skip to content

 
 
 

EP-Info nr. 27

05-10-2018
 .

Ved du, hvor meget Parlamentet har besluttet, at nye bilers CO2-udledning skal reduceres med i 2030? Hvad det nye direktiv om audiovisuelle medier går ud på? At Danske Bank-fadæsen og europæiske bankers hvidvask var på dagsordenen i Strasbourg denne uge? Og at to tidligere Sakharov-prisvindere netop har fået Nobels fredspris... Hvis nej, så læs med her.

 .
 

Mindre skadelig os fra europæiske køretøjer

Parlamentet vedtog i onsdags en ny lov, der skal reducere bilers udledning af CO2. Målsætningen lyder, at nye bilers CO2-udledning skal reduceres med 40 procent i 2030 - med et delmål på 20 procent inden 2025. Samtidig skal bilindustrien sørge for, at køretøjer såsom elbiler, der udleder mindre CO2, kommer til at udgøre mindst en tredjedel af markedet for salget af nye biler og varevogne.

Den nye lovgivning lægger pres på bilproducenterne, som i fremtiden risikerer bøder, hvis deres biler udleder for meget CO2. EU vil derfor bruge de indsamlede bødepenge til at opkvalificere medarbejdere, der påvirkes af ændringerne i bilindustrien. For at støtte yderligere op om den del af bilbranchen, der risikerer at miste mest, vil EU fremme kompetenceudvikling i sektoren samt booste fremstillingen af batterier. 

Selvom europæernes udledning af CO2 generelt er faldet støt i de sidste årtier, så fortsætter vores høje transportaktivitet i øjeblikket med at forurene mindst lige så meget som for ti år siden.

 .
 

Strammere streaming: Parlamentet stemmer ja til nyt AV-direktiv

Selvom det det eksisterende AV-direktiv kun er 8 år gammelt, så stammer det fra en tid præget af et helt andet medielandskab og færre abonnementsbaserede streamingtjenester. I tirsdags stemte Parlamentets medlemmer derfor for et nyt AV-mediedirektiv, som EU's 28 medlemslande skal implementere hen over de næste par år.

Det nye regelsæt har tre hjørnesten. Den første er, at alle audiovisuelle medietjenester skal bekæmpe indhold, der opfordrer til vold eller terrorisme, mens videodelingsplatforme på internettet skal reagere hurtigt, når indhold bliver indberettet. Tanken er, at børn skal beskyttes mod skadelig påvirkning. Derfor øges kravene til at fjerne produktplacering i børneprogrammer også.

Den anden er, at reklamer maksimalt må udgøre en femtedel af den daglige sendeperiode. Sidst men ikke mindst skal medlemslandene sikre, at mindst 30 procent af indholdet på de abonnementsbaserede streamingtjenester er europæisk. Det er et forsøg på at synliggøre Europas kulturelle mangfoldighed i den audiovisuelle sektor.

 .
 

Kollektiv MEP-modvilje mod banksvindel

Det kan næppe overraske, at de europæiske bankers hvidvaskning af penge kom på dagsordenen ved sidste uges samling i Strasbourg. Foruden Danske Bank har også den hollandske storbank ING, Maltas Pilatus Bank og en af Letlands største banker ABLV været i offentlighedens hvidvasknings-søgelys i 2018.

Derfor gik flere MEP'er onsdag den 3. oktober på talerstolen for at understrege vigtigheden af at øge kontrollen med bankernes aktivitet i fremtiden. Jeppe Kofod (S&D), der sidder i Parlamentets skattesnydsudvalg TAX3, sagde: ”Vi må sikre os, at de ansvarlige aldrig sætter fod i en banks bestyrelseslokale igen.” Også Rina Ronja Kari (N) påpegede den manglende kontrol med bankerne. ”Det er et system, der ignorerer skattesnyd,” bemærkede hun.  

I begyndelsen af det nye år vil TAX3-udvalget sende en særlig delegation til Danmark for at nå til bunds i sagen og undersøge de danske myndigheders reaktion. Efter al sandsynlighed vil britiske Howard Wilkinson, der som chef for Danske Markets i Tallinn forsøgte at advare hovedkontoret allerede i 2014, deltage i en Parlamentshøring om sagen den 21. november.  

 .
 

To tidligere Sakharov-prisvindere får Nobels fredspris

I 2014 modtog Dennis Mukwege Europa-Parlamentets Sakharov-pris for tankefrihed, efter at han som gynækolog har behandlet og støttet flere kvindelige voldtægtsofre under borgerkrigen i sit hjemland Den Demokratiske Republik Congo. To år efter var det Nadia Murad, der rejste til Strasbourg og blev anerkendt af Parlamentet for sin kamp for at opnå retfærdighed for de utallige kvindelige yazidier, der som hende blev ofre for Islamisk Stats sexslaveri.

Fredag den 5. oktober blev begge så udråbt som vindere af Nobels fredspris 2018. Den norske nobelkomité begrunder valget med henvisning til de to prismodtageres kamp imod brugen af seksuel vold som våben i krig og væbnede konflikter. Læs mere om det her.    

 .
 

Mød dine valgkandidater til Kulturnatten

På fredag den 12. oktober inviterer Europabevægelsen og Europa-Parlamentet i Danmark alle interesserede indenfor i Europa-Husets infopoint til en uformel snak med nogle af de kandidater, der stiller op til EU-valget i 2019. Både Karen Melchior fra Radikale Venstre, spidskandidat Pernille Weiss fra de Konservative og Alternativets Jan Kristoffersen dukker op i aftenens anledning. Til at slukke tørsten vil der være europæiske øl fra Spanien, Slovakiet og Sverige.

Arrangementet er inddelt i halvtimesrunder, så der lukkes nye gæster ind efter først-til-mølle-princippet hvert 30. minut. Dørene åbner klokken 18 og lukker efter 21.30. Du skal blot bruge et Kulturpas for at komme ind. Men kom i god tid, da der godt kan være kø.

 .
 

Ugens events

På vores eventside for valget, dennegangstemmerjeg.eu, kan du finde EU-events, der foregår rundt om i hele landet. Siden opdateres løbende, og du kan endda få dine egne events op på siden. Det kræver blot, at der er en valgvinkel på dit event. For at få dit event delt sender du bare en mail til maria.olsen@ep.europa.eu med detaljerne. Vi kan så hjælpe dig med det praktiske.

* I uge 41 er Europabevægelsen på rundtur i Nordjylland. De har ni stop på deres tur, hvor de bl.a. inviterer til kaffe, kage og EU-debat i Bamsemuseet i Skagen.

* Du kan møde Nyt Europa med ministre og kandidater til EU-valget på landets højskoler i løbet af oktober og november. I denne uge kan du finde dem til debat om den sociale union i Vester Skerninge.

*Er du til det lidt mere hyggelige, kan du med et Kulturpas på Kulturnatten komme forbi Europa-Huset til europæiske øl og speeddating med kandidater til EU-valget.

 .
 

Find dybdegående viden om EU og Europa-Parlamentet

 .

Har du brug for mere tilbundsgående viden om de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.

Bliv klogere her...

 

Redaktionen afsluttet fredag 05/10/2018 kl. 12.00.

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck, Lea Hovmand Jørgensen og Mie Olsen.
Pressekontakt: Jacob Lolck, tlf. 33 41 40 44 / 25 48 87 11

press-release-2018-oktober-2