[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Seminar za srednjoškolske profesore u Kući Europe: "Građanska kompetencija učenika u hrvatskom i europskom kontekstu"

 
 
23-04-2014
 

Ured za informiranje Europskog parlamenta u suradnji s GONG-om organizira edukacijski seminar o europskom građanstvu i odgoju učenika za profesore srednjih škola, u subotu, 26. travnja u Kući Europe, Augusta Cesarca 6 (Ban centar) u Zagrebu.
Seminar se održava ususret europskim izborima u svibnju 2014. godina, u svrhu poticanja aktivnog građanstva i kompetencije učenika srednjih škola u kontekstu Hrvatske i Europske unije.

Tom će prilikom profesore srednjih škola iz cijele Hrvatske uvodnim predavanjem pozdraviti Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova, i Violeta Staničić Simeonova, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta, koji će ih upoznati s dosadašnjim načinima informiranja građana o Europskoj uniji, kao i važnosti Europskog parlamenta, jedinog EU tijela koje građani izravno biraju.

U prvom dijelu seminara povest će se rasprava o izazovima građanskog odgoja i obrazovanja učenika u Hrvatskoj koju će svojim predavanjem započeti Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti koji će se osvrnuti na važnost i izazove građanskog obrazovanja učenika, dok će Martina Horvat iz GONG-a sudionicima seminara predstaviti kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja te mogućnosti suradnje organizacija civilnog društva i škola u građanskom odgoju i obrazovanju učenika.

 

Drugi dio seminara vezan je uz europsko građanstvo u kontekstu predstojećih izbora za Europski parlament u okviru kojeg će sudionike s konceptom Europskog građanstva približiti Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Kako upoznati učenike s institucijama Europske unije te informirati o predstojećim izborima za Europski parlament i ulozi zastupnika u Europskom parlamentu govorit će iz vlastitog iskustva Andrea Čović Vidović iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Prof. Jelena Despot iz Gimnazije Karlovac objasnit će svojim kolegama profesorima koja je uloga učitelja i nastavnika u pripremi učenika za europsko građanstvo, nakon čega će se nastaviti rasprava o mogućnostima doprinosa nastavnika pripremi učenika za europsko građanstvo.