[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 
 .

PRIJAVI SE: Euroscola u Zagrebu 29. rujna 2017. godine

 .
08/09/2017 09:19:11
 .

Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj poziva srednje škole Grada Zagreba i Zagrebačke županije da prijave učeničke skupine u dobi od 16-18 godina na kvalifikacijsko prednatjecanje programa Euroscola koje će se održati u Zagrebu, u petak, 29. rujan 2017. godine. Prijave su otvorene do 15. rujna 2017. godine u 12 sati - a škole se prijavljuju e-mailom na epzagreb@ep.europa.eu.

 .

Hrvatske srednjoškolke i srednjoškolci od punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji imaju priliku sudjelovati u redovnom godišnjem programu Euroscola; više desetaka hrvatskih škola tu je priliku već iskoristilo. Neka kvotu za odlazak u Europski parlament u Strasbourgu na natjecanje Euroscola u ovoj školskoj godini osvoji upravo vaša škola!

 .
 .

Preko prednatjecanja u Zagrebu do puta u Strasbourg

U prednatjecanju koje će se 29. rujna 2017. godine održati u Zagrebu sudjelovat će po jedan tim od 5 učenica/ka iz svake prijavljene škole.

 

Format prednatjecanja bit će igra uloga (role-playing) na hrvatskom jeziku, uz potpitanja na jednom od tri radna jezika europske unije po izboru tima: engleskom, njemačkom ili francuskom, ovisno koji od jezika škola prijavi kao strani jezik na dan prednatjecanja.

 

Tema igre uloga bit će vezana uz prioritete Europskog parlamenta iz 2017. godine.

Članovi stručnog žirija prednatjecanja za sudjelovanje u programu Euroscola bit će djelatnici Europskog parlamenta te predstavnici obrazovnog sektora i udruga mladih.

Putovanje u Strasbourg

Najbolji učenici s prednatjecanja u Šibeniku svojim će pobjedama osigurati kvotu za sudjelovanje u programu Euroscola za 24 učenika i dva profesora iz svojih škola, prema rasporedu koji će naknadno biti objavljen.

Sukladno pravilima programa Euroscola, putne troškove za svakog od 26 sudionika do unaprijed definiranog iznosa snosit će Europski parlament. Napominjemo kako je za organizaciju i logističke detalje vezane uz samo putovanje odgovorna srednja škola koja osvoji kvotu za odlazak u Strasbourg.

Simulacija rada Europskog parlamenta

 .
 .

Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjiima.

Učenici iz država članica Unije predstavljaju svoje škole na natjecanju u vlastitoj zemlji, a učenici škola najuspješnijih na nacionalnim natjecanjima odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu.

U dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjeluju u simulaciji parlamentarnih debata i glasaju o odlukama koje se odnose na aktualna pitanja iz europske prakse, komunicirajući pritom na jednom od tri radna jezika Europske unije - engleskom, njemačkom ili francuskom.

Dodana vrijednost ovog programa jest razmjena iskustava i prijateljstva koja nastaju među srednjoškolcima iz svih država Europske unije, dok profesori koji učenike prate imaju priliku upoznati svoje kolege iz drugih zemalja i razmijeniti najbolje prakse.

Sve detalje poziva možete pronaći ovdje.