skip to content

Vores politik om cookies på Europa-Parlamentets Kontor i Danmarks hjemmeside.

Vi bruger cookies for at give brugerne af vores hjemmeside den bedst mulige oplevelse. Vi bruger dem ikke med henblik på at indsamle personlige oplysninger, men udelukkede med statistisk formål i forhold til Google Analytics.

Fortsæt
 
 
 

Nyheder

Vi offentliggør løbende nyheder om nogle af de mange aktuelle emner fra Europa-Parlamentets politiske arbejde. Det kan være alt fra pressemeddelelser til baggrundsinformation, så uanset om du er interesseret i et overblik over de seneste udviklinger eller ønsker at gå i dybden med specifikke emner, er dette et godt sted at starte.

EP-Info nr. 34...

24-11-2017

Glyfosatsmolekylets struktur
I ugens udgave af EP-info byder vi på nyt fra Europa-Parlamentets udvalgsmøder i Bruxelles. Blandt andet afholdt Parlamentet en offentlig høring med initiativtagerne til et europæisk borgerinitiativ, som kræver et forbud mod glyfosat. MEP’erne diskuterede også partnerskabet mellem EU og Afrika på en konference i Bruxelles, og så stemte de for nye regler om klagemidler for defekte onlineprodukter. Og så er tilmeldingen til Den Europæiske Karlspris for Unge 2018 netop åbnet. God læsning!    
Afrikanske kvinder
Kronik af Europa-Parlamentets formand Antonio Tajani som optakt til topmødet mellem Den Afrikanske Union og EU i Abidjan den 29.-30. november.
Yllka og Lea i Parlamentets pressekonferencesal
Vores to trainees Yllka og Lea var taget til Strasbourg for at følge med egne øjne, hvordan en samling ser ud på tætteste hold. Her havde de fornøjelsen af at møde de danske MEP’ere samt følge diverse politiske debatter - og ikke mindst dette års LUX-vindere.
Seneste nyt om brexit
Aftalen om Storbritanniens udmeldelse af EU er en toårig forhandlingsproces, hvor betingelserne for Storbritanniens exit og det fremtidige samarbejde mellem dem og EU skal aftales. På denne side opdaterer vi løbende om Europa-Parlamentets rolle i forhandlingerne.

LUX-FILMPRIS 2017

02-11-2017

LUX-statuette.
Det er den tid på året, hvor Europa-Parlamentets årlige LUX-filmdage og LUX-filmpris 2017 løber af stablen. Filmprisen har til formål at støtte den kulturelle mangfoldighed og europæiske værdier i europæisk film og fremme debatten om europæisk integration. Den 9. november kan du se filmen Western i Odense og København.
MEP'ere på cykeltur med ældre
Selvom man er kommet op i årene, så har man stadig holdninger — og ikke mindst erfaringer, der skal gives videre. Derfor inviterede seks danske europaparlamentarikere en flok ældre mennesker med på tur. Det blev til en samtale om erfaringer fra et langt liv og tanker om Europa.
havvindmøller
Forberedelserne til EU-Afrika-topmødet i slutningen af november er i fuld gang. Den 22. november inviterer Europa-Parlamentet til konference, hvor vi diskuterer unge og køn i Afrika.
venezuelanske flag
Den demokratiske opposition i Venezuela med den nationale forsamling og de politiske fanger er blevet tildelt Europa-Parlamentets Sakharovpris for tankefrihed 2017.
Andelen af danskere, der føler, at deres stemme tæller i EU, er steget markant til 80%, viser Europa-Parlamentets nye Eurobarometer-undersøgelse. Samtidig vurderer et stort flertal af både danskerne og EU-borgerne EU-medlemskabet positivt. Blandt danskerne mener hele 81% således, at EU-medlemskabet har været en fordel for Danmark. På EU-plan ligger tallet på 64%.
Tirsdag den 10. oktober offentliggjorde Europa-Parlamentet årets tre finalister til Sakharovprisen for tankefrihed. De udvalgte finalister til den fornemme pris er: den guatemalanske menneskerettighedsforkæmper Aura Lolita Chavez Ixcaquic, den venezuelanske demokratiske opposition både i den nationale forsamling (Julio Borges) og de politiske fanger, samt den svensk-eritreiske journalist og forfatter, Dawit Isaak.
havvindmøller
Arbejdet med den nye EU-lovpakke om ren energi er i fuld gang. Den 7. november inviterer Europa-Parlamentet til konference, hvor du kan blive opdateret på, hvordan arbejdet med lovpakken skrider frem. Blandt talerne er Bendt Bendtsen og Morten Helveg Petersen. Deltagende journalister og medier har mulighed for søge om tilskud til rejse- og opholdsudgifter.
EU-ombudsmanden på besøg på Dokk1 i Aarhus.
Den 25. og 26. september 2017 besøgte Emily O'Reilly, Den Europæiske Ombudsmand, Aarhus og København.
Tidligere trainees
Brænder du for at få praktisk EU-erfaring? Kickstart din karriere som trainee hos Europa-Parlamentet, og få fem forrygende måneder i København, Bruxelles - eller et andet sted i Europa. Traineeperioden løber fra den 1. marts 2018 til den 31. juli 2018.
Jean-Claude Juncker under den årlige State of the Union debat i Europa-Parlamentet i 2017
Under den årlige State of the Union debat i Europa-Parlamentet fremlagde Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, en ambitiøs vision for et stærkt og forenet Europa.
Juncker holder SOTEU-tale for MEP'erne
Europa-Parlamentet blænder op for efterårssæsonen med et brag! Onsdag den 13. september debatterer kommissionsformand Jean-Claude Juncker nemlig Unionens tilstand med MEP'erne. Følg med live fra kl. 9.00, når Juncker og MEP'erne udlægger deres holdning til, hvilken vej EU bør gå.
Europa-Kommissionens repræsentation søger en kvalificeret og erfaren tjenesteudbyder, der kan levere objektive informationstjenesteydelser og bistand til besøgende samt kommunikationsaktiviteter i Europa-Huset for Europa-Kommissionens repræsentation og Europa-Parlamentets kontor i Danmark. Ansøgningsfristen er 4. oktober 2017.
EP’s Generaldirektorat for Kommunikation har åbnet for ansøgninger om tilskud til events for perioden december 2017 - juni 2018.
De tre nominerede til LUX-filmprisen 2017
Den svensk-dansk-norske koproduktion 'Sameblod' er blandt finalisterne ved LUX-Prisen 2017. Det står klart, efter at juryen i dag skar de 10 nominerede ned til tre finalister, som skal konkurrere om dette års filmpris til efteråret. De to andre finalister er franske 'BPM' ('Beats Per Minute') og tysk-bulgarsk-østrigske 'Western'.
LUX-prisen statuette
De 10 nominerede til LUX-Prisen anno 2017 er netop blevet offentliggjort. Danmark har gode muligheder for at løbe af sted med hæder, når Europa-Parlamentets filmpris bliver uddelt den 15. november i Strasbourg. To af de nominerede film, Heartstone og Sámi Blood, har nemlig begge endda flere danske islæt.
Gæster på Folkemødet
Hvert år i juni mere end tredobles Bornholms indbyggertal over en forlænget weekend. Det sker, når politikere, lobbyister, journalister og ganske almindelige borgere mødes til Folkemødet i Allinge på solskinsøens nordvestligste hjørne. Godt 100.000 var med i år - og det var vi selvfølgelig også.
Tegning af Erik Petri til illustration af brexitdebatten
Bornholm var i fokus fredag på Folkemødet, hvor Europa-Parlamentet havde inviteret til debat på Grønbechs Hotel om konsekvenserne af brexit. I panelet var blandt andre Bornholms A/S' direktør Christian Sieverts og den bornholmske MEP Jeppe Kofod (S).
Ifølge den fælles statut for Europa-Parlamentets medlemmer, der har været gældende siden juli 2009, modtager parlamentsmedlemmerne alle det samme vederlag, uanset hvilket land de er valgt i.
Jeppe Kofod på Folkemødet
Bliver britisk jord giftig efter brexit? Og hvad betydning får brexit for det bornholmske erhvervsliv? De spørgsmål skal Jeppe Kofod (S) og Christian Sieverts, direktør for Bornholms A/S, svare på, når de på fredag deltager i en debat hos Europa-Parlamentet på Folkemødet. I debatten medvirker også Morten Messerschmidt (DF), Morten Helveg Petersen (R) og Christiane Miβlbeck-Winberg (europapolitisk chef i Dansk Arbejdsgiverforening).
Flygtninge der kommer ind på strand til andre flygtninge
Den 21. juni er Europa-Parlamentet vært for en højniveaukonference om et af tidens helt store emner på den europæiske dagsorden - håndteringen af flygtninge- og migrantkrisen. Blandt talerne er parlamentsformand Antonio Tajani, kommissionsformand Jean-Claude Juncker og EU's udenrigschef Federica Mogherini. Journalister kan søge om et stipendium til dækning af rejseudgifter.
Collage af billeder fra Europæisk Ungdom Nordjyllands Re-discover Europe projekt
Den 23. maj blev vinderne af dette års Karlspris for Unge udråbt ved en prisceremoni i Aachen. Førstepladsen gik til et polsk projekt om Erasmus-programmet, mens Europæisk Ungdom Nordjylland fik en flot andenplads med projektet Re-Discover Europe. Tredjepladsen gik til Are we Europe fra Holland.   
Logo for Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017.
En delegation fra Europa-Parlamentets kultur- og uddannelsesudvalg besøger i denne uge Aarhus, hvor de fra mandag den 22. maj til onsdag den 24. maj vil besigtige en lang række projekter under kulturhovedstaden, både i og uden for Aarhus. Under besøget skal MEP’erne også mødes med ledelsesteamet for Aarhus 2017, de studerende på Aarhus Universitet og stadsarkivaren på kulturhuset Dokk1. Besøget afsluttes med en pressekonference på Dokk1 den 24. maj kl. 11.00-12.00.
Kvinde med computer. Tekst til billedet: Geoblokering. Adgang til en hjemmeside nægtet på grund af internetbrugerens geografiske placering. Udelukker brugeren fra at se indhold eller købe varer/services fra et andet land, fordi landet ikke betjener købers land. 52%
Er du også blevet forhindret i at købe et produkt eller benytte en onlinetjeneste, fordi du befinder dig i et andet land, end der hvor du købte tjenesten? Det kaldes geoblokering, og det skal laves om, hvis det står til MEP’erne. I denne uge vedtog MEP’erne at afskaffe restriktioner ved adgang til on-demand-platforme i hele EU.
Social media cup cakes.
På årets Folkemøde på Bornholm udfordrer medlemmer af Europa-Parlamentet både kommunal- regionspolitikere og Folketingsmedlemmer til en dyst. For hvem er egentlig klogest, hurtigst, kvikkest og sjovest på sociale medier?
Asyllejr i Grækenland
Er du journalist og nysgerrig på, hvordan udformningen af EU’s fremtidige asylpolitik kommer til at se ud? Så er Europa-Parlamentets presseseminar den 6.-7. juni om den europæiske asylreform noget for dig. Læs her, hvordan du ansøger om at komme med til seminaret, hvor du får mulighed for at blive opdateret på sidste nyt fra forhandlingerne og gå i dialog med danske og udenlandske MEP'ere om udformningen af det kommende europæiske asylsystem.

Europadagen 2017

09-05-2017

EU flag.
Den 9. maj er en stor dag i EU's historie og en dag, hvor Europa fejrer samhørighed og fred. Dagen markeres på forskellig vis over hele landet, og i lighed med tidligere år vil busserne i Movia-området f.eks. være udsmykket med både EU-flag og Dannebrog. Som en særlig service har vi samlet et overblik over forskellige arrangementer, der bliver holdt rundt om i landet den 9. maj 2017.
Ny kommunikationskonsulent Sammy Lauritsen
Europa-Parlamentet har pr. 1. maj ansat Sammy Lauritsen som ny kommunikationskonsulent ved Informationskontoret i Danmark.
Eurobarometer danskere synes EU-medlemskab er en god ting
Andelen af danskere, der vurderer Danmarks EU-medlemskab positivt, er på under et år steget med ni procentpoint til 71 %, viser ny Eurobarometer-undersøgelse af europæernes holdninger til EU. Samtidig foretrækker et markant flertal af både danskerne og europæerne, at EU-landene finder fælles europæiske svar frem for nationale løsninger på de globale udfordringer.
Social balance illustreret af menneskemængde (22/12/2016).
MEP’erne tog generelt godt imod Europa-Kommissionens forslag til udformningen af søjlen for sociale rettigheder, da den blev præsenteret på mini-plenaren den 26. - 27. april 2017. MEP’erne finder det dog nødvendigt, at der kommer større fokus på bekæmpelse af fattigdom og ungdomsarbejdsløshed.
Bil fra Europol
Med et stort flertal vedtog Europa-Parlamentet torsdag den 27. april en betænkning, hvor de anbefaler, at Danmark og Europol indgår et strategisk samarbejde. Nu mangler kun den sidste finjustering og godkendelse af aftalen i Ministerrådet. Den nye aftale, som blandt andet sikrer Danmark indirekte adgang til at søge i Europols databaser, skal træde i kraft allerede 1. maj, hvor Danmark officielt udtræder af Europol-samarbejdet.
Slut med roamingtakster
15. juni 2017 bliver skelsættende for det europæiske telemarked. Her bliver det nemlig forbudt at opkræve roaming-afgifter for forbrugere, der bruger deres telefoner i andre EU-lande. Det betyder, at prisen for at bruge din telefon, vil være den samme i resten af EU, som den er i Danmark.
De tre trainees og udenrigsminister Anders Samuelsen.
Én gang om måneden, hele året rundt mødes de i Strasbourg til plenarsamling; de 751 MEP’er med alle deres assistenter, journalister med deres kameraer og blokke - og en masse andre. Alle er de til stede med hvert deres formål; nogle skal have visioner, andre de gode spørgsmål, og så er der dem, der er til for at servicere dem alle. Vores tre trainees, Christina, Karina og Peter, var taget med for at opleve med egne øjne og ører, hvordan en plenaruge i Strasbourg egentlig forløber.
EU og ukrainsk flag
Europa-Parlamentet stemte torsdag den 6. april om et forslag, der vil gøre det muligt for ukraineske statsborgere med biometrisk pas at rejse til EU uden visum. Visum-frie rejser til EU for ukrainske statsborgere er Europa-Parlamentets seneste udtryk for solidaritet over for Ukraine.     
Minearbejdere i konfliktområde.
En ny lov, der har til formål at stoppe finansieringen af bevæbnede grupper og krænkelsen af menneskerettigheder gennem handel af mineraler fra konflikt- og højrisikoområder, skal torsdag den 16. marts til afstemning i Europa-Parlamentet. Lovgivningen skal sikre, at mineralimportører udviser socialt ansvar.
Fem affaldsspande
I 2030 skal 70% af EU’s kommunale affald genanvendes, mens affald, der deponeres på lossepladser, skal begrænses til 5%. Sådan lyder Europa-Parlamentets miljøudvalgs forslag til skærpede krav til Kommissionens affaldspakke, som det samlede Europa-Parlament skal stemme om til plenarsamlingen den 13.-16. marts. MEP’erne i miljøudvalget vil desuden reducere madspild og havaffald med 50%.
Over 150 unge fra hele Danmark brugte weekenden den 4. - 5. marts på at opleve, hvordan EU-forhandlinger foregår på topniveau. Ungdommens EU-topmøde er en årlig begivenhed, der skal klæde de unge bedre på til at forstå og debattere EU.
Justin Trudeau og Antonio Tajani
CETA-aftalen - frihandelsaftalen mellem EU og Canada - har været længe undervejs. På plenarsamlingen i Strasbourg den 15. februar gav Europa-Parlamentet sin endelige opbakning til aftalen. Torsdag den 16. februar besøgte Canadas premierminister Justin Trudeau Strasbourg, hvor han holdt tale for de forsamlede MEP'ere.
Fire kvinder i Europa-Parlamentet
I anledning af kvindedagen inviterer Europa-Parlamentet til presseseminar i Bruxelles den 7.-9. marts under overskriften ”Women’s Economic Empowerment. Let’s Act Together”. Læs mere om seminaret her og se, hvordan du kan søge om at komme med.
Journalister i plenarsalen i Europa-Parlamentet
Europa-Parlamentet har åbnet for ansøgninger om at blive mediepartner. Ansøgningsrunden er åben for tv-, radio- og onlinemedier, der ønsker at gennemføre kommunikationsprojekter med fokus på Europa-Parlamentet.
Elektrisk lys over Europa
De to danske MEP’ere Bendt Bendtsen (EPP) og Morten Helveg Petersen (ALDE) er med helt i front, når Europa-Parlamentet behandler Europa-Kommissionens nye pakke med tiltag inden for EU’s energiunion.
Illustration med de danske medlemmer af Europa-Parlamentet
Europa-Parlamentets udvalgsposter er den 19. januar blevet fordelt på ny. En håndfuld danske MEP’ere har i den forbindelse fået tildelt nye udvalgsposter.
Antonio Tajani er ny formand for Europa-Parlamentet
Tirsdag den 17. januar valgte MEP’erne ny formand for Europa-Parlamentet. Efter fire afstemningsrunder faldt valget på italienske Antonio Tajani fra Det Europæiske Folkepartis Gruppe. Han vandt den endelig afstemning med 351 stemmer mod Gianni Pittellas (S&D) 282 stemmer. Antonio Tajani afløser dermed socialdemokratiske Martin Schulz, der har siddet på posten de seneste fem år.  
Stemmeafgivelse ved valg
Tirsdag den 17. januar skal MEP’erne vælge ny formand for Europa-Parlamentet. Læs her om regler og procedurer for valg af ny EP-formand og de øvrige poster i Europa-Parlamentet.
Mandag den 9. januar var flere morgenfriske deltagere mødt op i Europa-Huset for at deltage i en workshop om EU’s udfordringer – deraf titlen ”EU i modvind”. De tre MEP’ere - Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU), Morten Løkkegaard (Venstre) og Christel Schaldemose (Socialdemokratiet) havde fået til opgave at lytte til deltagernes forslag til vigtige temaer, som MEP’erne bør sætte fokus på i 2017.
EP har pr. 16. juli ansat Jacob Lolck som ny presseattaché ved Informationskontoret i Danmark.