skip to content

Vores politik om cookies på Europa-Parlamentets Kontoret i Danmarks hjemmeside.

Vi bruger cookies for at give brugerne af vores hjemmeside den bedst mulige oplevelse. Vi bruger dem ikke med henblik på at indsamle personlige oplysninger, men udelukkede med statistisk formål i forhold til Google Analytics.

Fortsæt
 
 
 

EP-Info nr. 35

04-12-2017
 .

I ugens udgave af EP-Info ser vi tilbage på en uge med masser af spændende nyt fra Bruxelles. MEP’erne stemte bl.a. for at sikre mere grøn energi i EU, ligesom de besluttede at tildele 100 mio. euro til EU's fond for Fred og Stabilitet. Derudover ønsker MEP’erne et permanent skatteudvalg, der skal undersøge ulovligheder på skatteområdet. Følg også vores fine julekalender på Facebook, hvor du kan hygge med juletraditioner fra hele Europa. God læselyst!    

 .

Fik du set?

 

Julekalender 2017

Det' sørme - det' sandt - december. Det betyder, at vi skal til at vælte os i pebernødder, høre julesange og nyde synet af julepynt i gaderne. Men julen er ikke det samme uden en julekalender, og den bringer vi traditonen tro direkte til dig på Facebook. I år ser vi nærmere på de mange forskellige juletraditioner i EU - fra Sinterklaas i vest, Sankta Lucia i nord, julemesser og krybbespil i syd til den ekstravagante jul i øst. Har du en sød julehistorie, du gerne vil fortælle, er du mere end velkommen til at dele dem under vores juleopslag på Facebook.

 

 

Du finder vores første julehistorie lige her…
 .
 

Grøn energi til alle europæere  

EU sigter efter et grønnere Europa. MEP'erne vil sænke energiforbruget og hæve målet for andelen af vedvarende energikilder såsom vind- og vandkraft i EU. Det kan medføre, at europæerne på sigt kan spare penge på elregningen og leve i et renere miljø.

Tirsdag den 28. november vedtog Europa-Parlamentets udvalg for Industri, Forskning og Energi derfor to rapporter, der er en del af lovpakken for ren energi. MEP’erne fastlagde bl.a., at 35% af EU's energiforbrug i 2030 skal komme fra grøn energi samtidig med, at EU's samlede energiforbrug skal reduceres med 40% inden 2030. Medlemmerne af udvalget er dermed mere ambitiøse end Europa-Kommissionen, som havde foreslået en reduktion på 30%. Derudover besluttede MEP’erne, at mindst 12% af energiforbruget i transportsektoren skal stamme fra grøn energi i alle medlemslande.

Det samlede Europa-Parlamentet skal stemme om målene under plenarsamlingen den 15.-18. januar 2018.

 

 

Læs mere her om Europa-Parlamentets nye mål for grøn energi her…
 .
 

MEP'erne ønsker et nyt udvalg efter lækage af Paradise Papers

Under en offentlig høring om Paradise Papers tirsdag den 28. november opfordrede Europa-Parlamentets skattesnydsudvalg (PANA) til, at der oprettes et permanent stående udvalg, som i fremtiden skal undersøge forseelser på skatteområdet. I mellemtiden ønsker det nuværende udvalg en særlig undersøgelse af de seneste afsløringer i de såkaldte Paradise Papers. 

Tre journalister, som var med til at afsløre Paradise Papers-skandalen, deltog i høringen sammen med kommissæren for økonomiske og finansielle anliggender, Pierre Moscovici, der bl.a. blev spurgt til detaljerne om den kommende sortliste over skattely. Moscovici forventer at fremlægge en offentlig liste tirsdag den 5. december.

Du kan se mere fra høringen her...
 .
 

Billigere og mere effektiv betaling af moms på tværs af EU

Torsdag den 30. november vedtog MEP’erne en udvidelse af et onlinesystem til betaling af moms (også kaldet MOSS), som vil gøre det billigere for virksomhederne og samtidig sikre medlemsstaterne milliarder i ekstraindtægter.

Med en udvidelse af MOSS-ordningen ville virksomhedernes omkostninger kunne reduceres med i alt 2,3 milliarder euro, mens medlemsstaterne ville kunne se frem til yderligere momsindtægter på mere end syv milliarder euro årligt.

Forslaget blev vedtaget med 540 stemmer for og 30 imod, imens 68 undlod at stemme.

Europa-Kommissionen og Rådet skal nu færdigbehandle forslaget. 

Du kan læse mere om forslaget om momsbetalinger her...
 .

EU vil sikre stabilitet og fred uden for EU

MEP'erne besluttede i sidste uge at øge EU's fond for Fred og Stabilitet ved at tildele 100 millioner euro til støtte for civile opgaver, der udføres af militæret i tredjelande. Torsdag den 30. november godkendte MEP’erne den uformelle aftale, der blev forhandlet på plads mellem Europa-Parlamentet og Rådet i sidste måned. Aftalen blev godkendt med 473 stemmer for og 163 imod, imens syv undlod at stemme.

Aftalen betyder, at det for første gang er muligt for fonden, der dækker projekter i 70 lande, at finansiere militæret i partnerlandene for at sikre en bæredygtig udvikling. Det vil sige, at uddannelse, vejledning og rådgivning af militære styrker i lande uden for EU om f.eks menneskerettigheder kan modtage EU-støtte. Denne finansiering vil kun være mulig, hvis partnerlandet og EU er enige om, at militæret er nøglen til at bevare fred eller til at overvinde en krise, som civile styrker ellers ikke vil være i stand til. Arnaud Danjean, ordfører på beslutningsforslaget, er glad for beslutningen. Han siger, at dette forslag netop er det manglende led, når det kommer til EU’s politiske instrumenter for sikkerhed og fred i tredjelande.

 

 

 

 

Læs pressemeddelelsen om beslutningsforslaget her…
Læs om Europa-Parlamentets arbejde med at sikre fred og stabilitet her...
 .

EU's budget for 2018 skal bl.a. bekæmpe ungdomsarbejdsløshed

Torsdag den 30. november godkendte MEP'erne EU's budget for 2018, der bl.a. sikrer mere støtte til bekæmpelse af ungdomsarbejdsløshed, støtte til små og mellemstore virksomheder, forskning og Erasmus+-programmet.

MEP'erne sikrede således 116,7 millioner euro ekstra til det såkaldte Youth Employment Initiative, 110 millioner euro ekstra i bevillinger til forskningsprogrammet Horizon 2020 og yderligere 24 millioner euro Erasmus+-programmet.

Derudover har MEP’erne sørget for at a øge bevillingerne til EU’s arbejde med asyl- og migrationsudfordringer ved at tilføre ekstra midler til Europol, Eurojust og Det Europæiske Asylstøttekontor. Europa-Parlamentet har desuden besluttet at give færre EU-midler til Tyrkiet. Beslutningen kommer i kølvandet på den forværrede situation hvad angår demokrati, retssikkerhed og menneskerettigheder i landet.

Det samlede budget for 2018 indeholder forpligtelsesbevillinger på i alt 160,1 milliarder euro og betalingsbevillinger på i alt 144,7 milliarder euro.

MEP'erne godkendte aftalen med 295 stemmer for og 154 imod, mens 197 undlod, og Rådet har allerede officielt godkendt budgetforliget.

 

Læs mere om EU's budget for 2018 her...
 .
 .
 

Altingets podcast om Europa-Parlamentet og EU

Lytter du til podcasts, og er du interesseret i Europa-Parlamentet og EU? Så er Altingets nye podcastserie "Parlamentet" uden tvivl lige noget for dig. Med "Parlamentet" får du et overblik over, hvad der rører sig i Europa-Parlamentet og omegn, og en update på nogle af de vigtigste og mest interessante historier fra ugen, der gik og tiden, der kommer. Hver uge interviewer den erfarne EU-journalist Thomas Lauritzen en person, der kan gøre lytterne klogere på, hvad der rører sig i europæisk politik, mens EU-redaktør Rikke Albrechtsen giver lytterne overblikket over ugen, der er gået. I den anden udgave af podcasten er de danske MEP’ere, Jeppe Kofod (S&D) og Morten Løkkegaard (ALDE) inviteret i studiet til en snak om Paradise Papers og Brexit-forhandlingerne.

Podcasten er produceret med mediestøtte fra Europa-Parlamentet.

Du kan lytte til Altingets nye podcast her...
 .

Ungdommens EU-topmøde

Kunne du tænke dig at blive politiker for en dag og diskutere EU-politik på Christiansborg? Den 3. og 4. marts 2018 inviterer Europa-Parlamentet i Danmark og FIC Ungdom traditionen tro til Ungdommens EU-topmøde på Christiansborg. Her mødes unge mellem 15 og 30 år fra hele Danmark til et stort EU-rollespil, hvor deltagerne skal diskutere aktuelle sager, som minder om dem, politikere behandler i Europa-Parlamentet. Denne gang er temaet ’Et Socialt Europa’, hvor de unge skal forhandle sig frem til løsninger på nogle af Europas udfordringer på det sociale område.

Læs mere om Ungdommens EU-Topmøde og tilmeld dig her...
 .
 

På programmet: Gå ikke glip af

Udvalg og miniplenar

 .

MEP'erne mødes i næste uge til miniplenarsamling i Bruxelles. Hold øje med disse højdepunkter:

  • Mandag den 4. december skal borgerrettighedsudvalget (LIBE) stemme om en opdatering af reglerne for tilsyn af kontanter som flyder ind- og ud af EU. Formålet med en justering af reglerne skal sikre, at man hurtigere kan opdage hvidvaskning af penge samt illegale aktiviteter, såsom terrorisme.
  • Onsdag den 6. december vil organisationer for handicappede fra hele Europa deltage sammen med Europa-Parlamentets medlemmer, EU kommissærer samt repræsentanter fra andre EU-institutioners i den fjerde konference for handicappede. De skal blandt andet drøfte spørgsmål om deltagelse i det politiske og offentlige liv. Europa-Parlamentets formand Antonio Tajani og formanden for det Europæiske handikap Forum Yannis Vardakastanis vil åbne arrangementet.
Du kan læse mere om den kommende uges dagsorden her...
 .
 

European Youth Event 2018

The European Youth Event (EYE) vender tilbage i 2018! Forberedelserne er i fuld gang, så 8000 unge mennesker fra hele Europa kan mødes i Strasbourg den 1.-2. juni 2018. Formålet med EYE er, at unge i alderen 16 til 30 år skal udvikle innovative idéer til, hvordan det europæiske fællesskab kan gøres endnu stærkere. Programmet omfatter en bred vifte af aktiviteter på engelsk, fransk og tysk under mottoet "The plan is to fan this spark into a flame". Alle unge europæere mellem 16 og 30 år kan deltage i EYE2018, men tilmeldingerne er ikke individuelle. Ønsker du at deltage, skal du samle en gruppe på mindst 10 personer og udpege en gruppeleder.

Læs mere om EYE2018 her...
Tilmeldingen foregår via denne side...
 .
 

Job med EU-indhold

Er du snart færdig med din uddannelse, og søger du et spændende graduateprogram om EU?
The College of Europe i Warszawa og Brugge søger postgraduates til årgang 2018-2019

Ansøgningsfrist til året 2018/2019: 17. januar 2018

Læs mere om ansøgningsproceduren her...

 

AC'ere til concours-stillinger i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Ansøgningsfrist: 10. december 2017

Læs mere her...

 

Europa Akademiet åbner for ansøgninger for studerende

Ansøgningsfrist d. 11. december kl. 12.00

Læs mere her...

Europabevægelsen søger barselsvikariat

Ansøgningsfrist: den 18. december 2017 kl. 12.00.

Læs mere her...

 

 

 .
 

Kommende EU-arrangementer i Danmark

Dansk Plakatmuseum: Plakatudstillingen "Hvad er Europa? Plakater fra en verdensdel", fra 16. juni - Aarhus

Åbner for publikum 16. juni 2017 og kan ses frem til januar 2018.

Sted: Viborgvej 2, 8000 Aarhus

Læs mere her...

Europabevægelsen tildeler prisen: Årets Europæer 2017! - København

Tirsdag den 5. december, kl. 17:00 - 18:30

Læs mer her...

Julemøde i Europabevægelsen - København

Onsdag den 6.december, kl. 19:00 - 21:00

Læs mere her...  

Djøf inviterer til aftenarrangement: Bliv klogere på EU’s mange forskellige karrieremuligheder - København

Torsdag den 7. december, kl. 16.30-20.00

Ansøgningsfrist: 4.december

Læs mere her...

DEO inviterer til konference: Dannelse og europæisk medborgerskab – Århus

Tirsdag den 30. januar 2018, kl. 10.00-16.00

Læs mere her...     

DEO inviterer til konference: Dannelse og europæisk medborgerskab – København

Tirsdag den 6. februar 2018, kl. 10.00-16.00

Læs mere her...     

 

 .
 

EP’s forskningsenhed: Dybdegående viden om europæiske politiske spørgsmål

Har du brug for mere tilbundsgående viden omkring de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.

Bliv klogere her...

 
 .

Redaktionen afsluttet fredag den 01/12/2017 kl. 16.00

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck og Louise Mortensen

Pressekontakt: Jacob Lolck 33 41 40 44 / 25 48 87 11

 .