skip to content

Vores politik om cookies på Europa-Parlamentets Kontoret i Danmarks hjemmeside.

Vi bruger cookies for at give brugerne af vores hjemmeside den bedst mulige oplevelse. Vi bruger dem ikke med henblik på at indsamle personlige oplysninger, men udelukkede med statistisk formål i forhold til Google Analytics.

Fortsæt
 
 
 
06-10-2017

EP-Info nr. 28

 .

I denne uges udgave af EP-Info retter vi blikket mod den forgangne uges plenarsamling i Strasbourg. Specielt brexit stod højt på dagsordenen, idet MEP'erne stemte om et udkast til en resolution om fremskridtene i brexitforhandlingerne med Storbritannien. MEP’erne vil også investere mere i cybersikkerhed, og så er der godt nyt til flypassagerer ramt af Ryanairs aflysninger. Læs videre og bliv opdateret!

 .
 

Plenaren der gik: brexit, Ryanair, cybersikkerhed

 .
 

MEP’erne: brexit-skilsmissen er gået i stå

Tirsdag den 2. oktober stemte Europa-Parlamentet om fremskridtene i den første runde af brexitforhandlingerne. Og budskabet var tydeligt: MEP’erne mener ikke, at der er sket tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne. Parlamentets formand Antonio Tajani udtrykte dog håb om, at forhandlingerne mellem EU og Storbritannien vil skride fremad i de kommende måneder.  Før anden runde kan begynde, ønsker Parlamentet at se en forbedring og udvikling på tre markante punkter: EU-borgernes rettigheder, den irsk/nordirske grænse og Storbritanniens finansielle forpligtelser. Især spørgsmålet om, hvad der skal ske med EU-borgere, som på nuværende tidspunkt opholder sig i Storbritannien, og de briter, der befinder sig i EU, er stadig problematisk. Guy Verhofstadt, Parlamentets brexitkoordinator, undrede sig over, hvorfor der stadig er uklarhed om EU-borgeres rettigheder: ”Lad EU-borgere beholde de rettigheder, som de har i dag i Storbritannien, og lad os gøre nøjagtig det samme for de britiske statsborgere, som bor på kontinentet. Jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv, hvorfor vi stadigvæk bliver ved med at diskutere dette. Det kan og bør løses øjeblikkeligt,” sagde Verhofstadt i forlængelse af tirsdagens debat i Parlamentet. Der var stor enighed blandt MEP’erne om, at forhandlingerne vedrørende det fremtidige forhold efter brexit må vente, med 567 stemmer for og 92 imod den vedtagne resolution.

 Spørgsmålet om Nordirland?

De seneste diskussioner, blandt EU’s topfolk og politikere, har gået på spørgsmålet om Nordirland, den dag Storbritannien forlader den Europæiske Union. Især problemstillingen om grænser og fri bevægelighed for borgere mellem Irland og Nordirland var et stærkt omtalt emne på samlingen i Strasbourg. I henhold til Parlamentets resolution om videre forhandlinger med Storbritannien, blev man enig om at spørgsmålet om grænsen mellem Irland og Nordirland skal løses i fuld overensstemmelse med Langfredagsaftalen (1998).

 

 

Se højdepunkterne fra brexitdebatten i Europa-Parlamentet her...
Læs mere om brexits betydning for Irland og Nordirland her...
Læs seneste nyt om brexit og Europa-Parlamentet her...
 .
 

Tajani taler ved det digitale topmøde i Tallinn

Europa-Parlamentets formand Antonio Tajani deltog fredag den 29. september i det uformelle digitale topmøde for EU’s stats- og regeringsledere, som det estiske EU-formandskab afholdt i Tallinn. Under sit oplæg for deltagerne pegede Tajani på en række væsentlige punkter for det fremtidige europæiske samarbejde. Blandt andet, sagde Tajani, skal der fokus på den høje arbejdsløshed blandt unge, terrorisme, illegal migration og klimaforandringer. Tajani påpegede, at den digitale økonomi kan være et af svarene på arbejdsløshed og lavvækst. Europa-Parlamentet har efterspurgt et fælles digitalt indre marked med fokus på at lave en solid lovramme, som skal styrke forbrugernes rettigheder. I forhold til e-governance er det afgørende, at der bliver udbudt effektive tjenester til både virksomheder og borgere, også for at sikre effektivitet og gennemsigtighed. På det digitale område støtter Parlamentet forbedringer af e-government-løsninger, da digitale løsninger kan sænke de administrative omkostninger og fremme den digitale revolution. Dog er det vigtigt, at man sikrer borgernes beskyttelse, når det kommer til personoplysninger.

Læs mere om Tajanis tale under det digitale topmøde her...
Du kan læse om det digitale topmøde her...
 .
 

Europa-Parlamentet vil bekæmpe onlinekriminalitet

EU skal investere mere i cybersikkerhed. Sådan lød budskabet fra MEP’erne tirsdag den 3. oktober, hvor cyberkriminalitet var på dagsordenen i Europa-Parlamentet. Her stemte MEP’erne for at opfordre til, at EU gør mere for at højne IT-sikkerheden på nettet. Det anslås nemlig, at op mod 80% af alle europæiske virksomheder har oplevet mindst ét cyberangreb. MEP’erne vil bekæmpe cyberkriminalitet for at forhindre angreb rettet mod vigtig infrastruktur og indblanding i demokratiske processer. Derudover vil de bruge flere ressourcer på at bekæmpe netværk af sexforbrydere på nettet. Deres ønske er blandt andet at investere i uddannelse for at skaffe flere kvalificerede it-fagfolk med kendskab til cybersikkerhed og at sikre, at politi og myndigheder får adgang til relevant information, der eksempelvis kan hjælpe med at finde brugeren af en IP-adresse i strafferetlig sammenhæng. De vil desuden forbedre informationsudvekslingen mellem den europæiske politienhed Europol, Eurojust og ENISA.

Læs mere om MEP’ernes forslag til bekæmpelse af cyberkriminalitet her...
 .
 

Catalonien til diskussion i Europa-Parlamentet

Onsdag den 4. oktober diskuterede MEP’erne ”forfatningen, retsstatsprincippet og de grundlæggende rettigheder i Spanien i lyset af begivenhederne i Catalonien”. Punktet var blevet føjet til programmet for plenarsamlingen efter begivenhederne i Catalonien søndag den 1. oktober. I debatten deltog også Kommissionens næstformand Frans Timmermans. Europa-Parlamentets formand Antonio Tajani opfordrede til en dialog mellem parterne, som respekterer de forfatningsmæssige rammer, herunder loven om catalansk selvstyre. Ifølge Parlamentets formand er ensidige løsrivelseserklæringer i modstrid med den europæiske retsorden, og de bidrager til farlige skillelinjer. Det er i EU’s og demokratiets ånd at arbejde sammen for at opnå harmoni og enhed, pointerede Tajani.

Læs hele Tajanis pressemeddelelse om Catalonien her...
Se debatten i Europa-Parlamentet om begivenhederne i Catalonien her...
 .
 

Flypassagerernes rettigheder skal sikres

Aflyste fly, manglende kompensation eller erstatning - det er hvad flere hundrede tusinde rejsende blev mødt med som følge af lavprisselskabet Ryanairs masseaflysninger. Derfor var passagerrettigheder og arbejdsforhold i flybranchen et af emnerne, MEP’erne drøftede under tirsdagens debat i Europa-Parlamentet. Og budskabet var klart: passager- og arbejdsrettigheder skal sikres. EU-parlamentarikerne udtrykte nemlig utilfredshed med de problemer, flypassagerer har stået med angående manglende oplysninger om erstatning og alternative rejseruter, og de tilføjede, at der skal være en konsekvens for de virksomheder, som bryder reglerne - de bør stilles til ansvar. EU's transportkommissær Violeta Bulc, lovede at sikre og følge op på, at flypassagererne får den kompensation, som de har krav på, og at arbejdsforholdene i lavprisflyselskaber lever op til kravene.

 

 

Læs mere om Ryanair-debatten her...

Ring billigt til udlandet for en slik

Efter at Europa-Parlamentet tidligere på året stemte regler igennem, der sikrer fri roaming i hele EU og dermed gjorde det billigere og mere gennemskueligt for europæerne at bruge mobilen i udlandet, vil de nu gå et skridt videre. Forestil dig, at du kan ringe i lang tid med din danske mobiltelefon til Tyskland eller Spanien eller et andet EU-land, uden at det skal koste dig flere hundrede kroner. Det scenarie er snart muligt, hvis det står til MEP’erne. Ifølge MEP’ernes bemærkninger til et forslag til ny EU-lovgivning om telekommunikation, der blev diskuteret i Parlamentets industriudvalg den 2. oktober, skal opkald inden for EU koste det samme som at foretage et opkald inden for samme land. Parlamentet ønsker at forhindre fastnet- og mobilopkald til andre EU-lande i at være urimeligt meget dyrere end opkald foretaget inden for ens eget land. De nye regler, som Parlamentet nu skal forhandle med Ministerrådet om, omfatter blandt andet: bedre adgang til netværk i hele EU, tilgængelige 5G-forbindelser for alle borgere og lavere gebyrer for fastnet- og mobilopkald. Derudover vil de indføre en ny teknisk løsning, der skal forbedre det nuværende alarmsystem, så alle EU-borgere kan blive kontaktet af myndighederne i forbindelse med katastrofer (en slags ”omvendt 112”).

Læs mere om de nye telekomregler her...
Link til video om de nye regler...
 .
 

Gå ikke glip af...

 .

Under stjernerne i Europa-Huset: Kulturnatten 2017

Hele København slår dørene op til Kulturnatten den 13. oktober. I Europa-Huset kan alle små stjerner udfolde deres kreativitet, når Europa-Parlamentet fra kl. 18.00-20.00 inviterer børn, deres familier og andre kreative sjæle til at give deres bidrag til vores fælles stjernekunstværk. Der er også masser at forlyste sig med for de voksne hos Europabevægelsens europæiske speeddating eller Europa-Kommissionens togafest i gården i anledning af Romtraktatens 60-års-fødselsdag. Det hele finder sted i Europa-Huset, Gothersgade 115, 1123 København K.

 

Læs mere om Kulturnatten 2017 her...
 .
 

Hold også øje med...

Uge 41 er udvalgsuge i Europa-Parlamentet. Her skal MEP'erne blandt andet diskutere og stemme om EU's asylregler, energieffektivitet i bygninger, glyphosat og fødevarekvalitet.

Læs mere om ugens program i Europa-Parlamentet her...
 .
 

European Youth Event 2018

The European Youth Event (EYE) vender tilbage i 2018! Forberedelserne er i fuld gang, så 8000 unge mennesker fra hele Europa kan mødes i Strasbourg den 1.-2. juni 2018. Formålet med EYE er, at unge i alderen 16 til 30 år skal udvikle innovative idéer til, hvordan det europæiske fællesskab kan gøres endnu stærkere. Programmet omfatter en bred vifte af aktiviteter på engelsk, fransk og tysk under mottoet "The plan is to fan this spark into a flame". Alle unge europæere mellem 16 og 30 år kan deltage i EYE2018, men tilmeldingerne er ikke individuelle. Ønsker du at deltage, skal du samle en gruppe på mindst 10 personer og udpege en gruppeleder.

Læs mere om EYE2018 her...
Tilmeldingen foregår fra den 10. oktober via denne side...
 .
 

Job med EU-indhold

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) søger erfaren EU-konsulent til DA i Bruxelles.

Ansøgningsfrist: 9. oktober

Links: http://www.da.dk/default.asp

 

Er du vores nye Trainee? Europa Parlamentet søger lønnede trainees fra den 1. marts 2018 – 31. juli 2018.

Ansøgningsfrist: 15. oktober

Vil du arbejde i en international organisation, blive klogere på europæisk samarbejde, og er du indstillet på at få EU-politik under neglene? Er du klar på fem forrygende måneder i København, Bruxelles eller et andet sted i Europa? Og brænder du for EU-politik, kommunikation og sociale medier. Så er det lige dig, vi søger. Er du nysgerrig på mere, så læs videre her og ansøg.

 

Margrete Auken søger forårspraktikant

Ansøgningsfrist: 19. oktober

Læs mere her

 

EPSO søger korrekturlæser/sprogrevisorer i Dansk (DA) i Europa-Parlamentet, Luxembourg.

Ansøgningsfrist:  7. november

Link: https://epso.europa.eu/apply/job-offers/competition/2655/description_da

 

EPSO søger Dansksprogede (DA) juristlingvister i Rådet for det Europæiske Union, Bruxelles og Luxembourg

Ansøgningsfrist: 28. november 

Link: https://epso.europa.eu/apply/job-offers/competition/2682/description_en

 .
 

Kommende EU-arrangementer i Danmark

Dansk Plakatmuseum: Plakatudstillingen "Hvad er Europa? Plakater fra en verdensdel", fra 16. juni - Aarhus

Åbner for publikum 16. juni 2017 og kan ses frem til januar 2018.

Sted: Viborgvej 2, 8000 Aarhus

Læs mere her...

 

DEO: Debatmøde: Kan EU redde klimaet? – Odense

Onsdag den 11. oktober 2017, kl. 17.00-18.30

Link: http://deo.dk/debatmoeder/jyllandfyn/2017-efteraar/kan-eu-redde-klimaet-odense/

 

Kulturnat 2017 med Europabevægelsen

Fredag den 13. oktober 2017, Kl. 18:00 - 22:00

Link: https://europabevaegelsen.dk/event/kulturnatten/

 

AOF Bornholm og Europabevægelsen inviterer til foredrag med Peter Laugesen og Elena Maria Askløf om generationskonflikten i EU-debatten

Mandag den 23. oktober 2017, kl. 19.00-21.00

Link: http://www.altinget.dk/eu/kalender.aspx?id=33641

 

Tænketanken EUROPA inviterer til topmødebriefing: Tusk vs. Macron - slaget om EU's fremtid

Tirsdag den 24. oktober 2017, Kl. 08.30 - 09.50

Link: http://thinkeuropa.dk/event/topmoedebriefing-tusk-vs-macron-slaget-om-eus-fremtid

 

DEO: Debatmøde: Kan EU redde klimaet? – Aalborg

Torsdag den 26. oktober 2017, kl. 17.00-18.30

Link: http://deo.dk/debatmoeder/jyllandfyn/2017-efteraar/kan-eu-redde-klimaet-aalborg/

 

DEO: Hvordan demokratiserer vi EU - konference og boglancering på Christiansborg, København

Tirsdag den 7. november 2017, kl. 10.00-15.30

Link: http://deo.dk/debatmoeder/sjaellandkoebenhavn/2017-efteraar/hvordan-demokratiserer-vi-eu/

 

DEO: Kan EU gøres demokratisk? - Aarhus

Onsdag den 8. november 2017, kl. 17.00-18.30

Link: http://deo.dk/debatmoeder/jyllandfyn/2017-efteraar/kan-eu-goeres-demokratisk-aarhus/

 

DEO: Kan EU gøres demokratisk? - Odense

Tirsdag den 14. november 2017, kl. 17.00-18.30

Link: http://deo.dk/debatmoeder/jyllandfyn/2017-efteraar/kan-eu-goeres-demokratisk-odense/

 

DEO: Kan EU gøres demokratisk? - Aalborg

Tirsdag den 21. november 2017, kl. 17.00-18.30

Link: http://deo.dk/debatmoeder/jyllandfyn/2017-efteraar/kan-eu-goeres-demokratisk-aalborg/

 

 .
 

Videregående studier med EU i centrum

Europakollegiet - med mulighed for at søge stipendier til hele opholdet

Europakollegiet er en institution for videregående uddannelse, der blev oprettet i Brügge, Belgien, i 1949. I mere end 60 år har Europakollegiet uddannet unge fra hele Europa og Europas nærområder om europæisk forvaltning, økonomi, jura og politik. I 1992 åbnede Kollegiet en afdeling i Natolin, der ligger lige udenfor Warszawa i Polen. Ved Europakollegiet optages kandidater eller studerende med mindst fire års studium og en bestået BA. Aktiv beherskelse af engelsk og i mindre omfang fransk er en betingelse for at kunne optages. Der er gode muligheder for at få tildelt stipendier til et studieophold, bl.a. råder Den Danske Komité over fem danske statsstipendier. Ansøgning om optagelse på Kollegiet sendes såvel til Den Danske Komité for Europakollegiet som til Europakollegiet (online via internet).

 .
Find mere information om videregående studier på Europakollegiet her.
 .
Læs mere om Europakollegiets afdelinger i Brügge og Natolin her.
 .

Erasmus Mundus Fælles Kandidatuddannelser

Hvis du er interesseret i europæiske anliggender, og har lyst til at læse en kandidat eller PhD på et tværfagligt studie, med gode muligheder for at tage på udveksling, så er EU's Erasmus Mundus Fælles Kandidatuddannelser måske lige noget for dig. Uddannelserne tilbydes af et internationalt konsortium af højere uddannelsesinstitutioner og i visse tilfælde af andre partnerorganisationer, som har specifik ekspertise og interesse i programmets områder.

 .
Læs mere om Erasmus Mundus her.
 .
 

EP’s forskningsenhed: Dybdegående viden om europæiske politiske spørgsmål

Har du brug for mere tilbundsgående viden omkring de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.


Bliv klogere her...

 
 .

Redaktionen afsluttet fredag den 06/10/2017 kl. 16.00

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck og Louise Mortensen

Pressekontakt: Jacob Lolck 33 41 40 44 / 25 48 87 11

 .