skip to content

Vores politik om cookies på Europa-Parlamentets Kontoret i Danmarks hjemmeside.

Vi bruger cookies for at give brugerne af vores hjemmeside den bedst mulige oplevelse. Vi bruger dem ikke med henblik på at indsamle personlige oplysninger, men udelukkede med statistisk formål i forhold til Google Analytics.

Fortsæt
 
 
 
22-10-2014

Congolesisk gynækolog vinder Sakharov-prisen

Tirsdag aften den 21. oktober offentliggjorde Europa-Parlamentet, at den 59-årige congolesiske gynækolog Denis Mukwege er årets vinder af den prestigefyldte Sakharov-pris for tankefrihed. Mukwege modtager prisen for sit utrættelige arbejde med at behandle og forsvare kvindelige ofre for voldtægter og krigsforbrydelser. Med i opløbet om prisen var den ukrainske bevægelse Euromaidan og den azerbaijanske menneskerettighedsforkæmper Leila Yunus.

Tak til Roger Svanell for udlån af billede
Tak til Roger Svanell for udlån af billede
 .
 

Forestil dig en normal arbejdsdag. Du står op, spiser morgenmad og tager cyklen, toget eller bilen hen til det sted, hvor du tilbringer størstedelen af dine vågne timer. På arbejdspladsen møder du dine kolleger, og dagen går sin vante gang. Måske føler du, at du med dit arbejde gør en forskel. Måske gør du ikke. For den netop kårede vinder af Sakharov-prisen, den congolesiske gynækolog Denis Mukwege, er sagen en anden. I løbet af Mukweges arbejdsliv har han, sammen med sine kolleger, utrætteligt behandlet op mod 30.000 kvinder, der har været ofre for voldtægter eller krigsforbrydelser. Han ved, at han gør en forskel.

 .
 

Tidlig lyst til at hjælpe

 .

Mukwege voksede op i Den demokratiske republik Congo som søn af en præst. Som ung studerede han medicin i sit hjemland og rejste siden hen til Europa for at specialisere sig og blive gynækolog. Han har beskrevet, at han var motiveret af en lyst til at hjælpe de mennesker, hans far bad for. Efter Mukwege var vendt hjem, udbrød der borgerkrig i Den demokratiske republik Congo i 1998. Adskillige kvinder blev ofre for krigsforbrydelser. Som andre steder, blev voldtægter brugt som et effektivt våben af soldater, der ønskede at få magt over en allerede hårdt prøvet civilbefolkning. Mukwege, der allerede havde bygget - og flygtet fra - et hospital, så sine landsmænds lidelser. Han har udtalt: "Det her var ikke bare voldelige krigshandlinger. Det var en del af en strategi. Gruppevoldtægter nedbrød hele lokalsamfund". Mukwege specialiserede sig derfor i at behandle ofrene for seksuelle forbrydelser. Det er siden blevet hans livsværk. Efter borgerkrigen i Congo sluttede, er den seksuelle vold fortsat, og den repræsenterer et stort problem i landet. FN har estimeret, at over 200.000 congolesiske kvinder har været udsat for seksuel vold.

 .

Værdig vinder af Sakharov-prisen

 .

Udover at behandle de misbrugte kvinder, har Mukwege også gjort det til sin pligt at tale deres sag. Han har flere gange kritiseret både det internationale samfund og congolesiske ledere for at lade stå til. Det har resulteret i, at Mukwege har måttet flygte til Belgien efter et mordforsøg i 2012, hvilket dog ikke stoppede ham fra at udleve sin mission.
En række internationale instanser har tidligere bemærket Mukweges utrættelige lyst og evne til at hjælpe samfundets ildestedte, og han har høstet anerkendelse adskillige steder fra. I 2008 vandt han FN's Menneskerettighedspris, og han var i 2013 i søgelyset til Nobels Freds-pris.
Hermed kan Mukwege siges at være en værdig vinder af Sakharov-prisen. Europa-Parlamentet uddeler hvert år prisen til en person, der i særlig grad har kæmpet for menneskers grundlæggende rettigheder. Mukwege efterfølger en lang række af kendte personligheder, senest den pakistanske børneaktivist og vinder af Nobels Fredspris Malala Yosafzai. Med prisen følger en check på 50.000 euro.

 .

Flammen, der ikke slukkes

 .

Når din arbejdsdag er slut, går du sandsynligvis hjem. Hjem til en tryg base, et trygt liv. Og når du slukker lyset og lægger dig til at sove, kan du tænke tilbage på endnu en dag. Måske gjorde du en forskel. Måske gjorde du ikke. Når Mukwege slukker lyset om aftenen, ved han, at han gør en forskel på trods af trusler og håbløshed. En stor del af hans liv går nu med at lave oplysningsarbejde for at forbedre kvinders rettigheder globalt. Nogle gange er han tilbage på klinikken i det Vestafrikanske land for at tilse, behandle og støtte sine patienter. Flammen, som blev tændt i hans ungdom, slukkes ikke.  

 .
 

Europa-Parlamentet overrækker Sakharov-prisen til Dennis Mukwege den 26. november 2014 i Strasbourg. De to andre finalister, den ukrainske bevægelse Euromaidan og den azerbaijanske menneskerettighedsaktivist Leila Yunus, er også inviteret. Europa-Parlamentet har derudover lovet at støtte deres fortsatte arbejde for at sikre basale menneskerettigheder

 .
 .
 
Se tv-udsendelse om vinderen af Sakharov-prisen for tankefrihed her...
Læs mere om Sakharov-prisen her...