[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Europski parlament institucija Europske unije kojoj se najviše vjeruje

 .
14-06-2018
 .

Prema podacima koje je 14. lipnja 2018. godine objavila Europska komisija, Europski parlament učvrstio je svoj položaj europske institucije kojoj se najviše vjeruje.

 .

Rezultati standardnog ispitivanja javnog mnijenja Eurobarometar za proljeće 2018. godine o svijesti građana o europskim institucijama koje je danas objavila Europska komisija pokazuju kako je 50% ispitanika izjavilo da vjeruje Europskom parlamentu. Ovo je povećanje od 5 posto u usporedbi s rezultatima za jesen 2017. godine, dok je razina nepovjerenja pala za 3% u istom razdoblju.

Tijekom aktualnog saziva, povjerenje u Europski parlament prema rezultatima standardnog Eurobarometra poraslo je s 34% u svibnju 2014. godine na današnju rekordnu razinu od 50%.

Istraživanje je pokazalo i da 93% ispitanika zna za Europski parlament – što je znatno više nego kod drugih institucija, kao i blagi porast u odnosu na posljednji Eurobarometar.

Europskoj uniji u cjelini također se vjeruje više (42%) nego tijelima nacionalnih vlasti (34%).

Predsjednik Antonio Tajani komentirao je:

"Ovaj Parlament radi na smanjenju jaza između europskih institucija i građana, i svoj posao obavlja dobro. Sami građani nam ovo govore kroz posljednje rezultate Eurobarometra. Tijekom posljednjih šest mjeseci, povjerenje u Europski parlament naraslo je s 45% na 50%. Parlament je institucija EU-a koju se najviše cijeni.”

“Htio bih zahvaliti 751 zastupniku u Parlamentu koji čini njegov saziv. Pokazali smo kako možemo igrati vodeću ulogu smještajući Parlament u središte rasprave o tome kako mijenjati Europu i kako je napraviti učinkovitijom."

“Osobito po pitanju imigracije koje je, kako potvrđuje Eurobarometar, najveća briga naših građana, pomogli smo u davanju europskog odgovora. U studenome smo usvojili tekst kako bi se reformirao sustav azila, uključujući i Dublinsku konvenciju koja pomiruje odlučnost i solidarnost. Predložili smo i kratkoročnu, srednjoročnu te dugoročnu strategiju kako bi se spriječili odlasci iz Afrike. Vijeće više ne može odgađati reformu azila i mora biti svjesno kako je kod upravljanja imigracijom na kocki sama budućnost naše Unije."  

 

Facebook @europarl.hr

Twitter @EP_Zagreb

Instagram

Youtube