[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

"Model European Union Zagreb 2014" - hrvatski pobjednik natječaja za mlade Charlemagne

05-03-2014
 
 
 

"Model European Union Zagreb 2014" najbolji je projekt mladih iz Hrvatske izabran u prvom krugu natječaja za prestižnu nagradu Europskog parlamenta ''Karlo Veliki'' (Charlemagne) . Pobjedom među prijavljenih 12 projekata iz Hrvatske MEUZ 2014. plasirao se u drugi krug natječaja koji se provodi na europskoj razini; konkurentski projekti dolaze iz ostalih 27 država članica Europske unije.

Prema propozicijama definiranim na europskoj razini, ocjenjivački žiri koji je odlučivao o najboljem hrvatskom projektu prijavljenom na natječaj bio je sastavljen od tri hrvatska zastupnika u Europskom parlamentu - Tonina Picule, Zdravke Bušić i Davora Ive Stiera - te predstavnice neprofitne organizacije Mreža mladih Hrvatske Anamarije Sočo. Iza ovog  projekta stoji udruga Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) koja kroz ovaj projekt okuplja mlade i omogućava im stjecanje iskustva donošenja političkih odluka unutar institucija Europske unije.

Simulacija je održana po drugi put nakon uspješne 2013. te je koncipirana po uzoru na postojeći "Model European Union" koji se već niz godina održava u Strasbourgu. Zajedničko im je nastojanje da se studentima pruži iskustvo „iz prve ruke“ o načinu funkcioniranja institucija Europske Unije i time omogući bolje razumijevanje Unijinog zakonodavstva. Oponašajući rad europskih institucija, MEU pruža mladim ljudima jedinstveni uvid u njihov način funkcioniranja, u strukturu i dinamiku političkog odlučivanja i puteve usuglašavanja i usvajanja određenih političkih rješenja koja utječu na živote građana EU-a.

Pobjednički europski projekt među 28 zemalja bit će izabran 17. travnja 2014. godine, dok će se službena dodjela nagrada održati 27. svibnja 2014. godine u njemačkom Achenu, gradu Karla Velikoga. Dobitnici prva tri mjesta osvojit će novčane nagrade u iznosu od 5.000 eura za prvo mjesto, 3.000 eura za drugo mjesto te 2.000 eura za treće mjesto.

Više o hrvatskom pobjedničkom projektu pročitajte na http://meuz.eu/.