[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Održan uvodni seminar za ambasadore seniore Europskog parlamenta

 .
12/10/2017 08:21:39
 .

U Zagrebu je 9. i 10. listopada 2017. godine održan uvodni seminar programa "Škola ambasador Europskog parlamenta" namijenjen nastavnicama i nastavnicima srednjih škola diljem Hrvatske koji će u školskoj godini 2017./2018. biti ambasadorice i ambasadori seniori Europskog parlamenta. Ovaj se program provodi u Hrvatskoj već drugu školsku godinu za redom, a stečeno znanje ambasadorice i ambasadori seniori imat će prilike prenijeti svojim učenicama i učenicima – mlađim ambasadorima Europskog parlamenta – u 25 srednjih škola iz čak 20 različitih hrvatskih gradova.

 .
 .

Uvodni seminar u ponedjeljak 9. listopada otvorila je voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta Violeta Staničić poželjevši dobrodošlicu u program sudionicima iz 11 novih škola koje od ove godine sudjeluju u programu. Nakon video-obraćanja zastupnice u Europskome parlamentu i potpredsjednice njegovoga Odbora za vanjske poslove Dubravke Šuice te pozdravnog govora pomoćnice ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, polaznici su razgovarali o primjerima dobre prakse tijekom provođenja programa u školskoj godini 2016./2017. te poslušali predavanje Barbare Peranić s Hrvatske radiotelevizije o novostima iz Europske unije, kao i komunikacijske stručnjakinje Ane Šimunović o inspirativnom komuniciraju s mladima – od gođenja umreženom generacijom Z. Predstavnici Foruma za slobodu odgoja kao konzultanti u provođenju ovoga programa u Hrvatskoj na kraju prvog dana seminara održali su praktične interaktivne radionice za ambasadore seniore.

 .
 .

U utorak, 10. listopada, polaznici su proveli zanimljivo i poučno jutro u Agenciji za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU), gdje su imali prilike naučiti više o mogućnostima europskih programa koji se nude nastavnicima kao i učenicima srednjih škola. Saznali su pritom sve o provedbi programa Erasmus+, o eTwinningu, ECVET-u, kontaktnim točkama Eurodeska te razjasnili brojne nedoumice o vlastitom i sudjelovanju svojih učenika u europskim programima. Prilikom posjeta Hrvatskom saboru, ambasadore seniore primio je potpredsjednik Odbora za europske poslove Bojan Glevašević te predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković. Nastavnice i nastavnici s njima imali prilike podijeliti svoja iskustva u dosadašnjem radu na provedbi programa "Škola ambasador Europskog parlamenta" u prošloj školskoj godini, kao i predložiti načine na koje bi se njihov aktivni angažman na programu i svi pro bono sati provedeni u vrijednom radu s učenicima na promicanju europskih tema i vrijednosti mogli formalno valorizirati. Nakon obilaska Hrvatskog sabora i same sabornice, polaznici su u Kući Europe poslušali završno obraćanje Nevenke Lončarić-Jelačić, više savjetnice za nacionalne programe Agencije za odgoj i obrazovanje te sudjelovali u završnoj radionici Foruma za slobodu odgoja u kojoj su nastavnici koji su se ove godine priključili programu imali priliku od prošlogodišnjih ambasadora seniora dobiti vrijedne i korisne savijete za provedbu programa u svojim školama.

Podsjetimo, u programu ove školske godine sudjeluje čak 11 novih srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske, što ukupno čini 25 hrvatskih srednjih škola aktivno uključenih u program: VII. gimnazija Zagreb, II. gimnazija Zagreb, IV. gimnazija Split, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Split, Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti, Osijek, Gimnazija Karlovac, Elektrostrojarska škola, Varaždin, Dubrovačka privatna gimnazija, Dubrovnik, Gimnazija Metković, Srednja škola Krapina, Srednja škola "Hrvatski kralj Zvonimir", Krk, Gornjogradska gimnazija, Zagreb, 1. tehnička škola ''Tesla", Zagreb, Gimnazija Vukovar, Srednja škola Tina Ujevića, Ekonomska škola Sisak, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana, Ogulin, Srednja škola Delnice, Hotelijersko-turistička škola , Ekonomska škola Mije Mirkovića, Rijeka, Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod, Gimnazija Jurja Barakovića, Zadar, Gimnazija Gospić, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik, Športska gimnazija, Zagreb.

Sve detalje o ovogodišnjem uvodnom seminaru za ambasadore seniore pročitate ovdje.