[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Četiri najbolje zagrebačke srednje škole putuju u Strasbourg

03/10/2017 15:25:58
 .

Prošlog petka, 29. rujna 2017. održano je natjecanje Euroscola, simulacija rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Također su proglašeni i pobjednici natjecanja - timovi II., IV., VII., gimnazije te Privatne umjetničke gimnazije! Na proglašenju je govorio Tonino Picula, jedan od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.

 .
 .

Srednjoškolci od 16 do 18 godina iz deset škola iz Grada Zagreba pokazali su svoje znanje o Europskoj uniji, te su učenice i učenici II., IV., VII., gimnazije te Privatne umjetničke gimnazije kao pobjednici osvojili putovanja u Europski parlament u Strasbourg.

Pobjednički timovi učenica i učenika predstavljat će Republiku Hrvatsku na natjecanju Euroscola u Strasbourgu krajem 2017. godine. Podsjetimo, Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima te na jedan dan postaju europski zastupnici. Cjelodnevno natjecanje organizirali smo u suradnji sa Sveučilištem VERN, a o pobjedničkim timovima odlučivali su članovi žirija - Violeta Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Marija Galović, načelnica Ureda ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU, Zlatko Herljević, predavač na studiju Novinarstva Sveučilišta VERN, Vjekoslav Đaić, reporter Nove TV i Mario Bajkuša, direktor razvoja i programa Foruma za slobodu odgoja.

 .

Zastupnik Picula koji je zatvorio natjecanje, naglasio je kako je projekt Euroscola još jedna u nizu dobrih akcija Ureda za informiranje Europskog Parlamenta u Hrvatskoj. „ Za projekt Europske unije u 21. stoljeću, ako mladi ljudi ne budu zajedno i ne podržavaju jedni druge, neće biti dobro niti za mlade, niti za EU,“ poručio je. „Danas ćete dobiti priznanja ne samo za vaš rad i ono što ste pokazali, već vjerujem i jedno ohrabrenje da u svojim sredinama doista gledate problemima u oči i da ne izbjegavate dijalog jer ovo je jedini način da europski projekt prosperira i ide dalje,“ istaknuo je Tonino Picula.

Čestitamo pobjednicima, kao i timovima iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, III. gimnazije, Gornjogradske gimnazije, Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića, Prve privatne gimnazije s pravom javnosti te 1. tehničke škole Tesla Zagreb. Svima zahvaljujemo na sudjelovanju i veselimo se budućim susretima s ovim sjajnim mladim ljudima.