skip to content

 
 
 

EP-Info nr. 8

09-03-2018
 .

I denne uges EP-Info kan du få en opdatering på brexitforhandlingerne, Parlamentets markering af Den Internationale Kvindedag samt et indblik i Ungdommens EU-topmøde i weekenden. 

 .

Fik du set?

 .
 

EP’s vision for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien

Europa-Parlamentets politiske ledelse godkendte den 7. marts et beslutningsforslag, som opstiller en mulig ramme for forholdet mellem EU og Storbritannien efter brexit. Dette forslag indebærer et fremtidigt forhold bygget på fire søjler: handel og økonomiske relationer, udenrigspolitik, indre sikkerhed og emnespecifikt samarbejde inden for f.eks. grænseoverskridende forskning og innovationsprojekter. Både Europa-Parlamentets formand Antonio Tajani og brexit-koordinator Guy Verhofstadt fremhæver, at man stadig mangler løsninger på kritiske problemstillinger, men alligevel giver begge udtryk for, at britisk imødekommenhed over for den opstillede associeringsaftale vil kunne danne grundlag for et varende og særligt partnerskab mellem EU og Storbritannien efter brexit. Beslutningsforslaget skal til debat tirsdag den 13. marts og afstemning onsdag den 14. marts på Parlamentets plenarsamling i Strasbourg. Under debatten vil kommisionsformand Jean-Claude Juncker og EU’s brexitforhandler Michel Barnier være til stede.

Klik her, hvis du vil læse mere om Europa-Parlamentets holdning til brexit...
 .
 

International Kvindedag 2018: Kvinder i medie- og IT-branchen

Den 8. marts 2018 var International Kvindedag, som i år blev markeret ved at sætte fokus på vigtigheden af at fremme lige repræsentation af mænd og kvinder i medie- og IT-branchen. ”Piger og unge kvinder har brug for kvindelige rollemodeller til at influere og inspirere til succes inden for IT-branchen. Vi har brug for flere kvindelige idoler som arbejder digitalt, i og med at den digitale verden gennemsyrer alt i dag.” siger danske Cecilia Bonefeld-Dahl, som er generalsekretær for den Europæiske IT-brancheorganisation DIGITALEUROPE. Hun var blandt hovedtalerne til Parlamentets seminar for journalister om ”Gender Equality and Empowering Women in the Digital Age”. Hovedfokus under seminaret omfattede blandt andet, hvordan ligestilling kan fremmes i en digital alder, samt hvorledes kvinder påvirker medierne.

Læs mere om kvinder i IT-branchen i Parlamentets rapport om “Gender Equality and Empowering Women in the Digital Age”...
Læs mere om, hvordan Europa-Parlamentet markede Den Internationale Kvindedag her...
 .
 

Ungdommens EU-topmøde: Danske unge indtog Borgen for en weekend

Over 160 unge fra hele Danmark brugte weekenden den 3.-4. marts på at opleve, hvordan EU-forhandlinger foregår på topniveau. Ungdommens EU-topmøde er en årlig begivenhed, der skal klæde unge bedre på til at forstå og debattere EU. De unge, der alle var mellem 14 og 25 år, fordybede sig i nogle af tidens største politiske udfordringer, da de indtog Christiansborg for at forhandle sig frem til konkrete løsningsforslag til, hvordan fremtidens sociale Europa skal udvikle sig. Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, mindede de unge deltagere om, at ”vi skal passe godt på demokratiet”, mens MEP Jeppe Kofod understregede, at det er de unge der ”former fremtidens Europa”. Derefter gik forhandlingerne under Ungdommens EU-topmøde i gang. Alle var på forhånd blevet tildelt en rolle som statsleder eller minister for et af EU's medlemslande, og det var nu op til dem at skabe alliancer og indgå kompromiser i et forsøg på at skabe et flertal for deres landes mål og prioriteter. Ud over at give de unge en oplevelse af, hvordan det er at forhandle på topniveau, så er rollespillet også med til at højne kendskabet til, hvordan EU fungerer.

Du kan se billeder fra Ungdommens EU-topmøde her...
Se TV2 Lorrys indslag fra arrangementet her...
 
 .

På programmet i næste uge

 .

Nyt lovforslag og skatteudvalg skal bekæmpe skatteundgåelse

Et flertal af MEP’erne har stemt for at etablere et særligt skatteudvalg til at bekæmpe økonomisk kriminalitet, skatteundgåelse og skatteunddragelse. Udvalget kommer til at bestå af 45 medlemmer og har en 12-måneders mandatperiode. Sammensætningen af udvalget vil blive afgjort på plenarsamlingen i marts. Etableringen af udvalget sker som en reaktion på sidste års afsløringer af de såkaldte Paradise Papers. MEP’erne skal derudover torsdag den 15. marts stemme om en større revision af EU’s nuværende selskabsskattesystem, hvor målet er at opnå et fælles, konsolideret selskabsskattegrundlag. Lovforslaget har bl.a. til hensigt at gøre det nemmere at drive virksomhed inden for EU, men samtidig også at bekæmpe skatteundgåelse ved at beskatte virksomhederne i det land, hvor de tjener deres penge, så det undgås, at de flytter deres skattegrundlag derhen, hvor de opnår den laveste beskatning. Som noget nyt vil virksomheders digitale tilstedeværelse også blive taget med i overvejelserne. En pressekonference vil finde sted onsdag kl. 9:30.

Læs mere om Europa-Parlamentets kamp for fair skat her...
 .
 

Flytter Det Europæiske Lægemiddelagentur til Amsterdam?

Skal Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) endelig flytte ud af London? En af de EU-sager, der har fyldt meget i dansk presse i den seneste tid, skal torsdag den 15. marts til afstemning i Europa-Parlamentet. Grundet Storbritanniens beslutning om at forlade EU og Det Europæiske Råds efterfølgende beslutning om at flytte EMA fra London til Amsterdam, skal Parlamentets miljøudvalg mandag den 12. marts stemme om sin holdning til flytningen. Dette kommer forud for en afstemning i Europa-Parlamentet torsdag den 15. marts, hvor MEP’erne skal stemme om den lov, der muliggør flytningen af EMA fra London til Amsterdam. MEP’erne har indtil nu forholdt sig kritiske over for den måde, hvorpå valget af Amsterdam som nyt EMA-hovedsæde blev truffet, ligesom de advarer mod forsinkelser i færddiggørelsen af den bygning, der skal huse EMA i Amsterdam.

Hør Margrete Auken forklare sin holdning til flytningen af EMA...
 .
 

MEP’erne skal debattere det langsigtede EU-budget i Strasbourg

MEP’erne skal debattere EU’s langsigtede budget på plenarsamlingen i Strasbourg. Parlamentet forventes blandt andet at fokusere på forskning og støtte til unge og småvirksomheder. I Strasbourg skal MEP’erne debattere budgetudvalgets rapport om Parlamentets fremtidige prioriteter for EU’s langsigtede budget efter 2020. I rapporten lægger MEP’erne op til fortsat støtte til landsbrugs- og regionalpolitik - men de anbefaler også at afsætte flere midler til sikkerhed, forsvar og migration. Budgetudvalgets udkast skal til debat tirsdag den 13. marts efterfulgt af en afstemning den 14. marts. Parlamentets holdning udgør MEP’ernes input til det budgetudkast, som Kommissionen præsenterer i maj 2018. Det endelige budget kræver Europa-Parlamentets endelige godkendelse.

Læs mere om Parlamentets holdning til det næste langsigtede budget her...
 
 .

Dyre priser på pakkeleveringer - nyt tiltag skal gøre det billigere

Det er for dyrt at få leveret pakker hjem fra andre EU-lande - det mener 2/3 af forbrugerne. Ofte opgiver de helt at få leveret pakker hen over landegrænser i EU. Det skal en ny lov nu gøre op med. Formålet med den nye lov er at gøre priserne på pakkelevering hen over grænserne mere gennemsigtige, ved at priserne bliver indberettet til de nationale myndigheder og EU-Kommissionen, som herefter vil offentliggøre det på en særlig hjemmeside, så både forbrugere og virksomheder nemmere kan sammenligne priserne. Den nye lov skal debatteres mandag den 12. marts og efterfølgende sættes til afstemning tirsdag den 13. marts.

 .
 

Andre interessante emner på dagsordenen på plenarsamlingen den 12.-15. marts

  • USA’s handelshindringer og beskyttelse af jobs og virksomheder i EU
  • Tirsdag den 13. marts skal MEP’erne debattere situationen i Syrien
  • Onsdag den 14. marts debatterer Europa-Parlamentet Europas fremtid med Portugals Premierminister, António Costa.
  • Onsdag den 15. marts er menneskerettighederne til debat
Du kan læse mere om Europa-Parlamentets plenarsamling her...
 .
 

Altingets podcast om Europa-Parlamentet og EU

Lytter du til podcasts og er du interesseret i Europa-Parlamentet og EU? Så er Altingets podcastserie "Parlamentet" uden tvivl lige noget for dig. Med "Parlamentet" får du et overblik over, hvad der rører sig i Europa-Parlamentet og omegn, og en update på nogle af de vigtigste og mest interessante historier fra ugen, der gik, og tiden, der kommer. Hver uge interviewer den erfarne EU-journalist Thomas Lauritzen en person, der kan gøre lytterne klogere på, hvad der rører sig i europæisk politik, mens EU-redaktør Rikke Albrechtsen giver lytterne overblikket over ugen, der er gået.

Den seneste udgave af "Parlamentet": Her kan du blandt andet blive klogere på det italienske valg, Trumps raslen med handelssablen og demokratiets tilstand i den vestlige verden.

Du kan lytte til Altingets podcast her...
 .
 

Gør din historie til europæisk historie - My House of European History

Vil du gøre din egen historie om EU og Europa til en del af den større fælles europæiske historie? Brug et øjeblik på at berige Europa og ’My House of European History’ ved at dele din europæiske historie med resten af Europa. Dermed vil du være med til at opbygge den nye platform, My House of European History, der samler unikke personlige historier fra folk over hele Europa om, hvordan et forenet Europa har forandret deres liv. Samlingen af personlige historier fra tusindvis af forskellige europæere vil ende ud med at udgøre en erindringsvæg, der vil give et personligt og historisk indblik i Europa og EU. Fortællingerne vil være inddelt efter tidsintervaller, geografiske placeringer og sprog, da man har mulighed for at udfolde sig på alle EU’s officielle sprog. 

Del og forevig din europæiske historie her...
 .
 

Job med EU-indhold

Radikale Venstres medlemmer af Europa-Parlamentet, Morten Helveg Petersen og Jens Rohde, søger praktikanter

Ansøgningsfrist: 15. marts 2018, kl. 12.00

Læs mere her...

 

Socialistisk Folkeparti's medlem af Europa Parlamentet, Margrete Auken, søger en presse- og kommunikationsrådgiver med base på Christiansborg

Ansøgningsfrist: 5. april 2018

Læs mere her...

 

Drømmer du om en karriere i EU? Nu er EU's "AD5 concours-test" åben for ansøgninger, hvilket kan give direkte adgang ind i det europæiske embedsværk

Ansøgningsfrist: 10. april 2018 kl. 12.00.

Læs mere her...

 .
 

Kommende EU-arrangementer i Danmark

Debatmøde om EU's store nabo: Bliv klogere på det russiske præsidentsvalgs betydning for EU

Første runde af det russiske præsidentvalg løber af stablen den 18. marts, og Vladimir Putin ser ud til at få en fjerde periode på posten. Bliv klogere på valgets betydning for EU i selskab med Helga Molbæk-Steensig, Flemming Splidsboel Hansen og Jon Reinhardt-Larsen.

Torsdag den 15. marts 2018, kl. 17.00-18.30, København

Læs mere her...

 

Borgerdialog med Vytenis Andriukaitis - EU Kommissær for Sundhed og Fødevaresikkerhed

I samarbejde med Syddansk Universitet og Region Syddanmark inviterer Europa-Kommissionen i Danmark til borgerdialog og debat omkring fremtidens sundhedsvæsen i Europa.

Torsdag den 15. marts 2018, kl. 15.00-16.30, Odense

Læs mere her...

Borgerdialog med Phil Hogan - EU Kommissær for Landbrug og Udvikling i landdistrikter

Hvordan skal de fremtidige fælleseuropæiske landsbrugspolitik se ud? Hvordan skal den finansieres og hvad kommer alt dette til at betyde for din landbrugsstøtte? Deltag i den grænseoverskridende EU konference og bliv klogere på EU og dets betydning for dig som landmand.

Tirsdag den 20. marts 2018 kl. 9.30-15.30, Tønder

Læs mere her...

 

Debatmøde om EU's fremtid: Hvad er Irlands rolle i Brexit?

Skilsmissen er stort set faldet på plads. Men hvordan skal briterne og EU finde ud af at leve sammen? Det bliver i høj grad afgjort af Irland, der fortsat er EU-medlem. Debatmøde med Sara McQuaid og Rasmus Nørlem.

Onsdag den 21. marts 2018, kl. 17-18:30, Aarhus

Læs mere her...

 

Debatmøde med unge skatteforskere: Kan EU stoppe skattesnydere?

Mød to ph.d.-stipendiater, der indenfor forskellige fagområder forsker i skattesnyd. De præsenterer deres forskning og på tværs af disciplinerne kommer de med bud på udfordringen med at få alle til at betale fair skat.

Torsdag den 22. marts 2018, kl. 17.00 - 18.30, København

Læs mere her...

 

Debatmøde om valget i Ungarn: Kan EU rumme Orban?

Ungarns regering er under skarp kritik for at undergrave demokrati og retsstatsprincipper. EU har truet med at stoppe tilskud og fratage landet stemmeretten i EU. Den 8. april er der parlamentsvalg. Hvad betyder valget for forholdet til EU – og EU for valget?

Torsdag den 5. april 2018, kl. 17.00-18.30, København

Læs mere her...

 

Konference og boglancering på Christiansborg: Kan EU skabe fred i verden?

Hvordan træffer EU udenrigspolitiske beslutninger? Hvad går det nye forsvarssamarbejde ud på? Hvor kan og vil Danmark være med? Hvad går EU's ikke-militære udenrigspolitik ud på, og kan man skabe fred med kun fredelige midler?

Mandag den 7. maj 2018, kl. 13.00-17.00, København

Læs mere her...

 

Debatmøde om forsvarsunionen: Kan EU skabe fred i verden?

Hvad går den nye militære union ud på? Hvad med EU's ikke-militære udenrigspolitik? Hvor kan og bør Danmark være med? Kan man skabe fred med kun fredelige midler? Debatmøde og bogpræsentation i Aarhus.

Onsdag den 16. maj 2018, kl. 17.00-18.30, Aarhus

Læs mere her...

 .
 

EP’s forskningsenhed: Dybdegående viden om europæiske politiske spørgsmål

Har du brug for mere tilbundsgående viden omkring de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.

Bliv klogere her...

 
 .

Redaktionen afsluttet fredag 09/03/2018 kl. 15.00

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck og Louise Mortensen

Pressekontakt: Jacob Lolck 33 41 40 44 / 25 48 87 11

 .