skip to content
 
 
 

EP-Info nr. 34

24-11-2017
 .

I ugens udgave af EP-Info byder vi på nyt fra Europa-Parlamentets udvalgsmøder i Bruxelles. Blandt andet afholdt Parlamentet en offentlig høring med initiativtagerne til et europæisk borgerinitiativ, som kræver et forbud mod glyfosat. MEP’erne diskuterede også partnerskabet mellem EU og Afrika på en konference i Bruxelles, og så stemte de for nye regler om klagemidler for defekte onlineprodukter. Og så er tilmeldingen til både Ungdommens EU-topmøde og Den Europæiske Karlspris for Unge 2018 netop åbnet. God læsning!    

 .
 

Fik du set?

 .
 

Borgerinitiativ: nej tak til glyfosat

Europa-Parlamentet afholdt mandag den 20. november en offentlig høring om, hvorvidt ukrudtsmidlet glyfosat skal på listen over ulovlige sprøjtemidler. Den offentlige høring skete på baggrund af et europæisk borgerinitiativ, som kræver et forbud mod glyfosat i hele EU. Initiativet bygger på en større utilfredshed fra europæiske borgere over, at Kommissionen tilbage i 2016 forlængede licensen for glyfosat. Underskriverne af det europæiske initiativ ønsker et totalforbud mod brugen af glyfosat samt en ændring af den nuværende procedure for godkendelse af sprøjtemidler. Europa-Parlamentet krævede tilbage i oktober et forbud mod glyfosat gældende fra 2022. Tilbage i oktober var der stor uenighed blandt eksperter om, hvorvidt glyfosat er kræftfremkaldende eller ej. Sideløbende har der været mistanke om, at ansatte fra kemigiganten Monsanto har forsøgt at påvirke proceduren for forlængelse af godkendelsen af glyfosat. EU’s medlemsstater skal stemme om, hvorvidt de kan støtte en fem-års-forlængelse af godkendelsen af glyfosat, den 27. november.

Læs mere om den seneste debat om glyfosat her...
 .
 

Nye regler om klagemidler for onlineprodukter

Udvalget for det indre marked og forbrugerbeskyttelse godkendte tirsdag nye regler, som skal beskytte europæiske forbrugere, når de køber digitale og onlineprodukter og -tjenester. Det betyder, at hvis en forbruger oplever, at digitalt indhold ikke virker, som det skal, så skal det nu være muligt at få garanti for en prisnedsættelse eller pengene retur. Digitalt indhold inkluderer alt fra musik, film og apps til spil og computerspil. Hvis en forbruger eksempelvis betaler for at downloade en film, men ikke kan se den, fordi kvaliteten er for dårlig eller mangelfuld, så kan hun, som reglerne er i dag, kun få en prisnedsættelse på fremtidige downloads. Med de nye EU-regler kan forbrugeren derimod bede forhandleren om en ny version, som fungerer ordentligt. Hvis dette ikke er muligt, kan forbrugeren i stedet bede om prisnedsættelse eller om at få pengene retur. Tirsdagens udvalgsafstemning skal nu formelt godkendes af det samlede Parlament, hvorefter forhandlingerne med Rådet kan gå i gang.

Læs mere om de nye regler om onlinehandel her...
 .
 

Styrket samarbejde mellem EU og Afrika

Onsdag den 22. november afholdt Europa-Parlamentet en konference om Afrika for at diskutere, på hvilke områder samarbejdet kan udvikles, inden det store EU-Afrika-topmøde den 29.-30. november. Parlamentet havde organiseret en Afrika-uge for at sætte fornyet skub i samarbejdet mellem Afrika og EU, og onsdagens konference var en del af dette initiativ. Med til mødet var parlamentsformand Antonio Tajani og EU’s udenrigschef Federica Mogherini. Parlamentet havde også inviteret præsidenten for Den Centralafrikanske Republik, Faustin-Archange Touadéra, med til bords. Det er Europa-Parlamentets ønske at styrke samarbejdet med de afrikanske ledere, sagde Tajani. Ifølge Tajani står EU og Afrika over for mange udfordringer, som kun kan løses sammen. Det gælder blandt andet den stigende strøm af migranter og flygtninge, hvoraf mange dør på vejen fra Afrika til Europa. ”Vi skal styrke grænsekontrollen og blive bedre til at håndtere asylansøgninger og procedurer for afvisning af ansøgere,” sagde Tajani i sin tale onsdag og gav udtryk for, at det er Parlamentets ønske at støtte Afrika både økonomisk og politisk på en række områder. Det femte EU-Afrika-topmøde bliver afholdt den 29.-30. november i Abidjan, Elfenbenskysten.

Læs Antonio Tajanis tale til Afrika-konferencen her...
Du kan læse mere fakta om EU og Afrikas samarbejde her…
Kronik af Antonio Tajani: Afrika skal øverst på EU's dagsorden
 .
 

Den Europæiske Karlspris for Unge 2018

Nu er der åbent for tilmeldinger til Den Europæiske Karlspris 2018. Er du mellem 16-30 år og har gang i projekter, der binder folk sammen på tværs af EU? Så er det dig, Europa-Parlamentet og Stiftelsen for Den Europæiske Karlspris søger. Karlsprisen er rettet mod unge mennesker, der gør en indsats for at fremme forståelsen for europæisk integration. Hvem der løber med 1.-, 2.- og 3.-pladsen, bliver offentliggjort ved en prisoverrækkelse i Aachen i Tyskland den 18. maj 2018, hvor også de nationale vindere modtager deres priser. De sidste par år har de danske bidrag klaret sig godt. I 2014 løb det danske makkerpar Elena Maria Askløf og Peter Laugesen af med sejren for deres projekt “Vores Europa”, som bestod af en række rejsefortællinger om de nye europæere. Sidste år vandt en gruppe unge mennesker fra Europæisk Ungdom i Nordjylland 2.-pladsen i Den Europæiske Karlspris 2017. Har du mod på at vise dine gode ideer, så er det muligt at indsende dit projekt frem til den 29. januar 2018.

 

 

 

 

 

Læs mere om, hvordan du ansøger om at deltage i Karlsprisen for Unge 2018, her...
 .
 

Ny podcast om Europa-Parlamentet og EU

Lytter du til podcasts og er du interesseret i Europa-Parlamentet og EU? Så er Altingets nye podcastserie "Parlamentet" uden tvivl lige noget for dig. Med "Parlamentet" får du et overblik over, hvad der rører sig i Europa-Parlamentet og omegn, og en update på nogle af de vigtigste og mest interessante historier fra ugen, der gik, og tiden, der kommer. Hver uge interviewer den erfarne EU-journalist Thomas Lauritzen en person, der kan gøre lytterne klogere på, hvad der rører sig i europæisk politik, mens EU-redaktør Rikke Albrechtsen giver lytterne overblikket over ugen, der er gået. I den første udgave af podcasten er den britiske politiker Nigel Farage inviteret i studiet til en snak om brexit, hans ven Donald Trump og hans ønske om en dansk udgave af brexit. Podcastrækken er produceret med mediestøtte fra Europa-Parlamentet.

 

 

 

 

Du kan lytte til Altingets nye podcast
 
 .

Ungdommens EU-topmøde

Kunne du tænke dig at blive politiker for en dag og diskutere EU-politik på Christiansborg? Den 3. og 4. marts 2018 inviterer Europa-Parlamentet i Danmark og FIC Ungdom traditionen tro til Ungdommens EU-topmøde på Christiansborg. Her mødes unge mellem 15 og 30 år fra hele Danmark til et stort EU-rollespil, hvor deltagerne skal diskutere aktuelle sager, som minder om dem, politikere behandler i Europa-Parlamentet. Denne gang er temaet ’Et Socialt Europa’, hvor de unge skal forhandle sig frem til løsninger på nogle af Europas udfordringer på det sociale område.

Læs mere om Ungdommens EU-Topmøde og tilmeld dig her...
 .
 

På programmet: Gå ikke glip af

 .

Udvalg og miniplenar

 .

MEP'erne mødes i denne uge til både udvalgsmøder og miniplenarsamling i Bruxelles. Hold øje med disse højdepunkter.

  • Tirsdag den 28. november er turen igen kommet til Paradise Papers. Her skal MEP’erne diskutere, hvordan man kan komme hvidvaskning af penge og skatteunddragelse til livs. Tre journalister, som var med til at afsløre Paradise Papers-skandalen, vil deltage i debatten sammen med Parlamentets skattesnydsudvalg.
  • Samme dag skal MEP'erne diskutere ren energi. Her vil MEP’erne stille nye krav til at fremme energibesparelser og forøge andelen af vedvarende energikilder i hele EU.
  • Onsdag den 29. november skal MEP’erne debattere og stemme om, hvorvidt EU’s humanitære fond for fred og stabilitet skal forøges med 100 millioner euro, der skal dække projekter i 70 lande.
  • Torsdag og fredag den 30. november - 1. december er retsstatens tilstand i Malta igen på programmet i Europa-Parlamentet. Som en opfølgning på Parlamentets beslutning fra forrige uge, hvori MEP'erne udtrykte bekymring for retsstaten i Malta, vil en delegation fra Europa-Parlamentet rejse til Malta for at orientere sig i de faktiske forhold i landet.
  • Torsdag den 30. november er momssvig på programmet. Her vil MEP’erne diskutere nye regler for at forbedre udvekslingen af oplysninger mellem de nationale myndigheder for at bekæmpe grænseoverskridende momssvig i EU.
Du kan læse mere om den kommende uges dagsorden her...
 .
 

European Youth Event 2018

The European Youth Event (EYE) vender tilbage i 2018! Forberedelserne er i fuld gang, så 8000 unge mennesker fra hele Europa kan mødes i Strasbourg den 1.-2. juni 2018. Formålet med EYE er, at unge i alderen 16 til 30 år skal udvikle innovative idéer til, hvordan det europæiske fællesskab kan gøres endnu stærkere. Programmet omfatter en bred vifte af aktiviteter på engelsk, fransk og tysk under mottoet "The plan is to fan this spark into a flame". Alle unge europæere mellem 16 og 30 år kan deltage i EYE2018, men tilmeldingerne er ikke individuelle. Ønsker du at deltage, skal du samle en gruppe på mindst 10 personer og udpege en gruppeleder.

Læs mere om EYE2018 her...
Tilmeldingen foregår via denne side...
 .
 

Job med EU-indhold

Sekretariatsleder til Dansk Fagbevægelses EU-sekretariat i Bruxelles

Ansøgningsfrist: mandag den 27. november 2017.

Læs mere her...

 

Tænketanken Europa søger praktikanter

Ansøgningsfrist: 27. november kl. 16.00.

Læs mere her...

 

EPSO søger Dansksprogede (DA) juristlingvister i Rådet for det Europæiske Union, Bruxelles og Luxembourg (udvælgelsesprøve)

Ansøgningsfrist: 28. november 

Læs mere om prøven her... 

Er du snart færdig med din uddannelse, og søger du et spændende graduateprogram om EU?
The College of Europe i Warszawa og Brugge søger postgraduates til årgang 2018-2019

Ansøgningsfrist til året 2018/2019: 17. januar 2018

Læs mere om ansøgningsproceduren her...

 

AC'ere til concours-stillinger i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Ansøgningsfrist: 10. december 2017

Læs mere her...

 

Europa Akademiet åbner for ansøgninger for studerende

Ansøgningsfrist d. 11. december kl. 12.00

Læs mere her...

 

 .
 

Kommende EU-arrangementer i Danmark

Dansk Plakatmuseum: Plakatudstillingen "Hvad er Europa? Plakater fra en verdensdel", fra 16. juni - Aarhus

Åbner for publikum 16. juni 2017 og kan ses frem til januar 2018.

Sted: Viborgvej 2, 8000 Aarhus

Læs mere her...

Europabevægelsen inviterer til årets debataften om Europarådet og de danske prioriteter - København

Tirsdag den 28. november, kl. 19.00-21.00.

Læs mere her...

 

Nyt Europa afholder eventet: Uafhængige stater i et grænseløst Europa - København   

Torsdag den 30. november, kl. 17.00-18.30.

Læs mere her...

 

Europabevægelsen inviterer til debataften: hvorfor skal vi kunne bevæge os frit i Europa – Odense

Torsdag den 30. november, kl. 19:00-21:00

Læs mere her...

 .
 

EP’s forskningsenhed: Dybdegående viden om europæiske politiske spørgsmål

Har du brug for mere tilbundsgående viden omkring de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.

Bliv klogere her...

 
 .

Redaktionen afsluttet fredag den 24/11/2017 kl. 16.00

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck og Louise Mortensen

Pressekontakt: Jacob Lolck 33 41 40 44 / 25 48 87 11

 .