[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Europski parlament: tjedna najava od 3. do 9. veljače

 .
03-02-2020

Tjedna najava događanja u Europskom parlamentu od 3. do 9. veljače 2020.

 .
Europski parlament u Bruxellesu
Europski parlament u Bruxellesu
 .

BRUXELLES - IZDVOJENO

Koronavirus. Članovi Odbora za okoliš i javno zdravlje i sigurnost hrane tijekom godišnje rasprave s izvršnom direktoricom Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Andreom Ammon razmotrit će situaciju i mjere koje se poduzimaju vezane uz koronavirus. (ponedjeljak).

ECB/ Lagarde. Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku održat će raspravu s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde, uoči glasanja o izvještaju o radu Banke za 2019. Među temama od interesa zastupnika su: vođenje monetarne politike u situaciji usporenog gospodarskog rasta zbog trgovinskih napetosti na međunarodnoj sceni, kriptovalute, te strategije Europske središnje banke u okviru mjera zaštite okoliša – poput kupovine tzv. zelenih obveznica. (četvrtak)

Europska javna tužiteljica. Laura Codruţa Kövesi, glavna europska tužiteljica, pred Odborom za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove  govorit će o aktivnostima koje se poduzimaju kako bi do kraja godine njezin Ured postao potpuno operativan. Ured europskog javnog tužitelja imat će ovlasti istraživanja i progona prijevara, korupcija, pranja novca i ostalih kaznenih djela koja idu na štetu financijskih interesa i proračuna EU-a. (četvrtak)

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremaju se za prvu plenarnu raspravu s novom predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde, a predstavit će i svoje komentare na pregovarački mandat Europske komisije vezano uz sporazum o budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom. Na dnevnom redu plenarne sjednice je i ugovor o slobodnoj trgovini Europske unije i Vijetnama, ponovno otvaranje optužbi protiv češkog premijera zbog zloporabe europskih fondova, te nezakonita trgovina kućnim ljubimcima. Očekuju se i rasprave o humanitarnoj pomoći i izbjeglicama na europskim granicama, o europskoj strategiji rodne ravnopravnosti, te o borbi protiv rasizma, mržnje i antisemitizma. Briefing pred plenarnu sjednicu s klubovima zastupnika predviđen je u petak, u 11 sati.

Kalendar predsjednika. Predsjednik EP-a David Sassoli početkom tjedna boravit će u dvodnevnom posjetu Albaniji gdje će se sastati s premijerom Edijem Ramom, predsjednikom Ilirom Metom, čelnikom parlamenta Gramozom Rucijem, te s gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem.  Po povratku u Bruxelles, u utorak, Sassoli će razgovarati s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom. U srijedu ga očekuju sastanci s portugalskim premijerom Antoniom Costom, s biskupom apostolskog vikarijata Anatolije Paaolom Bizzetijem, te glumcem i aktivistom za zaštitu okoliša Markom Ruffalom. U četvrtak David Sassoli će razgovarati s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić.

 

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak će u ponedjeljak sudjelovati na sastancima odbora za vanjske poslove i odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. U srijedu zastupnica Glavak organizira konferenciju ,,Creating policy instruments for the support of public procurement of innovation'', a istog dana će sudjelovati i na izvanrednom sastanku odbora za vanjske poslove na kojem će povjerenik Várhelyi prezentirati novu metodologiju za proširenje Europske unije. U ostatku tjedna zastupnica će prisustvovati radnim skupinama i sastanku Kluba zastupnika Europske pučke stranke, dok će se u četvrtak sastati s NJ.E. Ilanom Morom, veleposlanikom Izraela u Hrvatskoj.

KARLO RESSLER (HDZ – EPP)

Kao član najveće političke obitelji u Europskom parlamentu, zastupnik Ressler će sudjelovati na zasjedanju Političke skupštine Europske pučke stranke (EPP). Unutar radne skupine Europske pučke stranke sudjelovat će u raspravi o novom Višegodišnjem financijskom okviru, kao izvjestitelj EPP-a za proračun za 2021. godinu. Kao član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), zastupnik Ressler sudjelovat će u raspravi o prioritetima Odbora koji se odnose na migracije, sigurnost i unutarnje poslove. Zastupnik Ressler posjetit će Microsoftov inovacijski centar u Bruxellesu kako bi se dodatno upoznao s razvojem novih tehnologija na području sigurnosti i zaštite podataka.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Zastupnik Sokol će u ponedjeljak 3.02. biti govornik na konferenciji „ Sustainable cancer care in Europe: building on patient insights & best practice “. Potom će sudjelovati na sastanku Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore. U utorak, 4.02. zastupnik Sokol će se sastati s europskom skupinom dionika u svrhu organizacije 9. tjedna inovativnih regija, koja će se u travnju održati u Splitu. U poslijepodnevnim satima, zastupnik će nazočiti događaju “Europe’s Beating Cancer Plan: Let’s strive for more”, a zatim na drugoj plenarnoj sjednici Europskog zdravstvenog parlamenta. Također, tijekom tjedna zastupnik će sudjelovati na sastancima radnih skupina te sastanku EPP grupe.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Zastupnica Zovko će kao zamjenica koordinatora EPP-a u odboru AFET sudjelovati u raspravi s povjerenikom za susjedstvo i proširenje Varhelyjem. Na odboru, u svojstvu izvjestiteljice za novi IPA III fond, raspravljat će o mehanizmu nagrađivanja performansi IPA II. fonda te o prijedlogu nove metodologije proširenja. Na poziv zaklade Konrad Adenauer, zastupnica će govoriti na raspravi o Albaniji i proširenju EU-a, a sudjelovat će i na političkom saboru EPP-a. Kao članica odbora CULT i izvjestiteljica u sjeni za Zeleni Erasmus, Kreativnu Europu i Europske snage solidarnosti, Zovko će sudjelovati na sastanku s ostalim sudionicima dosjea. Pored toga, susrest će se s izaslanstvom finskog vanjskopolitičkog odbora, ambasadorima i pripadnicima civilnog društva.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

Obavijest o početku mandata zastupnice Romane Jerković u Europskom parlamentu

Od 1. veljače počeo je mandat zastupnici Romani Jerković (SDP – S&D) nakon što je, zbog izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, došlo do preraspodjele mjesta u Europskom parlamentu. Broj zastupnika smanjen je sa 751 na 705. Od ukupno 73 zastupnička mjesta iz britanske kvote, 46 je ostalo u pričuvi za buduća proširenja, a preostalih 27 rasporedilo se na 14 podzastupljenih država članica. Hrvatska je dobila jedno mjesto te umjesto nekadašnjih 11 sada ima 12 zastupnika.  Dodatni mandat na europskim izborima održanim 26. svibnja 2019. pripao je Romani Jerković iz SDP-a.  Države članice koje su također dobile dodatna mjesta su: Francuska (+5), Španjolska (+5), Italija (+3), Nizozemska (+3), Irska (+2), Švedska (+1), Austrija (+1), Danska (+1), Finska (+1), Slovačka (+1), Estonija (+1), Poljska (+1) i Rumunjska (+1). Niti jedna članica nije izgubila zastupničko mjesto. Novi zastupnici službeno će biti predstavljeni na plenarnoj sjednici koja će se idući tjedan održati u Strasbourgu.

 

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U ZAGREBU

Petak, 7. veljače

Susret s novinarima uoči plenarne sjednice u Strasbourgu

10 sati, Kuća Europe, A. Cesarca 4-6  

Ured Europskog parlamenta u Zagrebu nastavlja s tradicionalnim susretima s novinarima na kojima se, uoči plenarne sjednice, predstavljaju glavne teme dnevnoga reda te ostale aktualnosti u radu EP-a.

 

U FOKUSU

Program Škola ambasador Europskog parlamenta

Nastavnice i nastavnici obrazovnih ustanova koje sudjeluju u programu Škola ambasador Europskog parlamenta okupili su se protekli tjedan u Zagrebu kako bi razmijenili ideje o mogućim aktivnostima kojima bi mlade mogli dodatno informirati o Europskoj uniji i o politikama koje utječu na živote svih građana. Među sudionicima bila je i profesorica Ivana Plazonić iz II. gimnazije Zagreb koja se – govoreći o dosadašnjem iskustvu u sklopu EPAS programa pohvalila velikom aktivnošću učenika u kampanji za prošlogodišnje europske izbore. „S kampanjom Ovaj put glasam napravili smo 'šušur' u školi. Bili smo jako aktivni, stalno se nešto događalo –radionice, debate, izložbe… Inače djeca su mi rekla da je za njih apsolutno najbolja aktivnost u sklopu EPAS-a bio Europski plac, tijekom kojeg su predstavili tadašnjih 28 članica Unije u školskom dvorištu. Učenici su uz hitove Eurosonga predstavljali države kroz njihove politološke, sociološke, gastronomske specifičnosti“, istaknula je Plazonić.

Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split već četiri godine sudjeluje u EPAS-u pa je – kaže profesorica Mariela Gulin – teško izdvojiti samo jednu aktivnost. „Ono što ja najviše volim je to što kroz rad s djecom otkrivam njihove talente za koje prije nisam znala. Sve što zajedno napravimo čini nas stvarno sretnima i ponosnima“, kaže Gulin. Dodaje da je kroz sudjelovanje u EPAS-u škola postala bogatija. „Na način da su i učenici i profesori naučili više o Europskoj uniji, da smo se više otvarali znanjima i novim mogućnostima. Prije EPAS-a sve je nekako bilo na papiru, nismo doživljavali Uniju stvarnom. Mislim da je ovaj projekt ubrzao integraciju i osvještavanje da doista jesmo dio Europske unije.“

Za razliku od ovih „veterana“ EPAS-a,  Ekonomsko – birotehnička škola Slavonski Brod za sada je u statusu kandidata, a inicijativa za sudjelovanje u programu došla je od samih učenika, kaže profesorica Ivana Opačak. „Ponosna sam na to jer je to dokaz da naši učenici prate teme koje su izuzetno važne i aktualne i da su jako angažirani. Prošle smo godine jako puno radili na poticanju mladih za glasanje na izborima za Europski parlament. Kreirali smo jako lijepi projekt - Every Vote Counts. Umrežili smo se s puno europskih partnera i dobili smo priznanje za najuspješniji hrvatski projekt s europskom dimenzijom - EU4mE&U. Program Škola ambasador Europskog parlamenta logičan je nastavak tog rada i  nadam se da ću biti mali kamenčić u mozaiku izgradnje svojih učenika kao boljih, kvalitetnijih građana Europe“, poručila je Opačak.

Program Škola ambasador Europskog parlamenta pokrenut je 2016. godine, a u hrvatskim se školama do sada uključilo više od 50 nastavnika te više od 1500 učenika.

 

PODSJETNIK: Novi ciklus nagradnog natječaja #EUROSCOLA - ZAJEDNOZAEU!

Srijeda 5. veljače je krajnji rok za prijavu na video-natječaj namijenjen učenicima srednjih škola  "#EUROSCOLA - „ZAJEDNOZAEU!" Uz mentorsku pomoć, učenici imaju priliku osvojiti putovanje u Francusku te u Strasbourgu 5. ožujka 2020. sudjelovati u simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu. Za prijavu na natječaj potrebno je osmisliti i snimiti što zanimljiviji kratki video (60 sekundi) koji pod krilaticom #zajednozaEU na kreativan način odgovara na pitanje: Europa u mojoj školi, moja škola u Europi: kako nas povezuje EU? Škole se mogu registrirati za sudjelovanje na poveznici: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Euroscola2020. Sve o natječaju doznajte na internetskoj stranici organizatora, Ureda EP-a u Zagrebu.