skip to content

 
 
 

Set & Sket 2017

Årsrapport 2017

31-01-2018

Europa-Parlamentet i Danmarks årsrapport 2017
Nysgerrig på, hvad vi laver? Vi har samlet et overblik over de aktiviteter, Europa-Parlamentets kontor i Danmark afviklede i 2017. Vi har forsøgt at få det meste med, og håber I vil finde inspiration til jeres egne aktiviteter frem mod valget til Europa-Parlamentet i 2019.
Den 13. december stod i menneskerettighedernes tegn. Europa-Parlamentets Sakharovpris for tankefrihed blev i går overrakt til Venezuelas demokratiske opposition og de politiske fanger i landet. Herhjemme markerede vi dagen med besøg af to tegnere, som tegnede menneskerettigheder, kamp og karikatur.
Banner for Euroscola
EUROSCOLA er en unik mulighed for, at skoleelever i alderen 16-18 år kan prøve at være medlem af Europa-Parlamentet for en dag. Formålet med programmet er at styrke de unges viden om EU og Europa-Parlamentet, idet de deltagende skoleklasser helt konkret bliver tilbudt en lærerig oplevelse i plenarsalen i Strasbourg - langt fra de traditionelle klasseværelser, så eleverne på egen krop kan erfare, hvordan der forhandles i en international sammenhæng. Der er nu åbent for ansøgning til efteråret 2017.
Gymansieelever under Road Trip
I uge 44 tager Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen rundt i Danmark på en uges Road Trip som arrangeres sammen med Europabevægelsen. Det er et tiltag, hvor vi tager ud til gymnasier og handelsskoler rundt omkring i landet for at sætte fokus på EU gennem intensive en-dags seminarer - med et skævt pift. Årets Road Trip finder sted i uge 44, hvor vi besøgte uddannelsesinstitutioner i Skærbæk, Risskov, Næstved, Baunehøj og Frederiksberg.
Fredag den 29. september havde Europa-Parlamentet i Danmark kreativt besøg. Sammen med foreningen af danske bladtegnere havde vi inviteret til EU-masterclass med to satiretegnere fra det store udland - den tyske satiretegner Leo Riegel og finske Ville Ranta. Standupkomikeren Mette Frobenius, tegneren Erik Petri og kontorchef Anne Mette Vestergaard supplerede med oplæg, inden de 20 danske tegnere koncentreret satte sig til at give deres bud på, hvordan man forener EU med satire. Resultatet var imponerende skarpt og morsomt.
Den europæiske Ombudsmand, Emily O'Reilly, kommer til København den 26. september 2017, og du har mulighed for at høre hende tale på Københavns Universitet. Ombudsmanden vil tale om de udfordringer hendes institution står overfor og hvordan hun ser sin rolle som vagthund i EU-systemet og frontkæmper for transparens.
Bliv bedre til at få øje på gode og spændende historier til kommunalvalgkampen, når vi den 25. september inviterer til presseseminar på Journalisthøjskolen i Aarhus. I selskab med danske medlemmer af Europa-Parlamentet, EU's ombudsmand Emily O'Reilly, forskningschef Roger Buch og international korrespondent Svenning Dalgaard ser vi på nogle af de gode lokale og europæiske historier, som du kan bruge direkte i din dækning af kommunalvalget.
Ungdommens Folkemøde 2017
Ungdommens Folkemøde finder sted den 7. - 8. september 2017 i Søndermarken, og hos #EUiModvind sætter vi fuld fart på EU-debatten. Vi tager dialogen med Margrethe Vestager, dykker ned i grænseoverskridende dilemmaer, kårer de skarpeste tunger ved EU Fight Night, udforsker verdensmålene og quizzer med Morten Messerschmidt, Christel Schaldemose, Morten Helveg og Rina Ronja Kari.
Da jeg åbner mine øjne
I samarbejde med Cinemateket arrangerer vi visninger af en af finalisterne til LUX-prisen 2016 "Da jeg åbner mine øjne" i 7 biografer i løbet af september, oktober og november. 
Morten Messerschmidt, Margrete Auken og Jeppe Kofod under State of the Union debatten
Mandag den 28. august kl. 08.30-10.00 retter vi fokus mod EU’s fremtid, når Morten Messerschmidt, Jeppe Kofod, Margrete Auken og Bendt Bendtsen alle holder deres State of the European Union tale i Europa-Huset.
Jeppe Kofod, Morten Løkkegaard og Anders Vistisen på Folkemødet
Der er masser af mulighed for at blive endnu klogere på EU-spørgsmål, når det går løs på Folkemødet den 15. - 18. juni 2017. Med en god blanding af saftige debatter om brexit og madspild, og skæve indslag med snemaskine og en dyst i brugen af sociale medier, ser vi frem til fire fornøjelige dage i Allinge.
unge.
Den Europæiske Karlspris for Unge, der også er kendt som Charlemagne Ungdomsprisen, tildeles hvert år unge mennesker, der har været med til at gennemføre projekter med det formål at fremme forståelsen mellem mennesker fra forskellige europæiske lande. I år blev prisen uddelt for tiende gang, og det danske projekt Re-Discover Europe fik en flot andenplads.

Europadagen 2017

09-05-2017

EU flag.
Den 9. maj er en stor dag i EU's historie og en dag, hvor Europa fejrer samhørighed og fred. Dagen markeres på forskellig vis over hele landet, og i lighed med tidligere år vil busserne i Movia-området f.eks. være udsmykket med både EU-flag og Dannebrog. Som en særlig service har vi samlet et overblik over forskellige arrangementer, der bliver holdt rundt om i landet den 9. maj 2017.
Benjamin Rud Elberth interviewer de danske MEP'er, Margrethe Vestager og Anders Samuelsen under april-samlingen i Strasbourg.
Artikel 50 er aktiveret og Brexit-forhandlingerne er skudt igang - men hvorden er det nu egentlig med den meget omtalte Artikel 50? Og hvad kommer Brexit til at betyde for Danmark? Vi var sammen med Benjamin Rud Elberth i Strasbourg for at belyse emnet under plenarsamlingen. 
EU-landenes flag foran Europa-Parlamentet
Rom-traktaten fylder 60 i år. Det fejrer vi med en eftermiddagsdebat i Europa-Huset den 24. marts, hvor vi stiller MEP’ere, politikere og meningsdannere spørgsmålet: Europa, hvad nu? Debatten er arrangeret af Europa-Parlamentet i Danmark og Magasinet Europa.
Deltagerne ved Ungdommens EU-topmøde 2016 i Landstingssalen
Kunne du tænke dig at blive dus med EU-politikken, se Christiansborg indefra og finde kreative løsninger på nogle af tidens største politiske udfordringer? Den 4. og 5. marts 2017 inviterer Europa-Parlamentet i Danmark og FIC Ungdom traditionen tro til Ungdommens EU-topmøde på Christiansborg.
Social media cup cakes
Kommunikation skal løse et problem. Det kan I være med til, når Europa-Parlamentet i Danmark og de danske medlemmer af Europa-Parlamentet indbyder til workshop. Vi leverer den kommunikative problemstilling, og guidet af MEP'erne og fire digitale toprådgivere får I lov til at lade EU være jeres legeplads for en morgen.
LUX 2016 banner
I samarbejde med Creative Europe og Cinemateket inviterer vi til Europæiske Filmdage 2017 i anledning af Europa-Parlamentets årlige filmpris – LUX-prisen. Cinemateket i København viser to gratis forestillinger med to af de tre nominerede film til LUX-prisen 2016:"Idet jeg åbner mine øjne" (À Peine J’ouvre les Yeux) og "Mit liv som squash" (Ma vie de Courgette). Filmene vises den 11. og 12. januar.
Wordcloud med oplistning af aktuelle emner for 2017
”EU i modvind” er temaet for Europa-Parlamentet i Danmark i 2017, og vi har som mål at bevise, at EU debatten er smuk - eller i hvert fald lødig, lyttende og gerne legende - i modvind. Vi lagde ud med en nytårsworkshop den 9. januar kl. 8.30 – 10.30, hvor alle var inviteret til at indkredse hvilke nøgleemner, I ville anbefale MEP’erne at sætte spot på i 2017. 
Banner for Euroscola
EUROSCOLA er en unik mulighed for, at skoleelever i alderen 16-18 år kan prøve at være europaparlamentariker for en dag. Formålet med programmet er at styrke de unges viden om EU og Europa-Parlamentet, idet de deltagende skoleklasser helt konkret bliver tilbudt en lærerig oplevelse i plenarsalen i Strasbourg - langt fra de traditionelle klasseværelser. Klasserne bliver udvalgt fra EU's medlemslande, så eleverne på egen krop får erfaret, hvordan der forhandles i en international sammenhæng.