skip to content

Vores politik om cookies på Europa-Parlamentets Kontoret i Danmarks hjemmeside.

Vi bruger cookies for at give brugerne af vores hjemmeside den bedst mulige oplevelse. Vi bruger dem ikke med henblik på at indsamle personlige oplysninger, men udelukkede med statistisk formål i forhold til Google Analytics.

Fortsæt
 
 
 
27-10-2016

Nadia Murad Basee og Lamiya Aji Bashar modtager Sakharovprisen 2016

Nadia Murad Basee og Lamiya Aji Bashar er dette års vindere af Europa-Parlamentets Sakharovpris for tankefrihed. Nadia Murad Basee og Lamiya Aji Bashar er begge overlevere af Islamisk Stats sexslaveri og er i dag talspersoner for Yaidi-mindretallet i Irak. Prisoverrækkelsen finder sted i Strasbourg den 13. december.

De to kvindelige yazidi-forkæmpere, Nadia Murad Basee og Lamiya Bashar, blev udnævnt som vindere af dette års Sakharovpris for tankefrihed af Europa-Parlamentets formandskonference den 27. oktober. 

Ved at give prisen til Nadia Murad Basee og Lamiya Aji Bashar ”demonstrerer vi, at deres kamp ikke har været forgæves, og at vi er klar til at hjælpe dem i deres kamp mod Islamisk Stats hårdhed og brutalitet, som så mange mennesker er udsat for," sagde Martin Schulz, da han offentliggjorde vinderen i Strasbourg.

 

 

Nadia Murad Basee og Lamiya Bashar er begge fra Kosho – en af de byer ved Sinjar i Irak, der blev angrebet af Islamisk Stat i sommeren 2014. De er blandt de tusindvis af kvinder fra det religiøse mindretal yazidierne, der blev bortført og tvunget til sexslaveri af Islamisk Stat. Efter at være undsluppet deres fangenskab arbejder Nadia Murad Basee og Lamiya Bashar i dag som menneskerettighedsaktivister, som fortalere for yazidiernes rettigheder og i særdeleshed for de kvinder, der har været ofre for Islamisk Stats sexslaveri. Nadia Murad Basee arbejder desuden på at få anerkendt overgrebet på yazidierne som folkemord. 

Om Sakharovprisen

Sakharovprisen er Europa-Parlamentets hyldest til menneskerettighedsinitiativer, og den uddeles til personer eller organisationer, der har gjort en ekstraordinær indsats for menneskerettigheder. Prisen, der er opkaldt efter Andrej Sakharov, blev første gang uddelt i 1988 til Nelson Mandela og Anatolij Martjenko.

Læs mere her...
Se de tidligere modtagere af prisen her...