skip to content

Vores politik om cookies på Europa-Parlamentets Kontor i Danmarks hjemmeside.

Vi bruger cookies for at give brugerne af vores hjemmeside den bedst mulige oplevelse. Vi bruger dem ikke med henblik på at indsamle personlige oplysninger, men udelukkede med statistisk formål i forhold til Google Analytics.

Fortsæt
 
 
 
07-07-2017

EP-Info nr. 24

 .

I denne uges udgave af EP-Info - den sidste inden sommerferien - ser vi nærmere på julisamlingen i Strasbourg. Her havde MEP'erne mange emner på dagsordenen. Vi samler op på udvalgte emner, - bl.a. anti-dumping, en nyoprettet fond og et nyt udvalg i Europa-Parlamentet. Læs med - så du er opdateret til ferien :)

 .
 

Ugen der gik

 .
 

MEP'erne om Tyrkiet: Suspender EU-tiltrædelsesforhandlingerne, hvis forfatningsændringerne bliver en realitet!

MEP'erne opfordrer Europa-Kommissionen og medlemslandene til straks formelt at suspendere tiltrædelsesforhandlingerne med Tyrkiet, hvis forfatningsreformpakken bliver implementeret uden ændringer. Det var MEP'ernes udmelding, da de torsdag den 6. juli under plenarsamlingen havde deres årlige vurdering af Tyrkiets reformindsats. MEP’erne er bekymrede over Tyrkiets tilbageskridt i forhold til retsstaten, menneskerettigheder, mediefrihed og kampen mod korruption. De fordømmer præsidentens gentagne erklærede støtte til genindførelse af dødsstraf, som strider mod EU’s medlemskriterier. MEP'erne fordømmer kupforsøget og udtrykker solidaritet med Tyrkiets befolkning, men beklager samtidig den Tyrkiske regerings uforholdsmæssige reaktion. MEP’erne erkender også, at stærke forbindelser mellem EU og Tyrkiet er vigtige, og de ønsker at opretholde en åben og konstruktiv dialog, hvilket de ser som nøglen til at løse de fælles udfordringer, såsom migration, sikkerhed og terrorisme. Derfor støtter de opgraderingen af toldunionen mellem EU og Tyrkiet, men anmoder om, at menneskerettigheder og grundlæggende rettigheder inkluderes i den nye aftale.

Læs mere om MEP'ernes vurdering af Tyrkiets reformindsats her...
 .
 

To danskproducerede film er nomineret til LUX-prisen

De 10 nominerede til 2017-udgaven af LUX-prisen er netop blevet offentliggjort. Blandt dem finder man to film med endda flere danske islæt. Således er både den islandske Heartstone og den svenske Sámi Blood co-produceret af danske producenter, mens også den danske skuespiller Søren Malling medvirker i Heartstone. I slutningen af juli bliver de 10 film reduceret til tre finalister, som skal konkurrere om sejren ved LUX-filmdagene i Strasbourg til efteråret. Den endelige prismodtager bliver offentliggjort den 15. november.

 
 .
 

MEP’er til multinationale selskaber: offentliggør jeres skatteoplysninger!

På plenarmødet den 4. juli sendte MEP’erne et klart signal til de store multinationale selskaber, da MEP’erne med 534 stemmer for, 98 imod og 62 udeladelser besluttede teksten til det forhandlingsmandat, der udgør Europa-Parlamentets forhandlinger med medlemslandene om en endelig lov. MEP’erne ønsker, at offentligheden skal kende til de store multinationale selskabers skattebidrag. Formålet er at forhindre skatteunddragelser, som Kommissionen anslår koster EU-landene 50-70 milliarder euro årligt i tabte skatteindtægter. Jeppe Kofod der er Europa-Parlamentets ordfører mod international skatteunddragelse skrev efterfølgende på twitter:

"Stort fremskridt i kampen mod international skatteunddragelse i Europa-Parlamentet i dag! Nu tvinger vi store multinationale selskaber til at offentliggøre deres skatteinformationer."

Læs mere om forhandlingsmandatet her...
 .
 

MEP’erne kræver strengere antidumpingregler

MEP’erne stemte et forhandlingsmandat igennem, der udstikker klare linjer for, hvordan EU forhindrer dumping, når der handles med lande uden for EU. De nye antidumpingregler stiller krav til Europa-Kommissionen om at redegøre for landenes handelsspecifikationer, inden der handles. De nye regler har fokus på lande udenfor EU, hvor der er tendens til en høj grad af statsstyring af økonomien, heriblandt Kina, da det er med til at skævvride konkurrencen, hvis ikke der produceres og handles på lige vilkår. MEP’erne starter forhandlingerne med Ministerrådet allerede den 12. juli.

 
Læs mere om antidumpingreglerne her...
 .
 

MEP’erne vil bekæmpe fattigdom i Afrika gennem bæredygtige investeringer

I den forgangne uge vedtog Europa-Parlamentet med et stort flertal at etablere Den Europæiske Fond for Bæredygtig Udvikling. Den nye fond skal understøtte private investeringer og bekæmpe fattigdom i EU’s nabolande og særligt i Afrika. Samtidig vil fonden sætte særligt fokus på initiativer, som kan hjælpe landene med at implementere klimamålene i Paris-aftalen. MEP’erne håber på, at de i alt 3,3 mia. euro i fonden kan være med til at begrænse flygtningestrømmene ved at hæve levestandarden på det afrikanske kontinent og i EU’s andre nabolande. Aftalen mangler stadig den formelle godkendelse i Rådet, før den kan træde i kraft.

Læs mere om den nye fond her...
 .
 

Midlertidigt udvalg for terrorbekæmpelse oprettes

Med et stort flertal godkendte MEP’erne torsdag den 6. juli oprettelsen af et særligt udvalg, som skal adressere de praktiske og lovgivningsmæssige mangler i bekæmpelsen af terrorisme i hele EU. Udvalget vil bestå af 30 MEP’ere, som skal undersøge og evaluere omfanget af terrortruslen på europæisk jord og se nærmere på mulige fejlfunktioner, som kan have gjort det muligt at udføre de seneste terrorangreb i EU-lande. Det særlige udvalgs mandat løber i 12 måneder fra det konstituerende møde, men vil kunne forlænges. Udvalget skal udarbejde en midtvejsrapport og en endelig rapport, som indeholder konkrete resultater og anbefalinger.

Læs mere om det midlertidige udvalg her..
 .
 

Grønt lys til EU-Cuba-aftale

MEP'erne godkendte onsdag den 5. juli en samarbejdsaftale mellem EU og Cuba - den første af sin slags nogensinde. På trods af to årtier med restriktiv politik pga. bekymringer om Havanas holdning til menneskerettigheder og demokrati har EU været Cubas største udenlandske investor og den andenstørste handelspartner.

I begyndelsen af 2014 efter en normaliseringsperiode i forholdet mellem Cuba og verden - inklusive USA - begyndte EU og Cuba arbejdet med at forhandle den første bilaterale aftale nogensinde. Efter to år med forhandlinger blev samarbejdsaftalen underskrevet i december 2016 af EU’s udenrigschef Federica Mogherini, og med Parlamentets godkendelse mangler aftalen kun at blive ratificeret i medlemslandene. Aftalen giver en ramme for fremtidige relationer mellem EU og Cuba og skal hjælpe til med at udvikle dialogen, demokratiske reformer, økonomisk samarbejde og handelsforhold og inkluderer en bestemmelse, der suspenderer aftalen, hvis menneskerettighederne ikke overholdes.

Læs mere om samarbejdsaftalen her...
 .
 

På programmet

 .
 

Sommer

Som sagt går EP-Info på sommerferie, det samme gør MEP'erne også snart. MEN inden vi byder jer god sommer, kan vi lige nå at nævne at vi går et spændende efterår i møde, hvor vi bl.a. skal på Ungdommens Folkemøde og Europa-Kommissionsformand Juncker holder hans årlige 'State of the Union'-tale i Parlamentet.

God sommer ønskes I af alle os fra kontoret!

 .
 

Kommende EU-arrangementer i Danmark

Dansk Plakatmuseum: Plakatudstillingen ”Hvad er Europa? Plakater fra en verdensdel”, fra 16. juni - Aarhus

Åbner for publikum 16. juni 2017 og kan ses frem til januar 2018.

Sted: Viborgvej 2, 8000 Aarhus

Læs mere her.

Sommertræf med Europabevægelsen Fyn og Europaforum, 18.-19. august - Langeland

Tid: 18. august kl. 16:00 - 19. august kl. 13:00

Sted: Langøvej 13, 5900 Rudkøbing

Læs mere her.

DEO: EU i undervisningen - sådan! (Konference for undervisere), 22. august - Aarhus

Tid: Kl. 10:00-16:00

Sted: Store Sal, Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, Aarhus

Læs mere her.

DEO: EU i undervisningen - sådan! (Konference for undervisere), 24. august - København

Tid: Kl. 10:00-16:00

Sted: Metropol, Nyelandsvej 27-29, Frederiksberg

Læs mere her.

Ungdommens Folkemøde, 7.-8. september - Frederiksberg

Sted: Søndermarken

Læs mere her.

Europa-Nævnet: Fremtidens Europa - Hvorhen? Hvordan?, 19. september - København

Tid: Kl. 9:15-13:00

Sted: Arbejdermuseet, Rømersgade 22, København K

Læs mere og tilmeld dig her.

 .
 

Borgerinitiativ: Pulse of Europe

Pulse of Europe er et borgerinitiativ, som ikke er parti-politisk, ikke demonstrerer imod noget bestemt, men derimod bakker op om det europæiske fællesskab. Initiativet foregår ikke kun i Danmark, men over hele Europa, hvor almindelige europæere samles til en gåtur for det europæiske fællesskab. I København finder Pulse of Europe sted den første søndag i hver måned, hvor et optog med EU-flag og Dannebrog bølger sig gennem Københavns gader.

 
Læs mere om Pulse of Europe og de kommende arrangementer i Danmark her...
 .
 

Jobs med EU i fokus

Studentermedhjælpere til Folketingets EU-Oplysning

Ansøgningsfrist: 12. juli kl. 12.

Læs mere her...

 .
 

Videregående studier med EU i centrum

Europakollegiet - med mulighed for at søge stipendier til hele opholdet

Europakollegiet er en institution for videregående uddannelse, der blev oprettet i Brügge, Belgien, i 1949. I mere end 60 år har Europakollegiet uddannet unge fra hele Europa og Europas nærområder om europæisk forvaltning, økonomi, jura og politik. I 1992 åbnede Kollegiet en afdeling i Natolin, der ligger lige udenfor Warszawa i Polen. Ved Europakollegiet optages kandidater eller studerende med mindst fire års studium og en bestået BA. Aktiv beherskelse af engelsk og i mindre omfang fransk er en betingelse for at kunne optages. Der er gode muligheder for at få tildelt stipendier til et studieophold, bl.a. råder Den Danske Komité over fem danske statsstipendier. Ansøgning om optagelse på Kollegiet sendes såvel til Den Danske Komité for Europakollegiet som til Europakollegiet (online via internet).

 .
Find mere information om videregående studier på Europakollegiet her.
 .
Læs mere om Europakollegiets afdelinger i Brügge og Natolin her.
 .

Erasmus Mundus Fælles Kandidatuddannelser

Hvis du er interesseret i europæiske anliggender, og har lyst til at læse en kandidat eller PhD på et tværfagligt studie, med gode muligheder for at tage på udveksling, så er EU's Erasmus Mundus Fælles Kandidatuddannelser måske lige noget for dig. Uddannelserne tilbydes af et internationalt konsortium af højere uddannelsesinstitutioner og i visse tilfælde af andre partnerorganisationer, som har specifik ekspertise og interesse i programmets områder.

 .
Læs mere om Erasmus Mundus her.
 .
 
 .

Din lommeguide til Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentet har udgivet en lille lommeguide med nyttig information til brug ved bl.a. besøg i Parlament. Guiden kan bestilles i en trykt udgave på vores bestillingsside, eller den kan downloades fra linket herunder.


Download guiden her...

 
 .

EP’s forskningsenhed: Dybdegående viden om europæiske politiske spørgsmål

Har du brug for mere tilbundsgående viden omkring de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.


Bliv klogere her...

 
 .

Redaktionen afsluttet fredag den 07/07/2017 kl. 16.00

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck og Louise Mortensen

Pressekontakt: Jacob Lolck 33 41 40 44 / 25 48 87 11

 .