunikacije putem Interneta. Europski parlament raspravljat će i glasovati o prijedlogu regulative o mrežnoj neutralnosti 27. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, nakon dogovora kojeg su postigle države članice nakon dvije godine pregovaranja.
Pročitaj više
Ilegalni sadržaj koji širi nasilni ekstremizam preko interneta bi trebao biti trenutno izbrisan, ali u skladu s temeljnim pravima slobode izražavanja, poručili su članovi Parlamenta iz Odbora za građanske slobode u neobvezujućoj rezoluciji izglasanoj u ponedjeljak.
Pročitaj više
Migracija i terorizam su najbrže rastuće brige građana Europske unije, prema posljednjoj Eurobarometar anketi koju je proveo Europski parlament i objavio u srijedu 14. listopada. 66 posto ispitanih, što čini europski prosjek, mišljenja je da bi se više odluka vezanih uz migracijsku krizu trebalo provoditi na razini cijele Unije, a ne kroz nacionalne vlade država članica, međutim anketa je oko navedenog pitanja zabilježila i značajne razlike u odgovorima među državama članicama. U mnogim pitanjima Hrvatska prati trendove europskog prosjeka.
Pročitaj više
Ured za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu organizirao je u Bruxellesu prvi specijalizirani seminar za predstavnike regionalnih medija u Hrvatskoj. Od 13. do 15. listopada u dosad najvećem seminaru u organizaciji Ureda 13 predstavnika medija iz 10 hrvatskih gradova i svih hrvatskih regija boravilo je u Bruxellesu, upoznavši se pritom s radom hrvatskih zastupnika te medijskih službi EP-a.
Pročitaj više
Saudijski bloger Raif Badawi, demokratska oporba u Venezueli i vođa ruske oporbe Boris Nemtsov ubijen ove veljače, u užem su izboru Nagrade Saharov za slobodu misli Europskog parlamenta. Finalisti su odabrani zajedničkim glasovanjem Odbora za vanjske poslove, Odbora za razvoj i Pododbora za ljudska prava 15. listopada, dok će o dobitniku odlučiti predsjednik parlamenta i predsjednici klubova zastupnika 29. listopada. Svečana dodjela nagrade održat će se na prosinačkoj plenarnoj sjednici.
Pročitaj više
Dodatnih 401,3 milijuna eura odobreno je danas u Parlamentu, kako bi se moglo upravljati izbjegličkom krizom. Sredstva, predložena u ponedjeljak od Europske komisije i odobrena od strane Odbora za budžet Europskog parlamenta će biti preusmjerena u one EU države koje su najviše pogođene dolaskom izbjeglica, u države nečlanice EU koje broje najviše sirijskih izbjeglica te u tri EU agencije koje se najviše bave zadacima povezanima uz izbjeglice.
Pročitaj više
Hrvatska gorska služba spašavanja danas sudjeluje na zajedničkoj svečanosti svih dobitnika nagrade 'Europski građanin' koju je, u Bruxellesu, organizirao Europski parlament. Ovom prilikom predstavniku HGSS-a, glavnom tajniku, gospodinu Darku Berljaku, priznanje 'Europski građanin' uručila je potpredsjednica Europskog parlamenta te predsjednica žirija Sylvie Guillaume. Prigodnu nagradu predstavnici HGSS-a već su primili na svečanosti u Hrvatskom saboru u organiziraciji Ureda zainformiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj u rujnu.
Pročitaj više
Europska unija i države članice moraju smanjiti emisije stakleničkih plinova za 40 posto do 2030. godine i povećati financijska sredstva koja se odnose na klimu, na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP21 u Parizu, objavio je danas Parlament. Članovi Parlamenta također su poručili da bi podjela prihoda od naknada za europsko tržište ugljika također trebala biti doznačena financiranju klime te da bi zrakoplovstvo i sektori za isporuku proizvoda trebali poduzeti mjere koje bi smanjile emisiju ispušnih plinova do kraja 2016. godine.
Pročitaj više
Nacrt zakona EU, koji bi dopustio svakoj državi članici da na svojem teritoriju ograniči ili zabrani prodaju i korištenje GMO prehrambenih proizvoda koje je EU odobrila, u utorak je odbijen od strane Odbora za okoliš. Članovi Parlamenta su zabrinuti da bi se takav nacrt zakona mogao pokazati neuspješnim i dovesti do uvođenja kontrole granica između članica koje su za GMO proizvode i onih koje su protiv GMO proizvoda. Prijedlog će biti u potpunosti stavljen na glasovanje Parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu od 26. do 29. listopada.
Pročitaj više
Za manje od dva mjeseca stručnjaci i predstavnici vlada okupit će se u Parizu kako bi dogovorili novi sporazum o klimi. Parlament šalje izaslanstvo od 15 zastupnika kako bi se zalagali za uspješan rezultat. U sklopu priprema, Parlament će u srijedu, 14. listopada, na plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljati i glasovati o službenom zajedničkom stajalištu prema COP21. Pratite uživo na našim stranicama.
Pročitaj više
Farmeri koji se bave organskim uzgojem, proizvođači, trgovci i uvoznici moraju odgovoriti višim, ali realističnim kriterijima samoodrživosti i proći kroz stroge provjere hrane, kako bi ojačali povjerenje građana u organsku hranu u EU, kazali su danas članovi Parlamenta. Uveli su također mjere kojima se izbjegava zagađenje organske hrane na organskim farmama, uključujući i miješane organske i konvencionalne farme te su potvrdili planove o pomoći manjim poljoprivrednicima da prijeđu na organski uzgoj.
Pročitaj više
Ovog tjedna Europski parlament glasuje o svom stajalištu za prosinačku konferenciju o klimatskim promjenama u Parizu te mjerama za rješavanje imigracijske krize. Odbor za poljoprivredu glasat će o boljim oznakama za organsku hranu, a bit će predstavljena i tri finalista ovogodišnje Nagrade Saharov za slobodu misli. Predsjednik Martin Schulz obratit će se Europskom vijeću.
Pročitaj više
Danas, u petak 9. listopada s početkom u 11 sati, Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj organizirao je javnu raspravu naslovljenu 'Migracijska kriza i budućnost europskog projekta', na kojoj je sudjelovalo petero hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu: Tonino Picula (S&D), Andrej Plenković (EPP), Davor Ivo Stier (EPP), Marijana Petir (EPP) i Davor Škrlec (Zeleni). U raspravi su sudjelovali i govornici iz akademskog sektora, dr. sc. Vedrana Baričević, predavačica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te stručnjak za pitanja migracija, Mitre Georgiev.
Pročitaj više
Migracijska kriza u Europi jedan je od najvećih izazova za Uniju i glavna tema plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu (5. - 8. listopada). Dan nakon toga, u petak 9. listopada s početkom u 11 sati, na adresi Augusta Cesarca 6, Zagreb, Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj organizira javnu raspravu naslovljenu 'Migracijska kriza i budućnost europskog projekta' uz sudjelovanje petero hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu: Tonino Picula (S&D), Andrej Plenković (EPP), Davor Ivo Stier (EPP), Marijana Petir (EPP) i Davor Škrlec (Zeleni).
Pročitaj više
Zastupnici odbora za proračun glasat će ovog tjedna o amandmanima na prijedlog proračuna za iduću godinu. Službeno će biti predstavljeni svi nominirani za ovogodišnju Nagradu Saharov, a klubovi zastupnika pripremaju plenarnu sjednicu u Strasbourgu, od 5. do 8. listopada.
Pročitaj više
U Hrvatskom je saboru 24. i 25. rujna održana dvodnevna međuparlamentarna konferencija pod naslovom: „Javni medijski servisi i parlamenti zemalja proširenja“. Konferenciju su organizirali odjel za pretpristupne aktivnosti glavne uprave za vanjske poslove Europskog parlamenta, Hrvatski sabor i Europska udruga javnih radio-televizija (EBU).
Pročitaj više
Šefovi vlada država članica EU-a okupili su se 23. rujna kako bi razgovarali o imigracijskoj krizi u Europskoj uniji. Govoreći na otvaranju sastanka Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta, podsjetio je Europsko vijeće da je EU izgrađena na solidarnosti "zbog potrebe, ne sanjarenja". "Parlament će s Vijećem djelovati prioritetno na prijedlozima koje je predsjednik Juncker predstavio 9. rujna te predložiti vlastite mjere", rekao je o zajedničkoj politici prema imigrantima.
Pročitaj više
Vojne misije EU-a protiv krijumčara ljudi na Mediteranu ulaze u novu fazu. Nakon prikupljanja podataka i postavljanja strukture, operacija će se usredotočiti na hvatanje krijumčara i onesposobljavanje njihovih plovila. O detaljima operacije razgovarali su zastupnici Pododbora za sigurnost i obranu 22. rujna.
Pročitaj više
Sve veće temperature mora, topljenje ledenjaka te ekstremno vrijeme poput čestih suša i poplava simptomi su klimatskih promjena. Na Međunarodnoj konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u prosincu političari će pokušati postići novi globalni dogovor. Danas, 23. rujna Odbor za zaštitu okoliša usvojio je izvješće o parlamentarnom službenom stajalištu u pregovorima. Izvjestitelj Gilles Pargneaux (S&D, Francuska) ističe kako trebamo uvjerljiv dogovor o financiranju za pomoć zemljama u razvoju.
Pročitaj više
Tijekom tjedna u kojem se sastaju parlamentarni odbori predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi razgovarat će sa zastupnicima o stanju u eurozoni. Parlament će također ugostiti ministre financija njemačke, Francuske, Italije, Španjolske i Luksemburga kako bi razgovarali o nacionalnim poreznim politikama. Zadnji prijedlog Europske komisije vezan uz rješavanje imigracijske krize također je na dnevnom redu.
Pročitaj više
Troje zastupnika Europskog parlamenta pridružit će se zastupnicima nacionalnih parlamenata i predstavnicima javnih medija zemalja (potencijalnih) kandidata za članstvo u EU na konferenciji pod nazivom ''Javni mediji i parlamenti u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU''. Konferencija će se održati u Zagrebu 24.-25. rujna 2015. u prostoru Hrvatskog sabora, a zajednički je organiziraju Europski parlament (odjel za pretpristupne aktivnosti), Hrvatski sabor, European Broadcasting Union i Hrvatska radiotelevizija.
Pročitaj više
Izvor: Hrvatski sabor
U organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj i Hrvatskog sabora danas je održana nacionalna svečanost dodjele nagrade Europski građanin, koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta. Svečanost se održala u Hrvatskom saboru, a nagradu je Vinku Prizmiću, pročelniku HGSS-a, uručio hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koji je i nominirao HGSS za vrijednu nagradu. Uzvanicima se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, a nakon same svečanosti otvorena je prigodna izložba posvećena radu HGSS-a. Hrvatska gorska služba spašavanja jedan je od 47 laureata nagrade 'Europski građanin' Europskog parlamenta za 2015. godinu te će predstavnici službe sudjelovati na zajedničkoj svečanosti svih dobitnika u Bruxellesu, 14. i 15. listopada ove godine.
Pročitaj više
Prijedlog o hitnoj preraspodjeli 120.000 tražitelja azila iz Italije, Grčke i Mađarske u druge države članice usvojen je u danas hitnim glasovanju u Europskom parlamentu. Prva hitna privremena pravila za raspodjelu 40 000 osoba u razdoblju od dvije godine usvojena su u EP-u 9. rujna tijekom plenarne sjednice
Pročitaj više
Zaštićene geografske oznake trebalo bi proširiti na regionalne i lokalne te ručno izrađene tradicionalne proizvode, kako bi se očuvalo lokalno kulturno nasljeđe i potaknuo rast, rekli su zastupnici odbora za pravna pitanja u Europskom parlamentu u utorak u nezakonodavnoj rezoluciji. Od Komisije se traži da što prije predloži jedinstven europski sustav geografskih oznaka za nepoljoprivredne proizvode. U njih bi primjerice mogla pripadati i paška čipka*.
Pročitaj više
U organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj i Hrvatskog sabora u petak će se održati nacionalna svečanost dodjele nagrade Europski građanin, koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta. Svečanost u Hrvatskom saboru 18. rujna započinje u 11 sati uvodnim obraćanjem zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule, koji je i nominirao HGSS za ovu nagradu te će pročelniku HGSS-a Vinku Prizmiću uručiti medalju Europski građanin. Nakon prigodnog govora dobitnika nagrade, uzvanicima će se obratiti predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Uzvanici i posjetitelji će također biti u prilici pogledati prigodnu izložbu o HGSS-u postavljenu u zgradi Sabora. Hrvatska gorska služba spašavanja jedan je od 47 laureata nagrade 'Europski građanin' Europskog parlamenta za 2015. godinu. Nakon dodjele prigodnih medalja na svečanostima u matičnim državama, dobitnici će biti pozvani na zajedničku svečanost u Bruxellesu, 14. i 15. listopada ove godine.
Pročitaj više
Foto: European Parliament/Flickr
Igrani film “Zvizdan” Dalibora Matanića uvršten je u službenu selekciju europskih filmova koji će se natjecati za filmsku nagradu LUX Europskog parlamenta 2015. godine. Nakon nagrade na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, “Zvizdan” je postao prva hrvatska većinska koprodukcija nominirana za nagradu Lux u žestokoj konkurenciji 10 filmova iz cijele Europe.
Pročitaj više
Izvanredni sastanak Konferencije predsjednika (predsjednika EP-a i predsjednika klubova zastupnika u EP-u) održat će se danas (ponedjeljak 29. lipnja) radi razmatranja razvoja događaja s Grčkom. Predsjednik Komisije Juncker pridružit će se raspravi.
Pročitaj više
O značajnim temama za hrvatsko ribarstvo, a posebno o odredbama Zajedničke ribarstvene politike EU te utjecaju iste na ribarstvo u Republici Hrvatskoj, raspravljat će relevantni domaći i međunarodni politički, akademski i sektorski govornici na konferenciji u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj 19. lipnja 2015. godine u Hotelu "Radisson blu resort" u Splitu (Put Trstenika 19), s početkom u 10 sati.
Pročitaj više
Hrvatska gorska služba spašavanja jedan je od 47 pobjednika nagrade "Europski građanin" Europskog parlamenta za 2015. godinu. Europski parlament od 2008. svake godine dodjeljuje nagradu „Europski građanin" koja služi kao priznanje za iznimna postignuća za promicanje boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanje prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Dobitnicima će biti dodijeljene prigodne medalje na svečanosti dodjele nagrade u matičnim državama te će potom biti pozvani na zajedničku svečanost u Bruxellesu 14. i 15. listopada ove godine.
Pročitaj više
Zastupnici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u utorak su istaknuli potrebu za inkluzivnim, konstruktivnim i održivim političkim dijalogom o reformama, kao i za većom suradnjom između političkih snaga u Albaniji i Bosni i Hercegovini. U njihovoj ocjeni napretka država u 2014. ponovili su kontinuiranu podršku integracijskom procesu ove dvije države s EU, ali i istaknuli da obje države moraju napredovati, između ostalog, u izgradnji demokratskih procesa, borbi s korupcijom i uspostavi profesionalne i depolitizirane javne administracije.
Pročitaj više
.
Iskazi interesa za proizvodnju i emitiranje informativnih priloga o Europskom parlamentu moraju se poslati poštom na sljedeću adresu: Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, Augusta Cesarca 6, 10000 Zagreb; ili putem e-maila na adresu: epzagreb@ep.europa.eu, najkasnije do petka 30. siječnja do 12 sati.
Pročitaj više
.
U pregovorima s predstavnicima Vijeća EU-a i Europske komisije u tjednu od 1. prosinca 2014. usmjerenima na postizanje konsenzusa oko nacrta proračuna Europske unije za 2015. godinu, predstavnici Europskog parlamenta još jednom su istaknuli primarnu važnost podmirivanja hitnih financijskih obveza EU-a te potrebu za dogovorom o dodatnim sredstvima za njihovo plaćanje u tekućoj godini kao preduvjet za sve daljnje proračunske dogovore.
Pročitaj više
.
Opca uprava za komunikacije Europskog parlamenta poziva na prijavu prijedloga za partnerstvo u sklopu financijske potpore komunikacijskim aktivnostima usmjerenima na jacanje javnog interesa za proces donošenja odluka u Europskom parlamentu. Rokovi za prijavu partnerstava te posebnih projekata (posebni fokus: mladi u EU): 15. prosinca 2014., odnosno 15. sijecnja 2015.
Pročitaj više
„Tijela žena postala su uistinu bojna polja, a silovanje se koristi kao oružje rata“, rekao je Denis Mukwege primajući Nagradu Saharov 2014 za slobodu misli u Strasbourgu, 26. studenog. Doktor Mukwege primio je Nagradu za svoj životni rad u liječenju tisuća žrtava brutalnog seksualnog nasilja i grupnih silovanja u ratnim sukobima u Demokratskoj Republici Kongo.
Pročitaj više
.
Europski parlament izabrao je ovogodišnje laureate nagrade „Europski građanin”, a jedan od dobitnika je i hrvatska predstavnica Martina Čuljak, koju je nominirao zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec. Svi dobitnici navedene nagrade priznanje će primiti u vlastitoj zemlji te će potom biti pozvani na središnju svečanost u Bruxelles 25. i 26. veljače 2015. godine.
Pročitaj više
Ishod izbora za Europski parlament održanih u svibnju ove godine po prvi puta u povijesti Europske unije iznjedrio je novoga predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera; Juncker je nominirao svoj tim kandidata za mjesta povjerenika u Komisiji. Europski parlament ima važnu ulogu u ispitivanju i potvrđivanju kandidata za povjerenike; saslušanja kandidata u odborima Europskog parlamenta - svojevrsni njihovi intervjui za posao - održat će se od 29. rujna do 2. listopada. Saslušanje hrvatskog kandidata Nevena Mimice na rasporedu je u Odboru za razvoj 29. rujna u 18:30 sati.
Pročitaj više
Zainteresirane predstavnike medija pozivamo u Kuću Europe (Ulica Augusta Cesarca 6, Zagreb), u petak 19. rujna 2014. u 10:00 sati. Tom će prilikom na konferenciji za medije svoje prioritete u novom sazivu Europskog parlamenta predstaviti hrvatske eurozastupnice i eurozastupnici Andrej Plenković (EPP), Biljana Borzan (S&D), Davor Škrlec (Zeleni/EFA), Dubravka Šuica (EPP), Ivana Maletić (EPP), Jozo Radoš (ALDE), Marijana Petir (EPP) i Tonino Picula (S&D). Bit će riječi i o saslušanjima kandidata za povjerenike Europske komisije pred odborima Europskog parlamenta.
Pročitaj više
.
Europski parlament objavio je 21. svibnja na svojim web stranicama odgovore na sva pitanja pristigla vezano uz natječaj za pružanje usluga potpore komunikacijskim aktivnostima Ureda za informiranje Europskog parlamenta. Link na pitanja i odgovore potražite i na našoj stranici - i ne zaboravite poslati svu potrebnu natječajnu dokumentaciju do 26. svibnja.
Pročitaj više
Poplave u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji prerasle su u nezapamćenu katastrofu u regiji. Stanovnici triju zemalja danima se bore s razornim bujicama koju su im odnijele domove i izbrisale im naselja. U Srbiji i BiH proglašen je dan žalosti, dok teški dani za unesrećene ljude tek slijede. Osim što su ostali bez svojih kuća, ljudi koji prvenstveno žive od poljoprivrede izgubili su svoja zemljišta, usjeve i mnogobrojnu stoku.
Pročitaj više
.
Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH poziva sve zainteresirane tvrtke da sudjeluju u natječaju za pružanje potpore našim komunikacijskim aktivnostima tako što će 26. svibnja 2014. godine poslati/ predati natječajnu dokumentaciju na sljedeću adresu: Europski parlament, Ured za informiranje u RH, Ulica A. Cesarca 6, 10000 Zagreb, Hrvatska. Tehnička pitanja vezana uz natječajnu dokumentaciju možete nam poslati na epzagreb@ep.europa.eu do 18. svibnja; pojašnjenja će vam stići u roku od 5 dana.
Pročitaj više
Odgovor na prosvjedno pismo kojega je Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj primio od gđe. Ruže Tomašić povodom gostovanja filozofa Bernard-Henri Lévyja u Zagrebu
Pročitaj više
.
Dan Europe 9. svibnja po prvi put se obilježava u Hrvatskoj nakon njena pristupanja Europskoj uniji. Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH zajedno s Predstavništvom Europske komisije u Zagrebu organizira raznovrsna događanja tijekom europskog tjedna od 5. do 9. svibnja.
Pročitaj više
.
Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH poziva sve zainteresirane tvrtke da se do 26. svibnja prijave na natječaj za pružanje potpore komunikacijskim aktivnostima Ureda za informiranje.
Pročitaj više
Ured za informiranje Europskog parlamenta vas poziva da nam se pridružite u noći europskih izbora u Kući Europe u nedjelju 25. svibnja u svojoj najkreativnijoj modnoj kombinaciji. Potražite #EPlook na našem Instagramu.
Pročitaj više
.
Nakon premijernog predstavljanja u zagrebačkoj Kući Europe održanog u prosincu, radovi suvremenih hrvatskih umjetnika koje je otkupio Europski parlament 19. ožujka svečano će biti predstavljeni u Europskom parlamentu u Bruxellesu.
Pročitaj više
.
Organizatori kampanje “Right2Water” (“Pravo na vodu”) su u ponedjeljak na prvom javnom saslušanje u sklopu postupka Europske građanske inicijative (European Citizens' initiative- ECI) o ljudskom pravu na čistu vodu i pristupu sanitarijama u Europskom parlamentu tražili od Europske komisije da pristup vodi i sanitarijama bude ljudsko pravo, te da se nametne zakonska obveza protiv legalizacije vodenog sektora. Zastupnici u Europskom parlamentu naglasili su da je pristup vodi osnovno ljudsko pravo, a da pravila o snabdijevanju pitkom vodom ostanu u nadležnosti država članica.
Pročitaj više
.
Izborni dani: 22. do 25. svibnja 2014. Lipanj: Formiranje klubova zastupnika; provjera valjanosti mandata 1. do 3. srpnja: konstituirajuća sjednica Europskog parlamenta: Zastupnici službeno zauzimaju svoja mjesta u Europskom parlamentu. Izbor predsjednika Europskog parlamenta, potpredsjednika i kvestora.
Pročitaj više
.
U Bruxellesu se jučer održala prva međuvladina konferencija između Europske unije i Srbije, čime su i službeno otvoreni pregovori o članstvu Srbije u Europskoj uniji.
Pročitaj više
Procedura prekomjernog proračunskog deficita (eng. Excessive deficit procedure, EDP) je akcija predviđena Ugovorom o Europskoj uniji, kasnije je još detaljnije obrađena u Paktu o stabilnosti i rastu, a odnosi se na mjere koje Europska unija poduzima prema državama članicama čije javne financije nisu u skladu s pravilima koja se odnose na veličinu proračunskog manjka i javnog duga.
Pročitaj više
.
Od 3.prosinca 2013. godine u funkciji je web stranica u potpunosti posvećena Europskim izborima 2014. Na http://www.elections2014.eu/hr naći ćete sve što trebate znati o izborima koji vam omogućuju da birate Europu kakvu želite. Saznajte najnovije vijesti, više o radu Europskog parlamenta, koje su političke stranke i klubovi zastupnika. Informirajte se o tome zašto je i vaš glas važan.
Pročitaj više
.
Član Europskog parlamenta Tonino Picula imenovan je potpredsjednikom Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.
Pročitaj više
.
Prema rezultatima Eurobarometra "Godinu dana prije europskih izbora 2014.ˮ, koji obrađuje stanje u gospodarstvu i društvu i sadašnjim proračunskim i bankarskim reformama, 79% Hrvata smatra da će Hrvatska do 2025. godine usvojiti euro, 51% vjeruje da će EU omogućiti pozitivne učinke globalizacije i 49% da je proračun EU primjeren. No čak 49% se ne slaže da je euro ublažio negativne učinke krize.
Pročitaj više
U petak, 13. rujna 2013. godine, u 11:30 sati u Kući Europe održano je prvo predstavljanje institucionalne kampanje za izbore za Europski parlament 2014. godine. Time započinje inicijalna faza kampanje, a slična predstavljanja održat će se istovremeno u svim ostalim državama članicama Europske unije.
Pročitaj više
.
Većina građana EU bila bi više motivirana da glasa na europskim izborima u svibnju 2014. ako bi njihovi politički savezi predstavili svoje kandidate za sljedećeg Predsjednika Europske komisije, proizlazi iz novog izdanja "Eurobarometra" od 6. rujna 2013. godine. Novoizabrani Europski parlament po prvi će put izabirati sljedećeg predsjednika Europske komisije. Istraživanje također pokazuje da sve veći broj građana EU, uz nacionalni identitet kao dio vlastitog identiteta osjeća i europski.
Pročitaj više
.
Građanska Agora održat će se u Bruxellesu od srijede, 6. studenoga u 12:00 sati, do petka, 8. studenoga, u 12:00 sati. Jeste li zainteresirani za sudjelovanje? Rok za prijave produžen je do 6. rujna 2013. godine.
Pročitaj više
Na centralnoj stranici Europskog parlamenta danas je objavljen natječaj za pružanje usluge medijskog monitoringa Uredu Europskog parlamenta za informiranje u Republici Hrvatskoj. Rok za prijave tvrtki na natječaj je 18. rujna 2013. godine, u 16:00 sati.
Pročitaj više
Građanska Agora Europskog parlamenta o nezaposlenosti mladih ima za cilj okupiti mlade iz cijele Europe kako bi raspravljali o aktualnim izazovima na europskom tržištu zapošljavanja. Iz svake države članice Europske unije na ovu konferenciju bit će pozvano dvoje mladih u dobi od 18 do 30 godina - jedna zaposlena i jedna nezaposlena osoba.
Pročitaj više
Tijekom današnjeg saslušanja Nevena Mimice, kandidata za mjesto hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji koji bi bio zadužen za zaštitu potrošača, zastupnici Europskog parlamenta postavljali su mu pitanja o politici zaštite potrošača i preciznim planovima koje ima ukoliko idućih 16 mjeseci - do novog saziva Europske komisije - bude zadužen za ovaj portfelj. Zastupnici su mu postavljali pitanja o preprekama u e-trgovini, o zaštiti proizvoda i kontroli tržišta, o medicinskim uređajima te o politici potrošača u vrijeme krize.
Pročitaj više
Pokrenuta je internetska stranica Odbora EP-a za unutarnje tržište i zaštitu potrošača na kojoj možete pratiti saslušanje Nevena Mimice za mjesto povjerenika u Europskoj komisiji: http://www.europarl.europa.eu/croatiancommissionerhearing/cms/home
Pročitaj više
Hrvatski mediji imaju mogućnost apliciranja za financijska sredstva u 2014. iz višegodišnjeg programa medijskih grantova Europskog parlamenta. Finalni datum za prijavu prijedloga je 30. listopada.
Pročitaj više
"Lako je slaviti Europu kada su vremena dobra, zaposlenost visoka i rast snažan. Teže je kada si izgubio posao ili kada ne možeš naći posao nakon diplome ili kada si morao zatvoriti obiteljski posao zbog težih uvjeta za dobivanje kredita.
Pročitaj više
Predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Doris Pack te članovi Odbora Morten Løkkegaard i Petra Kammerevert boravili su 29. i 30. travnja u dvodnevnom posjetu Zagrebu gdje su održali niz sastanaka na najvišoj razini.
Pročitaj više
U Splitu je 30. travnja u optimističnom tonu završen posljednji, sedamnaesti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska – Europska unija, s naglaskom na pitanju završnih priprema RH za članstvo u EU, ratifikacijom Pristupnog ugovora u preostalim državama članicama, pristupanje šengenskom prostoru te rezultatima prvih izbora za EP i vidljivosti ove institucije u Hrvatskoj. Članovi delegacije posjetili su i Brodosplit.
Pročitaj više
U Splitu će se 29. i 30. travnja 2013. održati posljednji, sedamnaesti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska – Europska unija. Neke od tema bit će završne pripreme RH za članstvo u EU te rezultati prvih izbora za EP u Hrvatskoj. Konferencija za tisak održat će se u utorak, 30. travnja, u 12,30 sati u hotelu Lav Le Meridien, u dvorani «Grand Dalmatia I».
Pročitaj više
Voditeljica Ureda za informiranje Violeta Staničić sastala se 10. travnja s pomoćnikom ministrice za europske poslove Hrvojem Marušićem te su u razgovoru pokrivene teme vezane uz aktivnosti i djelovanje Ureda u Hrvatskoj.
Pročitaj više
Izaslanstvo Odbora Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača boravi u službenom posjetu Hrvatskoj od 2. do 4. travnja, s ciljem uspostavljanja dijaloga s dionicima iz hrvatskog gospodarskog sektora ususret članstvu u EU. Izaslanstvo će se tako sastati s predstavnicima HGK, HOK i HUP, ali i s predstavnicima najvećih hrvatskih sindikalnih središnjica. Posjet uključuje i sastanak s visokim državnim dužnosnicima iz relevantnih resora.
Pročitaj više
U sklopu trodnevnog posjeta Hrvatskoj, predstavnici Odbora EP-a za unutarnje tržiste i zaštitu potrošača 3. travnja sastali su se s Nevenom Mimicom, potpredsjednikom Vlade RH za unutarnju, vanjsku i europsku politiku.
Pročitaj više
Kao najvažniji problem kod nejednakosti spolova, u kontekstu krize na samom vrhu popisa nalazi se razlika u plaći, ali i vrlo različiti kriteriji pri zapošljavanju.
Pročitaj više