[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

MLADI, PRIJAVITE SVOJE PROJEKTE: otvoren natječaj za nagradu „Karlo Veliki“ (Charlemagne) 2015.

05-12-2014

U utorak 2. studenoga 2114. otvoren je natječaj za dodjelu nagrade 'Karlo Veliki' (European Charlemagne Youth Prize) za 2015. godinu. Mladi, ako imate spreman ili već aktivan projekt posvećen razvoju boljeg razumijevanja među osobama iz različitih država članica Europske unije, obavezno se prijavite! Krajnji rok za prijave je 2. veljače 2015.

Nagradu 'Karlo Veliki' zajednički organiziraju Europski parlament i Zaklada 'Karlo Veliki' iz Aachena te se dodjeljuje svake godine za projekte koje vode i organiziraju mladi u dobi od 16 do 30 godina. Cilj je potaknuti razvoj europske svijesti među mladima, kao i njihovo sudjelovanje u europskim integracijskim projektima.

Tijek natječaja "Karlo Veliki" za 2015. godinu

•             Početak postupka prijave: 2. prosinca 2014.
•             Krajnji rok za prijave:  2. veljače 2015.
•             Izbor 28 finalnih projekata od strane nacionalnih žirija: 13. ožujka 2015.
•             Izbor tri najbolja projekta od strane europskog žirija: 23. travnja 2015.
•             Ceremonija dodjele nagrade: 12. svibnja 2015.

Ukupni nagradni fond od 10.000 €

Nagrada se dodjeljuje mladima koji svojim projektom potiču na međusobno razumijevanje, promiču razvoj zajedničkog osjećaja europskog identiteta, te nude praktične primjere Europljana koji žive zajedno kao jedna zajednica. Prethodni pobjednici uključuju programe razmjene mladih, umjetničke, ali i online-projekte s europskom dimenzijom.

Nagrada za najbolji projekt iznosi 5.000 €, drugoplasirani projekt osvaja iznos od 3.000 €, a treće mjesto ponijet će nagradu od 2.000 €. Kao dio nagrade, tri konačna pobjednika bit će pozvani posjetiti Europski Parlament u Bruxellesu ili Strasbourgu u proljeće, a predstavnici svih 28 izabranih nacionalnih projekata bit će pozvani na četverodnevni posjet u Aachen u svibnju 2015. godine, gdje će prisustvovati svečanoj dodjeli nagrade.

Prošlogodišnji pobjednici

'Naša Europa' danski je projekt posvećen putovanju, a nagrađen je prvom nagradom 'Karlo Veliki' za 2014. godinu u Achenu 27. svibnja. Druga nagrada je dodijeljena kongresu mladih 'JouwDelft & Co' iz Nizozemske, dok je treću nagradu osvojio projekt 'Employment4U' sa Cipra. Predstavnici triju pobjedničkih projekata posjetili su Europski parlament u Bruxellesu 1. i 2. prosinca i susreli se s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom te brojnim drugim eurozastupnicima.