skip to content

 
 
 

LUX-FILMPRIS - Europæiske filmdage gratis i Cinemateket

19-12-2017

Lige efter nytår og som indledning til det europæiske år for kulturarv er det blevet tid til, at Europa-Parlamentet i samarbejde med Cinemateket afholder europæiske filmdage for at fejre LUX-filmprisen. Filmprisen har til formål at støtte den kulturelle mangfoldighed og europæiske værdier i europæisk film og fremme debatten om europæisk integration.

 

Europa-Parlamentet udvælger hvert år tre europæiske film, der behandler sociale spørgsmål og fokuserer på integration i Europa.

Vinderen i 2017 blev Sameblod af Amanda Kernell, mens de to andre finalister var Western af Valeska Grisebach og 120 slag i minuttet af Robin Campillo. Du kan nu få to af filmene at se i Cinemateket. Den 10. januar kl. 19 vises Sameblod og den 11. januar kl. 19:15 vises Western. Begge film vil blive introduceret samt efterfulgt af en lille reception.

Som noget helt særligt vil det være Sameblods instruktør Amanda Kernell, der introducerer filmen. Western vil blive introduceret af den tyske ambassade.

Billetterne er ganske gratis, men skal afhentes senest dagen før, så vi sikrer, at ingen går glip af denne enestående mulighed.

Desuden er der også visninger i dagtimerne for ungdomsuddannelser af Sameblod, henholdsvis den 9. januar kl. 14 og den 11. januar kl. 12. Interesserede lærere kan kontakte Kaja Bøje Listoft, Cinemateket, for billetter og undervisningsmateriale.

Bestil billetter til Sameblod her...
Bestil billetter til Western her...

Sameblod af Amanda Kernell - Sverige, Norge, Danmark

En ældre kvinde rejser til sin hjemstavn i det nordlige Sverige for at deltage i sin søsters begravelse. Som ganske ung forlader hun sit lokalsamfund og familie, som hun ikke har haft kontakt med i årevis. Da hun er fremme, kommer minderne væltende tilbage om tiden som ung samer-pige fra Lap-land. Hun bliver dagligt udsat for krænkelser og racistiske holdninger af velmenende svenskere, fordi hun tilhører en national minoritet. Hun begynder at distancere sig fra sit eget samfund og drømmer om et andet liv. En dag brænder hun sin nationaldragt og kapper dermed forbindelsen til sin familie og samfund og ender med at skifte identitet for at undgå at blive diskrimineret. Efter alle disse år forekommer hendes fornægtelse af sine egne rødder hende som en løgn over for sig selv.

 .

Western af Valeska Grisebach - Tyskland, Bulgarien, Østrig

Filmen handler om hovedpersonen Meinhard og sine tyske kolleger, som sendes til Bulgarien et tørt og bjergrigt sted for at installere en hydraulisk turbine. De slår lejr op i nærheden af en landsby og planter det nationale flag for at markere deres tilstedeværelse til stor irritation for landsbyboerne. Det er starten på en vanskelig tid mellem de to grupper, hvor ingen taler den andens sprog. Deres forskellige værdier, kodekser og opførsel fører til misforståelser, konflikter og fjendtligheder. Som dagene går tager Meinhard det første skridt mod landsbyboerne ved at give udtryk for åbenhed og gode hensigter. Det lykkes ham at vinde deres empati og integrere sig i landsbyen. Som følge heraf bevæger han sig længere og længere væk fra sine kolleger, der lukker sig sammen - overbeviste om deres egen overlegenhed og uden empati for andre.