skip to content

Vores politik om cookies på Europa-Parlamentets Kontoret i Danmarks hjemmeside.

Vi bruger cookies for at give brugerne af vores hjemmeside den bedst mulige oplevelse. Vi bruger dem ikke med henblik på at indsamle personlige oplysninger, men udelukkede med statistisk formål i forhold til Google Analytics.

Fortsæt
 
 
 
08-09-2017

EP-Info nr. 25

 .

EP-Info er tilbage efter sommerpausen. Vi skyder efterårssæsonen ind med et brag, når kommissionsformand Jean-Claude Juncker debatterer Unionens tilstand med MEP’erne på Europa-Parlamentets plenarsamling i Strasbourg. Læs også om Ungdommens Folkemøde, hvor vi slog teltdugen op til EU-debat, MEP-quiz, kommissærsnak og instagram-billeder. Alt sammen under hashtagget #EUiModvind.

 .
 

Mens du holdt ferie...

 .
 

Brexit-forhandlingerne kører videre

Arbejdet med at afklare, hvordan Storbritanniens brud med EU skal foregå, er fortsat hen over sommeren. Europa-Parlamentet spiller en vigtig rolle i forhandlingerne, da et flertal af MEP’erne skal sige god for den endelige brexit-aftale. Flere gange i sommerens løb har Europa-Parlamentets brexit-koordinator Guy Verhofstadt og parlamentsformand Antonio Tajani udtrykt deres utilfredshed med den måde, Storbritannien griber forhandlingerne an på. Efter et møde med EU’s chefforhandler for brexit, Michel Barnier, den 29. august udtalte Tajani: "Uret tikker, og millioner af studerende, arbejdstagere og familier – hvoraf mange har tilbragt hele deres liv i et andet EU-land – er stadig ikke kommet nærmere en afklaring af deres fremtidige status, end da processen blev sat i gang i marts med den britiske regerings aktivering af artikel 50." Mens Tajani udtrykte fuld tillid til Kommissionens forhandlingsteam og roste Barnier for at være forberedt til fingerspidserne, så var hans vurdering af briternes villighed til at komme ud af busken med klare forhandlingsudspil mere lunken.

Efter et møde mellem Tajani og formændene i de politiske grupper den 7. september såede gruppeformændene tvivl om, hvorvidt brexit-forhandlingerne er nået langt nok til, at der allerede i oktober kan blive truffet beslutning om at gå videre til anden fase, hvor det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien skal fastlægges. På mødet fremlagde Europa-Parlamentets brexit-koordinator Guy Verhofstadt sit syn på sagen. Efterfølgende var et klart flertal af lederne af Europa-Parlamentets politiske grupper enige om, at manglen på klarhed i de udspil, den britiske regering hidtil har fremlagt, gør, at det er meget sandsynligt, at vurderingen i oktober, når Det Europæiske Råd mødes, bliver, at der ikke er gjort tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne om Storbritanniens udtrædelse af EU til at kunne gå videre til at forhandle det fremtidige forhold. På mødet blev det også besluttet, at Europa-Parlamentet på sin plenarsamling i første uge i oktober vil fremlægge en brexit-rapport med fokus på borgernes rettigheder efter brexit, både hvad angår EU-borgere i Storbritannien og britiske statsborgere i EU. Rapporten vil dog også komme ind på Europa-Parlamentets prioriteter vedrørende Irland/Nordirland og de finansielle aspekter af brexit. Endelig vil Europa-Parlamentet i sin rapport endeligt vurdere, om der på det tidspunkt er gjort tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne om Storbritanniens udtrædelse af EU, til at Europa-Parlamentet kan anbefale, at man går i gang med at forhandle det fremtidige forhold.

 

Du kan holde dig opdateret på brexit-forhandlingerne fra Europa-Parlamentets perspektiv her...
DR2 bragte den 4. september et længere interview med Guy Verhofstadt i programserien ”Rose og den nye verdensorden” om blandt andet brexit, som du kan se her...
 .
 

LUX-filmprisen - i år med danske vinderchancer

Efteråret er LUX-tid. Det nemlig her, medlemmerne af Europa-Parlamentet finder den endelige vinder af den prestigefyldte LUX-filmpris. I år er konkurrencen ekstra spændende, da én af de tre finalister er den danskproducerede ”Sameblod”, som handler om den 14-årige samiske pige Elle Marja, der i 1930’ernes Sverige bliver udsat for statsautoriseret racisme. Filmen er et bredt nordisk samarbejde, som er både svensk, dansk og norsk produceret. Filmens instruktør, den svensk-samiske debutant Amanda Kernell, har desuden boet i Danmark siden 2009 og er uddannet fra Den Danske Filmskole. De øvrige to finalister er franske 'BPM' ('Beats Per Minute') og tysk-bulgarsk-østrigske 'Western'. Vinderen vil blive fundet under Europa-Parlamentets plenarsamling i november. Det kan du læse mere om her.

Inden da vil en af sidste års finalister, den fransk-tunesiske ”Da jeg åbner mine øjne”, tage på turné rundt i hele Danmark, hvor en række biografer inviterer unge mennesker og andre interesserede til gratis filmkig.

 

 
Se programmet for efterårets visninger af ”Da jeg åbner mine øjne” her...
 .
 

#EUiModvind på Ungdommens Folkemøde

EU har det seneste år været i modvind som aldrig før, men nu er der tegn på, at en lokal europæisk klimaforandring er på vej. På Ungdommens Folkemøde, der løb af stablen den 7.-8. september i Søndermarken på Frederiksberg, stod vi klar med kameraet, så de unge kunne fortælle OS, hvilken vej vinden skal blæse i Europa. Det kom der en lang række sjove, skæve og mindeværdige billeder ud af, som de unge flittigt delte på Instagram under hashtagget #EUiModvind. Hos #EUimodvind slog vi også teltdugen op for en række forskellige arrangementer, hvor vi inddrog unge i EU-debatten. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager fortalte om, hvorvidt hun foretrækker at se sig selv som actionwoman eller embedsmand, når hun går op mod giganter som Apple, Google og Facebook. Rina Ronja Kari fortalte om, hvordan det var at starte som 29-årig aktivistisk EU-modstander i Europa-parlamentet, og der blev quizzet med Christel Schaldemose og Morten Helveg, som blev udfordret på deres viden om alskens skæve EU-emner af Esben Bjerre.

Læs mere om #EUiModvind-teltet på Ungdommens Folkemøde her...
 .
 

Gå ikke glip af...

 .
 

SOTEU: Debat i Europa-Parlamentet om Unionens tilstand

Europa-Parlamentet blænder op for efterårssæsonen med et brag! Onsdag den 13. september holder kommissionsformand Jean-Claude Juncker nemlig traditionen tro sin årlige tale om Unionens tilstand (blandt EU-nørder kendt som ”State of the Union” - eller blot SOTEU) i Europa-Parlamentet i Strasbourg. Talen bliver efterfulgt af en livlig debat med MEP’erne om, hvilken vej EU bør udvikle sig fremover, og hvordan EU og medlemslandene kan løse de udfordringer, Europa står over for. Talen og debatten vil blandt andet tage udgangspunkt i de fem scenarier for Europas fremtid, som Kommissionen offentliggjorde i marts, og Europa-Parlamentets rapporter om Europas fremtid, som blev vedtaget tidligere på året.

Vi tyvstartede debatten den 28. august, hvor vi havde inviteret Morten Messerschmidt, Margrete Auken og Jeppe Kofod til at holde deres personlige SOTEU-tale. Det kom der tre meget interessante - og meget forskellige - taler ud af. Hele arrangementet blev streamet på Facebook live, hvor Facebook-følgerne også kunne stille spørgsmål til MEP’erne.

Læs mere om SOTEU og se debatten live her...
 .
 

Når du nu alligevel har klikket dig ind på EuroparlTV...

... så tag også lige et kig på nogle af de mange andre spændende emner, som MEP’erne tager under behandling på plenarsamlingen i næste uge. Se for eksempel med onsdag den 13. september, når Morten Løkkegaard i sin egenskab af Europa-Parlamentets ordfører præsenterer sin rapport om ny lovgivning, der skal gøre varer og tjenester mere tilgængelige for folk med handicap. Tirsdag den 12. september skal MEP’erne stemme om nye regler for gasforsyningssikkerhed, og samme dag har Europa-Parlamentet lovgivning på programmet, som skal tilskynde etableringen af internetforbindelser i lokalsamfund rundt omkring i EU.

Du kan se den fulde foreløbige dagsorden for Europa-Parlamentets septembersamling her...
 .
 

Presseseminar i Aarhus: Kommunalvalget og Europa

Bliv bedre til at få øje på gode og spændende historier til kommunalvalgkampen, når vi den 25. september inviterer til presseseminar på Journalisthøjskolen i Aarhus. Med Nynne Bjerre Christensen som ordstyrer og i selskab med de danske medlemmer af Europa-Parlamentet Margrete Auken, Rikke Karlsson og Jeppe Kofod, EU's ombudsmand Emily O'Reilly, forskningschef Roger Buch og international korrespondent Svenning Dalgaard ser vi på nogle af de gode lokale og europæiske historier, som du kan bruge direkte i din dækning af kommunalvalget.

Læs mere om seminaret og tilmeld dig her...
 .
 

Job med EU-indhold

Jeppe Kofod søger politik- og pressekonsulent

Ansøgningsfrist: 11. september

Læs mere her

 

Praktik hos Jens Rohde og Morten Helveg i Europa-Parlamentet

Ansøgningsfrist: 29. september

Læs mere her

 

Margrete Auken søger forårspraktikant

Ansøgningsfrist: 19. oktober

Læs mere her

 

Det Syddanske EU-Kontor søger konsulent til kontoret i Bruxelles

Ansøgningsfrist: 13. september

Læs mere her

 

Projektleder til DEOundervisning

Ansøgningsfrist: 18. september

Læs mere her

 .
 

Kommende EU-arrangementer i Danmark

Fyraftensanalyse af State of the Union - 13. september, København 

Europabevægelsen inviterer i samarbejde med Europa-Kommissionen til fyraftensanalyse af Junckers tale onsdag den 13. september. Aftenen indledes med et sammenklip af talen efterfulgt af analyser fra et panel bestående af Jakob Nielsen, chefredaktør fra Altinget, Lisa Storm Villadsen, lektor i retorik og Stina Soewarta, repræsentationschef for Europa-Kommissionen i Danmark. Aftenens ordstyrer vil være Malte Kjems fra Tænketanken Europa.

Tid: 16.00 - 18.00

Sted: Europa-Huset, Gothersgade 115, København

Tilmeld dig her...

 .
 

Dansk Plakatmuseum: Plakatudstillingen ”Hvad er Europa? Plakater fra en verdensdel”, fra 16. juni - Aarhus

Åbner for publikum 16. juni 2017 og kan ses frem til januar 2018.

Sted: Viborgvej 2, 8000 Aarhus

Læs mere her...

 

 .
 

Borgerinitiativ: Pulse of Europe

Pulse of Europe er et borgerinitiativ, som ikke er parti-politisk, ikke demonstrerer imod noget bestemt, men derimod bakker op om det europæiske fællesskab. Initiativet foregår ikke kun i Danmark, men over hele Europa, hvor almindelige europæere samles til en gåtur for det europæiske fællesskab. I København finder Pulse of Europe sted den første søndag i hver måned, hvor et optog med EU-flag og Dannebrog bølger sig gennem Københavns gader.

 
Læs mere om Pulse of Europe og de kommende arrangementer i Danmark her...
 .
 

Videregående studier med EU i centrum

Europakollegiet - med mulighed for at søge stipendier til hele opholdet

Europakollegiet er en institution for videregående uddannelse, der blev oprettet i Brügge, Belgien, i 1949. I mere end 60 år har Europakollegiet uddannet unge fra hele Europa og Europas nærområder om europæisk forvaltning, økonomi, jura og politik. I 1992 åbnede Kollegiet en afdeling i Natolin, der ligger lige udenfor Warszawa i Polen. Ved Europakollegiet optages kandidater eller studerende med mindst fire års studium og en bestået BA. Aktiv beherskelse af engelsk og i mindre omfang fransk er en betingelse for at kunne optages. Der er gode muligheder for at få tildelt stipendier til et studieophold, bl.a. råder Den Danske Komité over fem danske statsstipendier. Ansøgning om optagelse på Kollegiet sendes såvel til Den Danske Komité for Europakollegiet som til Europakollegiet (online via internet).

 .
Find mere information om videregående studier på Europakollegiet her.
 .
Læs mere om Europakollegiets afdelinger i Brügge og Natolin her.
 .

Erasmus Mundus Fælles Kandidatuddannelser

Hvis du er interesseret i europæiske anliggender, og har lyst til at læse en kandidat eller PhD på et tværfagligt studie, med gode muligheder for at tage på udveksling, så er EU's Erasmus Mundus Fælles Kandidatuddannelser måske lige noget for dig. Uddannelserne tilbydes af et internationalt konsortium af højere uddannelsesinstitutioner og i visse tilfælde af andre partnerorganisationer, som har specifik ekspertise og interesse i programmets områder.

 .
Læs mere om Erasmus Mundus her.
 .
 
 .

Din lommeguide til Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentet har udgivet en lille lommeguide med nyttig information til brug ved bl.a. besøg i Parlament. Guiden kan bestilles i en trykt udgave på vores bestillingsside, eller den kan downloades fra linket herunder.


Download guiden her...

 
 .

EP’s forskningsenhed: Dybdegående viden om europæiske politiske spørgsmål

Har du brug for mere tilbundsgående viden omkring de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.


Bliv klogere her...

 
 .

Redaktionen afsluttet fredag den 08/09/2017 kl. 16.00

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck og Louise Mortensen

Pressekontakt: Jacob Lolck 33 41 40 44 / 25 48 87 11

 .