RECOMANDARE referitoare la proiectul de decizie a Consiliului privind aprobarea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile referitor la aspecte specifice materialului feroviar rulant, adoptat la Luxemburg la 23 februarie 2007

14.11.2014 - (15113/2013 – C8-0004/2014 – 2013/0184(NLE)) - ***

Comisia pentru afaceri juridice
Raportoare: Heidi Hautala

Procedură : 2013/0184(NLE)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A8-0030/2014
Texte depuse :
A8-0030/2014
Dezbateri :
Texte adoptate :

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la proiectul de decizie a Consiliului privind aprobarea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile referitor la aspecte specifice materialului feroviar rulant, adoptat la Luxemburg la 23 februarie 2007

(15113/2013 – C8-0004/2014 – 2013/0184(NLE))

(Procedura de aprobare)

Parlamentul European,

–       având în vedere proiectul de decizie a Consiliului (15113/2013),

–       având în vedere Protocolul la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile referitor la aspecte specifice materialului feroviar rulant, adoptat la Luxemburg la 23 februarie 2007,

–       având în vedere cererea de aprobare prezentată de Consiliu în conformitate cu articolul 81 alineatul (2) și articolul 218 alineatul (6) al doilea paragraf litera (a) punctul (v) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (C8-0004/2014),

–       având în vedere articolul 99 alineatul (1) primul și al treilea paragraf, articolul 99 alineatul (2) și articolul 108 alineatul (7) din Regulamentul său de procedură,

–       având în vedere recomandarea Comisiei pentru afaceri juridice (A8-0030/2014),

1.      aprobă încheierea protocolului;

2.      încredințează Președintelui sarcina de a transmite poziția Parlamentului Consiliului și Comisiei, precum și guvernelor și parlamentelor statelor membre.

JUSTIFICARE SUCCINTĂ

La 12 iunie 2013, Comisia a publicat o propunere de decizie a Consiliului privind aprobarea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului de la Luxemburg la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile referitor la aspecte specifice materialului feroviar rulant, adoptat la Luxemburg la 23 februarie 2007 (denumit în continuare „Protocolul feroviar”). Uniunea Europeană a decis semnarea Protocolului feroviar prin Decizia Consiliului din 30 noiembrie 2009, semnarea efectivă a acestuia având loc la 10 decembrie 2009.

La 20 noiembrie 2013, Consiliul a adoptat o decizie privind aprobarea, în numele Uniunii Europene, a protocolului și la 14 aprilie 2014 a solicitat aprobarea Parlamentului European. Articolul XXII din protocol prevede că organizațiile regionale de integrare economică constituite de state suverane și care au competență în ceea ce privește anumite aspecte reglementate de respectivul protocol îl pot semna, accepta, aproba sau adera la acesta sub rezerva prezentării declarației menționate la articolul XXII alineatul (2). În consecință, Consiliul face declarația respectivă în numele Uniunii Europene.

Regatul Unit a notificat președintelui Consiliului că dorește să participe la adoptarea și la aplicarea acestei decizii, în conformitate cu articolul 3 din Protocolul nr. 21 privind poziția Regatului Unit și a Irlandei cu privire la spațiul de libertate, securitate și justiție, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Regatul Danemarcei nu va fi însă parte la protocol.

Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile (denumită în continuare „convenția”), la care se referă prezentul protocol, a fost adoptată în cadrul conferinței diplomatice care s-a desfășurat la Cape Town în 2001. Uniunea Europeană a aprobat aderarea la convenție și la un Protocol privind aspecte specifice referitoare la echipamentele aeronavelor, adoptat în același timp cu convenția, prin Decizia Consiliului din 6 aprilie 2009, și a depus instrumentul de aderare la 28 aprilie 2009.

Convenția se aplică atunci când debitorul își are sediul într-un stat contractant și consolidează drepturile creditorilor în cazul în care debitorul nu își respectă obligațiile, prin instituirea unui sistem internațional care le permite creditorilor să își înregistreze garanțiile în diferitele categorii de active reprezentând echipamente mobile și să beneficieze de normele privind prioritatea și forța executorie a garanțiilor astfel înregistrate. Protocolul feroviar creează un registru de garanții internaționale în material feroviar rulant și vine în completarea sistemului european pentru numerele de identificare ale vehiculelor adoptat în temeiul Directivei privind interoperabilitatea sistemului feroviar. Acesta permite înregistrarea și căutarea pe internet, 24 de ore din 24.

Potrivit propunerii, obiectivul Protocolului feroviar este de a facilita finanțarea materialului feroviar rulant cu valoare mare prin crearea unei garanții internaționale solide pentru creditori, indiferent dacă este vorba de vânzători pe credit sau de instituții care asigură credite pentru acest tip de vânzare. Comisia subliniază că acest lucru ar trebui nu doar să încurajeze investițiile de capital în sectorul feroviar, ci și să aducă beneficii pentru crearea unei veritabile piețe de închiriere a echipamentelor feroviare mobile în Europa.

Propunerea este deci strâns legată de cel de-al 4-lea pachet feroviar, care urmărește, printre altele, să încurajeze inovarea și investițiile în sectorul feroviar european. După cum se evidențiază în propunere, Protocolul feroviar este, de asemenea, în concordanță cu obiectivul de a sprijini trecerea la mijloace de transport mai ecologice și mai sustenabile, cum ar fi transportul feroviar, obiectiv subliniat, de exemplu, în Cartea albă privind transporturile din 2011.

Convenția și protocolul țin parțial de competența exclusivă a Uniunii Europene, iar în Protocolul feroviar se prevede că organizațiile regionale de integrare economică, cum ar fi UE, trebuie să prezinte o declarație generală în care să indice aspectele ce intră în competența lor, lucru pe care UE l-a făcut în momentul semnării. În propunere se menționează că punctul 6 din declarație ar trebui modificat pentru a fi actualizat (și corectat)[1].

Mai multe norme din Protocolul feroviar impun sau permit părților contractante să facă declarații cu privire la aplicabilitatea sau domeniul de aplicare al prevederilor protocolului sau la modalitatea în care acestea vor fi puse în aplicare. Uniunea Europeană are competența de a face declarații privind articolele VI, VIII, IX și X din Protocolul feroviar, obiectul acestora intrând sub incidența competenței sale exclusive. Dar cum aceste articole oferă posibilitatea de a adera la norme privind, de exemplu, alegerea legislației aplicabile, măsuri provizorii sau procedurile de insolvență, domenii în care UE are deja propria legislație în vigoare[2], Comisia propune, în conformitate cu poziția adoptată în momentul aderării la Protocolul privind echipamentele aeronavelor, să nu se opteze pentru dispozițiile facultative.

Raportoarea consideră că Protocolul feroviar este compatibil cu legislația Uniunii, în special având în vedere faptul că Consiliul a dat curs propunerii Comisiei prin decizia sa de a nu opta pentru dispozițiile în cazul cărora legislația proprie a Uniunii poate fi considerată ca fiind suficientă. Alegerile privind temeiurile juridice ale propunerii, articolul 81 alineatul (2) din TFUE coroborat cu articolul 218 alineatul (6) din TFUE, sunt, de asemenea, corecte. Articolul 81 din TFUE prevede adoptarea unor măsuri de apropiere a actelor cu putere de lege și a normelor administrative ale statelor membre în domeniul cooperării judiciare în materie civilă cu incidență transfrontalieră, în conformitate cu procedura legislativă ordinară. La articolul 218 alineatul (6) se stabilește procedura de încheiere a acordurilor internaționale și se indică în ce cazuri este nevoie de aprobarea Paramentului, protocolul în cauză fiind un astfel de caz.

  • [1]  Textul revizuit al declarației se găsește în anexa II a propunerii și în momentul aprobării declarației ar trebui modificat în consecință.
  • [2]  Regulamentul (CE) nr. 593/2008 din 17 iunie 2008 privind legea aplicabilă obligațiilor contractuale (Roma I) și Regulamentul (CE) nr. 1346/2000 al Consiliului din 29 mai 2000 privind procedurile de insolvență.

REZULTATUL VOTULUI FINAL ÎN COMISIE

Data adoptării

11.11.2014

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

18

2

0

Membri titulari prezenţi la votul final

Max Andersson, Marie-Christine Boutonnet, Therese Comodini Cachia, Mady Delvaux, Rosa Estaràs Ferragut, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Dietmar Köster, Gilles Lebreton, António Marinho e Pinto, Emil Radev, Evelyn Regner, Pavel Svoboda, Axel Voss, Tadeusz Zwiefka

Membri supleanți prezenți la votul final

Daniel Buda, Sergio Gaetano Cofferati, Pascal Durand, Angel Dzhambazki, Heidi Hautala, Virginie Rozière

Membri supleanți [articolul 200 alineatul (2)] prezenți la votul final

Helga Stevens