[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Više od novca: Dugoročni proračun EU-a sredstvo je koje Europu vodi u budućnost

 .
12-02-2020

Tijekom rasprave o financiranju EU-a u razdoblju od 2021. do 2027., zastupnici su naglasili da će Parlament prihvatiti samo onaj proračun koji ispunjava ambicije europskoga bloka.

 .
Ne možemo učiniti više s manje sredstava, upozorili zastupnici tijekom rasprave o dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027.
Ne možemo učiniti više s manje sredstava, upozorili zastupnici tijekom rasprave o dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027.
 .

Razgovor o proračunu znači razgovor o budućnosti EU-a, izjavili su zastupnici u Europskom parlamentu u ključnoj plenarnoj raspravi s državnom tajnicom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Nikolinom Brnjac, koja je predstavljala Vijeće EU-a te s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen.

Rasprava zastupnika održana je uoči izvanrednog sastanka na vrhu EU-a 20. veljače na kojem će države članice pokušati postići dogovor o zajedničkom stajalištu o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru (VFO).

Većina zastupnika u Europskom parlamentu ustrajala je na tome da je za postizanje zajedničkih ambicija, kao što su borba protiv klimatskih promjena, digitalna i ekološka transformacija, daljnje pružanje potpore regijama i gradovima, poljoprivrednicima, mladima, istraživačima ili poduzetnicima, ključno imati dostatna sredstva za to. Primjerice, provedba Zelenog plana sa smanjenim proračunom značila bi ukidanje uspješnih programa EU-a u drugim sektorima, naglasili su zastupnici. Neki su izjavili da određene politike EU-a treba temeljitije razmotriti te da je potrebna veća disciplina u potrošnji.

Osim toga, uvođenje novih izvora prihoda („vlastita sredstva”) za EU i povezivanje proračuna EU-a s poštovanjem vladavine prava ključni su za zastupnike u Europskom parlamentu.

Kliknite na imena kako biste vidjeli pojedinačne izjave čelnika političkih klubova, Komisije i predsjedništva Vijeća (u izborniku možete izabrati jezik produciranja videozapisa).

David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta

Nikolina Brnjac, u ime hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije

Manfred Weber (EPP, Njemačka)

Iratxe García Pérez (S&D, Španjolska)

Dacian Cioloş (Renew, Rumunjska)

Marco Zanni (ID, Italija)

Philippe Lamberts (Green/EFA, Belgija)

Raffaele Fitto (ECR, Italija)

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, grčka)

Johannes Hahn, povjerenik EU-a za proračun i administraciju

 

Poveznice

Sve što trebate znati o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a (en)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200115IPR70326/q-a-on-the-eu-s-long-term-budget-multiannual-financial-framework-mff

Strukturirani popis poveznica o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a (en)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20191204IPR68267/useful-information-on-the-next-multiannual-financial-framework-mff

Višegodišnji financijski ovir 2021. - 2027. u brojkama (en)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=EPRS_BRI(2020)646131

Priopćenje za medije o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a, 17.01.2020. (en)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200117IPR70513/press-releases-about-the-multiannual-financial-framework

Besplatne fotografije, video i audio materijali

http://audiovisual.europarl.europa.eu/default.aspx