[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Otvorene prijave nagrade Karlo Veliki za projekte mladih Europljana

 
19-10-2015

Imate između 16 i 30 godina i pokrenuli ste projekt s europskom dimenzijom? Od 15. listopada otvorene su prijave za devetu Nagradu za mlade Karlo Veliki. Osim priznanja, medijske promocije i posjete Europskom parlamentu, dobitnici osvajaju i novčanu nagradu kako bi daljnje mogli razvijati svoje inicijative. Rok za prijavu je 25. siječnja 2016. godine.

Nagradu za mlade Karlo Veliki organiziraju zajednički Europski parlament i Međunarodna fondacija za Nagradu Karlo Veliki iz Aachena, a dodjeljuje se svake godine za uspješne projekte s europskim karakterom mladim Europljanima od 16 do 30 godina. Projekti bi trebali biti namijenjeni mladima u Europi i na praktičan način poticati toleranciju, suživot i izgradnju europskog identiteta.

Novčane nagrade za daljnji razvoj

Predstavnici 28 nacionalnih pobjedničkih projekata iz svih zemalja članica pozvani su na svečanu dodjelu nagrade 3. svibnja u Aachen na četverodnevno putovanje, dok su predstavnici tri pobjednička projekta pozvani u Bruxelles ili Strasbourg naredne jeseni. Pobjednici iz prethodnih godina bili su organizatori programa razmjene za mlade te umjetničkih i internetskih projekata koji su na neki način imali i europski kontekst.
Tri nagrađena projekta (izabrana između 28 projekta koje nominira nacionalni žiri svake države članice EU) osvajaju pet, tri i dvije tisuće eura.

Pobjednici iz 2015. godine

Predstavnici pobjedničkih projekata 14. i 15. listopada posjetili su Bruxelles i susreli se sa zastupnicima Europskog parlamenta. Prvu nagradu osvojio je projekt @RealTimeWW1 iz Luksemburga. Radi se o projektu studenata europske suvremene povijesti Sveučilišta u Luksemburgu koji su od početka 2014. počeli prepričavati život tijekom Prvog svjetskog rata na Twitter profilu @RealTimeWW1.

Drugu nagradu osvojio je projekt Fronterras-European iz Francuske, 28 mladih Europljana, od kojih četvero živi na vanjskim granicama Europske unije. Stvorili su internetsku stranicu na kojoj pišu iskustva o životu na europskim granicama i putovanjima preko istih.

Treću nagradu podijelili su mladi iz austrijskog projekta „Social Soccer Club“, međunarodnog turnira u nogometu za mlade i organizacije iz cijele Europe kojeg organizira Centar za mlade ClickIn, Poduzetništvo – projekt protiv nezaposlenosti s Cipra koji promiče razgovor među mladima na temu nezaposlenosti, imigracije i neformalnog obrazovanja te Infoactualidad iz Španjolske, online novine Fakulteta za informacijske znanosti sa 140 mladih izvjestitelja.

Slijed događaja:

- početak natjecanja i online prijava: 15. listopada 2015.
- završni rok za prijave: 25. siječnja 2016.
- izbor 28 projekata od strane nacionalnih žirija: 11. ožujka 2016.
- izbor tri pobjednička projekta od strane europskog žirija: 7. travnja 2016.
- ceremonija dodjele nagrada u Aachenu: 3. svibnja 2016.


Kontakt mail za pitanja oko prijave: ECYP2016@europarl.europa.eu

Twitter: @EUYouthPrize
#ECYP2016

Više o nagradi Karlo Veliki
Više o fondaciji nagrade Karlo Veliki