skip to content

Vores politik om cookies på Europa-Parlamentets Kontoret i Danmarks hjemmeside.

Vi bruger cookies for at give brugerne af vores hjemmeside den bedst mulige oplevelse. Vi bruger dem ikke med henblik på at indsamle personlige oplysninger, men udelukkede med statistisk formål i forhold til Google Analytics.

Fortsæt
 
 
 

EP-info nr. 32

10-11-2017
 .

EP-info er stærkt tilbage med nyt om den forgangne uge i Europa-Parlamentet. Ugen bød på energikonference om investeringer i ren energi, en opgradering af Schengen-informationssystemet, nye afsløringer om skattely og en EU-roadtrip rundt til gymnasier i hele landet. Og så lancerede vi et videoprojekt, hvor de danske MEP’ere havde inviteret en række ældre medborgere med på cykeltur til en snak om EU og politik.

 .
 

Fik du set?

 .
 

Øgede investeringer i grøn energi

Hvordan skal EU fremover sikre ren og effektiv energi? Det var den centrale problemstilling på Europa-Parlamentets energikonference tirsdag den 7. november om finansiering af ren, bæredygtig og vedvarende energi. “EU gør en indsats. I øjeblikket stammer 17 procent af den energi, vi producerer i EU-landene, fra vedvarende energikilder. Men det skal gøres endnu bedre,” lød det fra Parlamentets formand Antonio Tajani. Hertil opsummerede han, hvordan Europa-Parlamentet fremadrettet vil stille skarpt på vækst, job og investeringer i omlægningen til mere bæredygtig og ren energi. Blandt andet vil EU sætte flere penge af til finansiering af private og offentlige investeringer i grøn energi, der skåner miljøet. De vil støtte omlægningen fra forurenende energikilder til mere ren og effektiv energi på lokalt niveau i Europa. Disse tiltag vil skabe vækst og positive forandringer i EU samt bekæmpe klimaforandringer og skabe flere jobs til EU-borgere.

Læs Antonio Tajanis tale om finansieringen af ren energi her...
 .
 

Styrket sikkerhed med nyt Schengen-informationssystem

Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg vedtog mandag nye regler, som skal opdatere det nuværende Schengen-informationssystem (SIS) for at sikre bedre grænsekontrol og styrke bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet. Det nye system skal sikre en mere effektiv og automatisk deling af information på tværs af EU’s medlemslande og på den måde styrke sikkerheden i EU. Med det nye forslag ønsker MEP’erne at oprette forskellige ’alarmsystemer', hvor landene hurtigt kan dele oplysninger om terrorhandlinger, personer med indrejseforbud, eftersøgte personer eller kidnappede børn. Dertil ønsker MEP'erne at etablere en obligatorisk database baseret på fingeraftryk, ansigtsbilleder og DNA. Det nye system skal også sikre, at medlemslandene indberetter om hjemsendelse af illegale migranter. Alt i alt skal de nye regler gøre det mere effektivt at kontrollere migration og bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet. Europa-Parlamentet skal stadig vedtage et samlet mandat, før man kan starte forhandlingerne med Ministerrådet.

Du kan læse mere om, hvordan Europa-Parlamentet vil styrke sikkerheden her...
 .
 

Politik uden alder: MEP'erne på cykeltur

Selvom man har levet et meget langt liv, er lidt gangbesværet og sidder på plejehjem, så er det ikke ensbetydende med, at man ikke har en stemme i politik. Det beviste en gruppe ældre medborgere, da de medvirkede i vores nye videoprojekt med budskabet om, at det aldrig er for sent at sige sin mening. Seks danske MEP’ere havde inviteret en gruppe ældre borgere med på cykeltur til en snak om EU og politik. Rina Ronja Kari havde eksempelvis fornøjelsen af at have 100-årige Birthe som passager til en snak om politik og erfaringer fra et langt liv. Med vind i håret, selen spændt fast og et tæppe på sædet var der lagt op til gode politiske samtaler i den danske natur. Fælles for samtalerne var, at ligegyldigt hvor gammel man er, så forbliver man en vigtig del af samfundet hele livet igennem. Videoerne var produceret i samarbejde med foreningen 'Cykling uden alder', der organiserer hyggelige cykelture for beboere på danske plejecentre.

Læs mere og se videoerne af MEP'erne og de ældre medbdorgeres samtaler om politik her...

Roadtrip 2017

I første uge af november var Europa-Parlamentet i Danmark på roadtrip til fem gymnasier og efterskoler i hele Danmark. I ugens løb blev EU sat på skemaet, og de unge havde mulighed for at blive klogere på EU og fremtidens udfordringer. Især flygtningekrisen blev omdrejningspunkt for diskussionen om, hvordan man i EU bedst muligt løser spørgsmålet om flygtninge. Undervejs skulle de unge mennesker spille dilemmaspil, hvor de i hold skulle finde en løsning på, hvordan EU tackler omfordeling af flygtninge, der kommer til Europa. I løbet af ugen kom der mange spændende bud på, hvordan medlemslandene i EU bedst muligt samarbejder om svære spørgsmål. Det stod også klart, hvorfor det kan være en udfordring at blive enige, når bølgerne går højt på tværs af grænser. Alt i alt kom vi rundt på to efterskoler og tre gymnasier i løbet af en uge fyldt med oplæg, paneldebatter og konkurrencer. Roadtrippen var arrangeret sammen med Europabevægelsen og Kommissionen.

 

 

Læs vores Facebook-opslag om vores tur rundt på de danske gymnasier her...

Ny lækage om skattely: Paradise Papers

Siden Jeppe Kofod og hans kolleger præsenterede den såkaldte PANA-rapport om skatteunddragelse i oktober, er der igen kommet spotlys på international skattesvig og skatteunddralgese. I forrige uge væltede skeletterne nemlig igen ud af skabet, da 13 millioner dokumenter blev lækket fra et advokatfirma på Bermuda i Atlanterhavet. Dokumenterne afslører en række nye virksomheder, magtfulde og kendte mennesker, der har tjent millioner uden at betale skat. Det nye læk er blot den seneste af mange og har fået navnet Paradise Papers. Jeppe Kofod, der som ordfører for Europa-Parlamentets skattesnydsudvalg har brugt halvandet år på at kulegrave Panama Papers-skandalen, vil gerne undersøge den nye lækage af skattely til bunds. ”Europa-Parlamentet bør hurtigst muligt nedsætte et særudvalg til at kulegrave Paradise Papers-sagen,” udtalte Kofod i et debatindlæg på Altinget. Han vil derfor anmode om Parlamentets opbakning til at kræve hårde sanktioner mod skattely og oprette et "skatte-Europol", der skal styrke og koordinere indsatsen mod internationalt skattesnyd. I december skal MEP’erne stemme om de mange forslag, som det særlige skattesnydsudvalg har fremsat i deres Panama-rapport.

Læs mere om Europa-Parlamentets kamp imod international skattefusk her...
 .
 

På programmet i den kommende uge  

Plenarsamling i Strasbourg: forbrugerbeskyttelse, Paradise Papers, antidumping, retsstatsprincippet i Polen, LUX-filmprisen 2017

 .

På næste uges plenarsamling i Strasbourg skal MEP’erne stemme om forbedrede regler for forbrugerbeskyttelse på internettet i hele EU og nye antidumpingregler, der blandt andet skal modvirke statsstøttet eksport fra lande uden for EU. Skattesvig er også et varmt emne på næste uges dagsorden, idet MEP’erne skal diskutere den nylige lækage af dokumenter under navnet ”Paradise Papers”. Situationen for retsstaten i Polen vil også blive taget op til debat, og endelig skal vinderen af LUX-filmprisen 2017 findes.

Du kan læse hele plenardagsordenen her...
 
 .

Kåring af LUX-vinderen 2017

Tirsdag den 14. november bliver det afgjort, hvem der vinder LUX-filmprisen 2017. LUX-prisen er Europa-Parlamentets filmpris, der har til formål at støtte den kulturelle mangfoldighed i europæisk film og fremme debatten om europæiske værdier og integration. De tre nominerede til prisen er 'Sameblod' af Amanda Kernell (Sverige-Danmark-Norge), 'Western' af Valeska Grisebach (Tyskland-Bulgarien-Østrig) og '120 slag i minuttet' af Robin Campillo (Frankrig). Filmene har det til fælles, at de behandler sociale spørgsmål og fokuserer på integration i Europa.

 
Læs mere om de tre LUX-finalister her...
 .
 

European Youth Event 2018

The European Youth Event (EYE) vender tilbage i 2018! Forberedelserne er i fuld gang, så 8000 unge mennesker fra hele Europa kan mødes i Strasbourg den 1.-2. juni 2018. Formålet med EYE er, at unge i alderen 16 til 30 år skal udvikle innovative idéer til, hvordan det europæiske fællesskab kan gøres endnu stærkere. Programmet omfatter en bred vifte af aktiviteter på engelsk, fransk og tysk under mottoet "The plan is to fan this spark into a flame". Alle unge europæere mellem 16 og 30 år kan deltage i EYE2018, men tilmeldingerne er ikke individuelle. Ønsker du at deltage, skal du samle en gruppe på mindst 10 personer og udpege en gruppeleder.

Læs mere om EYE2018 her...
Tilmeldingen foregår via denne side...
 .
 

Job med EU-indhold

EPSO søger eksperter i medier og digital  kommunikation - Kommunikationsspecialist, Webmaster, Kommunikationsassistent og Visuel Kommunikationsassistent, Bruxelles, Luxembourg og Strasbourg (udvælgelsesprøve)

Ansøgningfrist: 14. november

Det Europæiske Personaleudvælgelseskontor (EPSO) afholder to almindelige udvælgelsesprøver på grundlag af kvalifikationer og prøver med henblik på at oprette reservelister, som Den Europæiske Unions institutioner, primært Europa-Parlamentet,Europa-Kommissionen, Rådet og Domstolen, kan anvende ved ansættelse af nye tjenestemænd som »administratorer« og »assistenter« (henholdsvis ansættelsesgruppe AD og AST)

Læs mere om prøven her...

EPSO søger Dansksprogede (DA) juristlingvister i Rådet for det Europæiske Union, Bruxelles og Luxembourg (udvælgelsesprøve)

Ansøgningsfrist: 28. november 

Læs mere om prøven her... 

 .
 

Kommende EU-arrangementer i Danmark

Dansk Plakatmuseum: Plakatudstillingen "Hvad er Europa? Plakater fra en verdensdel", fra 16. juni - Aarhus

Åbner for publikum 16. juni 2017 og kan ses frem til januar 2018.

Sted: Viborgvej 2, 8000 Aarhus

Læs mere her...

DEO: Kan EU gøres demokratisk? - Odense

Tirsdag den 14. november 2017, kl. 17.00-18.30

Læs mere her...

DEO: Kan EU gøres demokratisk? - Aalborg

Tirsdag den 21. november 2017, kl. 17.00-18.30

Læs mere her...

Tænketanken Europa: Danmark i Europol - hvad nu? - København

Torsdag den 23. november 2017, kl. 08.30-10.00

Læs mere her... 

EU Commissioner Margrethe Vestager: The Future of Europe - Scenarios for the EU and Consequences for Denmark

Public talk at Centre for European Politics, University of Copenhagen

Læs mere her...

 

 .
 

EP’s forskningsenhed: Dybdegående viden om europæiske politiske spørgsmål

Har du brug for mere tilbundsgående viden omkring de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.

Bliv klogere her...

 
 .

Redaktionen afsluttet fredag den 10/11/2017 kl. 16.00

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck og Louise Mortensen

Pressekontakt: Jacob Lolck 33 41 40 44 / 25 48 87 11

 .

epinfo31

info32