Начална страница

Начална страница

 
Lastest news
Press release by the Delegation on the visit to Belarus - Minsk, 19 July 2017
 
Допълнителна информация
 
 
Mode d'affichage des délégations
 
Bogdan Andrzej ZDROJEWSKI Председател Група на Европейската народна партия (Християндемократи) Полша Platforma Obywatelska
 
Andrejs MAMIKINS Заместник-председател Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Латвия "Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija
 
Valdemar TOMAŠEVSKI Заместник-председател Европейски консерватори и реформисти Литва Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga
 
Christofer FJELLNER Член Група на Европейската народна партия (Християндемократи) Швеция Moderaterna
 
Iveta GRIGULE Член Група на Алианса на либералите и демократите за Европа Латвия Zaļo un Zemnieku savienība
 
Anneli JÄÄTTEENMÄKI Член Група на Алианса на либералите и демократите за Европа Финландия Suomen Keskusta
 
Agnieszka KOZŁOWSKA-RAJEWICZ Член Група на Европейската народна партия (Християндемократи) Полша Platforma Obywatelska
 
Jens NILSSON Член Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Швеция Arbetarepartiet- Socialdemokraterna
 
Tomasz Piotr PORĘBA Член Европейски консерватори и реформисти Полша Prawo i Sprawiedliwość
 
Bronis ROPĖ Член Група на Зелените/Европейски свободен алианс Литва Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
 
 
Представяне и правомощия
 

Делегацията на Европейския парламент за връзки с Беларус, създадена през 1994 г., понастоящем няма официални връзки с парламента на Беларус, поради неспособността на тази страна, засега, да проведе свободни и честни избори, да установи върховенство на закона, както и да зачита правата на човека и основните свободи.
Въпреки това делегацията, заедно с няколко политически групи на ЕП, поддържа активен и близък диалог с представителите на демократичната опозиция, независимите неправителствени организации и гражданското общество на Беларус. Делегацията редовно заседава в Брюксел или в Страсбург, за да обсъжда промените в политиката на ЕС по отношение на Беларус, да оценява политическото и икономическото положение в страната, както и да определя възможни варианти на политика, които могат да служат както за изготвянето на резолюции на ЕП така и за пряко изпращане на съобщения до ЕСВД, Съвета или Комисията относно възможните по-нататъшни стъпки в отношенията между ЕС и Беларус.

Поради продължаващата политика на органите в Минск да отказват входни визи, делегацията не беше в състояние да посети Беларус между 2002 и 2014 г. Въпреки това през юни 2015 г. най-после имаше възможност да се проведе посещение на делегацията в Минск, по време на което бяха проведени срещи, наред с другото, с членове на Съвета на Републиката, представители на правителството, на неправителствени организации, журналисти и представители на семействата на политически затворници.
Европейският парламент поддържа неизменно на висока позиция в своята програма подобряването на състоянието на демокрацията, правата на човека и правовата държава в Беларус и счита, че е време за тази важна съседна държава да се сближи с ЕС.
Отношенията между ЕС и Беларус понастоящем се уреждат от заключенията на Съвета по външни работи, последно от 15 февруари 2016 г.
По време на парламентарните избори в Беларус през септември 2016 г. членове на опозицията бяха избрани за депутати за първи път след изборите през 2000 г.

 
 
 
За контакти
 
You can contact the Delegation Secretariat by e-mail at the following address:
d-by@europarl.europa.euВръзки